Kerst 7 december 2020

Deze menukaartideeën maken je kersttafel helemaal af

Kerst menukaart ideeën

Een van de leuke voorbereidingen voor kerst is het dekken van de tafel. Met een kerstig kleed, glanzend bestek en mooie decoratie krijgt iedereen meteen zin om aan tafel te gaan! Maar wist je dat je je kersttafel met één ding echt helemaal af kunt maken? Kerst menukaarten vertellen je gasten precies wat je serveert en zijn de finishing touch van je styling. Wij vertellen je hoe je zelf originele kerst menukaarten kunt maken, wat je erop kunt schrijven en geven ideeën om van je kerst menukaart echt het middelpunt te maken. 

Zelf een menukaart maken voor kerst

Wil je zelf een leuke menukaart maken voor kerst? Bij Kaartje2go vind je heel veel menukaarten om de gezelligste tijd van het jaar nog sfeervoller te maken. Zo maak je stap voor stap originele menukaarten.

1. Kies een van onze leuke kerst menukaarten. Je kunt natuurlijk ook voor een algemene menukaart gaan.

2. Maak je menukaart helemaal naar jouw wensen. Kies een mooi lettertype, voeg figuren of een kader toe en maak je menukaart persoonlijk met jullie familienaam. Een foto op je menukaart maakt het helemaal af. 

3. Kies na het maken van je menukaart een mooie papiersoort en rond je bestelling af. 

Ook handig om te weten voor het menukaarten maken

 • Wel zo praktisch: bepaal voor het maken van je menukaart wat jullie gaan eten met kerst
 • Kies voor langwerpige menukaarten: deze staan chic, zijn mooi neer te zetten of nemen niet alle ruimte in als je ze op een bord legt.
 • Bestel je kaarten minimaal 5 dagen voor kerst. Zo heeft de bezorgdienst genoeg tijd om je menukaarten te bezorgen in de drukke kersttijd
 • Houd je je menukaart minimalistisch, met weinig tekst? Of heb je juist meer ruimte nodig om een uitgebreid kerstdiner te beschrijven? ;–) Bij Kaartje2go kun je kiezen voor enkele en dubbele kaarten.
Kerst menukaart schrijven tekst

Kerstmenu schrijven: menukaart om van te watertanden

Wil je wat extra aandacht besteden aan de beschrijving van je menukaart? Met een goede menukaart tekst krijgen je gasten helemaal zin in het kerstdiner. De volgende tips helpen je bij het schrijven van je kerstmenu.

 • Geef elke gang een eigen kop. Zo breng je overzicht in je menukaart. Bekende gangen zijn natuurlijk het aperitief, de amuse, het voorgerecht, hoofdgerecht, en nagerecht.
 • Zet elk gerecht op de menukaart en maak er een korte beschrijving bij. Noem bijvoorbeeld de belangrijkste ingrediënten en hoe je ze verwerkt hebt in het gerecht. Een voorbeeld: ‘Gemarineerde, gebakken stukjes kabeljauw op een bedje van spinazie.’
 • Je maakt je menukaart echt om van te watertanden door beeldend te schrijven. Schrijf bijvoorbeeld bij elk gerecht een levendige beschrijving bij twee ingrediënten. ‘Versgebakken stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter’ klinkt heel anders dan ‘Brood met kruidenboter’.

Originele kerst menukaart ideeën en versiering

Zelf je menukaarten ontwerpen is al heel persoonlijk, maar ze springen er op je kersttafel echt uit door wat kleine details toe te voegen. Met de volgende kerst menukaart ideeën en versiering zijn alle ogen direct op je menukaart gericht!

Kerst menukaart ideeën

Voeg een ingrediënt of takje groen toe aan je kerst menukaart

Het is simpel, maar doet ontzettend veel met de styling van je kersttafel: een ingrediënt of takje groen naast het menu leggen. Kies bijvoorbeeld voor een takje groen dat terugkomt in je styling of gebruik een ingrediënt uit een van je gerechten.

Een aantal leuke opties:

 • Eucalyptus
 • Dennentakje
 • Takje met rode bessen
 • Kaneelstokje
 • Vanillestokje
 • Tijm
 • Rozemarijn
Menukaart naam

Gebruik je menukaart voor de tafelschikking

Kies je voor een tafelschikking tijdens het kerstdiner? Verwerk dan een zelfgemaakt naamkaartje bij je menukaart. Bevestig bijvoorbeeld een labeltje aan de menukaart met bruin touw of rood-wit keukentouw. Een andere optie is om de naam op de menukaart te zetten. Maak hiervoor eerst je menukaart en kies voor een pakketje met 1 kaart. Klik vervolgens in het winkelmandje bij elke naam voor 2e versie maken, pas de naam aan en kies vervolgens voor een pakketje met 1 kaart. Je kunt zo elke naam op een aparte menukaart zetten. Uiteindelijk maken wij er dan één pakketje met alle kaarten van als je de kaarten naar hetzelfde adres stuurt.

Kerst menukaart houder

Maak een standaardje voor je menukaart

Je presenteert je menukaart op een heel andere manier door hem in een standaardje te zetten. Maak bijvoorbeeld een standaard van zuurstokken zoals op de bovenste foto, of maak een inkeping in een blokje hout om je menukaart in te zetten.

Servet bestekzakje

Vouw een servet zakje voor je menukaart

Ook leuk: een servetzakje voor je menukaart! Een servetzakje vouwen is niet moeilijk, en geeft een leuk effect. Je kunt het bestek hier eventueel nog naast schuiven. Lees hier hoe je zelf een servetzakje vouwt.

Originele ideeën en versiering voor je kerst menukaart

Zoals je leest zijn er legio ideeën om je kerst menukaart de show te laten stelen! Met wat kleine details krijgt je menukaart én je diner de aandacht die ze verdienen :–)

Ook interessant voor jou: