Ga naar de inhoudGa naar het kaarten filter

Save the date kaartjes zijn bedoeld om je gasten ruim op tijd te laten weten welke datum ze vrij moeten houden voor de bruiloft. Wij leggen je uit wat save the date kaartjes zijn, of je ze nodig hebt, aan wie je ze kan sturen en wanneer je dat zou moeten doen.

Save the date kaartjes zijn een eerste aankondiging van het huwelijk, zodat je gasten ruim om tijd weten welke datum ze moeten vrijhouden in hun agenda. Het is een uitnodiging die je stuurt zodra de trouwdatum bekend is. Je gasten kunnen de dag van de bruiloft alvast vrijhouden. 

Een save the date kaart is een aankondiging van het huwelijk, vooral bedoeld om de officiële trouwdatum aan te kondigen zodat gasten de datum alvast kunnen reserveren en vrijhouden in hun agenda. En dat is maar goed ook in een tijd waarin iedereen het altijd druk heeft. Verder zijn ze heel handig voor familie en vrienden die in het buitenland wonen.

Een trouwuitnodiging of huwelijksaankondiging bevat alle informatie over jullie bruiloft in detail. Denk daarbij aan de locaties, de tijden van de ceremonie, het diner en de receptie en een thema. Met een save the date kaartje laat je alleen weten dat je gaat trouwen en wanneer dat is. Eventueel kun je de save the date kaartjes zelfs via de e-mail versturen, iets wat bij de trouwkaarten absoluut not done is.

Je hebt niet per se een save the date kaart nodig, maar het is wel handig als je bijvoorbeeld in het buitenland gaat trouwen, de bruiloft over meerdere dagen is verspreid of als je middenin een vakantieperiode gaat trouwen. Ook een trouwdag in de drukke meimaand kondig je het beste aan met een save the date kaartje.

Heb je een save the date kaartje verstuurd, dan kunnen de genodigden een vrije dag inplannen. Zo weet je zeker dat al jullie gasten aanwezig zijn op jullie bruiloft. Een save the date kaartje past ook goed in het perfecte plaatje van een mooie trouwdag, dus beloon jezelf met de voorpret en maak gelijk een save the date kaartje!

Wil je het makkelijk houden, verstuur dan de save the date kaart naar alle daggasten en avondgasten. Receptiegasten hoef je geen save the date kaart te sturen. Vermeld je op de kaart ook wel dagdeel de genodigden vrij moeten houden, dan zul je verschillende save the date kaartjes moeten sturen.

  • Voor daggasten: de hele dag vrijhouden
  • Voor feestgasten: alleen ‘s avonds vrijhouden
  • Voor receptiegasten: geen kaartje sturen

Save the date kaarten verstuur je zo snel mogelijk, maar niet eerder dan dat de trouwdatum officieel vast staat. Verstuur ze uiterlijk 6 maanden voorafgaand aan het huwelijk. Zo kunnen de genodigden deze dag alvast in hun agenda vrijhouden voor jullie bruiloft.

Er is geen vaste stijl voor een save the date kaart. Veel stellen kiezen ervoor om de save the date in dezelfde stijl te maken als de trouwkaarten, menukaarten en bedankkaartjes. Zo zet je gelijk de juiste toon voor de bruiloft en kun je het thema duidelijk overbrengen.

Zet op je save the date kaart de volgende informatie:

  • De tekst “Save the date”.
  • Jullie voornamen.
  • Eventueel jullie achternamen.
  • De datum van jullie bruiloft.
  • De tekst “de officiële uitnodiging volgt”.
  • Eventueel jullie contactgegevens.
  • En natuurlijk een mooie foto van jullie.

Met een save the date kaart laat je je gasten weten dat ze zijn uitgenodigd voor de bruiloft en kunnen ze een vrije dag aanvragen. De twee onderdelen die niet mogen ontbreken op je save the date kaart zijn de datum van je bruiloft en jullie namen. Zo weten je gasten precies wie er trouwt en wanneer ze vrij moeten nemen. Vermeld eventueel nog jullie huisadres en een persoonlijke boodschap, maar dit hoeft niet per se. Je trouwlocatie en het programma zet je niet op de kaart.

Bekijk ook onze originele, stijlvolle en klassieke trouwkaarten.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.