Kerst 11 december 2019

Hoe vier je de ultieme kerst?

Ultieme kerst

Heb jij na elke kerst het gevoel dat het weer voorbij gevlogen is? Dan is het dit jaar tijd voor de ultieme kerst! Met een beetje meer voorbereiding en aandacht beleef je de feestdagen heel anders en blijft die leukste tijd van het jaar je veel langer bij. Wij verzamelden 10 goede tips, zodat jij dit jaar de ultieme kerst beleeft.

Ook leuk om te lezen: 12 originele ideeën om kerst eens anders te vieren

1. Zorg voor wat kerst voorpret

Ze zeggen wel dat de voorpret vaak net zo leuk (of zelfs leuker ;–)) is dan het moment zelf. Zorg daarom ruim op tijd voor wat kerst voorpret, zodat je een beetje warmloopt voor de feestdagen. Ga bijvoorbeeld een dagje naar de Winter Efteling, zoek de schaatsbaan op en doe inspiratie op voor je kerstversiering. Koop begin december ook je eerste kerstcadeaus. En weet je wat je echt doet verlangen naar kerst? Heel veel lieve en leuke kerstkaarten schrijven voor familie en vrienden! 

2. Maak je huis gezellig voor kerst

Nu die eerste kerstige activiteiten geweest zijn en ook de Goedheiligman vertrokken is, ga je je huis kerstproof maken. Voor de ultieme kerst hang je natuurlijk lichtjes in je tuin of over je balkon, want dat geeft zo’n gezellige aanblik van je huis. Ook is het tijd om de kerstboom weer een prominente plek te geven. Ga je voor een echte kerstboom, een kunstkerstboom of kies je een leuk kerstboom alternatief? Vergeet ook niet om kleine hoekjes in je huis gezellig aan te kleden. Doe dit bijvoorbeeld met kleine kerstlichtjes, plastic kerstboompjes, een adventskandelaar en feestelijke kerstkussens. 

3. Wek het ultieme kerstgevoel op

In de weken voor kerst kun je langzaam maar zeker dat ultieme kerstgevoel opwekken. Bak bijvoorbeeld kerstkoekjes met je kinderen op een druilerige woensdagmiddag. En omdat geuren je terug kunnen brengen naar het verleden, doe je dat ultieme kerstgevoel ook op met een pannetje vol heerlijke kerstgeuren. Wanneer je vroeger weleens kerststukjes maakte, is een kerstkrans maken ook een goede manier om je terug te brengen naar dat gezellige kerstgevoel.

4. Neem de dag(en) voor kerst vrij

In het najaar gaat de tijd zo snel dat het soms zomaar kerstochtend is. Neem daarom als het mogelijk is de dag(en) voor kerst vrij. Zo heb je net iets meer tijd om stil te staan bij de feestdagen die komen gaan. Daarnaast kun je je dan ook uitgebreid voorbereiden op kerst en je to-do-lijstje afvinken. Een kerst zonder stress is ook wat waard! 

5. Dek je kersttafel mooi

Met de aanblik van een mooi gedekte kersttafel krijgt iedereen direct zin om aan te schuiven. Dek je tafel daarom mooi, met een feestelijk tafelkleed, kaarsen, bloemen en met menukaarten. In ons artikel over je kersttafel dekken vertellen we je alles over styling en etiquette voor het kerstdiner!

6. Draag iets waar je je goed in voelt

Hoe je eruitziet kan heel veel doen met je beleving. Voor de ultieme kerst draag daarom iets waar je je goed en zelfverzekerd in voelt. Duik je kledingkast of de winkelstraat dus in en kies een outfit waarmee jouw kerst niet meer stuk kan! Het maakt niet uit of dat een mooie spijkerbroek met een simpele top is, of juist een statement jurk. Als jij zin hebt om het te dragen, zul je stralen!

7. Kook iets waar je goed in bent

Sappige kalkoen met de lekkerste vulling, aardappelgratin naar het beste recept, tiramisu om je vingers bij af te likken… Het kerstdiner samenstellen is nogal een klus en de verwachtingen zijn vaak toch iets hoger op 25 en 26 december. Kies daarom dit jaar een aantal van je gerechten die een hit zijn en die iedereen lekker vindt. Grote kans dat je relaxter in de keuken staat en dat de reacties positief zijn. En het kerstdiner laten bezorgen is ook helemaal nog niet zo’n gek idee. 

8. Ultieme kerst beleven? Lach om dingen die misgaan

Oké, die tiramisu is misschien toch iets wateriger dan bedoeld en je broer en schoonzus kunnen het weer niet laten te bekvechten om de kleinste dingen. Gelukkig is dat niet erg! Dat het kerst is, betekent niet dat alles perfect moet verlopen. Steek voor het aansnijden dus een paar fonkelende taartfonteinen in je tiramisu en roep je ruziënde familieleden met een grapje tot de orde. Jij laat je kerst niet verpesten!

9. Doe samen iets leuks

Gezellig samen eten met familieleden is toch wel het beeld dat mensen hebben van kerst. Maar waarom zou je niet ook iets anders leuks gaan doen tijdens de feestdagen? Zo voorkom je dat de spanningen soms wat hoog oplopen en is iedereen even met wat anders bezig dan met elkaar. Maak bijvoorbeeld samen een boswandeling, kijk kerstfilms in jullie pyjama of ga samen naar een kerstshow of -concert!

10. Neem ook even tijd voor jezelf

Om het ook leuk voor jezelf te houden is het fijn om je soms even af te zonderen. Ga ‘s ochtends bijvoorbeeld een rondje hardlopen, neem tussendoor de hond mee uit of trek je even terug op je slaapkamer. Je kunt kerst natuurlijk ook gewoon heel anders aanpakken door een kerstlunch te houden. Dit kost meestal minder voorbereiding dan een kerstdiner en je hebt ‘s avonds nog even tijd om rustig na te genieten.

Ultieme kerstvakantie

Deze feestdagen beleef jij een heerlijke tijd met je dierbaren! En ben je bang dat je er na 26 december nog niet genoeg van hebt? Kook gewoon net iets meer dan je normaal doet, zodat je na kerst ook nog kunt genieten van je kerstdiner. Tot januari zijn er trouwens nog heel veel leuke kerstmarkten geopend, zodat je de kerstsfeer nog even kunt proeven. En ook zal niemand je verbieden om in januari kerstkoekjes te bakken ;–)

Ook interessant voor jou: