Ga naar de inhoudGa naar het filter

Trouwonderzoek 2023

Je huwelijksdag, de mooiste dag van je leven… Toch? Wij deden een onderzoek onder bijna 800 Nederlanders, waarbij we hen allerlei vragen stelden over hun grote dag. Wat blijkt, die roze wolk was lang niet bij iedereen aanwezig. Benieuwd welke verrassende conclusies nog meer uit de antwoorden rolden, lees dan snel verder!

De gastenlijst: Verstuurde uitnodigingen en perikelen

Feitjes over gasten van bruiloften

Het grootste gedeelte van de Nederlanders (41%) nodigt tussen de 51 en 100 gasten uit voor hun bruiloft. Daarnaast is het verdelen van de gasten tussen dag- en avondgasten veel voorkomend, want bijna twee derde (63%) geeft aan dit onderscheid te maken. Kinderen blijken in 75% van de gevallen hartstikke welkom op de bruiloft; gezellig juist! 

Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de zeven bruidsparen achteraf spijt heeft van het uitnodigen van bepaalde bruiloftsgasten. In meer dan de helft van de gevallen (54%) gaat het om vrienden, waarmee na de bruiloft niet of nauwelijks nog contact is. Maar ook familieleden bezorgen de bruidsparen een gevoel van spijt. Dit is het geval bij een op de vijf ondervraagden. Tot slot is ook de schoonfamilie geen favoriet, en voelde de bruid of bruidegom zich in 13% van de gevallen verplicht om bepaalde leden uit te nodigen.

👰🏻‍♀️ Ga je ook trouwkaarten versturen? Dan zijn onze hippe- en stijlvolle trouwkaarten zeker het overwegen waard!

Welke provincie verstuurt meeste trouwkaarten?

De provincie waar in verhouding de meeste uitnodigingen worden gestuurd is Zeeland, gevolgd door Overijssel en Gelderland. De provincies waar de minste gasten worden uitgenodigd, zijn Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland. Voor elke honderd kaarten die er in Zeeland worden verstuurd, worden er slechts 55 in Noord-Holland verstuurd.

 1. Zeeland = 100
 2. Overijssel = 96
 3. Gelderland = 92
 4. Limburg = 90
 5. Noord-Brabant = 89
 6. Friesland = 88
 7. Flevoland = 84
 8. Drenthe = 84
 9. Groningen = 83
 10. Utrecht = 80
 11. Zuid-Holland = 76
 12. Noord-Holland = 55

Van de provinciale hoofdsteden blijkt vooral Zwolle (OV) erg royaal te zijn in het uitnodigen van gasten. Gevolgd door Lelystad (FL) en Middelburg (ZL). De hoofdsteden waarin de minste gasten worden uitgenodigd zijn Haarlem (NH), Groningen (GR) en Den Haag (ZH). Voor elke honderd trouwuitnodigingen die er door Zwollenaren worden verstuurd, versturen de Hagenezen er slechts 35.

 1. Zwolle
 2. Lelystad
 3. Middelburg
 4. Assen
 5. Arnhem
 6. Maastricht
 7. Leeuwarden
 8. Den Bosch
 9. Utrecht
 10. Haarlem
 11. Groningen
 12. Den Haag

🤵🏾‍♂️ Wist je dat veel bruidsparen tegenwoordig eerst een save the date kaart versturen om hun grote dag aan te kondigen?

Getuigen kiezen

Het kiezen van getuigen blijkt een op de vijf bruidsparen toch best lastig te vinden. De voornaamste reden is dat ze niemand willen teleurstellen. 25% van de ondervraagden geeft aan dat ze meerdere personen als 'even belangrijk' zien, waardoor een keuze maken als lastig wordt ervaren.

Wie kiezen we het liefst als getuigen

Het diner: Wie zit waar?

Dineren is een vast onderdeel van de huwelijksdag. Ruim 90% van de Nederlanders had een diner tijdens hun trouwerij. Een kwart (27%) maakte hier een vaste tafelindeling voor. Het bruidspaar koos er in 35% van de gevallen voor om iedereen door elkaar te husselen.

De aanpak die daarna het meest werd gekozen, is om 'favoriete' mensen het dichtst bij het bruidspaar te plaatsen. Nog eens 23% van de stellen koos ervoor om, mensen waarvan zij weten dat zij elkaar niet liggen, expres uit elkaar te halen. Alleen maar liefde op je trouwdag!

Wat is de mooiste herinnering aan de trouwdag?

Als het gaat om de grote dag, dan blijkt overschrijding van het budget achteraf het grootste issue te zijn. Bijna een op de tien bruidsparen heeft meer geld uitgegeven dan gepland. Ook het slechte weer, het praatje van de trouwambtenaar en het gedrag van sommige gasten waren niet om over naar huis te schrijven.

Lijstje: Mooiste herinnering aan bruiloft

Ondanks dat niet alles vlekkeloos verloopt, kijken bruid en bruidegom vrijwel altijd positief terug op hun bruiloft. De mooiste herinnering wordt in het algemeen beleefd aan de ceremonie (27%), gevolgd door het feest (18%).

Ook het dagprogramma en de eerste ontmoeting tussen bruid en bruidegom staan in de lijst. De fotoshoot, het diner, speeches van familie en vrienden en de openingsdans worden ook genoemd als favoriet. De huwelijksnacht werd opvallend weinig gekozen.

🍰 Meer inspiratie en tips? Bekijk onze trouwomgeving op de blog voor o.a. romantische teksten, trends en trouwlocaties.


 

Trouwonderzoek Kaartje2go 2023

Wie uitnodigen op bruiloft? 1 op 7 bruidsparen heeft achteraf spijt

Budget na afloop vaak grootste tegenvaller

 

Zwolle, juli 2023 - Wie is er welkom op je bruiloft? Bij veel bruidsparen zorgt dit voor kopzorgen. Een op de zeven Nederlanders heeft achteraf zelfs spijt van het uitnodigen van bepaalde bruiloftsgasten. De grootste reden hiervoor is dat zij deze gasten niet meer spreken. Dit blijkt uit onderzoek van Kaartje2go.

De kaartenwebshop deed een groot trouwonderzoek onder bijna 800 Nederlanders. En wat blijkt: rondom de grote dag is het echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Zo heeft een op de zeven achteraf spijt van het uitnodigen van bepaalde personen. Hierbij ging het voornamelijk om vrienden of bepaalde familieleden die zij nu niet meer spreken. Ook de schoonfamilie blijkt bij 13% geen favoriet. Dit percentage heeft leden van de schoonfamilie uitgenodigd omdat ze zich hiertoe verplicht voelden.

De grote dag (achteraf)

Wanneer Nederlanders terugkijken op hun bruiloft, zijn er achteraf toch soms wat tegenvallers. Het grootste issue? Dat is het budget gebleken. Bijna een op de tien heeft meer geld uitgegeven dan gepland. Ook het slechte weer, het praatje van de trouwambtenaar of het gedrag van sommige gasten was niet om over naar huis te schrijven.

Huwelijksnacht geen favoriet

Het mooiste moment op de bruiloft? Ruim een kwart (27%) van de bruiden en bruidegommen kijkt met het fijnste gevoel terug op de ceremonie. Het feest volgt op de tweede plaats als mooiste moment van de bruiloft.  18% geeft aan hier het meest van te hebben genoten. Opvallend is dat de huwelijksnacht nauwelijks wordt genoemd als favoriet.

Bang voor teleurstellingen bij kiezen getuigen

Het selecteren van de juiste personen als getuigen kan best lastig zijn. Een op de vijf mensen geeft aan twijfels te hebben gehad bij het kiezen van getuigen. 60% van de Nederlanders die moeite had met het kiezen hiervan, was bang om iemand teleur te stellen. Daarnaast gaf 25% van de respondenten aan dat het lastig was om een keuze te maken tussen verschillende mensen, omdat ze meerdere personen als 'even belangrijk' beschouwden.

"Het is begrijpelijk dat mensen worstelen met die beslissing”,  zegt Amber Brand, Contentmanager bij Kaartje2go. “Veel echtparen zijn bang om iemand te passeren of te beledigen.  Maar het kiezen van getuigen is een persoonlijke keuze. Maak vooral een keuze die voor jou goed voelt en laat deze niet beïnvloeden door de mening van anderen.”

Verantwoording onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 793 Nederlanders. De interne cijfers zijn op basis van april 2022 t/m maart 2023, waarbij onder andere gekeken is naar het aantal verstuurde trouwkaarten.

Benieuwd naar meer cijfers en feitjes? Hier vind je alle Kaartje2go onderzoeken

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.