Trouwen 20 februari 2023

Hoeveel geld geef je op een bruiloft cadeau? + Leuke geef-ideeën 💌

geld cadeau bruiloft

Ben je uitgenodigd voor een bruiloft en prijkt er een envelopje onderaan de trouwkaart? Dan weet je: het bruidspaar wil het liefst geld cadeau op hun bruiloft! Om hun liefde te vieren tijdens die ene speciale reis, voor het verbouwen van hun huis of gewoon om deze mooie dag nog mooier te maken. Maar hoeveel geld geef je op een bruiloft? Zijn er standaardbedragen of doet iedereen stiekem maar wat? En hoe kun je op een originele manier geld cadeau geven op een bruiloft? Geen stress, want wij vertellen je precíes wat je wilt weten. 

👰 Leestip: Dit moet je weten als je te gast bent op een bruiloft!

Hoeveel geld geef je op een bruiloft?

Wil je als cadeau geld geven op een bruiloft, dan stel je jezelf de vraag der vragen: wat is een normaal bedrag voor een bruiloft om te geven? Best wel een gevoelig onderwerp, want je wilt de pasgetrouwden niet teleurstellen. En geef je te veel geld, dan breng je het bruidspaar juist weer in verlegenheid. Hoog tijd dus om je wat opheldering te geven. Wij zochten precies uit hoeveel geld je kunt geven als daggast of avondgast, als familie, beste vriend of vriendin, kennis of collega. 

Als daggast bruiloft geld geven

Ben je als daggast uitgenodigd voor de bruiloft en wil je geld geven, geef dan gemiddeld zo’n € 50 als bedrag cadeau. Hebben jullie een goede relatie, dan is het heel normaal om € 50 tot € 100 in een envelop te stoppen. Maar doe vooral wat goed voelt. Jij bent de gever, dus jij bepaalt uiteindelijk wat je wilt en kunt geven.

💡 Veel mensen vinden dat je moet geven wat je ongeveer kost op een bruiloft. Wij raden je ook aan om te kijken naar wat je zelf wilt geven. Verderop in dit artikel lees je hier meer over. 

Als avondgast bruiloft geld geven

Hoeveel geld geef je op een bruiloft als avondgast? Ben je alleen uitgenodigd voor het feest ‘s avonds, dan is het normaal om een bedrag rond de € 25 tot € 50 te geven. En ook hierbij geldt dat je kunt kijken naar jullie relatie. Gaat je beste vriendin trouwen, ga dan liever voor € 50. Voor de bruiloft van een collega of kennis is zo’n € 25 prima als geld bedrag. 

En hoeveel geld moet je geven bij een Turkse of Marokkaanse bruiloft?

Ben je uitgenodigd voor een Turkse of Marokkaanse bruiloft, dan vraag je je vast ook af hoeveel geld je kunt geven. Gebruikelijk is om € 20 tot € 50 cadeau te geven, afhankelijk van hoe goed je het bruidspaar kent. Best vergelijkbaar met Nederlandse bruiloften dus! 

Het is trouwens gebruikelijk dat de cadeaus worden omgeroepen op het feest. Zo weet de gever dat hij minimaal hetzelfde kan verwachten als hij of zijn kinderen gaan trouwen. Doe je het geld in een gesloten envelop, dan wordt je cadeau niet omgeroepen. Vaak geven familieleden eerst hun cadeaus, en pas daarna de andere gasten. 

Hou hier rekening mee bij geld cadeau geven op een bruiloft

We zeiden het net al even, maar het is goed om nog met een paar dingen rekening te houden bij het kiezen van het bedrag. Hier dus nog wat ins en outs die we je niet willen onthouden.

1. Hoeveel kun je zelf missen?
Belangrijk is natuurlijk om te kijken of je het bedrag dat je wilt geven wel kunt missen. Zit je bijvoorbeeld even krap bij kas, geef dan gerust minder. Of ga voor een cadeau dat je zelf kunt maken! Het bruidspaar zou liever niet willen dat je de maand na de bruiloft op instant noodles door moet komen. 

2. Hoe is jullie relatie?
We noemden het hierboven al even kort, maar jullie relatie is doorslaggevend bij het kiezen van het bedrag. Zijn jullie erg close, geef dan gerust wat meer als je het kunt missen. En spreek je elkaar juist erg weinig, dan is het niet erg als je minder geeft. Maar doe vooral ook wat goed voelt. 

3. Zijn er bijkomende kosten?
Bij het kiezen van je cadeau is het ook best normaal om rekening te houden met eventuele bijkomende kosten. Trouwt het stel bijvoorbeeld in het buitenland, gaf je ook een mooi cadeau tijdens het verlovingsfeest of verwacht het bruidspaar dat jullie op eigen kosten blijven overnachten? Houd het bedrag in de bruiloft envelop dan wat lager. 

4. Wat wil je zelf geven?
We kunnen je van alles vertellen over hoeveel geld je zou moeten geven, maar uiteindelijk is het belangrijk dat je zelf achter je keuze staat. Niemand kan in jouw portemonnee kijken, en daarbij heb je zelf misschien ook ideeën over hoeveel geld je cadeau wilt geven tijdens de bruiloft. Ga dus vooral op je gevoel af bij het maken van je keuze.

Op een originele manier geld geven op een bruiloft: 8x leuks!

Heb je het bedrag gekozen om te geven, dan kun je ook nog nadenken over hoe je het wilt geven! Want er zijn superveel leuke zelfmaak ideetjes om geld als echt cadeau te geven voor een bruiloft. Wij tippen je onze 8 favorieten!

pin

1. Bruiloft auto met geld

Wij zijn helemaal fan van deze auto met geld om te geven op de bruiloft. Het is namelijk supersimpel! Lijst een afbeelding van een mooie trouwauto in en maak een strik in een lintje. Maak het lintje vervolgens achter de auto vast en knoop er opgerold geld aan. Nog even inpakken, en je auto met geld is klaar om te geven! 

pin

2. Fotolijst met geld voor de bruiloft

Origineel geld geven op een bruiloft kan ook met dit leuke fotolijstje. Maak hiervoor zelf een mooi achtergrondje met de namen en trouwdatum van het bruidspaar, of koop het kant en klaar. Je kunt trouwens ook een mooie trouwkaart ontwerpen in onze kaartmaker en deze als enkele kaart bestellen! Vouw vervolgens twee hartjes van geld en plak ze vast op de kaart. Kaart in de lijst, lintje eromheen, en klaar ben je! Hoe hartjes vouwen van geld werkt zie je hier.

3. Geld vouwen voor in een kaart 

En we blijven nog even bij de kaarten. Want wil je gewoon geld vouwen voor in een kaart, dan is dat natuurlijk ook al superleuk. Bestel bijvoorbeeld een persoonlijke felicitatiekaart en laat hem als pakketje thuisbezorgen. Vervolgens hoef je alleen nog maar het geld te vouwen. Bijvoorbeeld in een van de volgende leuke vormen. 

pin

4. Levensboom van geld

Wil jij de newly weds niet alleen rijkdom geven, maar ook wijsheid? Geef dan een boom cadeau vol geld. Dit vraagt wel wat van je creatieve vermogen, maar als-ie eenmaal klaar is heb je een superleuk cadeau. Je kunt natuurlijk ook een bestaand schilderij van een boom omtoveren tot geldboom.

pin

5. Fotolijst vol muntjes

Supersimpel om te maken is deze fotolijst met muntjes. En heeft het bruidspaar het geld geïnd? Dan vul jij de lijst natuurlijk met een foto van hun mooiste dag. 

6. Statiegeld cadeau geven

Je hebt het vast weleens op sociale media voorbij zien komen: een gevel van statiegeldkratten voor het huis van het bruidspaar. Doen jullie graag samen een drankje in het weekend en wil je geld cadeau geven, dan kan dat dus ook in de vorm van statiegeldkratten! Natuurlijk kun je hun huis ook vol zetten met lege flesjes. Daar wordt vast nog lang over nagepraat! 

pin

7. Geld in een ballon voor de bruiloft

Zoek je een makkelijke manier om geld te geven, ga dan voor geld in een ballon! Rol de briefjes op en stop ze samen met flink wat confetti in de ballon. Het bruidspaar heeft zo een heel feestelijk cadeau om uit te pakken.

pin

8. Doos of blikje

Superschattig vinden wij dit blikje met geld. Probeer hiervoor zoveel mogelijk 5-eurobiljetten te verzamelen en vouw ze vervolgens in de breedte dubbel. Maak ze daarna met verwijderbaar plakband aan elkaar vast en plak ze in het blikje. Als dat geen leuke manier is om geld te geven voor de bruiloft!

Nog meer leuks om te lezen

Met al deze handige info en leuke ideeën weten wij zeker dat je met een topcadeau op de bruiloft komt. Wil je meer weten voor de bruiloft, lees dan ook eens een van de volgende artikelen.

🧡 35x toffe huwelijkscadeaus voor hun mooiste dag
🧡 Dit zet je op een huwelijksfelicitatie
🧡 Dresscode op een bruiloft? Alles wat je wilt weten!

✨ Tip: Volg ons ook op Facebook, Instagram en Tiktok voor de leukste kaartinspiratie, kortingsacties en TikToks!

Ook interessant voor jou: