Geboorte 28 juni 2021

68 originele ideeën voor het aankondigen van je zwangerschap

aankondiging zwangerschap

De aankondiging van je zwangerschap is een spannend, maar vooral ook leuk moment. Want eindelijk mag je de buitenwereld laten weten dat er een kleintje in jouw of je partners buik groeit! En er zijn ontelbaar veel leuke manieren om jullie babynieuws wereldkundig te maken. Wij struinden het internet voor je af en vonden 68 toffe manieren voor het aankondigen van je zwangerschap. Ga er maar goed voor zitten, want kiezen gaat nog lastig worden met zoveel opties! 

Ook leuk om te lezen: Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Zwangerschap aankondigen met een leuk cadeau

Ga je je zwangerschap aankondigen met een cadeau, dan weten de aanstaande grootouders en de oom of tante to be vaak direct hoe laat het is. De familie wordt uitgebreid met een kleintje! Een subtiele verwijzing naar een baby kan zelfs al genoeg zijn om een lichtje te laten branden. De volgende cadeaus zijn echte klassiekers voor het bekendmaken van een zwangerschap. 

  • Romper met een tekst als ‘Lieve tante, ik kan niet wachten om je te ontmoeten’
  • Echofoto in een fotolijstje
  • Matchende sokken voor de ontvanger en de baby
  • Ballon met tekst
  • Mok met ‘Voor de liefste oom’
  • Kinderboekje
  • Fles wijn met de tekst: ‘Omdat ik deze de komende X maanden niet mag drinken’

Aankondiging zwangerschap: tekst voor op een kaart

Ben jij of je partner nogal emotioneel tijdens de zwangerschap, dan kun je het jezelf maar beter gemakkelijk maken ;–) Doe de aankondiging van de zwangerschap gewoon met een kaart en een lieve tekst, zoals een gedicht of een quote! Een kaartje is een leuk aandenken voor de ontvanger en krijgt vaak een speciaal plekje. En met de volgende teksten weet je precies wat je erop kunt schrijven.

Eén plus één is drie
Hoera, we krijgen een kindje!

Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!

– Kluun

Een paar centimeter groot en zo bijzonder
Onbereikbaar maar toch dichtbij
Ze noemen mij ‘ons kleine wonder’ 
en mijn oma dat word jij!

Gefeliciteerd, we promoveren je tot tante!

Vol verwachting
in verwachting

Wij krijgen een kleintje! 

Grote avonturen beginnen klein.

“Als ik het goed heb,” zei Poeh, “is een baby waarschijnlijk, ongetwijfeld, het grootste cadeau dat je kunt krijgen.”

– Winnie de Poeh

Awesome people make awesome babies!

Raadsel of spel voor je zwangerschap aankondiging

Niets is zo leuk als de spanning een beetje opvoeren, vooral wanneer je jullie leuke nieuws wilt vertellen! Met een leuk raadsel of spel vertel je op een originele manier dat jullie een baby krijgen. De volgende manieren van vertellen zijn heel onverwachts en gaan je lieve vrienden of familieleden zeker niet vergeten.

Raadsel met chocoladeletters voor Sinterklaas

YouTuber Sanny Verhoeven deed het je al voor: rond sinterklaasavond chocoladeletters cadeau geven die een verwijzing zijn naar de baby. Een woord als OPA, OMA, ZWANGER of BABY is makkelijk te vormen, en zegt precies wat jullie willen vertellen! Extra leuk: net als Sanny het moment vastleggen, zodat je deze leuke herinnering later nog eens terug kunt kijken.

Raden tijdens 30 Seconds

Is het spel 30 Seconds helemaal het ding in je vriendengroep, dan is het natuurlijk makkelijk om hier even een kaartje tussen te schuiven als jij net de vraagsteller bent! Een vraag als ‘Wat gaat er op uitgerekende datum gebeuren?’ met een omschrijving als ‘Het zit in mijn buik en het is 8 centimeter groot’ gaat dan heel onverwachts zijn! 

Liplezen

Misschien zijn sommige van jouw familieleden of vrienden altijd wel in voor iets geks. In dat geval is via liplezen vertellen dat je zwanger bent heel origineel. Laat ze harde muziek luisteren en playback zo een zin als ‘Ik ben zwanger!’. 

Legpuzzel met de boodschap

Ook simpel: laat casual een legpuzzel op de koffietafel slingeren die je bezoek zelf in elkaar kan zetten. Laat bijvoorbeeld de echo afdrukken op een puzzel of zet er een tekst op als ‘Hoera, wij krijgen een kindje!’ Een foto samen met je partner is natuurlijk ook heel leuk, en een mooie herinnering aan deze tijd. 

zwangerschap aankondiging spel

Rebus

Wil je sommige bekenden via WhatsApp op de hoogte brengen, maar dan wel op een originele manier? Kies dan voor een rebus zoals de volgende. Hij is misschien simpel, maar brengt de ontvangers wel binnen een paar seconden op de hoogte. 

Aan jullie ouders aankondigen dat je zwanger bent

Je zwangerschap aankondigen aan jullie ouders en vertellen dat ze grootouders worden, is natuurlijk extra speciaal. Ze krijgen namelijk (opnieuw) een kleinkind waar ze heel veel mooie momenten mee gaan beleven! En dan wil je natuurlijk op een leuke manier vertellen dat je zwanger bent. Met de volgende ideeën wordt het onvergetelijk.

pin

Kraskaart

Ja, als ze hem in handen hebben, vermoeden ze vast al wel iets. Maar een kraskaart is een speelse manier om te vertellen dat je zwanger bent! Extra leuk om samen met de rest van de familie te doen, óf om te doen alsof er werkelijk wat te winnen valt. 

pin

Koffertje

Misschien staan de opa en oma to be wel te popelen om op te passen! En dan is zo’n koffertje met overlevingspakket de ideale hint om te vertellen dat er een kleintje op komst is. Ook leuk zijn de logeerkoffertjes voor bij opa en oma die je straks met speelgoed kunt vullen.

pin

Mok

Net kwam de mok al even voorbij, maar deze variant is alleen voor de speciaalste mensen om je heen. Hebben je ouders de koffie namelijk op, dan wacht hun een verrassing op de bodem van het kopje. Daar willen ze vast een tweede bakkie op drinken!

pin

Lepeltje 

Een variant op de mok is het lepeltje voor bij het toetje. En anders dan bij de mok hebben ze hier vast direct door dat er nog een wezentje in de ruimte is. Dit lepeltje krijgt vast een mooi plekje in de servieskast. 

Met een echo vertellen dat je zwanger bent

Wil je je zwangerschap aankondigen met de echo waar je kleintje op staat? Ook dan zijn er ontelbaar veel leuke ideeën te bedenken om familie, vrienden, collega’s en bekenden op de hoogte te brengen. Wij hebben er een aantal voor je gevonden. 

Echo op een kaartje

Het kaartje als zwangerschapsaankondiging kwam net al even voorbij, maar wist je dat we ook speciale kaartjes hebben waar je de echofoto op kunt zetten? Met een echo op een kaartje kunnen de ontvangers ook af en toe nog even naar jullie kleine wondertje kijken.

pin

Foto van jullie met echo

Voor social media is dit de perfecte aankondiging. Kies een mooie plek in jullie buurt, neem iemand mee die de foto maakt (of zet een statief neer) en jullie aankondiging kan online. 

pin

Echo bij een test

Als de echo nog niet genoeg bewijs is, dan is je positieve zwangerschapstest dat wel! Er zijn zelfs speciale houdertjes te koop waar je beide in kunt vastmaken. Wel even opletten dat het geen digitale test is, want hier verdwijnt de tekst na ongeveer een dag weer.

pin

Zwangerschap aankondigen met een kalender

Met een kalender bij de echo weten de ontvangers direct wanneer jullie kleintje ongeveer ter wereld komt. Maak de foto af met kleine details als schoentjes, een rompertje, bloemen of speelgoed. 

pin

Echo op een letterbord

Wil je liever zelf nog een leuke of grappige boodschap bij de echo neerzetten, gebruik dan een letterbord naast de echo. Zet er bijvoorbeeld een tekst als ‘Baby Janssen’ op.

Zwangerschap aankondiging met traktatie: taart en meer!

Hoe kun je je zwangerschap nou beter vieren dan met taart! Of koekjes, macarons, tompoucen… :–) Met deze ideeën kondig je je zwangerschap origineel aan, hebben jullie direct wat lekkers voor bij de koffie en wis je het bewijs van je zwangerschap uit als het nog even een geheim moet blijven! 

Taart met de tekst

Simpel: bestel een heerlijke taart met de tekst of een taarttopper met ‘Oh Baby’ en je bent klaar! Nog leuker is het om uit te pakken met een uitbundige taart. Snoepjes, koekjes, marsepeinen figuurtjes; met dit nieuws mag je lekker overdrijven.

Tompouce met echofoto

Superschattig is een tompouce met de echofoto van jullie kleintje. Iedereen ziet de echo dan even van dichtbij en de bekendmaking van je zwangerschap is zo ook nog eens heel persoonlijk. Tompoucen met een foto kun je bijvoorbeeld bij de Hema bestellen.

Blauwe en roze macarons

Alleen die kleurtjes al maken het wel duidelijk toch? Blauwe en roze macarons serveren is natuurlijk de ideale aankondiging als je van dit Franse koekje houdt. En als je het echt overduidelijk wilt maken: je kunt er zelfs een tekst op laten drukken.

Cupcakes met roze en blauwe muisjes

Lekker Amerikaans en ook heerlijk voor bij de koffie zijn cupcakes met muisjes. Koop ze kant en klaar in de winkel, strooi er muisjes overheen en klaar ben je. Dat wordt smullen!

Geboortekoekjes

Ja, geboortekoekjes zijn eigenlijk voor… na de geboorte! Maar waarom zou je ze niet nu al kunnen serveren? Handig is dat ze lang houdbaar zijn en je dus heel veel mensen blij kunt maken met zo’n lekker koekje.

Leuke en grappige aankondiging met een foto

Zoek je specifiek een foto-idee om mee te vertellen dat je zwanger bent? Dan zijn er ontzettend veel grappige maar ook leuke en lieve ideeën om uit te kiezen. Wij hebben een paar leuke voor je geselecteerd, maar weet dat je er tijdens een rondje googelen nog veel meer gaat tegenkomen! 

pin

Zwangerschap aankondigen met paperclips of spelden

Het ziet er superlief uit en is ook nog eens makkelijk uit te voeren: een aankondiging van je zwangerschap met paperclips of spelden. Je hoeft ze alleen maar zo neer te leggen dat er een klein gezinnetje ontstaat. Extra leuk is het om de buik van mamaspeld iets boller te buigen.

pin

Filmposter

Zijn jij en je partner echte filmfans, creëer dan een filmposter met jullie nieuws. Een ontplofte huiskamer en vermoeide gezichten geven sowieso het echte leven van straks weer ;–)

pin

Op het strand

Deze foto heeft eigenlijk weinig toelichting nodig toch? Deze manier van aankondigen is vooral erg geschikt als je niet zo heel handig bent met foto’s maken. Schrijf het nieuws in het zand en de zon doet de rest! 

pin

Baby loading

Vind je het niet erg om je bloot te geven of ben je gewoon heel trots op je mooie zwangere buik? Maak het nieuws dan op deze manier bekend! De details zitten hem natuurlijk in het aantal vermelde procenten dat op je buik staat. Wie kan raden wanneer je precies uitgerekend bent? 

pin

Aankondiging van je zwangerschap met een wijnfles

Tsja, als je graag een wijntje drinkt, dan kan dit weleens een moeilijke periode worden. Al moet je de situatie misschien gewoon op de hak nemen! Met een wijnfles en een briefje ernaast weten je vrienden wel hoe laat het is. En dat jij de komende tijd even overgaat op fris. 

pin

Aankondiging met koffiebekers

Zijn je partner en jij fervent koffieslurpers, dan moet dit wel de aankondiging zijn voor jullie. Je maakt hem nog leuker door op het kleinste bekertje een flessenspeen vast te maken voor een echte babycino. 

pin

Zwangerschap aankondigen met je hond

Is jullie lieve hondenvriendje echt een lid van het gezin, dan verdient hij of zij ook een rol bij jullie aankondiging. Zet een bord met tekst naast hem neer, doe een sjaaltje met het nieuws om zijn nek of laat hem poseren met de echofoto in z’n bek. 

pin

Koekjesvormen 

Een variant op de aankondiging met spelden is deze met koekjesvormen. Door te spelen met verschillende groottes wordt bij iedereen wel duidelijk wat er bij jullie aan de hand is. Vergeet ook zeker het deeg niet voor koekjes achteraf de decoratie!

Zwangerschap aankondiging door de grote broer of zus

De zwangerschap aankondiging van je tweede kind is wat ons betreft net zo bijzonder als die van je eerste. Want nu kan de grote broer of zus ook een rol spelen bij jullie babynieuws! En wordt het de aankondiging van je derde of vierde kindje, dan heb je extra veel handjes om te helpen. Met deze leuke ideeën voelen ze zich echt grote broer of zus.

pin

T-shirt

Supersimpel, maar zo leuk: met een t-shirt aankondigen dat er een broertje of zusje bij komt. Er zijn ontzettend veel lieve en leuke t-shirts te koop voor baby’s en hun grote broer of zus. Vergeet ook niet om dezelfde foto straks weer te maken, maar dan met je baby in dat lieve t-shirtje of rompertje.

pin

Ballonletters

Heel feestelijk is om je zoontje of dochtertje met ballonlettters te laten poseren en zo het grote nieuws te delen. Zet zijn of haar favoriete muziek aan en maak er zo een feestelijke foto van!

pin

Recept

Sta je graag in de keuken om iets lekkers te maken, of is je zoon of dochter fan van koekjes bakken? Laat hem of haar dan poseren met de juiste benodigdheden voor een broertje of zusje. Om daarna echt samen de keuken in te duiken voor wat lekkers!

pin

Ballon 

Een variant op de ballonletters is een grote ballon met tekst. Het handige van deze is dat wanneer de ballon met helium is gevuld, je de foto kunt maken waar je maar wilt. In de speeltuin, in een mooi bloemenveld of gewoon bij jullie in de achtertuin. 

pin

Matchende jasjes

Stiekem willen jullie deze jasjes straks non-stop dragen, want wat zijn ze leuk hè! En koop je er ook een voor je kleintje, dan matchen jullie over een tijdje helemaal met elkaar. 

pin

Cijfers

Nummer 2, 3, 4… Deze leuke aankondiging betrekt het hele gezin bij jullie nieuws. En over een tijdje kun je deze leuke familieshoot gewoon nog een keer doen, maar dan mét baby :–) 

pin

Kus op de buik

Als je kindje al wat ouder is, weet hij of zij al goed wat er zich in je buik afspeelt. En met een kus op de buik gaat de baby zich meer dan welkom voelen! Een waardevolle foto, die je ook na de aankondiging kan blijven koesteren.

pin

To do list

Check, check, dubbelcheck… Als kind moet je in een paar jaar tijd leren lopen, praten, en dan krijg je er ook nog een broertje of zusje bij! Maar stiekem straalt de trots straks van zo’n lieve foto met to do list af, want broer of zus word je niet elke dag. 

pin

Check-up

Superschattig, je oudste die checkt of het allemaal goed gaat met je jongste. Doe hem of haar een stethoscoop om en laat die bolle buik een check-up ondergaan. Hier hoef je trouwens niet een al zichtbaar buikje voor te hebben, want de hint zal snel duidelijk zijn.

pin

Verlanglijstje voor kerst

Staat jouw zoon of dochter te springen om een broertje of zusje, maak dan gewoon een verlanglijstje voor kerst met die ene wens! Dit idee is trouwens ook leuk wanneer je kind bijna jarig is. 

pin

Boek

Broer of zus worden, da’s een hele taak. En maak je er een boek voor (of alleen de cover ;–)), dan wordt dat ook nog eens een toffe aankondiging voor op sociale media! Maak het af met een leuke echo en een pienter uitziend brilletje.

Aankondiging van een tweeling zwangerschap

Krijgen jullie twee wondertjes? Dan is jullie babynieuws natuurlijk dubbel zo leuk! En ook voor tweelingen of meerlingen zijn er leuke zwangerschap aankondigingen te verzinnen. De volgende bijvoorbeeld.

pin

Plottwist

Misschien moesten jullie wel even slikken toen het niet één maar twee baby’s bleken te zijn. En het wordt misschien wel net zo’n plottwist voor familie en vrienden! Met deze leuke rompertjes zien ze in ieder geval in één oogopslag dat jullie een heel bijzondere tijd tegemoet gaan. 

pin

Teckel

Elke baby is het lange wachten waard, maar als je ouders wordt van een tweeling sta je misschien nog extra te popelen om te kijken welke baby op jou lijkt! Deze lieve teckelrompertjes zijn dan natuurlijk dubbel geschikt. 

Tekst voor als je wilt vertellen dat je zwanger bent van een tweeling

Zoek je nog een leuk bijschrift bij een foto of wil je in een kaartje aan iemand vertellen dat je een tweeling krijgt? De volgende teksten helpen je vast op weg. 

Eén plus één is vier!

Twee kindjes worden geboren
dat is twee keer een wonder
Twee hartjes
twee schatjes
dubbel zo bijzonder!

Sometimes when you wish for a miracle you get two!

Zwangerschap aankondigen rond een feestdag als sinterklaas of kerst

Een feestdag is het ideale moment om jullie grote nieuws bekend te maken. Iedereen is namelijk in de feeststemming, er is vaak al lekker eten om het mee te vieren en de meeste naasten zijn vast te druk met alle festiviteiten om iets te vermoeden. En de volgende ideeën maken deze leuke momenten nog waardevoller.

pin

Kerstbal

Als dat geen bijzonder cadeau is om ingepakt onder de boom te vinden! Wil je je zwangerschap rond kerst wereldkundig maken, dan is dit een superleuke manier. Ze zijn er trouwens ook als transparante kerstbal waar je een echo in kunt doen.

pin

Paasei met Pasen

Is samen Pasen vieren echt een ding in je familie, verwerk jullie nieuws dan in of rond een paasei. Doe de boodschap bijvoorbeeld in een (nep)ei voor de pater of mater familias. Een ander leuk idee is om alle gekookte eieren op de paastafel een letter te geven en deze samen het nieuws te laten vormen.

pin

Pompoen in de herfst

Wil je je zwangerschap aankondigen in de herfst, dan is een pompoen natuurlijk hét ding om iets mee te doen! Laat je partner bijvoorbeeld poseren met een pompoen voor zijn buik. En natuurlijk is een mooie foto in de herfstbladeren ook heel sfeervol. 

pin

Nog een beetje meer liefde

Wil je iedereen rond Valentijnsdag laten weten dat jullie een kleintje verwachten? Met een simpele zin als ‘Wij voegen nog een beetje meer liefde aan ons gezin toe!’ zullen familie en vrienden vast direct doorhebben dat jullie niet gewoon op date gaan die avond!

pin

Oud en nieuw

Ook oud en nieuw is een ideaal moment om te vertellen dat je zwanger bent. Het enige wat je hoeft te doen is je naasten vertellen dat komend jaar het allerbeste jaar ooit wordt. Het vuurwerk gaat natuurlijk de rest doen. 

In het sinterklaasgedicht verwerken

Als iets zich ervoor leent om je zwangerschap mee aan te kondigen, dan is het toch wel het sinterklaasgedicht! Door het gedicht heen kun je al subtiele verwijzingen doen naar jullie baby, om het in een van de laatste zinnen gewoon helemaal uit de doeken te doen. Sinterklaas was gul dit jaar! 

Zwangerschap aankondigen op het werk

Ook op het werk wil je iedereen natuurlijk vertellen dat ze hun favoriete collega een tijdje moeten missen. En al doe je het daar misschien iets professioneler, ook dan kun je je zwangerschap op een originele manier meedelen. 

In een presentatie verwerken 

Houd je regelmatig een presentatie voor je werk, dan is het misschien wel een leuke afsluiter om te vertellen dat je in verwachting bent. Maak bijvoorbeeld een leuk bruggetje vanuit je werk naar je aankondiging, of kom out of the blue met het nieuws. Beide manieren zullen ze niet verwachten! 

Lekkers bij de koffieautomaat

Het is misschien simpel, maar zal erg gewaardeerd worden: leg iets lekkers met een hint naar je zwangerschap bij de koffieautomaat en laat de rest z’n werk doen! Iedereen zal rondvragen wie er nou eigenlijk zwanger is en uiteindelijk zal het zich als een lopend vuurtje verspreiden.

Telefoontje naar één collega

Over een lopend vuurtje gesproken; elk bedrijf heeft wel een collega die van de laatste nieuwtjes op de hoogte is. Als je liever zelf niet direct in de schijnwerpers wilt staan, kun je ook simpel een telefoontje of mailtje naar die ene collega doen. Binnen no time is iedereen op de hoogte en komen collega’s uit zichzelf naar je toe om je te feliciteren. 

Taart laten bezorgen

Taart is altijd een goed idee, toch? Laat er daarom eentje waar jouw babynieuws op vermeld staat bezorgen en vier het direct met je collega’s! Cupcakes met gekleurde muisjes laten bezorgen is natuurlijk ook een leuke optie.

Nog meer leuke babyinfo

Met een van deze vele toffe opties maak je van de bekendmaking van jullie zwangerschap echt een feestje! Wil je meer lezen over zwanger zijn en een kindje krijgen? Hier lees je nog meer leuke artikelen rond ouders worden.

Ook interessant voor jou: