Trouwen 26 september 2018

De gastenlijst voor je bruiloft maken: zo pak je het aan!

Gastenlijst bruiloft

De gastenlijst van je bruiloft is een belangrijk onderdeel bij het plannen van je huwelijk. Jullie wacht namelijk de lastige taak om te bedenken wie aanwezig mag zijn op jullie grote dag! Om je hier een beetje bij te helpen vertellen we je graag hoe je een gastenlijst voor je bruiloft samenstelt en geven we een gastenlijst voorbeeld!

Wil je direct aan de slag met je gastenlijst? Download dan onze voorbeeld gastenlijst bruiloft in Excel of bekijk onze voorbeeld gastenlijst voor een huwelijk in Google Sheets!

Wat is een gastenlijst voor een bruiloft?

Veel aanstaande bruidsparen vragen zich af wat een gastenlijst precies is. Op de gastenlijst zet je alle gasten die op jullie huwelijk aanwezig zullen zijn. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen daggasten, die de hele dag met jullie mogen meemaken, en avondgasten, die bij de ceremonie, eventuele kerkdienst en het feest welkom zijn. Veel stellen maken nog een derde groep met gasten, namelijk de receptiegasten. Deze gasten nodig je alleen uit voor de ceremonie en eventuele kerkdienst, en zij kunnen jullie feliciteren tijdens de receptie. Sommige stellen maken geen onderscheid in gasten en kiezen voor één groep mensen die de hele dag aanwezig is.

Stap voor stap de gastenlijst voor je bruiloft samenstellen

Het maken van de gastenlijst is best een klus. Het praktisch samenstellen is niet zoveel werk, maar bedenken of je die ene vriendin nu als daggast of als avondgast uitnodigt kan je best bezighouden! Begin daarom dus op tijd met het gastenlijst maken, zodat je er samen goed over na kunt denken. Met de volgende stappen wordt het samenstellen van de gastenlijst net iets gemakkelijker!

1. Maak een lijst met iedereen die je wilt uitnodigen

Voordat je gaat nadenken over dag- en avondgasten bedenk je eerst wie je allemaal om je heen wilt hebben op je grote dag. Ga jullie familie, vrienden, kennissen, hobby’s, collega’s en buren in je hoofd af en maak allebei een lijst met namen. Maak ook een lijst met twijfelgevallen, zoals die oude vriendin die je nog maar weinig spreekt of die tante die niet meer zo welkom is in je familie. Je hoeft later pas te bedenken of je hen echt op de gastenlijst voor je bruiloft zet.

In het kort
• Ga al je familie vrienden en bekenden af en maak een lijst met namen.
• Maak een lijstje met twijfelgevallen.

2. Bedenk samen hoe je je grote dag voor je ziet

Nadat alle mogelijke gasten opgeschreven zijn, ga je samen nadenken over hoe je jullie dag voor je ziet. Wil je een intiem feestje geven of ga je liever voor een groot feest? En hebben jullie bijvoorbeeld al een feestlocatie op het oog die erg goed past bij jullie wensen? Daarnaast is het goed om te bedenken wat jullie budget is. Wil je iedereen bijvoorbeeld in de watten leggen en wat meer geld uitgeven of juist een budget wedding houden om geld te besparen? Oriënteer je op de kosten per daggast en avondgast in combinatie met jullie wensen voor de bruiloft. Van hieruit kun je samen het aantal gasten vaststellen en een eerste, globale gastenlijst maken.

In het kort
• Bedenk samen of je een klein of groot feest wilt geven.
• Bepaal jullie bruiloftsbudget.
• Bepaal je kosten per dag- en avondgast naar aanleiding van jullie specifieke wensen.

3. Bedenk wie je niet wilt uitnodigen op je bruiloft

Nu je de gastenlijst voor je bruiloft globaal hebt samengesteld, is het belangrijk dat je bedenkt wie je eigenlijk niet wilt uitnodigen. Zijn er mensen die je uitnodigt omdat zij of je ouders dit verwachten? Bij familieruzies is het soms ook beter dat iemand niet wordt uitgenodigd, zodat je je op de dag zelf geen zorgen hoeft te maken over de onderlinge verhoudingen. Besef dat je bruiloft helemaal jouw dag is en dat je zelf mag kiezen wie je uitnodigt. En daarbij kun je nooit iedereen tevreden houden, dus kun je maar beter jezelf tevreden houden!

In het kort
• Bedenk wie je uitnodigt om aan verwachtingen te voldoen. Kun je hen misschien ook niet uitnodigen of alleen als receptiegast uitnodigen?
• Zijn er spanningen in je familie? Nodig eventueel specifieke mensen niet uit om de sfeer goed te houden.

4. Verdeel je gasten in daggasten, avondgasten en receptiegasten

De laatste stap is om je gasten eventueel nog te verdelen in daggasten, avondgasten en receptiegasten. Weet je niet zo goed wie je als daggasten voor je bruiloft wilt uitnodigen? Bedenk dan met wie je de dag van het begin tot het einde wilt beleven. Je daggasten zijn er namelijk ook bij tijdens de eventuele lunch, het diner en de fotoshoot. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, broers en zussen, je beste vriendin of vriend en andere familieleden. Je avondgasten staan net iets verder van je af. Dit zijn bijvoorbeeld je vriendengroep, ooms en tantes en de collega’s die je ook in je vrije tijd ziet. Als laatste kies je je receptiegasten. Denk dan aan kennissen, buren, vrienden van je ouders en oude vriendinnen die je weinig spreekt.

In het kort
• Bedenk met wie je je mooiste dag van het begin tot het einde wilt beleven. Dit zijn je daggasten.
• Mensen die iets verder van je afstaan nodig je uit als avondgast.
• Nodig mensen die je weinig tot niet spreekt uit als receptiegast.

Waar je ook aan moet denken bij het maken van je gastenlijst

Naast de voorgaande stappen voor het samenstellen van de gastenlijst voor je bruiloft is het ook goed om de volgende tips in je hoofd te houden.

• Houd er rekening mee dat ongeveer 10% van je gasten niet aanwezig kan zijn op je bruiloft. Je zou ervoor kunnen kiezen om net iets meer avondgasten uit te nodigen.
• Probeer je niet schuldig te voelen dat je bepaalde mensen niet uitnodigt. Het is jullie feest, dus jullie bepalen zelf wie er mag komen. Krijg je vragen of opmerkingen waarom iemand niet is uitgenodigd? Leg dan eerlijk uit waarom je hiervoor gekozen hebt.
• Wil je dat het voor je gasten direct duidelijk is of ze daggast of avondgast zijn en zijn de kosten van de trouwkaarten geen issue? Maak dan verschillende trouwkaarten waarop vermeld staat of gasten de hele dag of de avond moeten vrijhouden.
• Bekijk je gastenlijst ook eens uit financieel oogpunt. Met elke gast lopen de kosten namelijk verder op. Als je je collega’s bijvoorbeeld niet uitnodigt als avondgast en wel als receptiegast, betekent dit dat je die ene fotograaf misschien wel kunt boeken!
• Lees onze etiquette voor het schrijven van de enveloppen eerst goed door voordat je aan de slag gaat! Met de juiste aanhef is direct duidelijk wie er uitgenodigd is en voorkom je onuitgenodigde gasten op je feest.

Tip: Adressen verzamelen voor je trouwkaarten? Met onze handige adresverzoeker is je adresboek zo gevuld.

Gastenlijst bruiloft voorbeeld

Wil je na het lezen van deze tips aan de slag? Download dan ons Gastenlijst bruiloft voorbeeld in Excel of bekijk onze voorbeeld gastenlijst voor een huwelijk in Google Sheets! Ga eerst aan de slag met een concept en maak daarna je definitieve gastenlijst. Geef elke kolom een filter, zodat je bijvoorbeeld gemakkelijk schakelt tussen daggasten en avondgasten en aanwezige en afwezige gasten. Je gastenlijst bijhouden doe je zo erg overzichtelijk en gemakkelijk!

Bekijk ook onze bruiloft checklist

Met deze tips wordt het samenstellen van de gastenlijst voor je bruiloft een stuk gemakkelijker! Wil je ook overzicht in de verdere planning van je bruiloft? Bekijk dan onze bruiloft checklist. En doe daarnaast inspiratie op bij onze trouwkaarten, voor een huwelijksuitnodiging die bij jullie past!

Ook interessant voor jou: