Kinderfeestje 6 jaar: de leukste tips en ideeën!

Kinderfeestje 6 jaar

Jouw zoon of dochter wordt alweer 6 jaar en dat willen jullie vieren! De verjaardag zelf wordt vast een leuke dag met familie en vrienden, maar natuurlijk is het ook gezellig om zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes uit te nodaigen voor een verjaardagsfeest. Wij delen de beste tips, ideeën en spelletjes voor een onvergetelijk kinderfeestje voor 6 jaar.

Wil je direct aan de slag met het organiseren van het kinderfeestje? Bekijk dan onze checklist voor kinderfeestjes om niets te vergeten!

Hoe lang duurt een kinderfeestje voor 6 jaar?

Veel ouders vragen zich af hoe lang een kinderfeestje voor 6-jarigen ongeveer kan duren. Voor kinderen van 6 jaar geldt dat een kinderfeestje van 3 à 3,5 uur lang genoeg is. Natuurlijk ligt het ook aan de activiteiten die jullie gaan doen en aan de samenstelling van de groep. Bij het maken van je planning moet je trouwens even rekening houden met de reistijd van en naar een locatie, want dit beïnvloedt misschien ook de duur van het feestje.

Activiteiten om te doen met een kinderfeestje bij 6 jaar

Of je het kinderfeestje nu thuis viert of op een locatie; er zijn ontzettend veel leuke dingen om te doen op een kinderfeestje voor 6-jarigen. Hieronder vind je onze leukste ideeën.

Kinderfeestje in een kunstcentrum

Lijkt het je zoon of dochter leuk om een creatief kinderfeestje te houden? Ga dan voor een kinderfeestje bij een muziekschool of kunstcentrum! Deze instellingen bieden vaak veel verschillende soorten kinderfeestjes aan, zoals een teken- of schilderfeestje, een theaterfeestje of een korte workshop dansen. Met een feestje bij een kunstcentrum kunnen de kinderen hun creativiteit en energie dus heerlijk kwijt.

Brood en koekjes bakken in een bakkerij

Een leuke locatie om een kinderfeestje te houden is een bakkerij! Met een bakkersmuts op gaan de kinderen zelf een broodje bakken of aan de slag met chocola, marsepein en slagroom. Hattem en Medemblik hebben allebei een bakkerijmuseum waar je het kinderfeestje kunt houden, maar er zijn ook veel andere bakkerijen in Nederland die kinderfeestjes verzorgen.

Speurtocht door het park

Is jouw zoon of dochter een echte avonturier? Zet dan een speurtocht uit in het park en ga er gezellig op uit met de kinderen! Hang lintjes in de bomen en bevestig hier opdrachtjes aan, zodat de kinderen genoeg te doen hebben onderweg. Gebruik de volgende opdrachtjes om op te hangen.

  • Ontcijfer een boodschap in geheimschrift.
  • Zoek de wekker voordat hij stopt met rinkelen.
  • Maak een poppetje met voorwerpen uit het park, zoals stokjes, steentjes en blaadjes.
  • Probeer met een ei op een lepel van de ene naar de andere lijn te lopen.
  • Ga allemaal op een rijtje staan en trek je gekste gezicht. Degene met het gekste gezicht heeft gewonnen.

Vier een paardenfeestje thuis of op de manege

Tijdens een kinderfeestje is het ook leuk om iets met dieren te doen. Geef bijvoorbeeld een kinderfeestje op de manege en laat de kinderen paardrijden, de paarden borstelen en eten geven. Vermeld wel even op de uitnodiging dat de kinderen kleren aandoen die vies mogen worden! Natuurlijk kun je ook thuis een kinderfeestje organiseren met een paardenthema. Doe bijvoorbeeld spelletjes die te maken hebben met paarden. Wat dacht je van een stokpaardjesrace met pluchen stokpaardjes? En natuurlijk mag paardje prik (ezeltje prik) ook niet ontbreken!

Knutselen op een kinderfeestje voor 6-jarigen

Als je zoon of dochter een echte creatieveling is, kunnen jullie natuurlijk ook gaan knutselen op het kinderfeestje. Maak bijvoorbeeld t-shirts met textielstiften of beschilder een bloempot. En als deze klaar is maak je het natuurlijk helemaal af met een mooi plantje of bloemetje erin. Andere leuke dingen om te doen zijn een vogelhuisje beschilderen, een houten sieradendoosje versieren of een kijkdoos maken.

Spelletjes voor een kinderfeestje met 6 jaar

Houdt je kind van spelletjes of is er tijd over? De volgende spelletjes zijn vaak een succes bij kinderen.

Krantenmeppertje

Krantenmeppertje is een handig kennismakingsspel om de namen van onbekende kinderen te leren kennen. Ook kunnen kinderen hiermee even wat energie kwijtraken. Met krantenmeppertje zit iedereen op een stoel in een kring. Eén kind is de krantenmepper en hij staat in het midden met een opgerolde krant. Eén kind noemt een naam, waarna dit volgende kind zo snel mogelijk een andere naam moet noemen voordat hij gemept wordt. Als een kind geraakt is voordat hij een andere naam heeft gezegd, is hij af en is hij de mepper.

Wie ben ik?

Het spel wie ben ik? kennen we natuurlijk van de bordjes met foto’s die omgeklapt kunnen worden, maar je speelt het ook gemakkelijk met memoblaadjes. Bedenk van tevoren bekende personen die alle kinderen kunnen kennen, print hun foto’s uit en plak deze op memoblaadjes. Het kind dat aan de beurt is krijgt een memo op zijn voorhoofd geplakt en moet er middels ja-nee-vragen achter komen wie hij is.

Stippendans

Het spel stippendans is een variatie op stoelendans. Knip van tevoren grote cirkels met een diameter van ongeveer 40 à 50 centimeter. Zorg dat je evenveel stippen hebt als het aantal gasten. Leg de stippen een beetje verspreid op de grond en laat de kinderen eromheen dansen als de muziek aanstaat. Wanneer de muziek uit is moet elk kind op een stip gaan staan. Het kind dat geen stip weet te bereiken is af en gaat aan de kant zitten. Het kind dat op de allerlaatste stip komt te staan heeft gewonnen!

Ballontrappen

Bij Ballontrappen krijgt elk kind een ballon aan een touwtje om zijn enkel. Na het startsein moeten ze proberen om de ballon van hun tegenstanders kapot te trappen. Is hun ballon kapotgetrapt? Dan zijn ze af en moeten ze aan de kant gaan zitten. Degene met de laatste volle ballon heeft gewonnen.

Blind proeven

Als laatste is het met jonge kinderen ook altijd leuk om blind te proeven. Zet dingen klaar als pindakaas, yoghurt, stukjes citroen, slasaus, ketjap, jam en zout en laat de kinderen raden wat ze proeven! Dit is een simpel spelletje, maar kinderen worden er altijd weer enthousiast van.

Tips voor het organiseren van een kinderfeestje
Natuurlijk wil je dat iedereen weer enthousiast naar huis gaat na het feestje. Met de volgende tips zorg je ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft gehad.

  • Houd wat muziek achter de hand voor als jullie al snel door de activiteiten heen zijn. De meeste kinderen vinden dansen leuk en het is een goede manier om wat tijd op te vullen.
  • Print van tevoren wat kleurplaten uit of leg wat speelgoed neer. Zo kunnen kinderen die even geen zin hebben in een activiteit of spelletje hier mee spelen.
  • Wissel de drukke activiteiten af met rustige momenten, zoals een taartje eten. Op deze manier worden de kinderen niet overdreven druk en kunnen ze steeds even bijkomen.

Nog meer ideeën voor een kinderfeestje nodig?

Met deze tips, ideeën en locaties organiseer je een onvergetelijk kinderfeestje 6 jaar! Wil je nog meer lezen over het organiseren van een kinderfeestje? Lees dan ons artikel met tips over kinderfeestjes voor 5 jaar voor nog meer ideeën!

Ook interessant voor jou: