Hoe kan ik geboortekaartjes het beste adresseren?

Hou bij het adresseren van geboortekaartjes rekening met de verzendmethode (rechtstreeks of pakketje), het op tijd verzamelen van de adresgegevens, de aanhef en waar het adres op de kaart staat.

We geven je graag meer informatie over het adresseren van geboortekaartjes.

Het is handig om de adressen een aantal weken voor de geboorte te verzamelen. Zo is er nog voldoende tijd over om ontbrekende adressen aan te vullen. 

Zodra alle adressen aanwezig zijn kan er een adressenlijst geüpload worden naar jouw account. Op die manier kun je eenvoudig adresstickers vooraf bestellen of een verzendlijst maken voor rechtstreeks versturen.

Begin op tijd met adresseren

Het klinkt voor de hand liggend, maar het verzamelen van adressen kost best veel tijd. Je zal je familie, vrienden en kennissen moeten vragen om hun adresgegevens en hun reactie moeten afwachten. Je bent zo een paar dagen tot weken kwijt voordat je alle adressen hebt. Bovendien zullen de meesten na een paar weken vergeten zijn dat je hun adres hebt gevraagd, waardoor jouw geboortekaartje echt als een verrassing op de deurmat valt.

Hier lees je meer over het versturen van geboortekaartjes.

Invoeren van de adressen is alleen nodig bij rechtstreeks versturen. Zorg dat je een account hebt, want dat maakt het invoeren veel makkelijker. Je kan de adressen:

Laat je de kaarten als pakketje bij jou thuis bezorgen, dan zul je ze zelf moeten adresseren. Je kan alle adressen op de envelop schrijven of adresstickers plakken.

TIP: Bestel onze adresstickers om de geboortekaartjes eenvoudig te adresseren

Bij rechtstreeks verstuurde kaarten staat het adres op de achterkant van de kaart. Bij dubbele kaarten komt er een envelop met een rond venster omheen. De enkele kaarten worden zonder envelop verstuurd.

Kies je voor een pakketje kaarten, dan staan er geen adressen op de kaart. Bij je bestelling krijg je gratis witte enveloppen, die je zelf van een adres kan voorzien.

Bekijk hier alle informatie over enveloppen

Bij de aanhef van brieven heb je te maken met bepaalde regels, etiquette genaamd. Als je de ontvanger juist wilt adresseren dan heb je met deze regels te maken. Hieronder vind je daar een aantal voorbeelden van:

  • Adresseren aan gezinnen: Familie Jansen
  • Adresseren aan alleen de ouders: De heer en mevrouw Jansen/Jan en Janneke Jansen
  • Adresseren aan ongehuwden: De heer Jansen en mevrouw De Haan
  • Adresseren aan één persoon: De heer Jansen/Jan Jansen

Lees ook: hoeveel geboortekaartjes heb ik nodig?

Formeel kun je opa’s en oma’s adresseren als de heer en mevrouw Jansen. Maar als je informeel en persoonlijk wilt schrijven dan kun je beter Opa en Oma Jansen als aanhef gebruiken. Deze aanhef kun je trouwens ook gebruiken voor ooms en tantes: oom en tante Jansen. Ook jullie ouders kun je op deze persoonlijke manier aanspreken: Papa en mama Jansen of Vader en moeder Jansen.

Bevriende stellen die niet getrouwd zijn schrijf je beide met hun eigen naam aan: Peter Zwart & Sandra De Wit. Bij getrouwde stellen kun je de gewoon de achternaam aanhouden: Peter en Iris Vermeer. Hebben de man en vrouw hun eigen achternaam gehouden dan kun je dit als volgt vermelden: De heer Hendriksen en mevrouw Verschuur.

Een alleenstaande vader of moeder met kinderen adresseer je als Familie Jansen. Richt je de brief alleen aan de ouder dan kun je De heer Jansen of Mevrouw Jansen op het geboortekaartje schrijven.

Bekijk ook de andere veelgestelde vragen