Geboorte 12 april 2019

Vervelen tijdens je zwangerschapsverlof? Niet met deze 22 tips!

Vervelen tijdens zwangerschapsverlof tips

Tijdens je zwangerschapsverlof is het tijd om je helemaal voor te bereiden op de komst van je kindje. Ongeveer 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum zeg je je collega’s gedag en kan de rust beginnen! Toch zul je niet de enige (aanstaande) moeder zijn die haar zwangerschapsverlof saai vindt en met moeite doorkomt. Na misschien wel jarenlang dagelijks gewerkt te hebben, heb je opeens zeeën van tijd te vullen. Gelukkig slaat het vervelen tijdens je zwangerschapsverlof niet toe met deze 22 tips!

1. Zoek een leuke hobby voor tijdens je zwangerschapsverlof

Ben je nu al aan het opzien tegen je zwangerschap omdat het je saai lijkt om 3 maanden thuis te zijn? Zoek dan een leuke hobby voor tijdens je zwangerschapsverlof! Ga bijvoorbeeld op zwangerschapsyoga, breng je bakkunsten naar een hoger niveau of haak een babydekentje. Zo vermaak je je al een stuk meer tijdens je verlof.

2. Zwangerschapsverlof? Doe middagdutjes en slaap uit

Veel moeders zullen het met ons eens zijn: als slapen je tijdens de laatste weken van je zwangerschap goed afgaat, moet je het ervan nemen. Nu kan het namelijk nog! Slaap dus regelmatig lekker uit en doe middagdutjes, zodat je goed uitrust voor de bevalling.

3. Wat te doen tijdens zwangerschapsverlof: de vriezer volstoppen met eten

Als je kindje straks geboren is, heb je je handen vol. Je zal je zelfs afvragen waar je de tijd vandaan moet halen om te koken! Sla daarom uitgebreid aan het koken en stop je vriezer van tevoren vol met soep, pastasauzen en stoofpotjes. Achteraf zal je jezelf dankbaar zijn.

4. Koop de laatste dingen van de baby uitzetlijst

Heb je nog niet alle spullen van de baby uitzetlijst gekocht? Probeer dit dan aan het begin van je zwangerschapsverlof te doen. Zo ga je met een gerust hart je verlof in, want je hebt in ieder geval alles in huis.

5. Kijk ongestoord films en series

Zijn er nog films en series die je graag wilt kijken? Neem het ervan tijdens je zwangerschapsverlof! Je hoeft nu nog geen baby in slaap te wiegen of flesjes uit te koken. Het enige waar je je druk om hoeft te maken is welke film je gaat kijken en welke snack je neemt ;–)

6. To do zwangerschapsverlof: even helemaal niets

Je verlof is ook het uitgelezen moment om even helemaal niets te doen. Ga lekker lang in bad, lees een paar boeken uit en hang de hele dag doelloos op de bank met je pyjama aan. Over een paar maanden verlang je misschien wel terug naar dit moment!

7. Regel de laatste belangrijke dingen voor de geboorte van een kind

Als je een kindje krijgt, zijn er altijd dingen die je standaard moet regelen bij een geboorte, zoals de verzekeringen aanpassen, de kinderbijslag aanvragen en een eventuele newbornshoot regelen. Doe dit op tijd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

8. Kies het geboortekaartje en schrijf de enveloppen

Wist je dat de start van je verlof ook het moment is om de geboortekaartjes definitief te kiezen? Bestel dus tijdens je verlof een proefdruk van je favoriete geboortekaartje en bekijk of deze naar wens is. De volgende dingen rond geboortekaartjes kun je ook nog doen.

  • Adressen van de ontvangers verzamelen. Doe dat bijvoorbeeld met onze handige adresverzoeker
  • Enveloppen vooraf bestellen
  • Adressen op de enveloppen schrijven
  • Postzegels kopen

9. Geef wat extra aandacht aan je oudere kinderen

Natuurlijk is het ook belangrijk om je eventuele oudere kinderen te verwennen nu hun nieuwe broertje of zusje er nog niet is. Neem ze bijvoorbeeld extra vaak mee om samen wat te drinken of ga thuis gezellig samen spelen.

10. Vervelen tijdens zwangerschapsverlof tegengaan met schoonmaken

Een zwangerschap gaat meestal gepaard met nesteldrang. Maak er goed gebruik van en ga opruimen en schoonmaken! Doe spullen weg die je niet meer gebruikt en sop alles eens goed uit. Vraag je moeder of een vriendin om je te helpen, want als je hoogzwanger bent kosten de kleinste dingetjes al veel energie!

11. Maak de babykamer af

De babyuitzet staat vast al in de babykamer, maar tijdens je verlof is het echt tijd om de babykamer af te maken. Ruim de commode en kledingkast bijvoorbeeld netjes in, zet de laatste decoratie neer en maak het bedje op. Zo is de babykamer helemaal klaar voor je kindje en ga je het vervelen tijdens je zwangerschapsverlof tegen!

🍼 Leestip: Baby trends 2024: de babykamer, geboortekaartjes en meer.

12. Bereid je eigen slaapkamer voor

Naast de babykamer is het ook zaak om je eigen slaapkamer voor te bereiden op de geboorte van je baby. Zet je bed op klossen, leg alle benodigdheden voor de (eventuele) thuisbevalling bij elkaar en maak van je slaapkamer een opgeruimde en rustige plek. Misschien wil je liever in het ziekenhuis bevallen, maar je weet nooit of je noodgedwongen thuis bevalt.

13. Pak de vluchtkoffer in

Ongeveer vanaf week 36 is het belangrijk dat je vluchtkoffer klaarstaat. Hier zit alles in voor als je (eventueel) in het ziekenhuis bevalt. Het is handig om sommige producten dubbel te kopen, zodat je tas bij een onverwacht vertrek naar het ziekenhuis klaar is.

14. Spreek af met vriendinnen

Je zwangerschapsverlof is ook het ideale moment om nog ongestoord af te spreken met vriendinnen. Spreek bijvoorbeeld een vaste dag af waarop jullie samen gaan lunchen, zodat je elke week een gezellig moment hebt om naar uit te kijken.

15. Was en strijk alle babykleertjes

Wist je dat er in veel babykleertjes stoffen zitten die de huid van je baby kunnen irriteren? Het is daarom belangrijk om de kleertjes op een zo hoog mogelijke temperatuur te wassen en strijken. Doe dit bijvoorbeeld tijdens je verlof! Kijk van tevoren eerst even op de etiketjes op welke temperatuur het kledingstuk maximaal gewassen mag worden en gebruik een pH-neutraal wasmiddel.

16. Vervelen tijdens zwangerschapsverlof? Knap babymeubeltjes op!

Is nietsdoen niet jouw ding en ben je bang dat je je gaat vervelen tijdens je zwangerschapsverlof? Doe dan gewoon wat kleine projectjes om de babykamer nog meer eigen te maken. Knap bijvoorbeeld dat oude kledingkastje op of maak bijvoorbeeld zelf een babygym!

17. Organiseer het kraamfeest

Weet je nu al dat je niet wekelijks kraamvisite wilt ontvangen tijdens je bevalverlof? Organiseer dan een kraamfeest. Op een kraamfeest maken al je familie, vrienden en bekenden kennis met je baby. Tijdens je zwangerschapsverlof kun je de eerste voorbereidingen al treffen, zoals het prikken van de datum, het kiezen van de taart en hapjes en het eventuele regelen van een ruimte. Je leest er meer over in ons artikel Een onvergetelijk kraamfeest organiseren.

18. Kies de geboortetraktaties

Vind je het juist wel leuk om kraamvisite te ontvangen na je bevalling? Dan kun je alvast de geboortetraktaties kiezen en de houdbare ingrediënten hiervoor inkopen. En natuurlijk is het ook belangrijk om een proefversie te maken, want je moet ze natuurlijk wel zelf goedkeuren!

19. Breng een bezoekje aan de kapper, pedicure en manicure

Een bevalling is gelukkig niet het moment om er op en top uit te zien; je hebt wel wat anders aan je hoofd! Maar vind je het toch fijn om er een beetje verzorgd bij te liggen in het kraambed? Ga dan in de weken voor je bevalling nog even naar de kapper, manicure en pedicure. Tijdens je verlof heb je er alle tijd voor.

20. Maak een lijstje met kraamcadeaus

Rond je bevalling zal je vaak de vraag krijgen wat voor kraamcadeau je wilt krijgen. Stel daarom alvast een (online) lijstje op met leuke kraamcadeaus. Doe bijvoorbeeld inspiratie op in ons artikel met ideeën voor je babycadeaulijst.

21. Zoek foto’s uit en maak fotoboeken

Een leuk klusje voor tijdens je zwangerschapsverlof is je foto’s uitzoeken! Orden de foto’s op je telefoon en computer en stel eventueel een paar mooie fotoboeken samen. Als je kindje er straks is komen er namelijk nog heel veel nieuwe foto’s bij.

22. Doe een mini-babymoon met je partner

Een hele week vakantie op een warme plek zit er tijdens je zwangerschapsverlof niet meer in, maar je kunt natuurlijk nog wel een weekendje weg in Nederland. Boek bijvoorbeeld een hotel of huisje niet ver van je eigen woonplaats, zodat je nog even kunt genieten samen.

Vervelen tijdens zwangerschapsverlof: zo is je verlof niet saai

Met deze tips is je zwangerschapsverlof niet saai en voorkom je verveling als je hoogzwanger bent. En ondertussen kun je je ook alvast verheugen op alle leuke mijlpalen in het eerste jaar van je kindje!

Ook interessant voor jou: