Onze cookies maken winkelen en reclame persoonlijker. Als je verder gaat accepteer je deze cookies. Meer weten?

8 handige tips voor het maken van kerstkaarten

Kerstkaarten sturen is leuk, maar hoe zorg je ervoor dat je een mooie kerstkaart maakt? Natuurlijk kun je een kant-en-klaar kaartje bestellen, maar een kaart zelf maken is niet zo moeilijk als je misschien denkt. We geven je 8 tips voor het maken van kerstkaarten. Wil je de mooiste, meest originele kerstkaart sturen? Blijf dan zeker doorlezen, want er gaat niets boven een persoonlijke kerstkaart. Jouw kerst, jouw kaartje!

Onze handige kersttips

Met onze handige tips maak je heel eenvoudig en snel het perfecte kerstkaartje.

 • Vind jouw perfecte kerstkaart
 • Voeg je eigen foto toe aan een kerstkaart
 • Kies een leuke kerstachtergrond
 • Versier je kaart met een kader
 • Voeg kerstfiguren toe
 • Schrijf een leuke kerstwens of tekst
 • Ontwerp je eigen kerstkaart
 • Voorkom kerststress en laat je kaart versturen

1. Vind jouw perfecte kerstkaart

In de zoektocht naar de perfecte kerstkaart begin je natuurlijk bij het begin: het vinden van de beste kerstkaart. Waar die aan voldoet is heel persoonlijk. De een vindt een hippe, moderne kerstkaart belangrijk, de ander gaat liever voor klassiek.

Wij hebben duizenden kaarten in ons aanbod, dus een paar handige tips komen misschien wel van pas.

 1. We hebben alle kerstkaarten gecategoriseerd op thema: kijk eens bij dieren, grappig, modern, klassiek, foto kerstkaart, etc. Het menu aan de linkerkant helpt je hierbij.
 2. Verfijn het aanbod door te filteren op kleur, vorm of kaartsoort. Hier kun je ook de nieuwe kaarten of fotokaarten filteren.
 3. Zoek je iets heel specifieks? Bijvoorbeeld een kaart met hartjesregen, een sneeuwvlok of een rendier? Gebruik dan de zoekfunctie en probeer verschillende zoektermen om jouw kaartje te vinden.

2. Maak je eigen foto kerstkaart

Wil je je kaart een persoonlijk tintje geven, kies dan voor een kerstkaart met foto. Dit kan een foto van je gezin zijn of van een kerst stilleven. Fotografeer je je gezin, voeg dan een snufje kerstsfeer toe:

 • Verzamel kerstballen, lint, een kerstman, glitters, takken, lichtjes of nepsneeuw.
 • Trek een gekke kersttrui of opvallend kerstpak aan of zet een kerstmuts op.
 • Zet een kerstboom op de achtergrond. Succes verzekerd!

Buitenfoto’s doen het ook altijd goed op kerstkaarten. Kerstverlichting en sneeuw zijn leuke onderwerpen, net zoals een landschap gevuld met rijp. Let er bij sneeuw goed op dat je de juiste camera-instellingen kiest. Sneeuw reflecteert veel licht en kan daardoor blauw of grijs worden. Experimenteer met de witbalans en belichtingscompensatie om tot een goed (wit) resultaat te komen. Zorg bovendien voor extra batterijen en hou ze warm. Met koud weer raken ze erg snel leeg.

Meer fototips vind je onderaan bij onze foto kerstkaarten.

Foto kerstkaarten

3. Kies een leuke kerstachtergrond

Foto’s met een rustige compositie kun je heel goed gebruiken als achtergrond op je kerstkaart. Houd er dan wel rekening mee dat een deel van de randen van je foto weggesneden wordt. Zorg dus voor voldoende ruimte aan de randen.

Komt je foto niet goed uit als achtergrond, zet hem dan op de voorgrond en plaats er eventueel een mooi kader omheen (tip 4). Kies vervolgens uit onze galerij een van de 150 kerstachtergronden. De galerij vind je in onze kaartmaker: Achtergrond > Kiezen uit galerij > Kerst & Nieuwjaar.

Kerstkaart achtergrond rode sterren
Kerstkaart achtergrond sneeuw en huisje
Kerstachtergrond blauw sneeuwvlokken
Kerstachtergrond gouden kerstkaart

4. Gebruik fotokaders

Bij tip 2 heb je gelezen hoe je een fantastische kerstfoto maakt. Versier de foto met een mooi fotokader voor de leukste effecten. Kies uit een van de ruim 100 kaders:

 • een kader met maretakken
 • kado kaders
 • kerstster kaders
 • sneeuwbal kaders
 • een fotokader in de vorm van een kerstboom!

Klik op de foto en vervolgens op fotokaders. Zo zie je meteen wat het doet met je foto. Door de rand en vorm van de foto te veranderen ontstaat er een unieke kerstsfeer! De functie ‘foto verschuiven’ geeft je vervolgens nog de optie om de positie van de foto binnen het kader te wijzigen. Natuurlijk kun je ook een kader toevoegen aan de kaart zelf. Op deze manier maak je snel een persoonlijke kaart.

5. Versieren met hippe en leuke kerstfiguren

Kerstfiguren zijn een leuke toevoeging aan je kaart, maar je kan ook je eigen kerstfiguren kaart maken. Er is keuze uit ruim 200 kerstfiguren, van hondjes met een gewei tot kerstklokken. We hebben een heleboel hippe en grappige kerstfiguren, denk aan:

 • kerstmannen, baarden en elfenoortjes;
 • kerstbomen, kersttakken en kerstklokken;
 • kerstmutsen, sokken, strikjes en handschoenen;
 • rendieren, sneeuwpoppen, katten en honden;
 • kadootjes, kerstballen en slingers;
 • verschillende, sierlijke kerst- en nieuwjaarswensen.
Figuur voor kerstkaart - page hondje met gewei
Figuur kerstkaart merry christmas logo
Figuur beer met kerstlichtjes voor kerstkaarten
Figuur kerstboom voor op een kerstkaartje

6. Beschrijf je kerstkaartje

Heb je eindelijk je kerstkaart klaar, mooie foto’s gemaakt, helemaal versierd met kaders en figuren en dan moet je nog iets persoonlijks schrijven. Zucht! Misschien wel het moeilijkste aan het maken van een kerstkaart is het schrijven van een persoonlijke tekst.

Speciaal voor jou hebben we een groot aantal teksten verzameld die je op je kerstkaart kunt zetten. Klik in de kaartenmaker op ‘zoek een leuke tekst’ en je kan eenvoudig een kerstwens toevoegen. Je kan er ook voor kiezen om de kerstkaarten met de hand te schrijven, laat ze dan als pakketje bij je thuisbezorgen. Enkele kerstteksten

 • “Merry Christmas and a Happy New Year!”
 • “May your Christmas be happy and right from the start, may the new year bring all that is dear to your heart.”
 • “Prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!”

Bekijk ook onze internationale kerstwensen.

7. Ontwerp je eigen kerstkaart

Met alle tips die we hebben gegeven ben jij er helemaal klaar voor. Natuurlijk kun je een van de vele duizenden ontwerpen kiezen, maar je kan je kerstkaart ook volledig zelf ontwerpen. Begin met een blanco kaart en laat je creativiteit de vrije loop. Foto’s, teksten, achtergronden, figuren en kaders staan klaar voor jouw eigen, unieke, ontworpen kerstkaart.

Tip: Maak eenvoudig en snel een account aan en ontvang je eerste kaartje gratis

Kerstkaarten maken met de Kaartje2go kaartmaker

8. Voorkom kerststress, laat je kaart versturen!

Gefeliciteerd, je hebt zelf een mooie kerstkaart gemaakt! Nu nog zorgen dat hij op tijd aankomt. De laatste dagen voor kerst zijn vaak erg hectisch, zeker als eerste kerstdag net na het weekend is. Kado’s halen, maaltijden voorbereiden, je bent er maar druk mee. Door de kerststress vergeet je helemaal om kerstkaarten te sturen. Dat is vanaf nu verleden tijd. Geeft tijdens het bestellen een verzenddatum aan en wij doen jouw kerstkaart op de gewenste dag op de post. Meestal wordt hij dan al de volgende dag bezorgd. Zo weet je zeker dat jij dit jaar op tijd bent.

Wist je dat je een persoonlijk adresboek kan bijhouden? Zo stuur je eenvoudig naar iedereen een kaartje toe, gewoon vanuit je luie stoel!