Ga naar de inhoudGa naar het filter

Heel Holland stuurt kaartjes en dat merkt dit Zwolse bedrijf: ‘Nog drukker dan in de kersttijd’

Waar veel bedrijven plat liggen door de coronacrisis draait de Zwolse kaartenwebshop Kaartje2go op volle toeren. Binnen no time stampte het bedrijf zelfs een geheel nieuwe kaartenlijn uit de grond. Met teksten als Jullie verdienen een lintje (voor hulpverleners), Stay Safe (om elkaar een hart onder de riem te steken) en Change the date (voor uitgestelde feestjes).

 ,,We zijn twee, drie keer zo druk als normaal in deze tijd. Het overtreft zelfs de kerstperiode”, zegt Janco Klijnstra van het bedrijf dat een van de grootste Nederlandse spelers is in de markt van het online kaarten versturen. Jaarlijks verstuurt het bedrijf zo'n 10 miljoen kaartjes en cadeaus.

Wat is er bij jullie gebeurd sinds de coronacrisis uitbrak?

,,Nadat alle maatregelen afgekondigd waren, zagen we eerst een enorme afname in uitnodigingen voor feestjes en andere bijeenkomsten. Maar binnen een paar dagen kwam een grote toename in allerlei andere categorieën: hart onder de riem-kaartjes, kaarten voor opa’s en oma’s, bedankkaarten voor hulpverleners. Er is een duidelijke verschuiving van one to many-kaarten naar  one to one.”

Hoe spelen jullie daar op in?

,,Je ziet veel behoefte aan hartverwarmende kaarten. Ons team van ontwerpers heeft er nu speciaal een aantal gemaakt om bijvoorbeeld hulpverleners te bedanken en te steunen en met andere verbindende teksten. Die worden veel gebruikt. Maar je ziet ook dat bedrijven nu kaartjes - al dan niet in combinatie met cadeautjes - gebruiken om in contact te blijven met hun medewerkers. En we hebben kaartjes gemaakt voor mensen die hun bruiloft of een ander feestje moeten verplaatsen. Change the date in plaats van Save the date.”

Jullie zitten er dus handenwrijvend bij in deze crisis?

,,Nou nee, we vinden de gevolgen van de crisis superschrijnend, ook voor bedrijven die daardoor enorm getroffen worden. Maar we zijn dankbaar voor de positieve rol die wij nu kunnen spelen. Een kaartje werkt verbindend en dat zie je nu meer dan ooit. Even aan opa en oma laten weten dat je aan ze denkt. Of bij een verjaardag waar je nu niet naartoe kunt toch even wat van je laten horen. En wij proberen ons steentje bij te dragen. We hebben onze vaste klanten een gratis kaart beschikbaar gesteld en we zijn veel samenwerkingen aangegaan.”

Hoe vinden jullie de inspiratie voor corona-kaartjes?

,,Onze ontwerpers vinden die in het nieuws,  in hun eigen omgeving. We gebruiken geen teksten of ontwerpen die rechtstreeks op corona duiden, maar wel de uitdrukkingen die nu veel voorbij  komen, zoals Stay Safe. In het algemeen proberen we opbeurende, positieve ontwerpen te maken. Wij doen de voorzet en de mensen die bestellen, kunnen de kaart personaliseren en zelf een tekst toevoegen.”

Hoe gaat het met de bezorging?

,,We merken dat dat eigenlijk best goed loopt, maar we geven op onze website wel meteen aan dat mensen rekening moeten houden met drukte bij  PostNL. Ik hoop en verwacht dat klanten ook wel een beetje coulant zijn in deze tijd.”

Kaartjes sturen is nu weer populairder dan ooit. En straks, na de crisis?

,,Ik denk dat er wel  een blijvend effect optreedt. Mensen hebben behoefte aan verbinding en het kan best zijn dat ze op deze  manier het kaartje weer herontdekt hebben. Dat hopen wij met kerst natuurlijk terug te zien.”

PostNL ziet ook extra ‘kaartjesdrukte‘

PostNL kan geen exacte cijfers geven, maar ziet ook dat er beduidend meer kaartjes verstuurd worden. ,,De grootste drukte zit momenteel bij de pakketbezorging omdat er ontzettend veel online besteld wordt, maar we zien ook dat de kracht van het kaartje vol wordt ingezet”, zegt een woordvoerster. Bij het bedrijf is het alle hens aan dek om alles op tijd bezorgd te krijgen. ,,Vanwege onderbezetting door ziekte en de impact van de voorzorgsmaatregelen rond corona is dat een hele puzzel. We zeggen daarom ook tegen mensen dat ze beter op tijd hun kaartje kunnen versturen. Beter dat iemand een verjaardagskaartje een dag te vroeg krijgt dan een dag te laat.”

Datum van publicatie: 03-04-2020
Bron: De Stentor

corona kaartenlijn

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.