Ga naar de inhoudGa naar het filter
Rouwkaarten

Rouwkaarten

Kies een rouwkaart uit de collectie, en neem op waardige manier afscheid van een dierbare. Bestel een gratis proefdruk en lees hier meer informatie over het maken en versturen van rouwkaarten.

Alle rouwkaarten
Alle rouwkaarten
Kinderrouwkaarten
Kinderrouwkaarten
Rouwbedankkaartjes
Bedankkaarten
Sterkte kaarten
Sterkte kaarten
Condoleancekaarten
Condoleancekaarten
Condoleancekaarten voor huisdieren
Huisdieren
Rouwkaart horizon vogelvlucht
Rouwkaart duinen vogelvlucht
Stijlvolle rouwkaart met foto van bloeiende sneeuwklokjes
Rouwkaart met grote foto en handgeschreven naam
Rouwkaart - Vlinder met watercolor in sepia
Bedankkaart duinen vogelvlucht
Rouwkaart boom met wegvliegende vogel
Zandkleurige rouwkaart met grote foto
Rouwkaart bollenveld tulpen
Bedankkaart overlijden paarse lelie en waterverf
Rouwkaart hond watercolour vlinders goud fotokaart
Rouwkaart mooiste lente bloesem
Papiersoorten
Bedankkaart landschap met mist
Modern gedachtenis bidprentje met foto naam en jaartallen
Liggende rouwkaart met grote eigen foto en gouden lijnen
Rouwkaart huisdier stijlvol met koperen hartje en foto
Mooie rouwkaart met Eustoma's op aquarel
Moderne rouw bedankkaart met illustratie van een orchidee
Rouwkaartje met uiltje op tak voor een jongetje
Bidprentje met grote foto op papiertextuur
Rouwkaart hond goud pootjes foto hartjes
Bedankkaart na overlijden bloem nudekleuren
Stijlvolle moderne rouwkaart landschap koeien met foto
Bedankkaart modern minimalistisch met foto en zwarte lijnen

Een passende rouwkaart vinden

Het overlijden van een dierbare wil je graag met respect en op passende wijze mededelen. Dit kan onder andere door een rouwkaart te versturen naar familie, vrienden en kennissen. Als nabestaande heb je misschien al iets in je hoofd, maar het kan ook lastig zijn om een kaart te vinden die bij de overledene past. En als je een rouwkaart hebt gevonden, wat zet je hier dan precies in? We helpen je hier graag mee, zodat je het afscheid van je dierbare op een waardige manier aankondigt.

Verschillende stijlen rouwkaarten als voorbeeld

Om je dierbare de laatste eer te bewijzen is een rouwkaart in zijn of haar eigen stijl belangrijk. Het meest gemakkelijke bij het zoeken van een rouwkaart is om dicht bij de overleden persoon te blijven. Een rouwkaart uit onze collectie kun je goed als voorbeeld gebruiken voor de rouwkaart van jouw geliefde. Portretteer de overledene bijvoorbeeld zoals hij of zij was met een foto op de voorkant van de kaart. Een sprekende foto zoals je dierbare door iedereen wordt herinnerd, zorgt vaak voor een glimlach en voor herinneringen aan fijne tijden. Als je dierbare een liefhebber van de natuur was, kan de natuur symbool staan voor het leven dat komt en gaat. Een kaart met bloemen, de zee of met de plek waar de overledene vaak kwam is dan heel toepasselijk. Kon je dierbare steun vinden bij zijn geloof? Dan past een kaart met een spirituele tekst misschien goed bij de overledene. Een rouwkaart hoeft natuurlijk niet per se veel details te hebben. Een simpele kaart met alleen de naam kan al genoeg zeggen. Sommige overledenen hebben hun uitvaartwensen opgeschreven in hun notities of vastgelegd bij hun uitvaartverzekering. Zo is het iets gemakkelijker om het afscheid naar de wens van je dierbare samen te stellen. 

Wat zet je op een rouwkaart?

Misschien vind je het als nabestaande lastig de woorden te vinden om het laatste afscheid aan te kondigen. Daarom geven we je graag wat richtlijnen, waarna je zelf of samen invulling aan de tekst kunt geven. 

1. De naam

Ten eerste is het belangrijk om aan te geven wie er is overleden. De bijnaam of roepnaam is hierbij erg persoonlijk om erbij te zetten. Omdat de kaart in de regel wordt verstuurd door familie, kan vooraf aan de naam worden vermeld wie de overledene voor jou of jullie was. Een voorbeeld: ‘Na een fijn leven nemen we afscheid van onze echtgenote, moeder en oma.’ Op rouwkaarten is het gebruikelijk om de geboortedatum en de sterfdatum van de overledene te vermelden. Je kunt er ook voor kiezen om enkel de leeftijd van je dierbare neer te zetten.

2. De nabestaanden

Het is gangbaar om de rouwkaart te laten ondertekenen door de nabestaanden van de overledene. Dit kan middels de volgorde partner – kinderen – kleinkinderen of door de ouders, broers en zussen van de overledene te noemen. Bespreek met elkaar wat het beste past bij jullie dierbare en bij jullie. 

3. Mooie uitspraak, gedicht of spreuk

Een rouwkaart is vaak een laatste herinnering aan de dierbare. Juist daarom is het mooi als de kaart helemaal bij je overleden geliefde past. Met een mooie uitspraak of spreuk bijvoorbeeld. Kun je zelf de juiste woorden niet vinden, dan is het ook helemaal oké om je te laten inspireren door woorden van anderen. Kies eens een mooie songtekst voor op de kaart, of een gedicht. Maar bijvoorbeeld quotes of bijbelverzen passen ook goed op de kaart. 

🤍 Tip: In ons blogartikel Wat schrijf je op een rouwkaart? vind je de mooiste gedichten en teksten om op de kaart te schrijven.

4. Praktische informatie

Als laatste is het belangrijk de praktische informatie te delen. Wordt je dierbare in besloten kring begraven of zijn de ontvangers welkom om afscheid te nemen? Wanneer dit laatste het geval is vermeld je de datum, plaats en tijd van het condoleancemoment en/of afscheid. Ter medeleven sturen bekenden graag een condoleancekaartje. Vermeld daarom een correspondentieadres waar ze deze naartoe kunnen sturen. 

Belangrijk bij het maken van een rouwkaart

Wanneer een uitvaartverzorger de uitvaart regelt, kan hij of zij je helpen met de kaart. Sommige mensen willen liever dat familie de uitvaart regelt. Het is fijn om in dat geval wat handvatten te hebben als het gaat om de rouwkaart. Omdat het afscheid vaak binnen zes dagen na het overlijden plaatsvindt, is het bijvoorbeeld belangrijk om de kaart zo snel mogelijk samen te stellen en te versturen. Op deze manier ontvangen de eventuele genodigden de kaart voordat het afscheid plaatsvindt. Zijn er genodigden die in het buitenland wonen? Dan is het goed om naast de kaart ook tijdig telefonisch of mailcontact te hebben, zodat diegenen kunnen overwegen om naar de uitvaart te gaan. 

Het bestelproces

We zorgen er graag voor dat je kaarten op tijd bezorgd worden. Daarom verzenden we je bestelde rouwkaarten nog dezelfde dag als je op werkdagen voor 20:00 uur een bestelling plaatst. Om iedereen zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen, kunnen we de kaarten rechtstreeks naar de ontvangers verzenden. Kies dan voor de optie Rechtstreeks versturen. Het enige wat je hoeft te doen is de adressen aan ons doorgeven. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de kaarten zelf te verzenden. Kies dan voor de optie Pakketje kaarten bestellen. In beide gevallen verzenden we de kaarten met PostNL, waardoor de kaarten in de regel de volgende dag worden bezorgd.

Neem gerust contact op

We vinden het belangrijk dat je het overlijden van je dierbare aankondigt op zijn of haar eigen manier. Daarom zorgen we er graag voor dat je bestelling naar wens is. Heb je vragen of kom je ergens niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op via onze chat, zodat we je direct kunnen helpen. Ook zijn we telefonisch en per mail bereikbaar. We dragen op onze manier graag bij aan een waardig afscheid van je dierbare. 

Veelgestelde vragen over rouwkaarten

Een passende rouwkaart maak je in een paar eenvoudige stappen:

 • Kies een mooie kaart uit de collectie rouwkaarten en klik op “Kaart bewerken”
 • Bewerk de kaart in de kaartmaker:
  • Wijzig het lettertype, de kleuren of de achtergrond.
  • Voeg kaders of symbolische figuren toe.
  • Upload eventueel een foto van je geliefde.
  • Schrijf een passende tekst in de kaart.
 • Rond de bestelling af en verstuur de rouwkaarten naar familie, vrienden en bekenden.

Het kan heel mooi zijn om een foto van de dierbare op de rouwkaart te zetten. Zo maak je de kaart sprekender en hebben mensen een foto als aandenken. In onze kaartmaker kun je eenvoudig een foto uploaden. Kies een kaart uit de collectie “met eigen foto” om de foto te vervangen of upload je foto direct op een (blanco) rouwkaart.

Jazeker! De rouwkaart is een tastbare herinnering om af en toe nog eens in handen te hebben. We snappen dan ook heel goed dat de kaart aan al je wensen moet voldoen. Bestel daarom eerst een proefdruk zodat je de kaart eerst zelf in handen kunt houden en de puntjes op de i kunt zetten. Bij het proefdrukpakket ontvang je voorbeelden van onze enveloppen & papiersoorten om de kaart van de laatste details te voorzien.

Rouwkaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 1,19 per stuk. Afhankelijk van het aantal (meer kaarten = meer korting), het formaat en de afmeting van de kaart wordt de prijs hoger. Ook de papiersoort en envelopkleur hebben invloed op de prijs. Op deze manier heb je de vrijheid om de kaart zo mooi te maken als je zelf wilt.

Een rouwkaart verstuur je zo snel mogelijk na het overlijden. Meestal al de dag na het overlijden. Op die manier zijn vrienden, familie en bekenden snel op de hoogte van de afscheidsceremonie.

Het drukken van de rouwkaarten gaat razendsnel. Als je ‘s avonds voor 20:00 uur bestelt, worden ze nog dezelfde dag verzonden. In 95% van de gevallen worden ze al de volgende dag bezorgd. PostNL bezorgt van dinsdag t/m zaterdag.

Is er sprake van spoed? Dan kun je de kaarten ook ophalen bij onze drukkerijen (in Easterein en Vianen). We kunnen het pakket tegen betaling ook door een koerier laten versturen. In beide gevallen is het belangrijk om eerst contact op te nemen met ons klanttevredenheidsteam. Zij helpen je graag in deze moeilijke tijd.

Een rouwkaart stuur je aan alle mensen die je op de hoogte wilt brengen van het overlijden. Meestal zijn dat familie, vrienden en kennissen, buren en collega’s. Denk ook aan klanten, klasgenoten, leden van een club waar je geliefde bij zat en iedereen die enige band met de overledene had.

Naast het versturen van een rouwkaart wordt er vaak een advertentie geplaatst. Iemand die geen kaart heeft ontvangen is dan alsnog in de gelegenheid om oprechte deelneming te geven bij de condoleance voorafgaand aan de begrafenis of crematie.

Ja, je kunt bij ons rouwenveloppen bestellen. Onze rouwenveloppen zijn wit met aan de voorkant een donkergrijze rand. Voor rouwenveloppen betaal je een kleine meerprijs, namelijk € 0,10 per envelop. Je kunt onze rouwenveloppen bestellen in de volgende formaten:

 • 10 x 10 cm
 • 14 x 14 cm
 • 10 x 15 cm
 • 10 x 21 cm
 • 15 x 21 cm

De rouwenveloppen zijn alleen samen met een pakketje kaarten te bestellen. Je ontvangt de kaarten en rouwenveloppen dus eerst thuis, waarna je ze zelf verstuurt.

Goed om te weten: kaarten met rouwenveloppen hebben niet automatisch voorrang bij PostNL. Rouwenveloppen krijgen voorrang als er speciale rouwzegels op zitten en als de kaarten aangeleverd worden in een verzamelenvelop.

Het aantal postzegels is afhankelijk van het gewicht. Tot 20 gram = 1 postzegel. Tussen de 20 en 50 gram = 2 postzegels en boven de 50 gram = 3 postzegels.

De rouwkaarten kun je rechtstreeks door ons laten versturen. Je hoeft hier dan geen postzegels op te plakken. Dat doen wij voor je. We maken GEEN gebruik van rouwpostzegels. 

Laat je de kaarten eerst thuisbezorgen? Dan zul je zelf postzegels moeten plakken. Gebruik hiervoor de speciale rouwpostzegels, zodat PostNL de kaarten met extra zorg kan verwerken.

Om de kaarten snel te verwerken kun je een speciale verzamelenvelop bestellen. In deze envelop passen 30 tot 40 rouwkaarten per envelop. Op deze manier worden rouwkaarten met voorrang en speciale zorg verwerkt (o.a. bezorging op maandag). Bovendien heeft de verzamelenvelop een unieke barcode, zodat de post traceerbaar is.

Een rouwkaart is een symbool van afscheid en tegelijk ook iets praktisch. Bovendien maak je de kaart op een moeilijk moment. Bij de inhoud kun je dus best wat hulp gebruiken. Zo maak je een passende, respectvolle en duidelijke rouwkaart:

Een rouwkaart bestaat in principe uit 3 dingen:

 1. Gegevens van de overledene
 2. Informatie over de afscheidsceremonie
 3. Een mooie (song)tekst, quote of gedicht dat bij je dierbare past

Gegevens van de overledene

De gegevens van de overleden dierbare bevatten meestal de volgende informatie:

 • Een introductiezin: meestal een vermelding van de manier van overlijden. Bijvoorbeeld op 83-jarige leeftijd is in stilte vertrokken mijn lieve man, onze vader en opa. Of na een korte ziekte hebben we plotseling afscheid moeten nemen van mijn lieve man en onze sterke papa.
 • De volledige (doop)naam van de overledene en eventueel zijn of haar roepnaam of bijnaam. Bijvoorbeeld: Jan Pieter “Jakob” Willemsen.
 • De geboortedatum, gevolg door de sterfdatum en eventueel de geboorteplaats en plaats van overlijden. Bijvoorbeeld: Geboren op 18 augustus 1965 te Amstelveen. Gestorven op 15 mei 2025 te Amsterdam. Of ★ 18 augustus 1965 † 15 mei 2026
 • De namen van de nabestaanden. Beginnend met de partner, gevolgd door de gezinnen beginnend bij het oudste kind. Voor elk gezin kan de woonplaats vermeld worden.

Informatie over de afscheidsceremonie

Informatie over de afscheidsceremonie kun je als volgt vermelden:

 • Bezoek aan huis: of het mogelijk is om de overledene thuis te bezichtigen. Bijvoorbeeld: Jan Pieter ligt thuis opgebaard.
 • Mogelijkheid tot condoleren: de locatie en tijd van condoleance. Bijvoorbeeld: Condoleance vindt tussen 12:00 en 13:00 uur plaats in gebouw de Samenkomst aan de Kerkweg 11, Amsterdam.
 • Afscheidsdienst of ceremonie: de locatie en tijd van de afscheidsceremonie. Bijvoorbeeld: Aansluitend zullen wij het leven van Jan Pieter vieren en voor een laatste keer afscheid nemen in het rouwcentrum van de openbare begraafplaats aan de Stillelaan 44, Amsterdam. Als het afscheid in besloten kring wordt gevierd, vermeld dit dan op de kaart. Bijvoorbeeld: het afscheid vindt plaats in besloten kring.
 • Begrafenis: de locatie en tijd van de begrafenis. Vermeld opnieuw of dit in besloten kring plaatsvindt of niet. Bijvoorbeeld: Aansluitend aan de dienst zullen we Jan Pieter naar zijn laatste rustplaats begeleiden. 
 • Correspondentieadres: Dit is het adres waar bloemen en condoleancekaarten naartoe gestuurd kunnen worden.

Aanvullend kun je nog instructies meegeven over kleding en wat de wensen zijn omtrent de bloemen. 

Voor kleding bijvoorbeeld:

 • Kom zoals je bent.
 • Graag gepaste kledij.
 • Jan Pieter hield van blauw en lachte het leven tegemoet. Kom in je meest kleurrijke outfit.

Voor bloemen bijvoorbeeld:

 • Gelieve geen bloemen.
 • Jan Pieter hield van rode rozen.

Een (song)tekst, quote of gedicht

Een korte tekst kan soms het leven van iemand in één zin krachtig omschrijven. Dat kan een levensspreuk zijn, een songtekst, een gedicht of een quote. Soms wordt gekozen voor een psalm of bijbeltekst die iemand zijn hele leven met zich heeft meegedragen. Een dergelijke tekst geeft de kaart karakter en laat zien wie iemand in zijn leven is geweest. Een tekst kan de lijdensweg samenvatten, hoop geven, dromen voor de toekomst zichtbaar maken of de geschiedenis vertellen.

Welke familieleden je op de rouwkaart zet is heel persoonlijk. Toch zijn er een aantal dingen om op te letten. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk om alleen de namen op de kaart te zetten van personen die daarvoor gevraagd zijn en waarvan mag worden aangenomen dat ze daar geen bezwaar tegen hebben. Verder zijn er meerdere opties:

 • Partner, kinderen en kleinkinderen
 • Partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, schoonouders
 • Partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, schoonouders, broers en zussen met aanhang en eventueel kinderen.

Je kunt per huishouden de woonplaats vermelden. Verder kun je in het geval van een grote familie of weinig ruimte op de kaart ervoor kiezen om de kleinkinderen niet bij naam te noemen en alleen “en kleinkinderen” op de kaart te zetten.

Voor het benoemen van een ongeboren kindje kun je het hartjessymbool (♥) gebruiken. Een kind of gezinslid dat is overleden kun je ook aanduiden met een kruisje (†).

Een rouwkaart is de kaart waarin het overlijden van een dierbare wordt aangekondigd. Deze kaart maakt het overlijden bekend aan familie, vrienden en bekenden en bevat informatie over de afscheidsceremonie.

Een condoleancekaart is een kaart om familie en vrienden te condoleren met het overlijden van hun dierbare. Deze kaart is bedoeld om te troosten, te bemoedigen en sterkte te wensen.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.