Geboorte 19 oktober 2020

Dit zijn de meestgemaakte fouten op geboortekaartjes

fout op geboortekaartjes

3513 kilogram in plaats van gram, de tweede naam vergeten, het verkeerde adres… Een fout op geboortekaartjes komt geregeld voor! En al hebben jullie rond de geboorte van jullie kindje belangrijkere dingen om over na te denken, toch is het fijn als je je geboortekaartjes met een gerust hart op de post kan doen. Wij vertellen je daarom alles over de meestgemaakte fouten op geboortekaartjes, hoe je ze voorkomt en hoe je een fout kunt oplossen.

💡 Tip: Adressen verzamelen voor je geboortekaartjes? Met onze handige adresverzoeker is je adresboek zo gevuld.

De 7 veelgemaakte fouten op geboortekaartjes

Bij Kaartje2go kun je je geboortekaartje helemaal aanpassen naar je eigen wensen. Superhandig, maar er sluipt weleens een foutje in. Ons klanttevredenheidsteam krijgt regelmatig vragen over fouten op kaartjes. De volgende 7 fouten op geboortekaartjes komen ze het vaakst tegen.

1. Verkeerde of geen geboortedatum op het geboortekaartje

Een veelvoorkomende fout op geboortekaartjes is dat de verkeerde geboortedatum erop staat. Soms staat er ook helemaal geen geboortedatum op het kaartje. Oeps!

2. Tweede en/of derde naam vergeten

Af en toe mist op het kaartje de tweede en/of derde naam van het kindje. Niet zo gek, want de focus ligt toch vaak vooral op de voornaam.

3. Verkeerde geboortetijd, -lengte of -gewicht

Een proefdruk met fictieve gegevens bestellen van je favoriete geboortekaartje is heel handig. Al komt het helaas weleens voor dat de geboortetijd, de lengte en/of het gewicht van het kindje dan niet gewijzigd worden bij het bestellen van het definitieve kaartje.

4. Specifieke informatie vergeten

Ook vaak vergeten: informatie als een cadeaulijstje of het benoemen van peetooms en peettantes. Om dit te voorkomen is het goed om voor het maken van het geboortekaartje te bedenken wat jij belangrijk vindt om te vermelden. Op onze website vind je meer tips over wat er allemaal op een geboortekaartje staat.

5. Hoofdletter vergeten

Het kan natuurlijk de bedoeling zijn om het hele geboortekaartje te schrijven zonder hoofdletters te gebruiken. Maar als er één hoofdletter mist, staat dat toch wat knullig. 

6. Verkeerd adres of fout in het adres

Verhuizen vlak voor je uitgerekend bent… Je voelt al aankomen dat het oude adres dan nog weleens op het geboortekaartje wordt geschreven. Ook andere fouten in de adressering komen voor, zoals het verkeerde huisnummer of een adres zonder postcode.

7. Typefouten

En de laatste, maar zeker niet de minst voorkomende fout op geboortekaartjes: een typefout op het kaartje. Liever lees je het geboortekaartje nog een keer extra door!

Fout op geboortekaartjes: wat te doen?

Heb je een fout op je geboortekaartjes ontdekt? Wat ontzettend vervelend! Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. We lichten ze graag even toe.

Neem contact op met de drukker

Onze nummer 1 tip bij een fout op de geboortekaartjes is om contact op te nemen met het bedrijf waar je je geboortekaartjes besteld hebt! Als je je geboortekaartjes bijvoorbeeld bij Kaartje2go hebt besteld, kijkt ons klanttevredenheidsteam graag met je mee naar de kaart. Eventueel ontvang je je geboortekaartjes dan kosteloos opnieuw. Als je je kaarten bij een andere website of drukker besteld hebt, zijn zij vast ook bereid om mee te denken over een oplossing.

Fout op geboortekaartjes zelf corrigeren

Wat ons betreft is het niet de beste oplossing, maar je kunt de fout eventueel zelf corrigeren. Mist er bijvoorbeeld ergens een streepje, dan zou je dit op elk kaartje met pen kunnen toevoegen. Een sticker is een goede oplossing als het om een grotere fout gaat, zoals een (deel van het) adres dat mist, een spelfout of een kleine letter waar een hoofdletter moest staan. Met de juiste kleur pen of stickers is er veel mogelijk. Een andere optie is om een extra kaartje met de missende informatie in de kaart te steken. Natuurlijk zullen de meeste ontvangers wel opmerken dat er iets gecorrigeerd is.

Niets doen

Als het om een heel klein foutje gaat en je geen nieuwe geboortekaartjes wilt kopen of kunt ontvangen, dan is het ook een optie om niets te doen. Bedenk daarom voor jezelf hoe erg de fout is. Een vergeten postcode kunnen de ontvangers zelf opzoeken. En ben je de cadeautip vergeten te vermelden? Als mensen vragen naar jullie wensen, kun je de cadeautip alsnog sturen. Een correctie die je zelf doet met pen of een sticker valt uiteindelijk misschien wel meer op dan dat ene foutje. 

Fout op geboortekaartjes voorkomen

Wanneer je je geboortekaartjes nog niet besteld hebt, wil je er natuurlijk alles aan doen om foutjes te voorkomen. Met de volgende tips kan het bijna niet misgaan! 

Maak het geboortekaartje ruim voor de bevalling

Wanneer je net bevallen bent, zit je nog vol emoties, hormonen en indrukken van wat er allemaal gebeurd is. Niet het beste moment dus om het geboortekaartje te maken! Maak hem daarom ruim voor de bevalling, zodat je alleen de naam of namen, geboortedatum, geboortetijd en het geboortegewicht hoeft aan te passen wanneer je kindje er is. Er gingen je heel veel kersverse ouders voor die hun geboortekaartjes in de eerste uren na de bevalling bestelden, met alle spelfouten van dien ;–)

Bestel een proefdruk

Bij Kaartje2go kun je een gratis proefdruk van je geboortekaartje bestellen. Maak je kaart dus helemaal naar wens en kies bij de verzendwijze voor Proefdruk bestellen. Tijdens het bekijken van een fysiek kaartje vallen misschien nog weer andere dingen op. 

Lees het kaartje op verschillende momenten door

Wat je ‘s avonds niet ziet, valt bij daglicht misschien wel op! Bekijk je kaartje daarom op verschillende momenten en dagen om alles te checken. Lees hem ook eens hardop voor, zodat je extra stilstaat bij de woorden. Wie weet filter je er nog een foutje uit.

Laat je geboortekaartje door anderen checken

Iedereen kijkt weer met een andere blik naar dingen. Laat het geboortekaartje daarom ook eens controleren door anderen, zoals een vriend of vriendin, je oma of een collega. Misschien vallen hen nog dingen op die jij niet hebt gezien. En neem ook gerust contact op met ons klanttevredenheidsteam, want zij zien wekelijks heel veel kaartjes voorbijkomen. 

Doe een laatste check voor je bestelt

Voordat je de uiteindelijke bestelling plaatst, is het goed om nog een laatste keer te controleren of je geboortekaartje geen fouten bevat. Dit checklistje kan je er bij helpen:

  • Alle voor jullie belangrijke info staat op het geboortekaartje. Denk ook aan een geboortegedichtje of (song)tekst, verlanglijstje, peetooms en peettantes.
  • De proefdrukgegevens zijn aangepast: de voornaam (eventueel meerdere namen), geboortedatum, geboortetijd en het geboortegewicht.
  • Alle namen op de kaart zijn juist geschreven, inclusief hoofdletters en achterna(a)m(en).
  • Het juiste adres is vermeld, met straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats.
  • De telefoonnummers kloppen.
  • Er staan geen spel- en typefouten op het kaartje en er missen geen hoofdletters.

Ook interessant voor jou: