Kerst 11 december 2020

Wat kun je doen met oude kerstkaarten?

oude kerstkaarten

Elk jaar worden er miljoenen kerstkaartjes verstuurd. Maar als de kerst voorbij is, vraag je je je misschien wel af wat je met die grote stapel kaartjes kunt doen. Weggooien is een optie, maar er zijn andere leuke ideeën voor wat te doen met oude kerstkaarten. Wij geven je heel veel leuke ideeën om je oude kaartjes te hergebruiken. 

🖍️ Ook leuk om te lezen: 12x knutselen in de kerstvakantie

Oude kerstkaarten recyclen: nieuwe kaartjes maken

Cliché, maar wel een leuke optie: van oude kerstkaarten nieuwe kerstkaarten maken! Kaarten die aan de linker binnenkant onbeschreven zijn, blaas je gemakkelijk nieuw leven in door de beschreven kant eraf te knippen of snijden. Plak de kaart op een blanco kaart, of gebruik hem als enkele kaart. Recyclen ten top! 

Bewaar je mooiste oude kerstkaarten

Sommige kaarten zijn wel iets specialer dan andere kaarten. Bijvoorbeeld omdat de verstuurder er een lieve of mooie tekst op heeft geschreven, er persoonlijke foto’s op de kerstkaart staan of de persoon gewoon veel voor je betekent. Deze kaarten verdienen een speciaal plekje. Koop daarom een bewaardoos en stop hier je meest dierbare kerstkaartjes in.

Oude kerstkaarten verkopen of gratis weggeven

Dat je van oude kerstkaarten weer iets nieuws kunt maken, is al jaren bekend bij de echte hobbyisten. Ook zijn er mensen die oude kaartjes verzamelen. Zet je oude kaartjes bijvoorbeeld te koop op Marktplaats of een verkoophoek in de buurt, of bied ze ergens gratis aan. Er wordt trouwens ook gevraagd naar kaarten die mensen nog hebben liggen, dus googel zeker eens op ‘oude kerstkaarten inleveren’. Vooral oude kaarten van vroeger doen het goed bij de kenners!

Knutselen met oude kerstkaarten

Lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan met oude kaartjes? Er zijn ontelbaar veel ideeën om je kerstkaarten mee onder het stof vandaan te halen. Wij verzamelden de volgende knutsel ideeën.

pin

Kerstbal of dennenappel van oude kaartjes

Superleuk: zelf een ornament voor in de kerstboom maken met oude kerstkaartjes. We maakten deze kerstbal en dennenappel met een piepschuimen binnenkant en bevestigden de cirkeltjes met spelden. Lees hier hoe je precies een kerstbal van oude kaarten maakt.

kerstster

Kerstster

Leuk voor in de boom of voor achter het raam: een kerstster van ontvangen kerstkaartjes. Wij maakten deze kerstster met zo’n 15 kaarten. Lees hier hoe je precies een kerstster van je oude kaarten maakt.

pin

Guirlande

Ben je op zoek naar een makkelijke DIY met kerstkaarten? Maak dan deze guirlande van oude kaartjes. Kies je leukste kaartjes uit, knip genoeg cirkels uit en plak er steeds 2 aan elkaar met een touwtje ertussen. De guirlande staat bijvoorbeeld leuk in de kerstboom, langs de schoorsteenmantel of achter het raam.

pin

Kerstkrans van oude kerstkaarten

Knutselen met oude kerstkaarten kan ook een kerstkrans als resultaat hebben. Niet moeilijk te maken, al kost het wel even wat tijd om deze krans te maken. Knip hiervoor tientallen keren de vorm van een hulstblaadje uit je oude kaarten en lijm ze met een lijmpistool op tandenstokers. Prik ze vervolgens in ringvormig steekschuim (wat ook gebruikt wordt voor kerststukjes). Als laatste stap hang je je krans op met behulp van een mooi lint.

pin

Kijkdoos

Ben je gek op winterse tafereeltjes, maak dan zelf een kijkdoos van je kerstkaarten. Kies een stevige doos, bekleed de wanden met winterse achtergrondjes en knip je favoriete figuurtjes uit om ze tot een leuk scène vast te plakken. 

pin

Boekje van oude kaarten

Ook leuk: een herinneringenboekje maken van je gekregen kerstkaarten. Hiervoor knip je de kaarten eerst allemaal tot hetzelfde formaat en plak je ze eventueel aan elkaar. Vervolgens maak je met een perforator gaten in je kerstkaarten en rijg je je kaarten aan metalen klikringen. Voor het mooiste effect kun je de kaft van een oud boek als basis toevoegen. Snijd of knip de kaft los van de pagina’s van het boek, maak er gaten in en bevestig deze ook aan de ringen. 

Oude kerstkaarten inlijsten voor de volgende kerst

Heb je een aantal schitterende kerstkaarten gekregen die een mooi plekje verdienen? Lijst deze dan in om ze de volgende kerst weer wat extra aandacht te geven. Dit is een goedkope manier om heel unieke en persoonlijke kerstdecoratie neer te zetten! 

Nieuwe bestemming voor je kaartjes

Zoals je merkt zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor wat te doen met oude kerstkaarten. Het zou zonde zijn om te kiezen voor het weggooien van mooie en nog goede kaartjes! Ben je trouwens benieuwd naar welke kaartstijlen nu helemaal in zijn? Ontdek dan onze kerstkaartentrends van dit moment!

Ook interessant voor jou: