Kerst 9 november 2018

De mooiste teksten voor een kerstkaart bij ziekte

Tekst kerstkaart bij ziekte

Kerst is een heerlijke tijd, maar niet iedereen zit zorgeloos rond de kersttafel. Een ongeneeslijk ziek familielid beleeft misschien wel zijn of haar laatste kerst. En wat dacht je van die zieke vriendin, die niet weet of ze vanaf het aankomende jaar in een rolstoel zit? Al deze mensen verdienen een lieve kerstkaart met wat extra aandacht deze kerst. En omdat het best lastig is wat voor tekst je op een kerstkaart bij ziekte moet schrijven, geven wij je inspiratie en voorbeelden!

Wil je weten wat je op een kerstkaart bij overlijden zet? Lees dan ons artikel Tekst voor een kerstkaart bij rouw en overlijden.

Wat zet je op een kerstkaart bij ziekte?

Bij het schrijven van je kerstkaart bij ziekte is het als eerste goed om te bedenken hoe de situatie van de ontvanger is. Dit is namelijk belangrijk voor de toon van je tekst. Als iemand oud kan worden met zijn aandoening kunnen sommige teksten al gauw wat zwaar overkomen. Soms is een situatie niet uitzichtloos, maar heeft diegene het op dit moment erg moeilijk. Gebruik dan bijvoorbeeld een van de volgende hoopvolle tekst:

We wensen jullie fijne feestdagen met elkaar en heel veel lichtpuntjes in het nieuwe jaar.

Het afgelopen jaar moet best heel lastig voor jullie zijn geweest nu Naam ziek is. We hopen daarom extra dat jullie een fijne kerst hebben. Dat 2022 maar veel goeds voor jullie in petto heeft!

We hopen dat kerst een moment is om Naams ziekte heel even te kunnen vergeten. Een fijne kerstdagen gewenst met elkaar en hopelijk brengt het nieuwe jaar jullie veel goeds.

Ongeneeslijk ziek: geen beterschap wensen

Heeft iemand te horen gekregen dat hij ongeneeslijk ziek is en heeft hij misschien niet lang meer te leven? Dan is het goed om een iets meer gepaste kersttekst te gebruiken bij ziekte. Wens iemand bijvoorbeeld geen beterschap, want het is vrijwel zeker dat diegene niet meer beter wordt. Op een kerstkaart voor een ongeneeslijk ziek persoon zou je een van de volgende teksten kunnen schrijven:

We wensen je veel kracht, warmte en liefde toe voor de feestdagen en het nieuwe jaar.

We wensen je een hele mooie en betekenisvolle kerst toe en hopen dat jullie met elkaar ook van oud en nieuw een bijzondere herinnering kunnen maken. Heel veel sterkte de komende periode.

Jij verdient het zo om een mooie kerst te beleven.

Gebruik geen ongepaste teksten

In een kerstkaart voor iemand die ziek is, is het belangrijk om geen ongepaste teksten te schrijven. ‘Fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!’ is nu eenmaal niet aan de orde en hiermee zal je de ontvanger het gevoel geven dat je zijn of haar ziekte negeert. Beter is om het gewoon te benoemen in de kaart. Vind je dat lastig? Zeg dan bijvoorbeeld dat je het moeilijk vindt om een kerstkaart te sturen, maar dat je erg met hem of haar meeleeft. De ontvanger zal je eerlijkheid en gevoel waarderen!

Kerstkaart bij ziekte: je hoeft niet origineel te zijn

Op een kerstkaart voor iemand die ziek is schrijf je misschien een heel andere tekst dan op een ‘normale’ kerstkaart. Toch is het niet zo belangrijk om een ‘originele’ tekst te schrijven die precies omvat wat iemand wil horen. Als je ernstig ziek bent, doet een kerstkaartje met een lieve tekst op zich al zoveel! Bovendien weet je nooit helemaal zeker of een tekst helemaal past bij hoe iemand zich voelt. Gebruik daarom een van deze teksten op een kerstkaart voor iemand die ongeneeslijk ziek is:

We denken aan jullie.

Ik hoop dat je kerst waardevol is, met je liefste mensen om je heen.

Ook al zijn het hele andere feestdagen dan dat we allemaal hadden gedacht, we hopen er met elkaar mooie dagen van te maken. Met nieuwe herinneringen, kracht voor elkaar, en veel liefde.

Gedicht voor een kerstkaart bij ziekte

Weet je echt niet wat je op de kerstkaart voor een ziek persoon moet schrijven, maar wil je hem of haar wel graag een kerstkaart sturen? Schrijf dan een gedicht op je kerstkaart! Een gedicht kan namelijk goed verwoorden wat je zelf lastig vindt om te zeggen. Ook kan de ontvanger kracht putten uit het gedicht. De volgende gedichten passen goed op een kerstkaart voor een ziek persoon:

Een lichtje in een donkere tijd
is iets dat warmte geeft, je hart verblijdt

Ik wil je even zeggen
dat ik aan je denk
ik kaarsjes voor je brand
dat ik met je meeleef
en je met dit kaartje
liefde, sterkte geef

‘Prettige dagen,
Gelukkig Nieuwjaar’
Elk jaar wensen mensen
dit weer aan elkaar


De kaarten voorheen
nog vol vrolijke kreten
‘Een fantastische nieuwjaar’
hoe konden we weten…


Want kerst deze keer
is zo anders, zo raar
Niets is meer hetzelfde
als het vorige jaar


Er is zoveel verdriet
en er zijn zoveel vragen
Die heviger zijn
in deze donkere dagen


Daarom sturen we wensen
als steun aan elkaar
Veel sterkte met kerst
en het komende jaar…

Christelijke tekst voor een kerstkaart bij ziekte

Haalt de zieke persoon aan wie je een kerstkaart wilt sturen steun uit zijn geloof? Dan is het mooi om een christelijke tekst op je kerstkaart bij ziekte te schrijven. Ook al geloof je zelf niet, toch is het fijn om de ontvanger te bemoedigen met een christelijke tekst. Dit hoeft trouwens niet per se een bijbeltekst over kerst te zijn. Gebruik voorbeeld een van de volgende bijbelteksten op je kerstkaart bij ziekte:

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop.

Psalm 119:114

Ik zal niet van je zijde wijken en je niet verlaten.

Jozua 1:5

Maar wie hoopt op de Heer krijgt nieuwe kracht

Jesaja 40:31

Als terugkijken pijn doet,
vooruitkijken je bang maakt,
kijk dan naast je.
Ik ga met je mee,
ik ben altijd bij jou.
Alle dagen.

Mattheüs 28:20

De ontvanger is blij dat je aan hem denkt!

Met jouw kerstkaart aan een ziek persoon laat je weten dat je stilstaat bij de moeilijke tijd die hij of zij doorgaat. Diegene zal je gebaar erg waarderen en het fijn vinden dat je aan hem of haar denkt! Vergeet ook niet om door het jaar heen een kaart te sturen om sterkte te wensen. Inspiratie voor de tekst vind je in ons artikel Wat zet je op een kaart voor iemand die ziek is?

Ook interessant voor jou: