Ga naar de inhoudGa naar het filter

Wat zet je op een geboortekaartje?

Als je jezelf deze vraagt stelt, betekent dat vast dat er een kleintje onderweg is. Gefeliciteerd, wat een heerlijk nieuws! Een geboortekaartje kiezen is een van de leukste to do’s op je babylijstje. Maar het kan ook best een beetje overweldigend voelen. Want welk kaartje past nu het beste bij jullie kindje? En wat zet je op een geboortekaartje qua tekst? Wij helpen je met plezier een beetje op weg. Daarom hebben we tekst voor op een geboortekaartje verdeeld in praktische (en onmisbare) informatie en tekstjes voor een persoonlijke, liefdevolle touch.

Essentiële tekst voor op het geboortekaartje

Welkom baby! Tijd om jullie kleintje voor te stellen aan de liefste mensen om jullie heen. Grote kans dat deze dierbaren al weken zitten te wachten op jullie mini. Je wilt hen dan ook graag verrassen met een persoonlijk kaartje boordevol informatie. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

De naam van jullie kindje

Het spreekt een beetje voor zich, maar de naam van de pasgeboren baby kan natuurlijk niet ontbreken. Maar hoe je de naam vermeldt is jullie keuze. Zo kun je ervoor kiezen om alleen de voornaam of de volledige naam op de kaart te zetten. Ook kun je de doopnaam of een eventuele tweede naam van je pasgeboren kindje vermelden op het kaartje.

Geslacht van de baby

Lang niet iedereen gaat voor een roze of blauw geboortekaartje. Heb je een neutrale kaart of heeft jullie kindje een unisex naam, dan is het handig om het geslacht expliciet te vermelden. Dit kun je doen door ‘hoera een jongen!’ of ‘Wij zijn blij met de geboorte van onze dochter!’ toe te voegen aan de kaart.

De namen van ouders, broertjes en zusjes

Jullie spatten natuurlijk uit elkaar van liefde en trots. Vergeet dan ook zeker niet jullie eigen namen en de namen van eventuele broertjes of zusjes op de kaart te schrijven. Het is ook een leuk idee om huisdieren een eervolle vermelding te geven.

Jullie contactgegevens

Het is handig om je adres en telefoonnummer op het geboortekaartje te vermelden. Want misschien willen familie, vrienden, kennissen of collega’s een bezoekje brengen, een felicitatiekaartje sturen of even bellen. Zorg er daarom voor dat je contactgegevens en eventueel een e-mailadres op de kaart staan. Zo kan iedereen jullie feliciteren of een afspraak maken om de kleine te komen bewonderen.

Geboortedatum en -plaats

Hoe je de geboortedatum vermeldt, is helemaal aan jou. Kies voor ‘4 juli 2022’, ‘04-07-2022’ of schrijf de datum volledig uit: ‘vier april tweeduizendtweeëntwintig’. Je kan er ook voor kiezen om de plaats van de geboorte op het kaartje te zetten. Deze informatie is niet essentieel, maar wel gebruikelijk om te vermelden.

Overige geboortedetails

In onze kaartmaker vind je leuke figuren waarmee je de geboortedetails kunt toevoegen. Dit zijn het geboortetijdstip, de lengte en het gewicht van de baby. Uit deze informatie kan de ontvanger onder andere opmaken wat de kledingmaat van de baby is.

Bezoekteksten voor op geboortekaartjes

Iedereen staat te popelen om jullie mini in het echt te bewonderen. Het is handig om in het kaartje te zetten wat de rust- en bezoektijden zijn. Dit kun je bijvoorbeeld aanvullen met ‘Stuur eerst een berichtje’ of ‘Wil je de kleine bekijken, bel dan eerst even’. Zo maak je op een leuke manier kenbaar dat je liever geen onverwacht bezoek ontvangt. Een paar andere leuke voorbeeldteksten zijn:

 • Laat het ons even weten als je beschuit met muisjes wilt komen eten.
 • Baby en mama slapen van 11.00 tot 13.00 uur.
 • Wil je de kleine graag zien? Bel dan even, ander slaapt hij misschien.
 • Vingertjes en teentjes komen tellen? Dan eerst even van tevoren bellen.

👶🏿 Tip: Als je niet iedereen wilt uitnodigen of liever een kraamborrel organiseert, dan kun je een aparte uitnodiging maken of een tweede versie van je geboortekaart ontwerpen. Vanuit je winkelmandje kun je eenvoudig een tweede versie van de kaart maken. Ook kun je de kaart vanuit jouw account (bij jouw ontwerpen of jouw bestellingen) kopiëren.

Cadeautips en -wensen

Of je cadeauwensen op je kaartje vermeldt, is helemaal aan jullie. Je kan het heel subtiel doen door te verwijzen naar een website (bijv. lijstje.nl). Kraambezoek kan dan zelf cadeautjes afstrepen. Een envelopje plaatsen kan natuurlijk ook, maar komt niet heel vaak voor.

Liefdevolle tekst voor op het geboortekaartje

Naast de praktische informatie kun je jullie geboortekaartje ook een persoonlijke touch geven met een mooie tekst. Nu horen we je denken, wat zet je op een geboortekaartje voor tekst? Daar helpen wij je graag bij! Er zijn een aantal mooie opties voor tekst op geboortekaartjes.

 • Een liefdevol welkom voor jullie kleintje.
 • Een quote van een van de ouders of een broertje/zusje. 
 • Een stukje songtekst uit jullie favoriete liedje. 
 • Een schattig gedichtje. 
 • Een passage uit de Bijbel of een andere christelijke tekst.
 • Een tekst uit een film of serie die jullie direct aansprak. 

👶🏼 Tip: Vinden jullie het moeilijk om de juiste woorden op papier te zetten? Dan zijn geboortekaartjes met foto of een persoonlijke videoboodschap het overwegen waard.

De ‘wat zet je op een geboortekaartje’ checklist!

Hebben jullie het perfecte geboortekaartje gevonden, gepersonaliseerd en voorzien van alle nodige teksten? Yay! Dan kun je de babykaartjes bij-na bestellen. Met de nadruk op bijna, want we geven je graag nog de supertip om onze checklist even door te lopen. Een laatste controlerondje voor je de geboortekaartjes verstuurt naar vrienden en familie kan nooit kwaad. 

Baby:

Hebben we de naam (of namen) goed gespeld?
Staan de juiste geboortedatum en tijd op de kaart?
Kloppen het gewicht en de lengte?

Ouders:

Hebben we onze namen en achternaam goed gespeld?
Zijn we de namen van broertjes en zusjes (en beestjes) niet vergeten?
Kloppen het adres en de woonplaats?
Staat ons telefoonnummer en e-mailadres op de kaart?
Hebben we onze wensen voor kraambezoek duidelijk vermeld?

Teksten:

Hebben we niet per ongeluk een spelfoutje gemaakt?
Zijn alle teksten groot genoeg en duidelijk leesbaar?
Passen het lettertype en de kleur van de tekst bij de kaart?

👶🏾 Tip: Wil je er zeker van zijn dat je niets over het hoofd hebt gezien? Bestel dan een gratis proefdruk. Daarmee kun je jullie kaartje nog even in het echt bewonderen voor je de bestelling plaatst. En ook ons artikel over veelgemaakte fouten op geboortekaartjes is een aanrader om even door te lezen.

Een mooie, liefdevolle tekst kan het geboortekaartje van jullie kindje écht compleet maken. Maar soms zie je door de woorden de letters niet meer, en ben je op zoek naar wat inspiratie om je op weg te helpen. Want wat zet je op een geboortekaartje om te laten blijken hoe blij, trots en gelukkig jullie zijn? Inspiratie vind je overal, kijk maar! 

 • Laat je inspireren door onze geboortekaartjes voorbeeldteksten.
 • Bezoek ons geboorteplatform boordevol tips en inspiratie.
 • Op Instagram kun je uren scrollen door de posts met #babyquotes.
 • Duik de bibliotheek in en vraag naar dichtbundels over ouderschap en kindjes.
 • Zoek op internet naar liedjes die over baby’s gaan of luister goed naar de songteksten van jullie eigen favoriete liedjes.

Met het babykaartje laat je vrienden en familie kennismaken met jullie kindje. Iedereen is natuurlijk helemaal in de wolken van dit nieuwe geluk. Daarom is het fijn om zoveel mogelijk praktische informatie op het geboortekaartje te vermelden. Dit zijn de belangrijkste punten:

 • De roepnaam en meerdere namen van jullie kindje.
 • Het geslacht van de baby.
 • De namen van de ouders, broertjes en zusjes.
 • Jullie contactgegevens (adres en telefoonnummer).
 • Optioneel:
  - De geboortedatum en -tijd.
  - Het gewicht en de lengte van de baby.
  - Eventuele bezoektijden of jullie voorkeuren hiervoor.
  - Cadeautips

Veel ouders kiezen ervoor de optionele tekstjes ook mee te nemen in het ontwerp van hun geboortekaartjes. In veel gevallen geldt ook: hoe meer informatie je geeft, hoe minder vragen je krijgt. Wat extra info kan jullie dus wat extra ongestoorde knuffeltijd met de baby opleveren.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.