Kerstkaarten versturen

Als je op werkdagen voor 20:00 uur ‘s avonds bestelt, worden je kaarten nog dezelfde dag verzonden. Kerstkaarten met een bestemming binnen Nederland liggen in 95% van de gevallen al de volgende dag op de deurmat. 

Wil je zeker weten dat je kerstkaarten voor kerst aankomen? Wacht dan niet tot het laatste moment. Door de kerstdrukte bij PostNL kan de normale bezorgtijd van 1 á 2 werkdagen oplopen tot drie of meer dagen, waardoor je bestelling vertraging oploopt. Bestel en verstuur je kerstkaarten daarom bij voorkeur een paar dagen eerder.

Wat is de laatste dag waarop ik kerstkaarten kan bestellen?

Op de laatste werkdag voor kerst worden de laatste kerstkaarten bezorgd. Dit jaar is dat vrijdag 24 december 2021. Wil je meer weten? Bekijk dan onze actuele bezorginformatie.

Kerst is een drukke periode voor PostNL. Er worden miljoenen kaarten, pakketjes en cadeautjes verstuurd en die moeten allemaal voor de kerstdagen bezorgd worden. Om je kerstkaarten op tijd te ontvangen hebben we de volgende tip:

 • We raden je aan om de kerstkaarten voor maandag 13 december voor 20:00 uur te bestellen. Dan worden ze nog dezelfde dag op de post gedaan en is de kans groot dat ze voor kerst bezorgd worden.
 • Red je het niet om voor de kerstdagen een kaart te sturen? Stuur dan een leuke nieuwjaarskaart en combineer je kerstgroet met een nieuwjaarswens. Iemand een gelukkig nieuwjaar wensen kan officieel tot en met driekoningen (6 januari).

Voor het versturen van kerstkaarten hebben je twee opties:

Optie 1: Rechtstreeks versturen

We sturen je kerstkaarten rechtstreeks naar alle ontvangers op de door jou gekozen datum. Plaats je bestelling, selecteer de adressen, kies een verzenddatum en wij doen de rest. Op de afgesproken datum geven wij de kaarten aan PostNL die ze zo snel mogelijk bij je familie, vrienden en kennissen bezorgt.

Let op: wanneer je een enkele kaart met een volledig ontworpen achterkant hebt gemaakt, dan is rechtstreeks versturen helaas niet mogelijk. Je kunt ze alleen thuis ontvangen als pakketje.

Optie 2: Thuis ontvangen en zelf versturen

We sturen je pakketje met kerstkaarten gratis naar je huisadres, zodat je deze vervolgens zelf kunt versturen of langsbrengen. Je pakketje kaarten wordt met een Track & Trace code verstuurd, zodat je het pakketje kunt volgen. De code kun je terugvinden in het besteloverzicht van je account of in de e-mail met de verzendbevestiging.

Bij een pakketje kaarten kun je prachtige sluitzegels, bijpassende adresstickers en gekleurde enveloppen bestellen. De rode enveloppen zijn zelfs helemaal gratis (zolang de voorraad strekt). Zo maak je van je kerstkaart een echte kerstverrassing door de brievenbus.

We snappen heel goed dat je de kerstkriebels al helemaal voelt. Daarom kun je op ieder moment beginnen met kerstkaarten maken. Ook al begin je in de zomer, wij bewaren je ontwerp tot jij klaar bent om te versturen. 

Zodra je tevreden bent over je kaartje kun je de kerstkaarten bestellen en een verzenddatum opgeven. Wij zorgen ervoor dat je kaarten op de gekozen dag op de post gaan.

Afhankelijk van je keuze sturen we ze dan rechtstreeks naar de ontvanger of laten we ze als pakketje bij je thuisbezorgen. Kies je voor deze laatste optie, dan kun je er nog een handgeschreven kerstwens in schrijven. Daarna plak je er een postzegel op en gooi je ze in de brievenbus. Of je brengt ze persoonlijk langs bij de mensen in de buurt, dat kan natuurlijk ook.

Kerstkaarten versturen mag je doen wanneer jij wilt, maar de meeste mensen versturen ze na 5 december. Voor het versturen kun je dus het beste wachten tot Sinterklaas weer naar Spanje is vertrokken.

  Tips voor het versturen van je kerstkaarten

  Wees de grote kerstdrukte voor

  Tijdens de kerstperiode is er sprake van topdrukte bij PostNL. Vooral de laatste week voor kerst is erg druk en kan het langer duren voordat kaarten aankomen. Hoewel een heleboel kaarten al de volgende dag op de deurmat liggen, is het verstandig om rekening te houden met ongeveer 4 werkdagen levertijd.

  Als je de kerstdrukte voor wilt zijn, kun je de kerstkaarten het beste voor 18 december versturen. Zo weet je zeker dat je kerstwens nog voor de kerstdagen aankomt bij de ontvanger.

  Als het je niet zoveel uitmaakt of de kaarten voor kerst aankomen, kun je nog tot 23 december voor 20:00 uur bestellen en worden ze vlak na de kerstdagen bezorgd.

  Verstuur kerstkaarten naar het buitenland eerder

  Kerstkaarten met een buitenlandse bestemming zijn altijd al iets langer onderweg dan gewone binnenlandse post. Zo doen kerstkaarten naar bijvoorbeeld België er ongeveer 4 werkdagen over. 

  Tijdens de kerstperiode kan de verzendtijd snel oplopen. Verstuur je de kerstkaart naar het buitenland? Hou in de kerstperiode dan rekening met een week extra verzendtijd. Zo weet je zeker dat je kerstkaarten op tijd aankomen.

  PS: Voor een indicatie van de bezorgtijd naar andere landen kun je terecht op de website van PostNL.

  Stuur je kaarten rechtstreeks

  Wil je dat je kerstkaarten zo snel mogelijk bij de ontvanger door de brievenbus vallen? Verstuur je kaarten dan rechtstreeks. Als je op werkdagen voor 20:00 uur bestelt, worden ze nog dezelfde dag verzonden. Hoewel dit ook voor een pakketje thuis ontvangen geldt, zul je deze daarna zelf nog weer op de post moeten doen. De kaarten langsbrengen kan natuurlijk ook, dan ben je niet afhankelijk van de postbezorger.

  Maak gebruik van RedjePakketje

  Heb je haast met je pakketje of kerstkaarten? Dan kun je gebruik maken van RedjePakketje. Als je op werkdagen voor 11:00 uur bestelt, worden je kaarten nog dezelfde dag bezorgd, tegen een hoger verzendtarief. 

  Verder lezen: RedjePakketje

  Maak gebruik van de decemberzegel

  Als je de kerstkaarten op tijd verstuurd heb je geen kerststress en kun je bovendien gebruik maken van de decemberzegel. Voor deze speciale postzegel betaal je een lagere prijs, maar is de verzendtijd wel iets langer (ongeveer 3 á 4 werkdagen). 

  🚚 Tip: Als je de kerstkaart via Kaartje2go verstuurt, krijg je korting op de postzegel zonder dat de verzending langer duurt. Zo verstuur je je kerstkaarten voordelig tegen het decemberzegel-tarief en komen ze alsnog lekker snel aan.

  Verstuur je kaarten op tijd en ontvang meer kerstkaarten

  Kerstkaarten op tijd sturen is niet alleen praktisch. Het is ook erg leuk. Omdat veel mensen een kaartje sturen naar de mensen van wie ze een kerstkaart hebben ontvangen, en jouw kaartje al bij de ontvanger op de deurmat is gevallen, kun je extra veel kerstkaarten verwachten. Door je kerstkaarten op tijd te versturen, ontvang je dus meer kaartjes en ziet je huis er nog feestelijker uit tijdens de kerstdagen.

  Aangepaste openingstijden en verzending rondom de feestdagen

  In december drukken en versturen wij alle kaarten zoals we dat normaal ook zouden doen, behalve op de volgende dagen:

  • Vrijdag 24 december 2021 sluiten wij om 15:00 uur. Bestel dus vóór deze tijd en je kaarten en cadeaus worden nog dezelfde dag verzonden. Alle kaarten die na deze tijd worden besteld, bieden wij op 28 december 2021 bij PostNL aan.
  • Zaterdag 25 en zondag 26 december 2021 (eerste en tweede kerstdag) zijn wij gesloten. Alles wat je op deze dagen bestelt, wordt op maandag 27 december verstuurd.
  • Vrijdag 31 december 2021 sluiten wij om 15:00 uur. Bestel vóór deze tijd en jouw kaarten en cadeaus worden nog dezelfde dag verzonden. Alle kaarten die na deze tijd worden besteld, bieden wij op 4 januari 2022 bij PostNL aan.
  • Zaterdag 1 januari 2022 (Nieuwjaarsdag) zijn wij gesloten.