19 toffe spelletjes voor een onvergetelijk kinderfeestje

Kinderfeestje spelletjes inspiratie

Is jullie mini binnenkort jarig? Hieperdepiep hoera! Bij zo’n bijzondere dag hoort natuurlijk een bijzonder feestje. Maar een kinderfeestje organiseren kan best een uitdaging kan zijn. Hoe ga je al die kleine feestbeesten nou de hele middag vermaken? Het recept voor een geweldig kinderfeestje bestaat uit zonnige humeurtjes van de feestgangers, oneindig veel snacks en limonade, een flinke dosis geduld en… Spelletjes! We helpen je graag een beetje op weg, en hebben daarom de leukste kinderfeestje spelletjes voor je op een rijtje gezet.

Spelletjes op je kinderfeestje: Leuk en leerzaam

Tijdens een kinderfeestje kan een gezellig spelletje (of twee) eigenlijk niet ontbreken. De kleine feestvierders zijn even helemaal gefocust op de activiteit, en zullen zich dus niet snel vervelen. Daarnaast zijn spelletjes hartstikke goed voor hun ontwikkeling. Want naast dat het ontzettend leuk is, leren de kids er ook nog wat van. Zo leren ze werken in teamverband en dat meedoen belangrijker is dan winnen, en het ontwikkelen van de hand-oogcoördinatie komt ook aan bod.

Handige tips voor je van start gaat

Voor we je voorzien van een gezellig rijtje spelletjes voor kinderfeestjes, geven we je graag nog wat fijne tips qua voorbereiding.

  • Vraag eens aan je kind welke spelletjes hij/zij leuk vindt. Dit kan voor verrassende antwoorden zorgen.
  • In 2 uur tijd kun je zo’n 5 spelletjes doen. Hou ook wat ideeën achter de hand voor wanneer een spelletje niet aanslaat.
  • Trakteer alle deelnemers na elke ronde op wat lekkers of een vrolijke sticker.
  • Leg alle benodigdheden voor je spelletjes van tevoren klaar.
  • Verzamel een aantal kleine prijsjes, maar laat de winnaars nooit zelf kiezen. Daarmee voorkom je een hoop tranen en jaloerse blikken. 

Alle voorbereidingen klaar? Spelen maar! Of lees voor de zekerheid nog even ons artikel met ideeën voor een onvergetelijk kinderfeestje.

Spelletjes kinderfeestje: Voor elke leeftijd wat wils

Sta bij het kiezen van spelletjes voor het kinderfeestje van je zoon of dochter even stil bij de leeftijd van de jarige. Kindjes van 4 genieten natuurlijk van hele andere activiteiten dan stoere prepubers van 12. We hebben daarom voor alle basisschoolleeftijden een leuk spelletje uitgezocht.

Kinderfeestje spelletje voor 4 en 5 jaar oud: Slapende leeuwen

Tijdens dit spel liggen alle kindjes op de grond en doen ze alsof ze als kleine welpjes liggen te slapen. Ze mogen absoluut niet bewegen, want dan zijn ze af. Jij probeert de kindjes (zonder kietelen of andere aanraking) aan het lachen te maken. Af? Dan mogen de welpjes mamaleeuw helpen de anderen aan het lachen te maken. Het kindje dat het langst ligt zonder te bewegen wint.  

🦁 Hier vind je de ultieme tips voor het organiseren van een kinderfeestje voor kindjes van 4 en 5 jaar oud.

Spelletje op het kinderfeestje van 6 en 7 jaar: Stippendans

Knip grote cirkels van zo’n 40-50 cm uit gekleurd papier. Zorg ervoor dat je een stip minder hebt als het aantal feestvierders. Leg de stippen op de grond en zet een gezellig muziekje aan. De kindjes dansen rond de cirkels en zodra de muziek stopt moet elk kind op een stip gaan staan. Geen stip meer over? Dan ben je af en wacht je aan de kant. Het feestbeest op de allerlaatste stip wint!

🔴 Alle informatie over kinderfeestjes voor 6-jarigen en nog meer spelletjes voor kinderfeestjes 7 jaar vind je hier.

Het leukste spelletje voor kids van 8, 9 en 10 jaar: Waterpong

Misschien wel een van de makkelijkste spelletjes voor een kinderfeestje, maar erg leuk en daarom een gegarandeerd succes. Zet drie glazen water aan het uiteinde van een tafel en laat de kinderen met pingpongballetjes stuiteren. Lukt het om binnen 1 minuut in alle glazen een balletje te krijgen? Gewonnen! Omdat het een precies werkje is, is dit spelletje heel geschikt voor oudere kinderen. 

💧 Lees meer over ultieme kinderfeestjes voor kinderen van 8, 9 en 10 jaar oud.

11 en 12 jaar oud? Kies voor het kinderfeestje spel Bottleflip

Voor deze leeftijdscategorie is er niets leuker dan een spelletje dat ze herkennen van social media, zoals TikTok. Het spel Bottleflip is moeilijker dan het lijkt. Gooi een flesje water op zo’n manier in de lucht dat het een salto maakt, en vervolgens rechtop op de tafel of vloer belandt. Laat de kids eerst samen oefenen en tover het spel daarna om tot spannende competitie. Vul de flesjes voor een derde met water en flippen maar!

🍼 Organiseer je een kinderfeestje voor een kind van 11, of wil je meer inspiratie voor spelletjes voor 12 jarigen? Klik dan op de links naar deze artikelen.

Kinderfeestje spelletjes in thema

Is jullie dochter he-le-maal in de ban van unicorns of speelt je zoontje het liefst elke dag een superheld? Dan is een kinderfeestje in een specifiek thema natuurlijk het einde. En je kunt je ideeën voor kinderfeestje spelletjes hier ook op afstemmen. We maken het je graag gemakkelijk, dus we hebben de populairste kinderfeestje thema’s voor je verzameld en hier wat toffe spelletjes bij gezocht.

Circus kinderfeestje

Alle clowntjes verzamelen! Een kinderfeestje in circusthema doet het altijd goed. En je kunt hier ook nog eens hartstikke veel leuke spelletjes bij verzinnen. Dit zijn onze drie favorieten.

Leeuwen vangen
Maak van repen stof zachte leeuwenstaarten, en geef elk kind (op eentje na) een staart. De kindjes doen de staart in de band van hun broek. De overgebleven feestganger is de leeuwentemmer en moet de staarten verzamelen. De leeuw die als laatste overblijft wint.

Ballondieren vouwen
Laat de groep kinderen van langwerpige ballonnen de leukste ballondieren vouwen. Op deze website staan fijne voorbeelden en handige instructies. Dit kinderfeestje spelletje is misschien iets meer geschikt voor oudere kids. Maar kleine kinderen vinden het ook hartstikke leuk om te raden welk dier de balloncreatie moet voorstellen. Het is natuurlijk pas écht feest als ieder kind een ballondier mee naar huis mag nemen.

Gekke bekken trekken
Clowntjes doen natuurlijk niets liever dan kinderen aan het lachen maken. En deze grappige activiteit tover je zonder moeite om in kinderfeestje spelletjes. Twee kinderen zitten tegenover elkaar en de een probeert de andere aan het lachen te krijgen door gekke gezichten te trekken. Hou bij hoe lang deze mini zijn lach kan inhouden, want daarna is de ander aan de beurt. Degene met de langste adem wint! 

🤡 Tip: Het is super leuk om deze clown spelletjes op het kinderfeestje te combineren met een speurtocht. Doe alsof alle toegangskaartjes zijn weggewaaid, en na ieder spel winnen de kindjes een kaartje terug. Meer inspiratie voor een speurtocht maken lees je hier.

Clown spelletjes voor een kinderfeestje in circusthema

Jungle kinderfeestje

De jungle heeft iets magisch: spannende geluiden, hoge bomen, de mooiste kleuren en natuurlijk vrolijke dierenvriendjes. Het perfecte thema voor avontuurlijke mini’s. Met deze spelletjes hebben de jarige en uitgenodigde feestvierders vast en zeker een geweldige dag.

🌿 Bekijk hier al onze ideeën voor een jungle kinderfeestje!

Kokosnootbowlen
Een leuke activiteit voor binnen en buiten: kokosnoot bowlen. Verf wat waterflesjes geel of beplak ze met geel papier, zodat ze lijken op banaantjes. Met een aantal ballen (die je ook nog bruin kunt maken) mogen de kinderen de kegels zien om te bowlen. Je kunt dit kinderfeest spelletje moeilijker en makkelijker maken met het aantal kegels en de bowlafstand.

Jungledierentwister
Het klassieke twisterspel geef je eenvoudig een jungle-touch met een setje dierenmaskers. Als extra activiteit kun je de kids zelfs de maskers laten knutselen voor jullie aan de spelletjes beginnen. Is het lekker weer tijdens het kinderfeestje? Speel het spelletje dan lekker buiten en vergeet de beestjes niet af en toe een slokje water (of limonade) te geven.

Sluipende tijgers
Wil je het feestje graag afsluiten met een spel? Dan is dit een topidee. De jarige zit geblinddoekt in het midden van de kring, en om hem/haar heen liggen de beroemde ‘kinderfeestje goodiebags’. Ieder kindje sluipt zo zachtjes mogelijk naar het midden om daar een zakje te grijpen. Maar pas op dat de tijger in het midden je niet hoort! Als hij jou geblinddoekt te pakken krijgt ben je af.

🐒 Wist je dat je bij Kaartje2go ook beestachtig mooie uitnodigingen voor je jungle kinderfeestje kunt bestellen?

Jungle kinderfeestje schmink

Unicorn kinderfeestje

De eenhoorns konden natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje populaire thema’s. De mierzoete glitterpony’s zijn nog steeds helemaal hip. Reden genoeg om je mini te trakteren op een unicorn kinderfeestje met bijpassende spelletjes. Alvast een kleine waarschuwing: grote kans dat je na afloop o-ve-ral glitters vindt. 

Hoornwerpen
Je kunt deze feestelijke variant van ringwerpen zo gezellig maken als je zelf wilt. Maar het leukste is natuurlijk als de ringen zijn versierd met pastelkleuren en glitters. En dat de kindjes deze ringen ook echt om een unicornhoorn moeten gooien. Bang dat dit spelletje te makkelijk is? Maak dan de afstand wat groter en kies kleinere ringen om mee te gooien.  

Eenhoorntje prik
Het aloude ezeltje prik, maar dan in een glitterjasje. Plak een mooie grote poster of kleurplaat van een paard (dus geen eenhoorn) op de deur of muur. Vervolgens voorzie je een unicornhoorn – zelfgemaakt of gekocht – van dubbelzijdig tape aan de onderkant. De kindjes moeten vervolgens geblinddoekt proberen de hoorn op de juiste plek op de poster te plakken.

Glitterslijm maken
We kunnen nog even meeliften op de hype van zelf slijm maken. Maar tijdens dit feestje maken we natuurlijk niet zomaar slijm; we maken unicorn slijm! Dit spelletje is niet alleen heel makkelijk, maar ook nog eens goed voor de portemonnee. De ingrediënten zijn namelijk helemaal niet duur. Op allesoverspeelgoed.nl vind je een fijn stappenplan voor het maken van slijm. Voor het echte unicorn-effect kies je frisse pastelkleuren en vrolijke glitters.

🦄 Lees voor meer thema inspiratie ons artikel over zoete kinderfeestje thema’s.

Kinderfeestje spelletjes met unicorn thema

Spelletjes voor een kinderfeestje buiten

Is je kindje jarig in het voorjaar of de zomer, dan kunnen jullie tijdens het kinderfeestje met mooi weer lekker naar buiten. Daar kunnen de feestvarkens lekker uitrazen en blijft je huis vanbinnen netjes. Een win-winsituatie, toch? 😉 Dit zijn ondere drie favoriete spelletjes voor een kinderfeestje buiten. 

Verstoppertje in het bos
Voor de bofkonten die in de buurt van een mooi bos wonen: dit is een heerlijke locatie voor een kinderfeestje. Je kunt hier natuurlijk oneindig veel spelletjes spelen, maar ons favoriete spelletje voor een kinderfeestje in het bos is en blijft verstoppertje. De allerkleinsten verstoppen zich natuurlijk onder begeleiding, maar de grote kids kunnen zichzelf hier uren mee vermaken. 

Zwembad spelletjes voor een spetterend kinderfeestje
Gaan jullie met z’n allen naar het zwembad? Wat een feest! Daar kun je zoveel leuke spelletjes doen, dat we bijna geen keuze konden maken. Daarom een klein rijtje: 

  • Bommetjes! (Wie plonst het hoogst?)
  • Schatten van de bodem opduiken
  • Probeer op de drijvende wiebelmat te blijven staan
  • Een klassiek potje trefbal in het water
  • Racen van de grote glijbaan

Bekertjes schieten in de achtertuin
Kinderfeestje spelletjes met water zijn altijd een succes. En bekertjes schieten kan gewoon in je eigen achtertuin. Span een draadje om twee paaltjes/takken in je tuin en rijg plastic bekertjes (van binnen naar buiten) aan het draad. De kindjes kunnen vervolgens met een waterpistool de bekertjes van de ene naar de andere kant schieten. Degene die het eerste klaar is en de overkant bereikt heeft gewonnen.

Waterpret voor feestjes buiten

Oud-Hollandse kinderfeestje spelletjes

Na deze heerlijke buitenactiviteiten is het tijd voor kinderfeestje spelletjes voor thuis. Want een kinderfeestje thuis kan net zo leuk zijn als op een andere locatie. Kun jij je de oud-Hollandse spellen nog herinneren die je zelf op kinderfeestjes speelde? Nou, die zijn nog steeds heel leuk. We hebben onze drie favorieten voor je op een rijtje gezet.

Koekhappen
Leuk én lekker, wat wil je nog meer! Dat je dit spelletje heel eenvoudig in elkaar flanst is trouwens ook mooi meegenomen. Span een koordje en rijg hier ouderwetse plakjes ontbijtkoek aan. Andere lekkernijen zijn natuurlijk ook hartstikke prima. Alle kinderen mogen vervolgens een poging wagen om (geblinddoekt) een plakje koek te pakken te krijgen. Zonder handen uiteraard.

Spijkerpoepen
Van de naam alleen al zul je stiekeme giecheltjes horen, en dan moet de echte pret nog beginnen. Verzamel van tevoren een aantal lege glazen potjes, draad en spijkers. De draadjes bevestig je om de middeltjes van de kids en je knoopt aan het uiteinde een spijker. Het doel is om zo snel mogelijk, zonder je handen te gebruiken, de spijker in het potje te krijgen. 

Sjoelen
Het spel sjoelen is altijd een succes op kinderfeestjes en populair bij alle leeftijden. Mocht je nou zelf geen sjoelbak op zolder hebben, kun je ook op verschillende plekken in Nederland een exemplaar huren. Je kunt ook overwegen met verschillende ouders uit de buurt een sjoelbak aan te schaffen, zodat iedereen hem op een (kinder)feestje kan gebruiken.

Meer weten over een kinderfeestje organiseren?

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren met deze gezellige lijst kinderfeestje spelletjes. Maar er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij het organiseren van een kinderfeestje. Met onze handige kinderfeestje checklist en bijpassende Pinterest DIY bord kun je er even rustig voor gaan zitten, en zo een plannetje maken voor het kinderfeestje van je mini. De allerlaatste tip die we je graag nog willen geven is: vergeet niet te genieten!

Ook interessant voor jou: