Communie 20 maart 2019

8 weetjes en feitjes over de eerste communie

Weetjes en feitjes over de eerste communie

De eerste communie is elk jaar weer een bijzonder moment, waarbij de communicant het stralend middelpunt is! Maar waarom doe je communie, wat is het precies en wat zijn leuke communiebedankjes? Deze en nog veel meer vragen beantwoorden we in onze 8 weetjes en feitjes over de eerste communie.

In dit artikel met leuke weetjes en feitjes over de eerste communie beantwoorden we de volgende vragen.

1. Wat is communie doen?
2. Wanneer is de eerste communie in 2019?
3. Wat is het verschil tussen communie, vormsel en lentefeest?
4. Kun je communie doen zonder gedoopt te zijn?
5. Wat te geven voor een communie?
6. Wat zijn leuke communie bedankjes?
7. Wat schrijf je op een communiekaart?
8. Is communie met een hoofdletter?

1. Wat is communie doen?

De heilige communie is de viering in de rooms-katholieke kerk waarbij kinderen voor het eerst meedoen met de eucharisatieviering. Tijdens deze viering danken rooms-katholieke christenen God dat Jezus zijn leven gaf en dat God hen zal redden. Ook geloven ze dat ze meer verbonden met elkaar en met God zijn als ze deelnemen aan de eucharisatie. Ze eten tijdens de viering een hostie, die gezien wordt als het lichaam van Christus. Kinderen doen hun eerste communie meestal als ze 6 à 7 jaar oud zijn. Dit zijn volgens het kerkelijk wetboek van de katholieke kerk de jaren van verstand. De eerste communie wordt niet gevierd door protestantse christenen. Wel kennen zij het Heilig Avondmaal, dat overeenkomsten heeft met de eucharisatie.

Na de viering in de kerk zijn de gasten vaak ook uitgenodigd voor het communiefeest. Het huis van de communicant of de locatie waar het gevierd wordt zijn mooi versierd, er is veel te doen voor de kinderen en er is lekker eten. De eerste heilige communie wordt dus altijd uitgebreid gevierd. Kinderen die geen heilige communie doen maar wel een soortgelijk feest willen geven, vieren hun lentefeest. Je leest hier meer over bij het derde weetje over de heilige communie.

Voorwaarden eerste communie

De plechtige communie is niet verplicht, maar iets wat de ouders en het kind zelf beslissen. Met de eerste communie kiezen ze er actief voor om het kind te laten opgroeien in de traditie van de kerk. Een voorwaarde bij het doen van de eerste communie is dat het kind gedoopt is. Verder stellen de meeste parochies als voorwaarde dat het kind catechese gevolgd heeft, ook wel godsdienstonderwijs genoemd.

2. Wanneer is de eerste communie in 2019?

Het is voor elke parochie verschillend wanneer de plechtige communie 2019 gevierd wordt. Wel wordt de eerste communie altijd rond dezelfde tijd van het jaar gevierd, namelijk van mei t/m juni. Kijk op de website van jouw parochie wanneer de heilige communie van 2019 plaatsvindt.

3. Wat is het verschil tussen communie, vormsel en lentefeest?

Een van de weetjes en feitjes die we je niet willen onthouden is wat nu precies het verschil is tussen de heilige communie, vormsel en het lentefeest. Eerder legden we al uit dat de heilige communie de eerste eucharisatieviering van een kind is. Tijdens de viering danken ze God dat Jezus zijn leven voor hen gegeven heeft.

Het vormsel is net als de doop en de eerste communie een sacrament uit de rooms-katholieke kerk. Tijdens het vormsel ontvangen kinderen van ongeveer 11 tot 16 jaar de kracht van de Heilige Geest, zodat hun geloof gesterkt wordt.

Anders dan de eerste communie en het vormsel is een lentefeest geen christelijke viering. Een lentefeest wordt namelijk gegeven door kinderen die geen communie doen, maar wel graag een feest willen geven. Afgezien van de viering in de kerk zijn communiefeesten en lentefeesten meestal hetzelfde.

4. Kun je communie doen zonder gedoopt te zijn?

Ben je benieuwd of je kind communie zonder doopsel mag doen? In de katholieke kerk is het gebruikelijk om pas na de doop communie te doen. Voor de meeste parochies is het dan ook een vereiste om gedoopt te zijn als je communie wilt doen. Vraag bij jouw parochie na of je zoon of dochter communie mag doen zonder doopsel.

5. Wat te geven voor een communie?

Wil je de communicant verrassen met een mooi communie cadeau? Als je de peter of meter van de communicant bent, dan is het leuk om diegene te verrassen met een bijzonder cadeau. Wat dacht je van een kinderbijbel of een rozenkrans? Voor een kind dat wat verder van je afstaan kun je natuurlijk ook speelgoed of een boek kopen. Sommige communicanten hebben trouwens online een cadeaulijstje, zodat je een communie cadeau koopt dat ze sowieso leuk vinden. Bekijk ook eens onze communiecadeautjes die je met een kaart mee kunt sturen! En in ons artikel Wat geef je voor een communie of lentefeest? vind je al onze cadeau ideeën.

6. Wat zijn leuke communie bedankjes?

Met communiebedankjes kun je je gasten bedanken voor hun komst op de eerste communie. Maar wat voor communiebedankjes kun je nu precies geven? In ons artikel met originele communiebedankjes vind je de leukste cadeautjes om te geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een badeendje met op het communie bedankkaartje de tekst ‘Eendje om niet te vergeten!’?

7. Wat schrijf je op een communiekaart?

Ben je op zoek naar leuke teksten voor op een communiekaart? Hieronder vind je een aantal mooie teksten voor op een communie uitnodiging of een felicitatiekaart. Kijk ook eens op onze pagina met communieteksten!

Je communie doen.
Dat wilde je heel graag.
Je kiest dan echt voor Jezus.
Een grote stap vandaag!
Het eten van het brood,
zo samen met heel velen,
die allemaal dit feest
graag met jou willen delen!

Maria Riksten-Brouwer

De herder kent zijn schapen,
hij kent ze allemaal van naam.
De herder kent jou,
hij weet je naam en Hij zal hem nooit vergeten.

Max Lucado

Op DAG DATUM JAARTAL vier ik mijn communiefeest.
De communiemis vindt plaats in de NAAM KERK te PLAATS om TIJDSTIP.
Ik zou het leuk vinden als jullie ook mee komen feesten!
Jullie zijn vanaf TIJDSTIP van harte welkom bij ons thuis.
Groetjes, NAAM

8. Is communie met een hoofdletter?

Veel mensen vragen zich af of ‘eerste communie’ met of zonder hoofdletter is. Je schrijft dit met kleine letters, want namen van godsdienstige voorwerpen en praktijken schrijven we altijd met een kleine letter. Net als de woorden ‘biecht’, ‘het doopsel’ en ‘het huwelijk’ is ‘eerste communie’ zonder hoofdletters.

Weetjes en feitjes over de eerste communie

Met deze weetjes en feitjes over de eerste communie weet je meer over de heilige communie! Geef je binnenkort zelf een communiefeest voor je zoon of dochter? Lees dan ook ons artikel Zo organiseer je een communiefeest of lees over hoe je de mooiste communiefoto’s kunt maken.

Ook interessant voor jou: