Kerst 17 december 2017

Typisch kerst eten: wat eten we met de feestdagen?

Als je inspiratie opdoet voor het kerstmenu van 2024 is het leuk om te weten wat Nederlanders zoal eten met kerst. Zo weet je precies met welke klassiekers je scoort bij je schoonfamilie of hoe je het juist niet wilt aanpakken dit jaar! Kaartje2go ging op onderzoek uit en vertelt je over het typische kerst eten wat bij het Nederlandse kerstdiner te vinden is. Inclusief de lekkerste recepten!

Typisch kerst eten: voorgerechten

Voorgerechten voor kerst: klassiekers in Nederland

Het voorgerecht onder de voorgerechten voor kerst is toch wel de garnalencocktail. We eten onze Hollandse garnaaltjes het liefst met whiskysaus en ijsbergsla. Fruit of komkommer doen het als variatie ook goed in een garnalencocktail. Ander typisch kerst eten dat we in Nederland met kerst bereiden zijn soep en carpaccio. Romige tomatensoep is een gerecht dat iedereen wel lekker vindt. Ook is rundercarpaccio met zelfgemaakte mayonaise en pijnboompitten een kerst voorgerecht dat in de smaak zal vallen. 

Top 3 voorgerechten voor kerst

 1. Garnalencocktail
 2. Romige tomatensoep
 3. Rundercarpaccio
Wat eten Nederlanders met kerst? Hoofdgerechten

Typische kerst hoofdgerechten die Nederlanders eten met kerst

Als het gaat om hoofdgerechten met kerst, dan wordt er vooral veel vlees gegeten. Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes. Om minder stress met kerst te ervaren, spreken veel families ook af dat iedereen wat meeneemt voor het kerstdiner. Dit wordt ook wel shared dining genoemd. En als laatste zijn kaasfondue en stoofperen mateloos populair als gerechten voor het kerstdiner. De volgende hoofdgerecht recepten zijn heerlijk om te maken voor het kerstdiner. Tip: De kaasfondue is een heel makkelijk hoofdgerecht voor kerst!

Top 3 hoofdgerechten voor kerst

 1. Vlees als rollade, varkenshaas en kalkoen
 2. Gourmetten
 3. Kaasfondue
Typisch kerst eten nagerechten

Klassieke nagerechten voor kerst

Ook al weten we van tevoren dat we een dessert eigenlijk niet meer op kunnen, toch maken we elk jaar weer de heerlijkste nagerechten voor kerst. Crème brûlée is met zijn gekarameliseerde laagje suiker typisch kerst eten, net zoals luchtige chocolademousse. En wie kan die tiramisu met iets te veel drank nu niet weerstaan bij de aanblik ervan? En als het gaat om makkelijke desserts voor kerst is een Viennetta ijstaart met krakende laagjes chocola nog steeds een topper in Nederland.

Top 3 desserts voor kerst

 1. Crème brûlée
 2. Chocolademousse
 3. Tiramisu

Populaire bijgerechten voor bij het kerstdiner

Heb je de recepten voor je kerstmenu van 2024 verzameld en ben je bang dat je gasten tekortkomen? Serveer dan nog een aantal bijgerechten bij het kerstdiner. Typisch kerst eten als bijgerecht zijn gerechten met aardappel. Kies voor aardappeltoefjes, aardappelkroketjes of een heerlijke aardappelgratin. Ook kippenragout in kleine bladerdeegbakjes, gegrilde groenten en sperziebonen in spek doen het altijd goed. En voor een goede start van het diner serveer je een amuse van zalm of van mozzarella met tomaat en basilicum.

Top 3 bijgerechten voor kerst

 1. Gerecht met aardappel, zoals aardappeltoefjes of aardappelgratin
 2. Ragout in bladerdeeg
 3. Sperziebonen in spek

Kerst kindermenu: de kerst favorieten van kinderen

Dat wij massaal aan de varkenshaas zitten tijdens het kerstdiner, wil natuurlijk niet zeggen dat kinderen daar ook van houden. Gelukkig maak je ze al blij met de simpelste dingen, zoals rösti’s of kleine pizzaatjes uit de oven. Gaan jullie gourmetten? Schotel ze dan geen mini biefstuk voor. Kinderen vinden kipnuggets en kleine frikandelletjes van het gourmetstel heerlijk. En als laatste zijn knakworstjes in bladerdeeg ook echte toppers voor het kerst kindermenu.

Top 3 favorieten voor het kerst kindermenu

 1. Rösti’s of kleine pizzaatjes uit de oven
 2. Kipnuggets en kleine frikandelletjes tijdens het gourmetten
 3. Knakworstjes in bladerdeeg

🎅 Ook leuk voor jou: 15x de lekkerste kersttraktaties om zelf te maken!

Typisch kerst snoep en lekkers

Naast het kerstdiner kunnen we nog van veel meer lekkere dingen genieten met kerst. Typisch kerst snoep en lekkers voor tijdens het koffie drinken zijn natuurlijk kerstkransjes en amandelstaaf. Kinderen kunnen zich te goed doen aan de rood-witte zuurstokken en de bekende adventskalender met chocolaatjes. En natuurlijk mogen kerststol, kerst tulband en schuimkransjes niet ontbreken!

Top 3 kerstsnoep en ander lekkers

 1. Kerstkransjes
 2. Kerststol
 3. Rood-witte zuurstokken

De lekkerste gerechten voor het kerst diner

Zoals je merkt zijn de Nederlandse kerstmenu’s best heel verschillend. Want met gourmetten houd je zeeën van tijd over, terwijl je met een gevulde kalkoen en veel bijgerechten uren in de keuken kan staan om er een chic kerstdiner van te maken. Heb je dit jaar geen zin in kerst stress? Je kunt het eten voor kerst natuurlijk ook bestellen bij een traiteur of in een kerst maaltijdbox! Je kerstdiner wordt trouwens niet alleen chic door de gerechten die je serveert, maar ook door een mooie uitnodiging voor een kerstdiner en door stijlvolle kerst menukaarten op de tafel. Wat ga jij eten met kerst?

Ook interessant voor jou: