Algemeen 10 april 2023

Geboortebloem per maand: ontdek die van jou!

geboortebloem

Dwarreldende bloesemblaadjes, kleurrijke tulpenvelden en geurende rozen: bloemen zijn mooi, opbeurend en stiekem ook een beetje magisch. En wist je dat elke maand zijn eigen geboortebloem heeft? In dit artikel delen we de geboortebloemen per maand. We geven je niet alleen antwoord op de vraag ‘wat is mijn geboortebloem?’, maar vertellen je ook meer over de symbolische betekenis ervan. Ontdek bijvoorbeeld wat de geboortebloem van je kindje of dierbare is en stuur hem of haar een leuke bloemenkaart. Daar bloei je spontaan van op!

Geboortebloemen per maand

Voor we dieper ingaan op de symbolische betekenis van elke bloem, zetten we de geboortebloemen per maand eerst kort op een rijtje. Van welke bloem word jij het meest vrolijk?

 • Geboortebloem januari – anjer en sneeuwklokje
 • Geboortebloem februari – iris en viooltje 
 • Geboortebloem maart – narcis
 • Geboortebloem april – madelief 
 • Geboortebloem mei – lelietje-van-dalen
 • Geboortebloem juni – roos
 • Geboortebloem juli – ridderspoor en waterlelie
 • Geboortebloem augustus – klaproos en gladiool
 • Geboortebloem september – aster en dagbloem
 • Geboortebloem oktober – cosmea en goudsbloem
 • Geboortebloem november – chrysant
 • Geboortebloem december – hulst

🌸 Tip: Verras je dierbare met een vrolijke verjaardagskaart met bloemen.

Geboortebloem januari

We beginnen natuurlijk bij de geboortebloem van januari. Eigenlijk heeft januari niet één maar twee bloemen: de anjer en het sneeuwklokje. De anjer is een populaire bloem die allerlei kleuren kan hebben. De betekenis van de anjer hangt af van de kleur, maar over het algemeen staat de anjer voor liefde, trouw en nieuwsgierigheid. Het sneeuwklokje symboliseert hoop, schoonheid en een nieuw begin.

Bloem januari

Geboortebloem februari

Bloem februari

De geboortebloem van februari is de iris. Daarnaast is ook het viooltje de bloem van februari. De kleurrijke iris symboliseert wijsheid, moed, geloof en vriendschap. Viooltjes staan voor loyaliteit, spirituele wijsheid, liefde en bescheidenheid. Irissen en viooltjes zijn vaak paars, en die kleur zien we vaker terug bij februari. Zo is de geboortesteen van februari de amethyst.

Geboortebloem maart

De gele narcis is de bloem van maart. Met zijn vrolijke, frisse en opvallende looks is deze bloem hét startsein van het voorjaar. ‘Hoop’ en ‘een nieuw begin’ zijn dan ook betekenissen die bij de narcis horen. Daarnaast staat de gele narcis ook voor liefde, geluk en vriendschap. Wij worden helemaal blij van deze ultieme lentebloem!

Bloem maart

Geboortebloem april

Bloem april

De geboortebloem van april is het madeliefje. We krijgen meteen een geluksgevoel als we aan een zonnig grasveld met deze vrolijke witte bloemetjes denken. En wie heeft vroeger niet eindeloos kettingen gemaakt van madeliefjes? Het madeliefje staat symbool voor onschuld, puurheid, liefde en jeugdigheid. De lathyrus wordt trouwens ook gezien als bloem van april. En die bloem staat voor plezier; ook leuk!

Geboortebloem mei

Het lelietje-van-dalen is de bloem van mei. De elegante, witte bloemetjes van deze leliesoort zien er sereen en fris uit. Daarnaast hebben de bloemen een heerlijk zoete geur. Lelietjes-van-dalen symboliseren schoonheid, passie, oprechtheid en liefde. De meidoorn wordt trouwens ook wel gezien als bloem van mei. Deze sterke struik bloeit namelijk in mei. Hij heeft dan witte bloemetjes die lekker ruiken. Meidoornbloesem staat voor hoop en geluk.

Geboortebloem mei

🌸 Lees ook: Bloemen op je bruiloft: alles wat je wilt weten.

Geboortebloem juni

Geboorte bloem juni

De geboorte bloem van juni is de roos. Deze bekende bloem staat in de eerste plaats voor liefde, maar elke kleur heeft weer een andere betekenis. De rode roos staat bijvoorbeeld voor romantiek, de witte voor onschuld en de roze voor geluk. Ook de kamperfoelie wordt trouwens gezien als bloem van juni. Deze bloem symboliseert betrouwbaarheid en verbondenheid in de liefde.

Geboortebloem juli

Ben je benieuwd naar de geboortebloem van juli? Dan kun je kiezen uit twee prachtige bloemen: ridderspoor en de waterlelie. Ridderspoor symboliseert geluk, positiviteit, plezier en bescherming. Deze prachtige bloem wordt ook wel delphinium genoemd, vanwege zijn blauwe puntvorm (als een soort dolfijnenvin). De serene waterlelie staat voor zuiverheid, vrede en balans.

Geboortebloem juli

Geboortebloem augustus

Geboortebloem augustus

Ben je in augustus geboren, of ken je iemand die in deze zomermaand jarig is? Dan kun je opnieuw kiezen uit twee bloemen: de klaproos en de gladiool. In de zomer kun je ineens overal klaprozen zien bloeien. Deze tere, knalrode bloemetjes stralen vrolijkheid en optimisme uit. En dat sluit perfect aan bij de symboliek van de klaproos, want deze bloem staat voor levensvreugde, succes en fantasie. De sterke, lange gladiool is ook een echte zomerbloem. Gladiolen symboliseren kracht, kalmte en eerlijkheid.

Geboortebloem september

De aster is je geboortebloem als je in september geboren bent. Asters zijn stervormige bloemen met een geel hart en kleurige bloemblaadjes, in kleuren als wit, roze en paars. De aster staat voor wijsheid, vertrouwen, liefde en onschuld. De dagbloem (ook wel klimmende winde en morning glory genoemd) wordt ook wel gezien als bloem van september. Die bloem staat voor genegenheid en geduld. 

Geboorte bloem september

Geboortebloem oktober

Geboortebloem oktober

Ben je in oktober geboren, dan zijn de cosmea en de goudsbloem je geboortebloemen. De cosmea staat voor rust, vrede en sereniteit. De naam van deze bloem komt van het Griekse woord ‘cosmos’, dat ‘harmonie’ en ‘wereld’ betekent. De andere bloem van oktober is de goudsbloem. Deze vrolijke, feloranje bloem symboliseert optimisme, warmte, voorspoed en creativiteit. 

Geboortebloem november

De chrysant is de geboorte bloem van november. Deze bloem staat voor eeuwige jeugd, vreugde, eerlijkheid, geluk en gezondheid. In veel Aziatische landen, zoals China en Japan, wordt de chrysant vereerd. In Japan is er zelfs een speciale chrysant-feestdag die al eeuwenlang gehouden wordt. Chrysanten zijn enorm populair en zijn er in veel verschillende kleuren.

Geboortebloem november

Geboortebloem december

Geboorte bloem december

Ben je geboren in de laatste maand van het jaar? De bloem van december is hulst. Eigenlijk is dit geen bloem, maar een groene plant met rode besjes. Hulst staat symbool voor vruchtbaarheid, hoop, geluk en vrede. En bij hulst denk je natuurlijk meteen aan de gezelligheid rond de kerstdagen.

🌸 Ook leuk om te lezen: 33 fleurige bloemen teksten voor op je kaartje.

Laat je inspireren!

Nu je de bloem van elke geboortemaand weet is het ook leuk om daar wat mee te doen. Het is namelijk superleuk om bloemen te verwerken in een mooi aandenken of een persoonlijk cadeautje, bijvoorbeeld voor je beste vriend(in), moeder, zus of pasgeboren neefje. We hebben een aantal leuke ideeën voor je op een rijtje gezet.

Fleurige cadeautips

 • Ga voor een mooi sieraad, bijvoorbeeld een ketting met bloemenhanger of een geboortebloem armband. Er zijn online verschillende hangers met bloemen te vinden.
 • Kies een mooie poster met de geboorte bloem van je dierbare. Een leuk schilderijtje of borduurwerkje met een bloem kan ook heel tof zijn.
 • Deze viel te verwachten: ga voor een mooi bos bloemen die bij de geboortemaand van je vriend(in) of familielid past. Want van een vers boeket wordt iedereen blij!
 • Zijn de bloemen niet geschikt voor een boeket? Dan kun je ook kiezen voor zaadjes van de geboorte bloem. Die kun je trouwens makkelijk meesturen met een vrolijk wenskaartje.

🌸 Tip: Verras je dierbare met een leuk kaartje en een fleurig cadeautje, zoals een vers bosje bloemen, een zadenzakje of droogbloemen.

Andere ideeën voor het verwerken van geboortebloemen

 • Ben je gek op tatoeages? Dan kan het supermooi zijn om een geboortebloem tattoo te laten zetten.
 • Verwacht je binnenkort een kindje? Geboortekaartjes met bloemen zijn enorm populair. We hebben trouwens ook speciale geboortekaartjes met geboortebloemen.
 • Pluk (of koop) de bloemen die bij jou of je dierbare passen en droog ze. Pers de bloemen bijvoorbeeld tussen een zwaar boek. Na een paar weken haal je de geperste bloemen eruit en kun je ze mooi inlijsten. 
 • Vereeuwig de bloemen door ze te gieten in epoxyhars. Zo kun je de bloemen voor altijd bewaren. Op Pinterest vind je veel inspiratie voor bloemen in epoxyhars.