Geboorte 4 april 2022

Wat is een geboortekaartje? Dit wil je weten!

wat is een geboortekaartje?

Hoera, babygeluk! Het is een van de allerleukste to-do’s op je lijstje tijdens de zwangerschap: geboortekaartjes uitkiezen. En zodra de kleine geboren is kunnen de kaartjes op de bus naar jullie vrienden en familie. In veel huishoudens is dit een standaard gebruik, wat waarschijnlijk is overgenomen van ouders en grootouders. En grote kans dat jij ook graag geboortekaartjes wilt versturen, maar misschien stiekem zelf ook niet zo goed waar deze traditie vandaan komt. We geven je dan ook graag antwoord op de vraag “Wat zijn geboortekaartjes?” en hebben een aantal kenmerken van deze traditie in (geboorte)kaart gebracht.

Wat is een geboortekaartje?

Letterlijk gezien is een geboortekaartje een kaartje waarmee je laat weten dat er een baby geboren is. De kaart is bedoeld voor familie, vrienden en bekenden, en dus eigenlijk een soort kennismaking per post. In het geboortekaartje staan vaak weetjes over de baby zoals de lengte, het geboortegewicht en de geboortedatum. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de naam van de kleine. Omdat tegenwoordig ook veel moeilijk te spellen namen worden gebruikt, heeft het geboortekaartje ook als functie om de exacte spelling van de naam van de baby te laten weten. In het kaartje staat meestal ook informatie over bezoektijden voor de kraamvisite. In sommige gevallen worden hiervoor speciale kraamfeest kaartjes gebruikt, maar je kunt ook een inlegvel bij je geboortekaartje steken.

👶🏽 Lees hier hoe je jullie geboortekaartjes extra speciaal kunt maken.

Waarom versturen we geboortekaartjes?

Zoals we net al even noemden zijn geboortekaartjes een middel om je dierbaren op de hoogte te stellen van de geboorte van jullie kindje. Je zou kunnen zeggen dat je hen tegenwoordig ook een WhatsApp-berichtje of e-mail kunt sturen, maar dat is toch een stuk minder persoonlijk. Je kunt met het geboortekaartje namelijk ook een beetje van jullie persoonlijkheden en liefde voor elkaar laten zien.  

Naast de praktische redenen voor geboortekaartjes sturen, hebben geboortekaartjes ook een mooi symbolisch en emotioneel aspect. De kersverse ouders delen hiermee hun babygeluk met de belangrijkste mensen in hun leven. Ze spatten nou eenmaal bijna uit elkaar van trots en dat wil je vieren met de mensen die het dichtste bij je staan. Een geboortekaartje is daarom niet zomaar een kaart, maar een heel persoonlijk documentje en tegelijkertijd een mooie tastbare herinnering voor later.

In Nederland en België versturen we geboortekaartjes omdat het een traditie is. Nergens worden zoveel geboortekaartjes gestuurd als bij ons. Ongeveer 95% van de ouders stuurt een geboortekaartje per post. De traditie van geboortekaartjes is nog niet zo heel oud. Pas sinds 1950 is het een algemeen gebruik om geboortekaartjes te versturen. Daarvoor werden er wel geboortebrieven verstuurd. Omdat het versturen van post erg duur was, zien we dat vooral rijke mensen een geboortebrief stuurden, waarin zij de geboorte van hun baby aankondigen.

Hoeveel kaartjes sturen Nederlanders naar hun dierbaren?

Nergens worden zoveel geboortekaartjes verstuurd als in Nederland. Gemiddeld sturen kersverse ouders zo’n 50 tot 75 geboortekaartjes. Hoeveel kaarten je stuurt is afhankelijk van wie je op de hoogte wilt brengen van jullie babynieuws. Zo kan het aantal kaartjes snel oplopen tot 100 tot 200 geboortekaarten. Het is bij het kiezen van de ontvangers van je geboortekaartjes ook handig om rekening te houden met kraamvisite. Veel mensen zien het ontvangen van een geboortekaartje ook als uitnodiging om de baby te komen bewonderen. De meeste ouders sturen een geboortekaartje naar:

 • Ouders, broers en zussen.
 • Overige familieleden die dichtbij hen staan.
 • Vrienden en vriendinnen van beide kanten. 
 • Een aantal favoriete collega’s en/of een algemene kaart naar het werk.
 • De verloskundigenpraktijk (als bedankje voor de goede zorgen).

👶🏻 Kijk voor meer inhoudelijke informatie over geboortekaartjes op de website van Kaartje2go.

Wanneer geboortekaartjes versturen?

Van oudsher is de traditie om je kaartjes zo snel mogelijk na de geboorte te versturen. Het liefst binnen twee dagen! Dat is natuurlijk to-taal niet waar je mee bezig bent zo vlak na de bevalling en dat begrijpen we maar al te goed. Gelukkig zien we deze “deadline” dan ook flink versoepelen de laatste jaren. Veel ouders delen vlak na de geboorte een fotootje van de kleine en wat informatie via WhatsApp met een select groepje dierbaren. De kaartjes zelf kunnen dan iets langer op zich laten wachten. Doe vooral waar jullie je goed bij voelen, want dat is het allerbelangrijkste. En als je iets langer wacht met geboortekaartjes sturen, kun je ook een mooie foto op het kaartje zetten. Dat is pas écht een leuke eerste kennismaking met jullie kleintje.

Welke teksten gebruik je op de babykaartjes?

Op de vraag “Wat is een geboortekaartje?” antwoordden we natuurlijk al dat het als het ware een kennismaking per post is. Maar daarnaast is het kaartje ook een trotse ode aan jullie nieuwste gezinslid en een mooie herinnering voor later. Daarom kun je de teksten die vaak op geboortekaartjes staan ook verdelen in praktische informatie en liefdevolle woorden. 

Praktische informatie

 • De voornaam (of meerdere) en achternaam van de baby.
 • Het geslacht van jullie kindje.
 • De namen van de ouders, broertjes en zusjes.
 • Jullie contactgegevens (adres en telefoonnummer).
 • Optioneel:
  – De geboortetijd en -datum.
  – De lengte en het gewicht van het kindje.
  – Eventuele kraamvisite tijden of jullie voorkeuren hiervoor.

Grappig feitje: Wist je dat de lengte en het gewicht van de baby vaak op het kaartje staan, zodat jullie dierbaren weten welke maat het kindje draagt? Dat is handig wanneer zij schattige kleertjes cadeau willen geven. 

Liefdevolle woorden

👶🏿 Een overzicht van teksten op een geboortekaartje én een handige checklist vind je hier!

Net als interieur, mode en babynamen zijn geboortekaartjes gevoelig voor trends. Zo zien we regelmatig nieuwe ontwerpen en stijlen voorbijkomen, zoals het junglethema, lieve bloemetjes, astrologie en kleine dierenvriendjes. Maar ook de vorm van geboortekaartjes, populaire papiersoorten en bepaalde afwerkingen worden bepaald door de trends van het moment. Wij kwamen onder andere de volgende trends tegen:

 • Geboortekaartjes met olifantjes, vlinders en giraffes.
 • Duurzame details zoals kaartjes van 100% gerecycled papier. 
 • Luxe afwerkingen met zilver-, koper- of goudfolie. 
 • Een kant-en-klaar pakketje met bijpassende enveloppen en sluitzegels. 
 • Toffe nieuwe vormen zoals cirkels en drieluik-kaartjes.

Lijkt je dit allemaal geweldig, maar ben je bang dat het misschien toch wat duurder uitpakt dan je gehoopt had? Doe dan mee aan onze uitgerekende datum actie. Als je op je officiële uitgerekende datum bevalt, krijg je je geboortekaartjes van Kaartje2go helemaal gratis. En mocht je mini toch eerder of later komen, geen probleem! Dan ontvang je alsnog 10% korting op je bestelling.

👶🏻 Ook leuk om te lezen: Zo zien de geboortekaartjes van Kaartje2go medewerkers eruit!

De toekomst van babykaartjes versturen

Al vanaf 1950 versturen we trouw geboortekaartjes naar vrienden en familie na de geboorte van onze kindjes. Maar er zijn vandaag de dag natuurlijk veel meer mogelijkheden om babynieuws te delen. Zo kun je jullie dierbaren op de hoogte stellen via WhatsApp, e-mail en zelfs social media. Maar wij denken dat al deze technologische ontwikkelingen niet in de weg zullen staan van onze geboortekaartjes traditie. Want als wij denken “Wat is een geboortekaartje?” dan is het antwoord nog steeds stellig: de allermooiste tastbare eerste kennismaking met je kindje. En daarbij natuurlijk een mooie herinnering voor later. Want we smelten zelf ook nog wel een beetje weg bij het zien van onze eigen geboortekaartjes van vroeger. Datzelfde moment gunnen we onze mini’s ook over een jaar of 30. Weet jij al of je geboortekaartjes gaat versturen? Lees dan voor je gaat beginnen met ontwerpen ons artikel over de meestgemaakte fouten op geboortekaartjes. Altijd handig!

👶🏾 Supertip: Volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor oneindig veel baby-inspiratie en updates over nieuwe artikelen.

Ook interessant voor jou: