Kerst 13 november 2022

Groen, groener, groenst: 10 simpele tips voor duurzame feestdagen!

duurzame feestdagen

Tijdens de feestdagen is genieten natuurlijk het allerbelangrijkste. Maar dat kan gelukkig ook verantwoord, en daar hoef je helemaal niks voor in te leveren. Daarom hebben we tien makkelijke en leuke tips voor duurzame feestdagen verzameld. Zo wordt het misschien niet een witte, maar wél een groene kerst!

1. Ga voor een duurzame kerstboom

Een kerstboom hoort bij de feestdagen. Maar kerstbomen zijn niet altijd even goed voor het milieu. Of je nu voor een kunstkerstboom of een echte boom gaat, het beste is om er zo lang mogelijk mee te doen. Wees dus zuinig op je kunstboom of koop een kerstboom met kluit. Zo kun je hem na de feestdagen gewoon in je tuin planten. Heb je geen tuin, of zie je een spar in je tuin niet zitten? Dan kun je tegenwoordig ook een kerstboom adopteren. Je koopt of ‘adopteert’ een boom, en vervolgens breng je de kerstboom na 6 januari weer terug naar de leverancier. Daarna wordt er het hele jaar goed voor de boom gezorgd, en het jaar erop kun je gewoon weer je eigen boom ophalen. Hoe leuk is dat?

Bonustip voor duurzame feestdagen: je kunt ook zelf een minimalistische kerstboom maken van oude takken. Zoek een paar stevige takken in het bos, zaag ze in lengtes van groot naar klein en hang ze door middel van touwen onder elkaar. Zo heb je een supertoffe ‘kerstboom’ aan de muur. Aan de takken kun je vervolgens lichtjes en kerstdecoratie hangen. 

pin

2. Maak bewuste eetkeuzes

Het kerstdiner is natuurlijk hét hoogtepunt van Kerstmis. En het kan nog lekkerder smaken als je duurzame keuzes maakt. Ga bijvoorbeeld voor een vega kerstdiner of kies voor biologische ingrediënten. Verder zijn lokale en seizoensproducten een aanrader. Een dessert met Hollandse stoofpeertjes is namelijk net zo lekker als een toetje met Peruaanse papaya’s. Zorg er trouwens ook voor dat je normale porties serveert. Veel mensen krijgen tijdens de feestdagen meer dan twee keer zoveel eten voorgeschoteld. En dat zorgt ook weer voor meer afval. Iets extra’s opscheppen is natuurlijk helemaal niet erg, maar als je rekening houdt met normale porties wordt het milieu minder belast. En dat is ook weer goed voor je portemonnee.

3. Duurzame feestdagen met een planeetproof kersttafel

Duurzaam servies

Het is natuurlijk heerlijk om voor een hysterisch versierde kersttafel te gaan. Je hebt tenslotte veel tijd en moeite gestoken in het bereiden van het overheerlijke diner of ontbijt. Maar ook voor de tafel kun je met een paar simpele trucs groenere keuzes maken. Gebruik bij het kerstdiner of -ontbijt bijvoorbeeld geen papieren of plastic wegwerpbordjes. Het is misschien verleidelijk om voor lekker makkelijk te gaan, maar wist je dat we tijdens de feestdagen 25% meer afval weggooien dan normaal? Gebruik dus lekker je eigen borden en was ze tussendoor af. Of laat de vaatwasser een keer extra draaien op de ecostand. Zo vier je duurzame feestdagen met minder afval.

Een verantwoord versierde kersttafel

Probeer ook in de decoratie van de kersttafel duurzame keuzes te maken. Ga bijvoorbeeld niet voor een plastic of papieren tafelkleed, maar voor een mooi linnen of katoenen kleed. Dat kan je na een wasje volgend jaar gewoon weer gebruiken. Hetzelfde geldt voor de servetten. Servetten van textiel zien er vaak ook nog eens chiquer uit dan papieren servetten. Wat betreft tafelversiering kun je denken aan dennentakjes uit je eigen kerstboom. Of trek erop uit en knip kleine takjes hulst. Als je ze mooi op de tafel drapeert, ziet dat er spectaculair uit. Je maakt het geheel helemaal af met sfeervolle kaarsen in versierde jampotjes.

🌲 Lees ook eens: De leukste ideeën voor het dekken van je kersttafel.

duurzame kerst

4. Kies voor duurzame kerstkaartjes

Ook wat betreft kerstkaartjes kun je tijdens de feestdagen duurzame keuzes maken. Ga bijvoorbeeld voor gerecycled papier. Een slimme keuze, want 100% gerecycled papier is bij ons ook nog eens gratis. Verder zijn enkele kaarten een groenere keuze ten opzichte van dubbele kaarten. Wat betreft enveloppen kun je voor duurzame papiersoorten als ‘kraft’ of ‘natuurlijk’ kiezen. Die zijn namelijk ook 100% gerecycled. En heb je zin in wat beweging? Breng je kerstkaarten dan lopend of met de fiets rond. Dat scheelt meteen ook kosten.

🌲 Lees hier meer over onze duurzame kaartjes.

5. Maak zelf decoratie voor duurzame feestdagen

Je kunt nieuwe kerstversiersels kopen, maar je kunt ze ook zelf maken! Want hoe leuk is het om duurzame feestdagen te combineren met lekker creatief bezig zijn? Verzamel bijvoorbeeld dennenappels, beschilder de schubben en maak er kersthangers van. Zo heb je superpersoonlijke kerstdecoratie die ook nog eens leuk is om samen met kinderen te maken. Heb je sinaasappels over? Snijd ze dan in plakjes en droog ze in de oven. Daarna kun je er een mooie slinger van maken. Of gooi je origami-skills in de strijd en maak kunstwerkjes van oude kerstkaarten

🌲 Zelf een sinaasappelslinger maken? In dit artikel vertellen we alles over het maken van kerstslingers

6. Kies duurzame cadeaus

Cadeautjes zijn altijd leuk. Maar soms krijg je cadeaus die je eigenlijk niet nodig hebt. Het is daarom een mooi gebaar om geld te vragen voor een goed doel. Dat past ook nog eens bij de kerstgedachte. Of spreek af om cadeautjes bij de kringloop te kopen. Horen (nieuwe) cadeautjes er wat jou betreft wel echt bij? Vraag dan gewoon wat iemand graag wil of nodig heeft. Het cadeau is dan misschien niet zo verrassend of spontaan, maar je voorkomt wel dat je cadeautje ongebruikt wordt weggegooid. Als laatste tip kan je ervoor kiezen om herinneringen cadeau te geven. Bijvoorbeeld een stedentrip in Nederland, een bezoek aan een museum of een etentje in iemands favoriete restaurant. Beter voor onze planeet en net zo leuk.

🌲 Lees ook: 25x duurzame cadeaus waarmee je lief bent voor de wereld!

7. Maak groene kledingkeuzes

Je wilt er tijdens kerst natuurlijk wel een beetje feestelijk bij lopen. Maar nieuwe kleding wordt niet altijd duurzaam gemaakt. Kies daarom een feestoutfit die lief is voor onze planeet. Ga in je eigen kast op zoek naar vergeten pareltjes. Of koop tweedehands kleding, bijvoorbeeld via apps als Vinted of Marktplaats. En wist je dat je je op Facebook aan kan melden voor verschillende kledingruilgroepen? Wil je toch graag een nieuwe kerstoutfit kopen, kijk dan eens naar duurzame merken zoals Armedangels, Filippa K, Kings of Indigo en Two Thirds. Een laatste tip: schakel een kleermaker in voor kleding die niet meer past of beschadigd is. Zo vier je niet alleen duurzame feestdagen, maar ben je ook nog eens een plaatje.

kerst duurzaam

8. Duurzame feestdagen: wie wat bewaart heeft wat

Tip voor volgend jaar: zorg ervoor dat je je kerstballen en -hangers goed bewaart. Vaak zijn kerstballen namelijk hartstikke breekbaar. Door ze voorzichtig op te bergen in een stevige doos, voorkom je dat er elk jaar weer kapotte kerstballen zijn. En hoe minder kerstdecoratie je opnieuw aanschaft, hoe beter dat is voor het milieu. Daarmee bespaar je trouwens ook weer kosten, want kerstballen kunnen behoorlijk duur zijn. Wil je toch graag iets nieuws aanschaffen? Kies dan elk jaar één nieuwe kerstbal uit (of laat je kind(eren) er één uitkiezen). Zo creëer je een mooie traditie en draag je je steentje bij aan duurzame feestdagen. Je kunt trouwens ook op schattenjacht gaan in kringloopwinkels. Die hebben vaak verrassend leuke kerstdecoratie!

9. Ga voor duurzame verlichting

Tuurlijk, tijdens de feestdagen is een extra gezellig sfeertje enorm belangrijk. En lichtjes horen daar nou eenmaal bij. Gelukkig hoeft kerstverlichting duurzame feestdagen niet in de weg te staan. Zo help je het milieu al door altijd voor ledlichtjes te kiezen. Ledlampjes gebruiken namelijk ongeveer 90% minder energie dan oude lampen. Als je ervoor zorgt dat al je lichtbronnen ledlampjes zijn, is dat dus ontzettend fijn voor de planeet. En je energierekening zal er ook blij mee zijn. Wist je trouwens dat veel mensen de kerstboom vergeten uit te zetten als ze naar bed gaan? Dat is een simpele truc om het milieu net iets minder te belasten. En heb je de kerstverlichting aan? Maak het dan extra gezellig door de grote lampen uit te zetten. Sfeervol en energiebesparend!

10. Geniet tijdens de feestdagen!

De allerlaatste en misschien wel belangrijkste tip: onthoud waar de feestdagen eigenlijk om draaien. En dat is vooral samenzijn met je dierbaren en naar elkaar omzien. Bedenk dat kerst niet zozeer gaat om de nieuwste glitterkleding, de duurste cadeaus en de grootste rollade, maar om aandacht voor elkaar. Als je dat in je achterhoofd houdt, is dat niet alleen fijn voor de planeet, maar ook voor jezelf. Probeer dus zoveel mogelijk te genieten. Hele fijne (duurzame) feestdagen!

Ook interessant voor jou: