Algemeen 17 juni 2024

Betekenis van bloemen: zeg het in geuren en kleuren

betekenis bloemen

Wist je dat er in een bos bloemen ontzettend veel betekenis schuilt? Elke bloem en elke kleur heeft namelijk zijn eigen symbolische betekenis. Je kunt dus bij elk moment wel een passend boeket geven. Roze rozen om iemand de liefde te verklaren bijvoorbeeld, gele tulpen voor een flinke dosis vrolijkheid en pioenrozen wanneer iemand wel wat geluk kan gebruiken. Wij staken onze neus in de mooiste bloemen en hun kleuren, en vertellen je er alles over wat je nog niet wist! 

Top 10 populairste bloemen en hun betekenis 🌼

We beginnen dit fleurige artikel graag met de populairste bloemen van dit moment volgens bloemenwebshop Pluukz. En omdat we graag de bloemetjes buiten zetten, vertellen we ook meer over de symbolische en spirituele betekenis van deze bloemen. 

 1. Roos
 2. Pioenroos
 3. Tulp
 4. Dahlia
 5. Lelie
 6. Gladiool
 7. Aronskelk (calla of zantedeschia)
 8. Gerbera
 9. Zonnebloem
 10. Ranonkel

1. Betekenis van een roos
Het zal je niet verbazen dat de roos de ultieme bloem voor de liefde is. Maar wist je dat geluk en vreugde ook goed bij deze mooie bloem passen? Elke kleur roos heeft trouwens ook nog zijn eigen betekenis. Je leest er verderop in dit artikel meer over. 

2. Pioenroos en haar betekenis
De pioenroos is een graag geziene bloem in bruidsboeketten. Niet zo gek, want ze staat symbool voor geluk, liefde én bloeiende romantiek. Daar wil je er wel een hele bos van op je mooiste dag! 

🌸 Lees hier meer over bloemen op je bruiloft. 

3. Betekenis van de tulp 
De spirituele betekenis van de tulp als bloem is ‘leven’ en ‘vruchtbaarheid’. We zetten haar dan ook graag in een vaasje om het voorjaar in te luiden. Ook tulpen hebben weer een eigen betekenis per kleur. Zo staan rode tulpen voor perfecte liefde, gele tulpen voor vrolijkheid en witte voor vergeving. 

dahlia betekenis

4. Dahlia en haar betekenis
Gun je iemand wat power voor een uitdagend moment, of vind je het fijn dat het hem of haar voor de wind gaat? Kies dan voor dahlia’s, want deze staan zowel voor kracht als voor weelde. Een prachtige bloem in al haar facetten dus! 

5. Lelie en wat haar betekenis zegt
Zuiverheid, liefde, beminnelijkheid en vrouwelijkheid zijn de mooie betekenissen van de lelie. En net zo mooi is ze zelf. Heb je zelf lelies staan, maar vind je hun geur toch iets te aanwezig? Knip dan simpelweg de meeldraden even uit de harten. 

6. Betekenis van de gladiool
De naam van de gladiool komt van het Latijnse ‘gladius’, wat ‘zwaard’ betekent. Gladiool betekent dan ook ‘kracht’ en ‘overwinning’. Een bos gladiolen hebben alle lopers van de Nijmeegse Vierdaagse dan ook wel verdiend! 

7. Aronskelk en haar betekenis
Je ziet aronskelken, ook wel calla’s of zantedeschia’s genoemd, niet alleen vaak op bruiloften, maar ook bij uitvaarten. Ze staat namelijk zowel voor schoonheid en geluk, als voor rouw. Een veelzijdig bloemetje dus.

🌼 Liever een papieren bloemengroet doen? Tussen onze bloemenkaarten vind je ook veel van de populairste bloemen. 

8. Gerbera en wat haar betekenis zegt
Geslaagd, een nieuwe baan, een mooi nieuw huis… De gerbera past bij alle positieve momenten, want de betekenis van deze bloem is vrolijkheid en levendigheid. Natuurlijk kun je jezelf ook wat positiviteit cadeau doen met een mooi bosje gerbera’s. 

9. Betekenis van de zonnebloem
Als er één bloem bij de zomer past, dan is het wel de zonnebloem. Deze vrolijke bloem staat dan ook voor zon en de zomer. Wist je trouwens dat ze ook symbool staat voor standvastigheid? Ze is namelijk altijd gericht naar de zon en het licht. 

10. Ranonkel en haar betekenis
Zo gelaagd als de ranonkel is, zo gelaagd zijn ook haar betekenissen: charme, vrolijkheid, liefde en vriendschap. Elke gelegenheid is dus wel aan te grijpen om een mooie bos ranonkels te geven! 

🌸 Ook leuk om te lezen: Fleurige bloementeksten voor je kaart

ranonkel betekenis

Bloemen en hun kleuren: dit betekenen die vrolijke ruikers

Zoals we eerder al vertelden zeggen de kleuren van bloemen ook veel over wat iemand duidelijk wil maken. Sta je dus bij de bloemenkraam of bloemist, en vraag je je af of je voor de beste betekenis witte, gele of juist paarse bloemen moet kopen? Met de volgende betekenissen van de kleur van bloemen is jouw boeket een schot in de roos. 

❣️ Rode bloemen: romantiek, passie en liefde
💕 Roze bloemen: onschuld en liefde
🧡 Oranje bloemen: vrolijkheid, gezelligheid, plezier en feestelijkheid
💛 Gele bloemen: energie, groei, vrolijkheid, warmte en een nieuw begin
💚 Groene bloemen: jong leven, hoop en vrede
💙 Blauwe bloemen: eeuwigheid, rust en onschuld
💜 Paarse bloemen: spiritualiteit, mysterie, opbeurendheid en rust
🤎 Bruine bloemen: nederigheid en aarde 
🖤 Zwarte bloemen: diepe rouw, duisternis en zonde
🤍 Witte bloemen: zuiverheid, onschuld en natuurlijke liefde

🌹 Rozen: hun kleuren en betekenis 

De taal van bloemen is misschien wel het allerbelangrijkst bij de roos. Deze onschuldig lijkende ruiker kan je liefde misschien wel maken of breken! Met welke roos verklaar je iemand de liefde, friendzone je hem of haar juist of laat je weten dat de liefde voor altijd is? We vertellen je het in geuren en kleuren. 

 • Witte rozen: nieuw begin, herinnering en vertrouwen
 • Rode rozen: echte liefde, romantiek
 • Gele rozen: kracht, vriendschap en koestering
 • Zwarte rozen: afscheid, einde van een periode en afsluiting
 • Roze rozen: dankbaarheid en verlangen
 • Blauwe rozen: mysterie en rebellie
 • Oranje rozen: licht, vreugde en gezelligheid
 • Groene rozen: leven, natuur, kracht en vruchtbaarheid
 • Paarse rozen: betovering en verlangen

💐 Leuk voor een verjaardag: Geef de geboortebloem van het feestvarken cadeau!

bloemen symbolische betekenis

Geef iets met betekenis: bloemen die passen bij specifieke momenten

Sommige momenten vragen om een bloemetje. Een vriendin die telkens weer laat blijken dat je altijd op haar kan bouwen bijvoorbeeld, of een collega die afscheid moest nemen van zijn moeder. Het is mooi om je boeket op die momenten nog een beetje extra aandacht te geven met de juiste bloem voor dat moment. We delen graag met je bij welk moment je welke bloem kunt geven. 

Bloemen die staan voor kracht

De ultieme bloem die past bij kracht is de gladiool. Hij is schitterend als kleurrijke bos in een mooie vaas, maar ook in z’n eentje straalt hij al kracht uit. 

Bloemen die liefde uitspreken

Dat de liefde van de roos afspat wist je natuurlijk al wel. Maar er zijn meer fleurigerds om je liefde mee te bekennen. Wat dacht je van de orchidee of de tulp? En de gardenia staat dan weer voor een geheime liefde. Perfect voor Valentijnsdag dus. 

betekenis alstroemeria

Bloem die staat voor vriendschap

De ultieme bloem om te vertellen dat je jullie vriendschap zo waardeert? Dat is de alstroemeria. Elk blaadje staat namelijk voor iets wat belangrijk is in een vriendschap: begrip, humor, geduld, medeleven, daadkracht en respect. Daar word je blij van toch?

🌷 Wist je dat we heel veel leuke bloemencadeaus hebben om bij je kaartje te sturen?

Bloemen waarmee je hoop overbrengt

Een ernstige ziekte, onbeantwoorde liefde, die baan die iemand zo graag wil… Het zijn stuk voor stuk momenten waarop die lieve bekende wel wat hoop kan gebruiken. Daar zijn de primula, jasmijn en het sneeuwklokje perfect voor. En ook al zie je ze wat minder vaak, groene bloemen staan ook voor hoop. 

Bloemen die passen bij een overlijden of afscheid

Misschien moet je zelf iemand missen in je leven. Of wil je iemand bemoedigen na het verlies van een geliefde. De aronskelk en witte chrysant zijn dan erg mooi om cadeau te geven of op het graf te leggen. Zoek je bloemen met wat meer kleur? Ga dan voor de freesia, want die staat voor onvoorwaardelijke liefde.

Zeg het met papieren bloemen

Zoals je merkt zeg je met die ene bos bloemen veel meer dan je denkt. En vertel je de ontvanger over de betekenis van de bloemen, dan zal je mooie boeket ruikers nog meer indruk maken. Wist je trouwens dat we naast bloemenkaarten veel andere leuke kaarten hebben met bloemen? Je vindt ze hier:

🎩 Fleurige trouwkaarten
👶🏾 Geboortekaartjes met bloemen of met de geboortebloem van je kleintje
🎉 Bloemige uitnodigingen
🤒 Beterschapskaarten vol bloemen

Ook interessant voor jou: