Ga naar de inhoudGa naar het filter

Wat je op een kerstkaart zet is heel persoonlijk en dat is misschien wel wat het zo moeilijk maakt. Vind je “vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar” niet origineel en ben je op zoek naar een unieke kerstboodschap? Of heb je door de decemberhectiek en kerststress geen inspiratie en wil je toch een kerstkaart sturen? Dan ben je op de juiste plek!

We geven je graag een goed advies en een aantal leuke voorbeelden van teksten om op de voorkant en achterkant van je kerstkaartje te zetten. Met deze handige tips en suggesties schrijf jij gemakkelijk een passende en persoonlijke tekst op je kerstkaarten.

De voorkant

We maken onderscheid tussen de voorkant en de achterkant van een kaartje. Op de voorkant van de kaart is er ruimte voor een grappige, leuke of unieke kerstwens. Die hoeft niet persoonlijk te zijn, maar origineel mag natuurlijk wel.

Schrijf een traditionele kerstboodschap

Al in de 19e eeuw werden de eerste kerstkaarten verstuurd, maar de traditie om mensen een goed nieuwjaar te wensen bestaat al veel langer. Met de onderstaande wensen sluit je aan bij de traditie en dat kan heel mooi zijn. De tekst is misschien niet origineel, maar dat kun je goedmaken met een leuke foto.

 • Fijne kerstdagen en een gelukkig 2025
 • De beste wensen voor het nieuwe jaar
 • Prettig kerstfeest, gelukkig nieuwjaar
 • Alle goeds voor het nieuwe jaar
 • Gelukkig 2025

Schrijf een originele kerstwens

Natuurlijk kun je ook variëren met traditionele teksten en er zo toch een originele kerstwens van maken. Je wenst iemand alsnog fijne feestdagen, alleen dan met andere woorden.

 • Een productief en succesvol jaar gewenst [voor een bedrijf]
 • Dat al je wensen uit mogen komen
 • Een jaar vol liefde en voorspoed
 • Gezond en gelukkig 2025

Schrijf een grappige kersttekst

Grappige kerstteksten doen het ook altijd goed. Zo kun je bijvoorbeeld een woordgrapje op je kaart zetten of een andere grappige tekst. We geven je een paar voorbeelden, maar met een kleine inspanning kun je vast zelf ook een grappige tekst verzinnen.

 • Gelukkig kerstbeest! [voor als je een huisdier hebt]
 • Gelukkig nieuw haar [kapperszaak]
 • De beste mensen voor 2025 [uitzendbureau]
 • Bij deze wens ik u een geweldig nieuw jaar. Ik hoop dat Kerstmis fantastisch was, en nu ik toch bezig ben wens ik je een vrolijk Pasen en Pinksteren toe.
 • Kerstmis is geen feest, als je schoonmoeder niet langs is geweest.

Schrijf een songtekst op je kaartje

Weet je nog steeds niet wat je op je kaartje moet zetten en wil je toch een unieke boodschap, luister dan eens een middagje naar de kerstradio. Op Skyradio hoor je vanaf begin december regelmatig kerstliedjes voorbij komen en een korte oneliner is uitstekende tekst voor op een kerstkaart.

 • Vrede op aarde
 • De herdertjes lagen bij nachte, Zij lagen bij nacht in het veld.
 • I’m dreaming of a white christmas…
 • Stille nacht, heilige nacht
 • We wish you a merry christmas
 • All I want for christmas…
 • Jingle bells
 • ho ho ho

Schrijf een kerstboodschap met diepere gedachten

Misschien wil je met kerst graag stilstaan bij de diepere betekenis van het leven. Heb je hier niet zelf de woorden voor, dan kun je een van onderstaande voorbeelden gebruiken.

Christmas is a time when you get homesick – even when you’re home.
vrij vertaald: Kerst is een tijd waarin je heimwee krijgt, zelfs als je thuis bent.

– Carol Nelson

He who has not Christmas in his heart will never find it under a tree.

vrij vertaald: Hij die kerst niet in zijn hart heeft, zal het nooit onder de kerstboom vinden.

– Roy L. Smith

Christmas is not as much about opening our presents as opening our hearts.

vrij vertaald: Het gaat bij kerst niet om het openen van cadeautjes maar om het openen van je hart.

– Janice Maeditere

Remember, This December, That love weighs more than gold!

vrij vertaald: Onthoud in december, dat liefde meer weegt dan goud!

– Josephine Dodge Daskam Bacon

Happy, happy Christmas, that can win us back to the delusions of our childish days; that can recall to the old man the pleasures of his youth; that can transport the sailor and the traveller, thousands of miles away, back to his own fire-side and his quiet home!

– Charles Dickens, The Pickwick Papers, 1836

I will honor Christmas in my heart, and try to keep it all the year.

– Charles Dickens

A Christmas candle is a lovely thing; It makes no noise at all, But softly gives itself away.

– Eva Logue

Vrede begint met een glimlach en een glimlach is het begin van de liefde

– Moeder Teresa

Moge ieder levend ding, jong of oud, zwak of sterk, dichtbij of ver, bekend of onbekend, levend, gestorven of nog niet geboren, moge ieder levend ding vol zegen zijn.

– Boeddha

Weet je niet wat je op de voorkant van de kaart moet zetten, dan is er nog een laatste optie: laat de voorkant leeg. Een mooie kerstkaart kan ook met een persoonlijke foto of illustratie gemaakt worden. Bovendien heb je de hele achterkant nog voor een kerstgroet.

Eerste kaart gratis

De achterkant

Kerst is hét moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Een kerstkaart is daar zeker geschikt voor en met name op de achterkant kun je erg persoonlijk worden. Je moet er misschien wel even de tijd voor nemen, maar dan weet je zeker dat jouw kaart een aantal keer gelezen wordt.

Tips:

 • Hoe persoonlijker hoe beter
 • Schrijf je boodschap met pen
 • Laat merken dat je echt aan iemand hebt gedacht
 • Benoem een concrete herinnering aan de ontvanger

Concreter is beter

Het geheim van een goede kerstkaart is een persoonlijke, concrete boodschap. Schrijf bijvoorbeeld een korte terugblik op het afgelopen jaar en eventueel een vooruitblik naar het komende jaar. Zorg dat de boodschap aansluit bij de ontvanger. Enkele voorbeelden:

“Hopelijk zijn de ontwikkelingen op je werk positief en kun je met veel plezier blijven doen wat je leuk vindt.”

Of, heel persoonlijk:

“Ik weet dat de gezondheid van je moeder hard achteruitgaat. Ik wens jullie veel sterkte voor de komende periode en bijzonder goede feestdagen toe.

Een moeilijk jaar

Heeft iemand het moeilijk gehad het afgelopen jaar? Omschrijf dan concreet wat er moeilijk was en benoem dat je deze persoon een beter jaar wenst. Dus zeg niet alleen: “Je hebt een rotjaar gehad.”

Maar laat zien dat je weet wat de ontvanger heeft meegemaakt. Bijvoorbeeld: “Jullie hebben een moeilijk jaar gehad met het overlijden van [...] en het verlies van je [baan].”

Een fantastisch jaar

Heeft iemand een fantastisch jaar gehad? Feliciteer die persoon, benoem hoe fijn dat moet zijn voor hem/haar en dat je ze voor het aankomende jaar hetzelfde toewenst.

Veel contact

Heb je elkaar vaak gesproken en vond je dat fijn? Benoem dan de leuke momenten en bedank de persoon daarvoor. Probeer ook een concrete situatie te noemen, bijvoorbeeld:

“Dat weekendje weg naar Limburg, dat fijne gesprek op dat huwelijksfeestje, hoe jullie beide de slappe lach kregen tijdens die situatie… “

Weinig contact

Heb je elkaar juist te weinig gezien en vind je dat jammer? Laat die persoon dan weten dat je hem/haar mist en dat je graag meer contact wilt.

Voor mensen die iets verder van je afstaan

Ook voor mensen waar je minder nauw contact mee hebt kun je een persoonlijke tekst schrijven. We geven je twee voorbeelden:

 • Wij kijken uit naar weer een geslaagd buurtfeest in 2023 [buren]
 • Voor komend jaar: iets minder werkstress en veel gezellige lunchgesprekken! [collega’s]
Maak je eerste kaart gratis

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.