Kerst 19 december 2018

De 16 leukste kersttradities in Nederland

Onze kersttradities zorgen ervoor dat we zo van kerst houden. In Nederland hebben we dan ook veel gewoontes en rituelen rond kerst die elk jaar weer terugkomen. Ook in andere landen hebben ze hun eigen gebruiken tijdens de gezelligste tijd van het jaar. Wij vertellen je precies wat de kersttradities in Nederland zijn Ć©n hoe kersttradities wereldwijd eruitzien!

šŸŽ… Ook leuk voor jou: Alles over wat kerst precies is en hoe we het vieren in Nederland!

Kersttradities in Nederland

Wil je meer weten over de leuke kersttradities in Nederland of wil je inspiratie opdoen voor nieuwe gebruiken rond kerst? De volgende 15 tradities zijn de meeste Nederlanders heel erg eigen!

1. Versierde kerstboom in de huiskamer

De eerste van onze kersttradities die niet mag ontbreken is natuurlijk de kerstboom! Nederlanders kunnen na sinterklaasavond niet wachten om hun kerstboom weer op te tuigen en ze genieten het liefst in november al van een versierde boom. De meeste Nederlanders kiezen voor een echte kerstboom of een kunstkerstboom, maar alternatieve kerstbomen van bijvoorbeeld hout zijn de laatste jaren ook erg populair.

Kersttraditie in Nederland kerstkaarten versturen

2. Kerstkaarten sturen naar familie en vrienden

Een van de kersttradities in Nederland is ook om kerstkaarten naar familie en vrienden te sturen. Met een kerstkaart wens je iemand een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar toe. Kerstkaarten werden vroeger stuk voor stuk met de hand gemaakt, maar tegenwoordig kun je helemaal zelf online een kerstkaart maken. Voeg bijvoorbeeld je eigen foto toe, kies er leuke figuren bij en zet er je eigen kerstwensen op. Wie wens jij een fijne kerst toe dit jaar?

3. Kersttraditie in Nederland: Adventskalender openmaken

Veel Nederlanders vinden het leuk om van 1 tot en met 24 december elke dag een vakje van een adventskalender open te maken. De meeste mensen hebben een adventskalender waar ze elke dag een chocolaatje uit mogen halen. Ook zijn er veel uitgebreide adventskalenders, met verschillende smaken thee, speciaalbier of met snoepjes voor je hond of kat.

4. Adventskaarsen branden

In veel huiskamers brandt op de vier zondagen voor kerst steeds een extra kaarsje. Met deze 4 adventskaarsen tellen christenen namelijk af tot het kerst is en het kindje Jezus geboren wordt. Adventskaarsen staan meestal in speciale adventskandelaars. Ook wordt wel gebruik gemaakt van een adventskrans, een bloemstuk waar de kaarsen in staan.

5. Leuke kersttraditie: een kerstpakket krijgen!

Een van de leuke kersttradities is toch ook wel dat Nederlandse bedrijven hun werknemers een kerstpakket geven! De meeste kerstpakketten zijn gevuld met heerlijke snacks voor tijdens de kerstdagen. Nederlanders kijken dan ook echt uit naar hun jaarlijkse kerstpakket.

6. Foute kersttrui dragen

Een van de nieuwe tradities met kerst is het dragen van een foute kersttrui. We kennen de foute kersttrui bijvoorbeeld van Mark Darcy uit de film Bridget Jonesā€™s Diary en inmiddels is deze trend ook helemaal in Nederland ingeburgerd. Er zijn zelfs matchende foute kersttruien met lichtjes verkrijgbaar!

Kersttradities in Nederland

7. Gourmetten tijdens de kerstdagen

In Nederland vier je natuurlijk de ultieme kerst als je gaat gourmetten! Iedereen vult zijn pannetje met vlees, ei, pannenkoekenbeslag of groenten en zet deze vervolgens in het gourmetstel. Ook al duurt het altijd lang totdat je eten gaar is; gourmetten is toch altijd weer een erg gezellige kersttraditie. Lees meer over kersttradities rond eten in ons artikel Wat eten Nederlanders met kerst?

8. Samen aan het kerstontbijt

Een van de kersttradities in Nederland die ook niet mag ontbreken in dit rijtje is het kerstontbijt! In Nederland ontbijten we met kerst graag uitgebreid samen, met kerststol, croissantjes, kleine broodjes, gekookte eieren, kersttulband en boter in de vorm van een kerstman! Wat mag er tijdens jouw kerstontbijt niet missen?

9. Kerstlampjes in en om het huis

Nederlanders kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen: kerstlampjes in de tuin en in huis! In de donkere wintermaanden vinden we het heel gezellig om zelf wat licht te creƫren. Sommige straten gaan zelfs all out, waardoor er ware kerstshows ontstaan!

10. Kerstcadeaus onder de boom als kersttraditie

Ook in Nederland verrassen we onze geliefden graag met kerstcadeaus op 25 of 26 december! Kerstcadeaus staan dan ook erg gezellig onder een mooi versierde boom. Pak je kerstcadeaus mooi in voor een extra feestelijk tintje!

11. All You Need Is Love kerstspecial kijken

Een van de Nederlandse kersttradities die niet mag missen op kerstavond is de All You Need Is Love kerstspecial kijken! Een paar miljoen mensen zien elk jaar weer hoe presentator Robert ten Brink geliefden van over de hele wereld samenbrengt voor kerst. De All You Need Is Love kerstspecial is op 24 december om 20:30 uur te zien op RTL4.

12. Naar een kerst(nacht)dienst of kerstmis

Een andere traditie met kerst is natuurlijk naar de kerk gaan! Tijdens de dienst op kerstavond of eerste kerstdag wordt verteld over de geboorte van het kindje Jezus. De kerstnachtdienst of dienst op eerste kerstdag wordt vaak drukbezocht, dus zorg dat je ruim op tijd bent!

Kerst traditie witte kerst

13. ā€˜Wordt het een witte kerst?ā€™

In Nederland is de hamvraag rond kerst altijd weer: Wordt het een witte kerst? We dromen allemaal van een dik pak sneeuw voor tijdens de kerstwandeling en we kunnen dan ook niet wachten om die eerste sneeuwvlokjes te zien vallen! Helaas was het in Nederland de afgelopen eeuw maar 8 keer een witte kerst.

14. Spelletjes spelen met kerst

We weten dat het de sfeer niet altijd ten goede komt, maar toch is het een van die kersttradities die maar niet verdwijnt: spelletjes spelen tijdens kerst! Kerst is vaak ook de enige keer in het jaar dat we er echt tijd voor hebben, dus wagen we ons toch elke kerst weer aan een potje Kolonisten van Catan.

15. Naar de IKEA op tweede kerstdag

De meeste Nederlanders vieren vooral kerst op eerste kerstdag, dus tweede kerstdag is dan het ideale moment om de woonboulevard aan te doen! Vooral de IKEA is op tweede kerstdag een geliefde winkel om te shoppen. Bekijk van tevoren wel even de openingstijden, want niet elke IKEA is open op tweede kerstdag.

16. Home Alone kijken

Naast foute kersttruien dragen vinden Nederlanders het ook heerlijk om foute kerstfilms te kijken! De verschillende delen van Home Alone zijn trouwens favoriet bij veel Nederlanders. Natuurlijk zijn er ook andere leuke kerstfilms die je kunt kijken, zowel in de bioscoop als op Netflix.

Kersttradities wereldwijd

Ook in andere landen hebben ze natuurlijk hun eigen kersttradities. Wij geven je graag een kijkje in 5 kersttradities uit de wereld, waarbij sommigen best afwijken van de kersttradities in Nederland!

1. Kerst vieren bij de KFC in Japan

In Japan is de laatste jaren een vreemde kersttraditie ontstaan. Japanners vieren namelijk massaal kerst bij de Kentucy Fried Chicken! Het is zelfs zo populair dat de eerste bestellingen al in oktober worden gedaan. Deze vreemde kersttraditie is het gevolg van een reclamecampagne van de fastfoodketen. In Nederland zien we dit toch nog niet snel gebeuren!

2. Rolschaatsen naar kerst in Venezuela

In Venezuela is het gebruikelijk om kerst op je rolschaatsen tegemoet te rijden. Tussen 16 en 24 december worden de wegen in de hoofdstad Caracas afgesloten, zodat mensen in alle vrijheid op rolschaatsen naar de kerk kunnen rijden!

kersttradities wereldwijd

3. Kersttraditie in Amerika en Canada: Candy Cane Lane

De Verenigde Staten is vele kersttradities rijk, en een van die tradities is Candy Cane Lane! Verschillende straten in de VS en Canada worden rond december omgedoopt tot een kerstwalhalla vol lichtjes. De meeste straten doen dit om geld op te halen voor goede doelen, dus al die kersthysterie is gelukkig niet voor niets!

4. Kersttraditie in Oostenrijk: monster dat door de straten ronddwaalt

Een van de kersttradities in Oostenrijk is dat kinderen op straat bang worden gemaakt door de tegenhanger van Sint Nicolaas: Krampus! Krampus is een soort monster dat gespeeld wordt door jonge mannen. Krampus struint met roestige bellen door de straten, want het geluid zou kwade geesten verjagen.

5. Kerstpudding voor geluk in Slowakije en OekraĆÆne

Pudding is een heerlijk toetje om met kerst te serveren. Maar in Slowakije en delen van OekraĆÆne voorspellen ze er tijdens kerst de toekomst mee! Er wordt een lepel pudding tegen het plafond gegooid door de oudste man van de familie, waarna wordt gewacht totdat de pudding er weer vanaf valt. Hoe meer pudding blijft plakken, hoe meer geluk je zult hebben!

Maak ook je eigen kersttradities!

Deze kersttradities in Nederland en in het buitenland zorgen er elk jaar weer voor dat we een leuke kerst hebben! Kerst wordt trouwens extra leuk met je eigen tradities. Wat dacht je van koekjes bakken of iets goeds doen voor het goede doel? Met je eigen kersttradities maak je de mooiste herinneringen! Wil je trouwens niets vergeten rond de mooiste tijd van het jaar? Bekijk dan ook onze kerst checklist.

Ook interessant voor jou: