Op je trouwkaart vermeld je alle informatie die jullie gasten nodig hebben. De belangrijkste informatie vermeld je (bij een dubbele kaart) op de rechterzijde van de binnenkant. Zo zie je bij het openvouwen van de kaart direct de tekst staan. Op de andere kant is ruimte voor informatie over de dresscode, cadeautip, jullie persoonlijke website of de ceremoniemeester.

Zet op je trouwkaart in ieder geval de volgende informatie:

Trouwdatum

Het allerbelangrijkste wat absoluut op de trouwkaart moet staan is de trouwdatum. Zorg dat je dit niet op de huwelijksaankondiging vergeet te zetten.

Namen van het bruidspaar

Vermeld zowel jullie voor- als achternamen. Het is gebruikelijk om eerst de naam van de bruid te vermelden, gevolgd door de naam van de bruidegom. Daarnaast is het vermelden van eventuele doopnamen geen verplichting, maar het mag natuurlijk wel.

Locatie en aanvangstijd van de huwelijksceremonie

Zorg ervoor dat de volledige datum van het huwelijk op de trouwkaart staat. Vermeld ook waar de trouwceremonie plaatsvindt en hoe laat de gasten welkom zijn. Vindt er ook een ceremonie in de kerk plaats, vergeet dan niet om ook dit adres en tijdstip op de kaart te vermelden.

Locatie en aanvangstijd van de receptie en het huwelijksfeest

In dit gedeelte beschrijf je waar de receptie en het feest gehouden worden. Vermeld de straatnaam, huisnummer en de plaatsnaam van de locatie. Benoem hierbij ook de aanvangstijd. Kies je ervoor om de receptie en huwelijksfeest te scheiden, noem dan van beide gelegenheden een begin- en eventuele eindtijd.

Routebeschrijving

Het toevoegen van een routebeschrijving bij de trouwkaart was vroeger heel gebruikelijk, maar gebeurt tegenwoordig steeds minder doordat bijna iedereen wel een navigatiesysteem heeft. Mocht je toch graag je gasten willen voorzien van een routebeschrijving, dan kun je dit doen door zelf een apart briefje toe te voegen aan de uitnodiging. Hierop vermeld je hoe de gasten op de locatie kunnen komen, of er parkeergelegenheid is en of er eventueel parkeergeld betaald moet worden.

Dresscode

Verder kan er een dresscode op de kaart vermeld worden. Dit is geen verplichting, maar wel aan te raden als je graag wilt dat iedereen hetzelfde gekleed is.

Cadeautip

Mochten jullie speciale cadeauwensen hebben, dan is het verstandig om dit aan te geven op de trouwkaart. Zo voorkom je dat je met cadeaus naar huis gaat waar je eigenlijk helemaal niet op zat te wachten. Wanneer je het liefst geld krijgt, kun je dit bijvoorbeeld heel simpel aangeven met envelopje. Een envelopje voeg je eenvoudig toe in de kaartmaker. Dit doe je door bij figuren te zoeken op ‘envelop’.

Contactgegevens

Wanneer de gasten vragen hebben is het handig dat zij weten bij wie zij met deze vragen terecht kunnen. Vermeld daarom jullie contactgegevens, of als je niet gestoord wil worden, de contactgegevens van de ceremoniemeester.

Lees ook ons artikel over trouwkaarten etiquette voor al je bruiloft drukwerk

Volgens de etiquette hoort de naam van de bruid eerst genoemd te worden op de trouwkaart, gevolgd door de naam van de bruidegom. Dus eerst de vrouw en dan de man. Na de huwelijksvoltrekking verandert deze volgorde, op officiële documenten vermeld je dan eerst zijn naam en daarna haar naam.

Het is fijn om te weten hoeveel gasten je kunt verwachten op jullie huwelijksdag. Het kan daarom handig zijn om de gasten te vragen of ze willen laten weten of ze aanwezig zullen zijn of niet, dit wordt ook wel een RSVP genoemd.

Wil je graag weten wie van de genodigden ook echt aanwezig zullen zijn op jullie bruiloft, dan is het verstandig om een R.S.V.P. op de kaart te vermelden. De franse afkorting R.S.V.P. staat voor ‘répondez s’il vous plaît' en betekent ‘zou je alsjeblieft kunnen antwoorden’. Je vraagt dus om een reactie op de uitnodiging, zo weet je precies wie van de gasten allemaal komen. 

Vermeld bij de r.s.v.p. de uiterste datum om te reageren. De uiterste datum is vaak de datum waarop je nog kosteloos zaken als bijvoorbeeld het eten kunt annuleren bij de trouwlocatie. Geef ook aan hoe zij kunnen reageren (bijvoorbeeld via de telefoon of door middel van een berichtje) en wie de antwoorden in ontvangst neemt (jullie zelf of de ceremoniemeester).

Wat voor een tekst je op de trouwkaart zet mag je helemaal zelf weten. Schrijf een persoonlijke boodschap of kopieer de tekst van jullie favoriete lovesong. 

Bekijk voor inspiratie ook deze teksten voor op een trouwkaart.

Bekijk ook onze originele, stijlvolle en klassieke trouwkaarten.