Ga naar de inhoudGa naar het filter
Rouwkaarten

Rouwkaarten

Kies een rouwkaart uit de collectie, en neem op waardige manier afscheid van een dierbare. Bestel een gratis proefdruk en lees meer informatie over het maken en versturen van rouwkaarten.

Alle rouwkaarten
Alle rouwkaarten
Kinderrouwkaarten
Kinderrouwkaarten
Rouwbedankkaartjes
Bedankkaarten
Sterkte kaarten
Sterkte kaarten
Condoleancekaarten
Condoleancekaarten
Condoleancekaarten voor huisdieren
Huisdieren
Rouwkaart duinen strand en zee
Rouwkaart botanische takken vlinder
Rouwkaart orchideeën in het wit
Rouwkaart klaprozen aan de waterkant
Rouwkaart met grote foto en handgeschreven naam
Rouwkaart bedankt horizon vogelvlucht
Bedankkaart overlijden zonnebloemen bedankt steun
Rouwkaart wolken - SK
Rouwkaart paardenbloem met beige waterverf
Bidprentje met grote foto op papiertextuur
Rouwkaart horizon vogelvlucht
Rouwkaart met naam en zeilbootje op rustige zee
 • Gepast, eenvoudig en origineel
Papiersoorten
Rouwkaart hond goud pootjes foto hartjes
Rouwkaart calle lelie in aquarel
Rouwkaart met leliebloem
Blauwe rouwkaart kind met vogels en waterverf blauw
Beige rouwkaartje kind met vogels en waterverf
Groene waterverf rouwkaart met goudkleurige vogels
Rouwkaart koolwitje op fluitenkruid
Moderne minimalistische rouwkaart met lavendel takjes
Rouwkaart voor vrouw met geschilderde klaproos
Subtiele roze waterverf rouwkaart met kruisje
Rouwkaart huisdier stijlvol met koperen hartje en foto
Beige waterverf rouwkaart met subtiele vogels

Een passende rouwkaart vinden

Het overlijden van een dierbare wil je graag met respect en op passende wijze mededelen. Dit kan onder andere door een rouwkaart te versturen naar familie, vrienden en kennissen. Als nabestaande heb je misschien al iets in je hoofd, maar het kan ook lastig zijn om een kaart te vinden die bij de overledene past. En als je een rouwkaart hebt gevonden, wat zet je hier dan precies in? We helpen je hier graag mee, zodat je het afscheid van je dierbare op een waardige manier aankondigt.

Verschillende stijlen rouwkaarten als voorbeeld

Om je dierbare de laatste eer te bewijzen is een rouwkaart in zijn of haar eigen stijl belangrijk. Het meest gemakkelijke bij het zoeken van een rouwkaart is om dicht bij de overleden persoon te blijven. Een rouwkaart uit onze collectie kun je goed als voorbeeld gebruiken voor de rouwkaart van jouw geliefde. Portretteer de overledene bijvoorbeeld zoals hij of zij was met een foto op de voorkant van de kaart. Een sprekende foto zoals je dierbare door iedereen wordt herinnerd, zorgt vaak voor een glimlach en voor herinneringen aan fijne tijden. Als je dierbare een liefhebber van de natuur was, kan de natuur symbool staan voor het leven dat komt en gaat. Een kaart met bloemen, de zee of met de plek waar de overledene vaak kwam is dan heel toepasselijk. Kon je dierbare steun vinden bij zijn geloof? Dan past een kaart met een spirituele tekst misschien goed bij de overledene. Een rouwkaart hoeft natuurlijk niet per se veel details te hebben. Een simpele kaart met alleen de naam kan al genoeg zeggen. Sommige overledenen hebben hun uitvaartwensen opgeschreven in hun notities of vastgelegd bij hun uitvaartverzekering. Zo is het iets gemakkelijker om het afscheid naar de wens van je dierbare samen te stellen. 

Wat zet je op een rouwkaart?

Misschien vind je het als nabestaande lastig de woorden te vinden om het laatste afscheid aan te kondigen. Daarom geven we je graag wat richtlijnen, waarna je zelf of samen invulling aan de tekst kunt geven. 

1. De naam

Ten eerste is het belangrijk om aan te geven wie er is overleden. De bijnaam of roepnaam is hierbij erg persoonlijk om erbij te zetten. Omdat de kaart in de regel wordt verstuurd door familie, kan vooraf aan de naam worden vermeld wie de overledene voor jou of jullie was. Een voorbeeld: ‘Na een fijn leven nemen we afscheid van onze echtgenote, moeder en oma.’ Op rouwkaarten is het gebruikelijk om de geboortedatum en de sterfdatum van de overledene te vermelden. Je kunt er ook voor kiezen om enkel de leeftijd van je dierbare neer te zetten.

2. De nabestaanden

Het is gangbaar om de rouwkaart te laten ondertekenen door de nabestaanden van de overledene. Dit kan middels de volgorde partner – kinderen – kleinkinderen of door de ouders, broers en zussen van de overledene te noemen. Bespreek met elkaar wat het beste past bij jullie dierbare en bij jullie. 

3. Mooie uitspraak, gedicht of spreuk

Een rouwkaart is vaak een laatste herinnering aan de dierbare. Juist daarom is het mooi als de kaart helemaal bij je overleden geliefde past. Met een mooie uitspraak of spreuk bijvoorbeeld. Kun je zelf de juiste woorden niet vinden, dan is het ook helemaal oké om je te laten inspireren door woorden van anderen. Kies eens een mooie songtekst voor op de kaart, of een gedicht. Maar bijvoorbeeld quotes of bijbelverzen passen ook goed op de kaart. 

🤍 Tip: In ons blogartikel Wat schrijf je op een rouwkaart? vind je de mooiste gedichten en teksten om op de kaart te schrijven.

4. Praktische informatie

Als laatste is het belangrijk de praktische informatie te delen. Wordt je dierbare in besloten kring begraven of zijn de ontvangers welkom om afscheid te nemen? Wanneer dit laatste het geval is vermeld je de datum, plaats en tijd van het condoleancemoment en/of afscheid. Ter medeleven sturen bekenden graag een condoleancekaartje. Vermeld daarom een correspondentieadres waar ze deze naartoe kunnen sturen. 

Belangrijk bij het maken van een rouwkaart

Wanneer een uitvaartverzorger de uitvaart regelt, kan hij of zij je helpen met de kaart. Sommige mensen willen liever dat familie de uitvaart regelt. Het is fijn om in dat geval wat handvatten te hebben als het gaat om de rouwkaart. Omdat het afscheid vaak binnen zes dagen na het overlijden plaatsvindt, is het bijvoorbeeld belangrijk om de kaart zo snel mogelijk samen te stellen en te versturen. Op deze manier ontvangen de eventuele genodigden de kaart voordat het afscheid plaatsvindt. Zijn er genodigden die in het buitenland wonen? Dan is het goed om naast de kaart ook tijdig telefonisch of mailcontact te hebben, zodat diegenen kunnen overwegen om naar de uitvaart te gaan. 

Het bestelproces

We zorgen er graag voor dat je kaarten op tijd bezorgd worden. Daarom verzenden we je bestelde rouwkaarten nog dezelfde dag als je op werkdagen voor 21:00 uur een bestelling plaatst. Om iedereen zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen, kunnen we de kaarten rechtstreeks naar de ontvangers verzenden. Kies dan voor de optie Rechtstreeks versturen. Het enige wat je hoeft te doen is de adressen aan ons doorgeven. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de kaarten zelf te verzenden. Kies dan voor de optie Pakketje kaarten bestellen. In beide gevallen verzenden we de kaarten met PostNL, waardoor de kaarten in de regel de volgende dag worden bezorgd.

Neem gerust contact op

We vinden het belangrijk dat je het overlijden van je dierbare aankondigt op zijn of haar eigen manier. Daarom zorgen we er graag voor dat je bestelling naar wens is. Heb je vragen of kom je ergens niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op via onze chat, zodat we je direct kunnen helpen. Ook zijn we telefonisch en per mail bereikbaar. We dragen op onze manier graag bij aan een waardig afscheid van je dierbare. 

Veelgestelde vragen over rouwkaarten

Een passende rouwkaart maak je in een paar eenvoudige stappen:

 • Kies een mooie kaart uit de collectie rouwkaarten en klik op “Kaart bewerken”
 • Bewerk de kaart in de kaartmaker:
  • Wijzig het lettertype, de kleuren of de achtergrond.
  • Voeg kaders of symbolische figuren toe.
  • Upload eventueel een foto van je geliefde.
  • Schrijf een passende tekst in de kaart.
 • Rond de bestelling af en verstuur de rouwkaarten naar familie, vrienden en bekenden.

Het kan heel mooi zijn om een foto van de dierbare op de rouwkaart te zetten. Zo maak je de kaart sprekender en hebben mensen een foto als aandenken. In onze kaartmaker kun je eenvoudig een foto uploaden. Filter op kaarten ‘met eigen foto’ en kies je ontwerp. In de kaartmaker kun je de voorbeeldfoto eenvoudig vervangen. 

Foto’s bewerken
Soms kan het mooi zijn om een zwart-witte versie van een foto op de rouwkaart te plaatsen. Je kunt kleurfoto's eenvoudig aanpassen in de kaartmaker van Kaartje2go. Als je de foto hebt geüpload op de kaart, kun je er vervolgens een zwart-wit effect aan geven.

Onze kaarten zijn standaard voorzien van een klein, bescheiden logo op de achterzijde. Maar in het geval van rouwkaarten kunnen we ons goed voorstellen dat dit niet gewenst is. Je kunt ons logo daarom weglaten tijdens het controleren van je kaartontwerp. Deze stap heet ‘Controleer je kaart’, waar je bij de achterzijde ons logo kunt uitvinken.

Een rouwkaart is een tastbare herinnering aan de overledene. We snappen dan ook heel goed dat de kaart aan al je wensen moet voldoen. Je kunt daarom eerst een gratis proefdruk bestellen, zodat je de kaart eerst zelf in handen kunt houden en eventuele wijzigingen kunt doen.

Rouwkaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 1,19 per stuk. Afhankelijk van het aantal (meer kaarten = meer korting), het formaat en de afmeting van de kaart wordt de prijs hoger. Ook de papiersoort en envelopkleur hebben invloed op de prijs. Op deze manier heb je de vrijheid om de kaart zo mooi te maken als je zelf wilt.

Vaak wordt voor rouwkaarten gekozen voor een matte papiersoort. De papiersoorten Premium mat, 100% gerecycled, Oudhollands structuur en Stijlvol linnen zijn mat en zeer gepast voor rouwkaarten.

De keuze van je papiersoort kan invloed hebben op de prijs van de rouwkaarten. Hieronder hebben we alle papiersoorten en hun prijzen onder elkaar gezet.

 • Glans (gratis)
 • 100% gerecyled (gratis)
 • Premium mat (+ 0,19 p/s)
 • Chique parelmoer (+ 0,29 p/s)
 • Oudhollands structuur (+ 0,29 p/s)
 • Stijlvol linnen (+ 0,35 p/s)

Bekijk hier onze verschillende papiersoorten.

Als je een pakketje kaarten bestelt, dan krijg je jouw kaarten thuisbezorgd (of op een ander adres, het afleveradres bepaal je zelf). Bij dubbele en vierkante enkele kaarten worden er standaard gratis witte enveloppen bijgeleverd. Je kunt de enveloppen vervolgens zelf adresseren en frankeren.

Je kunt er ook voor kiezen om rouwenveloppen te bestellen. Dit zijn witte enveloppen met een donkergrijze rand op de voorkant. Voor rouwenveloppen betaal je een kleine meerprijs van € 0,10 per envelop. Je kunt rouwenveloppen in elk formaat bestellen, met uitzondering van de extra grote formaten (21 x 21 en 21 x 30 cm). 

Goed om te weten: rouwenveloppen hebben niet automatisch voorrang bij PostNL. Dat gebeurt alleen als je de enveloppen voorziet van rouwzegels en als ze aangeleverd worden in een verzamelenvelop.

Wil je dat wij de kaarten voor je naar de ontvangers sturen? 

Dat is mogelijk. In dat geval worden de adressen achterop de kaarten gedrukt. De kaarten worden in een witte envelop met een rond venster verstuurd, zonder zwarte rouwrand om de envelop. Dit geldt alleen voor de dubbele kaarten. De enkele (ansicht)kaarten worden zonder envelop verstuurd.

Een rouwkaart verstuur je zo snel mogelijk na het overlijden. Meestal al de dag na het overlijden. Op die manier zijn vrienden, familie en bekenden snel op de hoogte van de afscheidsceremonie.

Elke werkdag geldt: Vóór 21:00 uur besteld en betaald = dezelfde dag nog verzonden.

In de meeste gevallen bezorgt PostNL in Nederland de volgende dag. Maar dit kunnen wij niet garanderen. De bestellingen worden niet standaard als rouwpost verzonden, waardoor PostNL geen speciale voorrang geeft aan de kaarten. Kaartje2go heeft goede ervaringen met PostNL en de kaarten worden bijna altijd de volgende dag bezorgd, precies zoals zou gebeuren als de kaarten wel waren gemerkt als rouwpost.

Kaarten die in het weekend worden besteld, worden op maandag aan PostNL aangeboden. Voor kaarten naar het buitenland geldt een langere bezorgtijd. De verzending naar  het buitenland gaat met Priority. Naar België duurt dit ongeveer 4 werkdagen.

Rouwpost

We kunnen rechtstreeks verstuurde kaarten helaas niet als rouwpost versturen. Omdat we de adressen op de achterkant drukken, kunnen we de kaarten niet versturen in een rouwenvelop. We kunnen de kaarten wel met voorrang bij PostNL aanbieden. Mocht je dit willen, neem dan contact op met ons klanttevredenheidsteam voordat je de bestelling plaatst.

Rouwenveloppen
Wil je de kaarten graag als rouwpost in een rouwenvelop versturen? Bestel dan een pakketje kaarten, kies hier rouwenveloppen bij, en laat je bestelling als pakket bij je thuisbezorgen. 

De rouwkaarten snel in huis? Neem contact op

Wil je zekerheid hebben dat je het pakket rouwkaarten zo snel mogelijk in huis hebt, kun je ze ook ophalen bij een van onze drukkerijen (Easterein of Vianen). Er is ook de mogelijkheid om het pakket, tegen extra betaling, per koerier te ontvangen. 

Ons klanttevredenheidsteam informeert je graag over deze mogelijkheden. Neem hiervoor contact met ze op voordat je de bestelling plaatst. Dit laatste is erg belangrijk, want zodra je je bestelling afrondt, gaat deze met de normale poststroom mee.

Een rouwkaart is een symbool van afscheid en tegelijk ook iets praktisch. Bovendien maak je de kaart op een moeilijk moment. Bij de inhoud kun je dus best wat hulp gebruiken. Zo maak je een passende, respectvolle en duidelijke rouwkaart:

Een rouwkaart bestaat in principe uit 3 dingen:

 1. Gegevens van de overledene
 2. Informatie over de afscheidsceremonie
 3. Een mooie (song)tekst, quote of gedicht dat bij je dierbare past

Gegevens van de overledene

De gegevens van de overleden dierbare bevatten meestal de volgende informatie:

 • Een introductiezin: meestal een vermelding van de manier van overlijden. 
 • De volledige (doop)naam van de overledene en eventueel zijn of haar roepnaam of bijnaam. 
 • De geboortedatum, gevolgd door de sterfdatum en eventueel de geboorteplaats en plaats van overlijden. 
 • De namen van de nabestaanden. Beginnend met de partner, gevolgd door de gezinnen beginnend bij het oudste kind. Voor elk gezin kan de woonplaats vermeld worden.

Informatie over de afscheidsceremonie

Informatie over de afscheidsceremonie kun je als volgt vermelden:

 • Bezoek aan huis: of het mogelijk is om de overledene thuis te bezichtigen. 
 • Mogelijkheid tot condoleren: de locatie en tijd van condoleance. 
 • Afscheidsdienst of ceremonie: de locatie en tijd van de afscheidsceremonie.
 • Begrafenis: de locatie en tijd van de begrafenis. 
 • Correspondentieadres: Dit is het adres waar bloemen en condoleancekaarten naartoe gestuurd kunnen worden.

Aanvullend kun je nog instructies meegeven over kleding en wat de wensen zijn omtrent de bloemen. .

Een (song)tekst, quote of gedicht

Een korte tekst kan soms het leven van iemand in één zin krachtig omschrijven. Dat kan een levensspreuk zijn, een songtekst, een gedicht of een quote. Soms wordt gekozen voor een psalm of bijbeltekst die iemand zijn hele leven met zich heeft meegedragen.

 

Welke familieleden je op de rouwkaart zet is heel persoonlijk. Toch zijn er een aantal dingen om op te letten. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk om alleen de namen op de kaart te zetten van personen die daarvoor gevraagd zijn en waarvan mag worden aangenomen dat ze daar geen bezwaar tegen hebben. Verder zijn er meerdere opties:

 • Partner, kinderen en kleinkinderen
 • Partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, schoonouders
 • Partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, schoonouders, broers en zussen met aanhang en eventueel kinderen.

Je kunt per huishouden de woonplaats vermelden. Verder kun je in het geval van een grote familie of weinig ruimte op de kaart ervoor kiezen om de kleinkinderen niet bij naam te noemen en alleen “en kleinkinderen” op de kaart te zetten.

Hoe noem je een ongeboren kindje op de rouwkaart?
Voor het benoemen van een ongeboren kindje kun je het hartjessymbool (♥) gebruiken. Een kind of gezinslid dat is overleden kun je ook aanduiden met een kruisje (†).

 

Een rouwkaart is de kaart waarin het overlijden van een dierbare wordt aangekondigd. Deze kaart maakt het overlijden bekend aan familie, vrienden en bekenden en bevat informatie over de afscheidsceremonie.

Een condoleancekaart is een kaart om familie en vrienden te condoleren met het overlijden van hun dierbare. Deze kaart is bedoeld om te troosten, te bemoedigen en sterkte te wensen.

 

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.