Trouwen 31 maart 2019

11 grote voordelen van een kleine bruiloft

kleine bruiloft

Steeds meer mensen kiezen voor een kleine bruiloft. Je bent dan niet omgeven met honderden gasten, maar beleeft de dag heel intens met een klein gezelschap. Wat is een kleine bruiloft en waarom kiezen de meeste mensen hiervoor? Wij onderzochten de voordelen ervan en geven direct wat leuke ideeën voor je kleine bruiloft!

Wat is een kleine bruiloft?

Je spreekt van een kleine bruiloft als je ongeveer 50 personen of minder uitnodigt. Dit zijn meestal alleen je dierbaarste familieleden en vrienden. Sommige bruidsparen vinden trouwen met 20 gasten zelfs helemaal prima. Bij een bruiloft met een klein gezelschap wordt vaak geen onderscheid gemaakt in daggasten, avondgasten en receptiegasten. Dit is bij grotere bruiloften wel zo. Een kleinschalige bruiloft hoeft trouwens niet per se een simpele, low budget bruiloft te zijn. Juist omdat je minder mensen uitnodigt, kun je je gasten goed in de watten leggen. Benieuwd wat de voordelen zijn van trouwen met een klein gezelschap? Lees het hieronder!

1. Een kleine bruiloft is persoonlijker

Een van de beste redenen voor een intieme bruiloft is dat de dag veel persoonlijker wordt. Je hebt namelijk veel meer tijd voor de gasten die er wel zijn. Ook ben je misschien meer jezelf, want je bent alleen in gezelschap van mensen die jou echt goed kennen.

2. Een intieme bruiloft organiseren is minder werk

Natuurlijk moet er bij een bruiloft met weinig mensen ook veel geregeld worden, maar alles wat je moet doen is een stuk kleinschaliger. Je hoeft geen grote ruimtes te versieren, je hoeft minder goodybags en/of bedankjes samen te stellen en een tafelindeling is eigenlijk ook niet nodig.

3. Je viert alleen feest met mensen die je er echt bij wilt hebben

Een trouwdag is een heel bijzonder en intiem moment, dat je misschien helemaal niet wilt delen met die nicht die alleen nieuwsgierig is naar je trouwjurk! Met een intieme bruiloft deel je je grote dag dus alleen met mensen die je echt om je heen wilt hebben en die het zelf oprecht leuk vinden om te komen.

4. Je beleeft de dag veel relaxter

Veel bruidsparen merken dat hun mooiste dag als een roes aan hen voorbijging. Dit heeft voornamelijk te maken met de hoeveelheid mensen die hen de hand wilde schudden en wilden feliciteren. Als je dus minder mensen uitnodigt, houd je een stuk meer tijd en energie over. Zo beleef je de dag veel relaxter.

5. Je kunt de kosten laag houden

De kosten van een trouwdag kunnen ook een goede reden zijn voor een kleine bruiloft! De grootste kostenpost van een trouwdag is onder andere het feest. Als je dan in plaats van 100 gasten maar 50 gasten uitnodigt, dan scheelt dit alleen al voor ‘s avonds gemakkelijk €1000.

6. Je kunt juist uitpakken met een luxere bruiloft

Een kleinschalige bruiloft biedt je juist ook de kans om helemaal uit te pakken op je mooiste dag! Je kan bijvoorbeeld een fotograaf kiezen die eigenlijk boven je budget lag, luxere trouwkaarten met sluitzegels en een mooie papiersoort kiezen of je gasten in de watten leggen met goed eten en een mooi cadeau.

7. Een kleine bruiloft kan leuker zijn voor de gasten

Voor de gasten kan het ook leuker zijn om op een bruiloft met 20 tot 50 gasten te zijn. Ze komen namelijk op je trouwdag om jullie liefde te vieren en zijn je dan niet kwijt aan mensen die je in het dagelijks leven ook weinig spreekt! Er is dus meer aandacht voor hen, waardoor ze de dag heel anders beleven.

8. Je hebt keuze uit meer locaties

Je zult merken dat een bruiloft met weinig gasten meer mogelijkheden biedt voor de locatie. Je kunt namelijk bijna overal terecht. En omdat de groep zo klein is, kun je zelfs locaties aandoen die normaal gesproken geen bruiloften verzorgen.

9. In het buitenland trouwen wordt een optie

Net zeiden we het al: een intieme bruiloft is veel goedkoper. Daarmee ontstaat misschien direct de mogelijkheid om in het buitenland te trouwen! Trouwen in het buitenland is vaak duurder en vraagt meer organisatie, maar met een klein gezelschap kan het opeens een optie worden.

10. Je bruiloft voelt niet als een reünie

Zie je het nu al niet zitten om te moeten connecten met de buren van je ouders of met je oude studievrienden? Dan is een kleinschalige bruiloft ook erg geschikt. Je bruiloft voelt dan niet als een reünie waar je eigenlijk geen zin in hebt, wat je veel energie bespaart.

11. Je fotograaf focust meer op de details

Een bruiloft met 50 gasten of minder is ook fijn voor de fotograaf. Hij of zij hoeft geen grote groepen mensen in foto’s te proppen en het kost een stuk minder moeite om iedereen te laten terugkomen in de fotoserie. Je fotograaf heeft dus meer aandacht voor de mooie plaatjes, je dierbare familieleden en vrienden en de details. Dit komt bruiloftsfoto’s vaak ten goede!

Trouwdag met een klein gezelschap

Na het lezen van deze voordelen ben je het vast met ons eens: een kleine bruiloft is zo’n gek idee nog niet! Heb je inmiddels de keuze gemaakt en ben je toe aan het kiezen van de gasten? Lees dan ook onze tips over hoe je de gastenlijst van je bruiloft maakt.

Ook interessant voor jou: