Geboorte 29 augustus 2022

Zwanger worden? 5 bewezen tips die je vast nog niet kende

zwanger worden tips

Wil je zwanger worden, dan doe je graag alles voor een positieve zwangerschapstest. Je partner en jij leven gezond en weten precies wanneer jullie seks moeten hebben om zwanger te worden. Maar wist je dat er meer trucjes zijn om de kans op een zwangerschap te vergroten? In deze blog over zwanger worden geven we je 5 bewezen tips die misschien wel leiden tot dat tweede streepje op de test!

💚 Ook leuk om te lezen: 68 originele ideeën voor je zwangerschapsaankondiging

1. Zwanger worden? Lig níet met je benen omhoog na de seks

Laten we maar beginnen met een van onze beste tips om zwanger te worden. Veel mensen denken dat je na het vrijen je benen omhoog moet doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Maar wat blijkt nou uit onderzoek? Je hoeft niet per se lange tijd te blijven liggen na het baby’s maken! En het lijkt zelfs beter om na de seks direct te bewegen. Van de vrouwen die bleven liggen na de seks werd 32% zwanger, terwijl 40% van de groep die ging bewegen zwanger werd. Een belangrijke kanttekening bij de resultaten is wel dat de onderzochte groep vrouwen kunstmatige inseminatie onderging. De klassieke vrijpartij in de slaapkamer is dus niet meegenomen in het onderzoek. Maar wat ons betreft is het het proberen waard.

2. Stress niet over stress

Een van de veelgehoorde tips ter voorbereiding op zwanger worden is om te zorgen dat je minder stress hebt. Maar stress heeft maar een beperkte invloed op zwanger raken, aldus prof. dr. Annemieke Hoek, gynaecoloog en afdelingshoofd van het centrum voor Voorplantingsgeneeskunde van het UMCG. Volgens Hoek zijn er andere dingen die een grotere kans geven op een zwangerschap, zoals op tijd aan kinderen beginnen, een gezonde leefstijl en vaak genoeg seks hebben. Laat dus liever dat glaasje wijn of biertje staan en stress vooral niet over hoeveel stress je hebt.

3. Zwanger worden tips: Heb ook seks buiten je vruchtbare periode

Veel mensen weten wel wanneer ze seks moeten hebben om zwanger te worden. Maar wist je dat een van de tips om zwanger te worden is om ook buiten je vruchtbare periode regelmatig samen het bed in te duiken? Volgens arts-onderzoeker Tierney Lorenz blijkt dat je immuunsysteem alerter wordt als je regelmatig seks hebt, en het zich voorbereidt op een zwangerschap. Normaal gesproken vallen je antistoffen zaadcellen, bevruchte eicellen en andere lichaamsvreemde stoffen aan. Maar vrouwen die vaker seks hadden, bleken minder antistoffen in hun lichaam te hebben. Best handig als je wilt dat die bevruchte eicel blijft plakken! Je weet dus wat jullie te doen staat: heb het ook buiten je ovulatie regelmatig gezellig samen. 

4. Zorg dat je beiden een orgasme hebt

Ooit gedacht dat het antwoord op de vraag ‘Hoe word je zwanger?’ is dat je allebéí klaar moet komen? Iedereen wist wel dat het orgasme van de man vrij essentieel is bij het zwanger worden, terwijl die van de vrouw onbelangrijk leek te zijn. Maar niet blijkt minder waar volgens meerdere onderzoeken. Vrouwen die namelijk klaarkomen tijdens de seks zouden de kans vergroten om zwanger te worden. Tijdens een orgasme trekken de spieren in je vagina en baarmoeder samen, wat ervoor zorgt dat zaadcellen zich sneller door de baarmoeder en richting de eileiders bewegen. Zaadcellen kunnen tot wel vijf dagen in leven blijven in de eileiders. Dat is heel anders dan in de baarmoeder, waar het eerder genoemde afweersysteem hard aan het werk is om zaadcellen af te breken. Het vrouwelijk orgasme is dus superbelangrijk om die zaadcellen een handje te helpen.

5. Check je glijmiddel als je zwanger wilt worden

De laatste van onze tips om zwanger te worden is om je glijmiddel te checken. Want wist je dat veel glijmiddelen het geleiden van zaadcellen naar de eileiders bemoeilijken? Dat is niet bepaald handig als je wilt dat die zaadjes levend en wel bij jouw eicel aankomen. Het algemene advies van experts is zelfs om helemaal geen glijmiddel te gebruiken. Je eigen vocht is namelijk het allerbeste glijmiddel, én kan het beste van allemaal zaadcellen geleiden. Al zijn er fabrikanten van glijmiddelen die beweren dat hun glijmiddel juist spermavriendelijk is, zoals Ferti*lily en Prefert. Gebruik je dus graag iets om het allemaal wat soepeler te laten verlopen, overweeg dan een van deze merken eens. 

Handige tips voor als je zwanger bent

Naast de algemene tips om zwanger te worden zijn er dus nog zoveel meer dingen waar je rekening mee kunt houden! Toegegeven, ze verhogen de kans op een zwangerschap misschien niet allemaal drastisch. Maar alles wat al een beetje mee kan helpen is mooi meegenomen toch? Want uiteindelijk doe je het allemaal voor dat ene doel: een kleintje gezond grootbrengen in je buik. Wil je tot die tijd vast inspiratie opdoen voor als het moment daar is? Ontdek dan ook onze tips om je zwangerschap te verbergen!

Ook interessant voor jou: