Trouwen 6 september 2021

Te gast op een bruiloft? Hier moet je op letten

bruiloft gast

Als je te gast bent op een bruiloft, waar moet je dan eigenlijk aan denken? Wat zijn bijvoorbeeld de bruiloft etiquette, en wat voor kleding trek je aan? Geen zorgen, want al deze geschreven en ongeschreven regels rondom bruiloften hebben wij voor je op een rijtje gezet. Zodat jij als gast ook heerlijk van de bruiloft kunt genieten! 

Bruiloft etiquette voor gasten

Etiquette is er eigenlijk zodat we weten waar we aan toe zijn. Als iedereen op de hoogte is van hoe de dingen werken, ontstaan er geen chaos en ongemakkelijke situaties. In de loop van de tijd is etiquette wat minder belangrijk geworden. Superfijn, want zo voelt het niet meer alsof je je strak aan de regels moet houden. Maar op bijzondere momenten als een bruiloft is het wel handig om wat richtlijnen en ongeschreven regels te kennen. De belangrijkste bruiloft etiquette van nu hebben we daarom voor je op een rijtje gezet.

Wie is er uitgenodigd voor de bruiloft?

Heb je een trouwkaart ontvangen, dan is het eerst goed om na te gaan wie er uitgenodigd is. Je kunt het aflezen aan de aanhef op de envelop:

 • Nadia de Boer: Alleen jij bent uitgenodigd.
 • Nadia en Hakim de Boer: Zowel jij als je partner zijn uitgenodigd, jullie eventuele kinderen niet.
 • Familie De Boer: Jullie hele gezin is uitgenodigd. 

Ben je receptiegast, daggast of avondgast?

Weet je wie er allemaal zijn uitgenodigd, dan ga je na voor wanneer je uitgenodigd bent. De meeste bruidsparen maken onderscheid tussen daggasten, avondgasten en receptiegasten. We geven je eerst even een handig overzichtje van het verschil tussen de verschillende gasten. Uit de kaart kun je vaak wel opmaken wat voor gast jij bent.

Daggasten

Wie zijn dit meestal: Nabije familieleden en vrienden, zoals ouders, broers en zussen en beste vrienden.
Voor welk moment uitgenodigd: Van begin tot eind; van ceremonie tot diner, het fotomoment, een eventuele activiteit en het feest

Avondgasten

Wie zijn dit meestal: Familieleden en vrienden die verder weg staan, zoals oom en tantes, vrienden en collega’s
Voor welke momenten uitgenodigd: De officiële momenten als de ceremonie en de eventuele kerkdienst, en het avondprogramma

Receptiegasten

Wie zijn dit meestal: Kennissen, buren, bekenden van ouders, collega’s
Voor welke momenten uitgenodigd: De officiële momenten, zoals de ceremonie en de eventuele kerkdienst

Sommige bruidsparen zetten duidelijk op de kaart neer voor welk moment hun gasten uitgenodigd zijn, met een tekst als ‘Je bent uitgenodigd voor het feest ‘s avonds.’ (avondgast) of ‘Houd je de hele dag voor ons vrij?’ (daggast). Maar soms is niet direct duidelijk op welke momenten je erbij mag zijn. Staat er informatie over een lunch of diner op de trouwkaart, dan ben je vaak daggast. Als er alleen iets is vermeld over de ceremonie en het feest, dan ben je uitnodigd als avondgast. En staat alleen de informatie over de ceremonie op de kaart, dan ben je een receptiegast. 

Is het niet helemaal duidelijk op welke momenten je op de bruiloft mag zijn? Neem dan even contact op met de ceremoniemeester of het bruidspaar.

Kan je niet op de bruiloft komen? Meld je af!

Kun je niet naar de bruiloft komen, meld je dan af bij de ceremoniemeester. De kosten van een bruiloft lopen per gast op, dus het wordt erg gewaardeerd als je laat weten dat je niet kunt. Het is dan trouwens leuk om het bruidspaar even een felicitatiekaartje te sturen. Ben je uitgenodigd als daggast, of is de bruid of bruidegom iemand die je vaak ziet, dan is het ook attent om er een cadeau bij te sturen.

Wees op tijd!

Fashionably late zijn kan eigenlijk niet als je te gast bent op een bruiloft. Zorg dus altijd dat je op tijd bent op de plek waar je moet wezen. Het liefst ben je overal zelfs minimaal een half uur tot een kwartier voor de aanvangstijd aanwezig. Zo heb je wat speling voor als het bruidspaar toch eerder aankomt en kun je rustig je jas ophangen of je plek innemen. 

Etiquette voor het diner

Gelukkig zijn de meeste diners op een bruiloft lang niet zo chic als in het gemiddelde sterrenrestaurant. Maar het is fijn om toch even wat richtlijnen te hebben voor als je aan tafel gaat.

 • Ga voordat je aan tafel gaat even na of er een tafelindeling is. Misschien staat er wel een bord met de tafelsetting bij de ingang, of staan er naamkaartjes op de tafels.
 • Zit je bij onbekenden aan tafel? Stel je dan eerst even voor aan je tafelgenoten. 
 • Bestek gebruik je van buiten naar binnen. Tijdens het eten leg je je servet op schoot.
 • Begin pas met eten en drinken als het bruidspaar begonnen is.

Wat draag je als gast op een bruiloft?

Misschien vind je het alleen maar leuk om ermee bezig te zijn, of misschien is het altijd weer een hoofdpijndossier voor je: wat voor kleding trek je aan naar een bruiloft? Wij vertellen je graag wat voor bruiloft kleding geschikt is en welke kleding je beter in de kast kunt laten hangen.

Geen dresscode

Als er geen dresscode is vermeld op de trouwkaart, dan kan het misschien lastig zijn te bepalen wat je aan moet trekken. Bedenk allereerst wat bij het bruidspaar past. Zouden ze voor een informele bruiloft gaan of houden ze van chic en stijlvol? De dresscode cocktail is trouwens het meest geschikt als er geen dresscode vermeld is. Voor vrouwen is dit een cocktailjurkje met hakken of nette ballerina’s. Mannen dragen een donker pak en schoenen, eventueel met een stropdas. Twijfel je nog steeds over wat je aan moet doen? Neem dan even contact op met de ceremoniemeester of het bruidspaar.

Meest voorkomende dresscodes op een bruiloft

Staat er een dresscode op de trouwkaart? Fijn, want dan heb je wat richtlijnen waar je outfit aan moet voldoen! Om je op weg te helpen hebben wij de meest voorkomende dresscodes voor je op een rijtje gezet.

Feestelijk

Mannen: nette broek met een overhemd, feestelijke twist zoals een print of horloge
Vrouwen: feestelijke (cocktail)jurk of een blouse met nette broek

Summer chic

Mannen: Kleurrijk overhemd, lichte pantalon, luchtige schoenen, zonnebril
Vrouwen: zomerse, chique maxi- of cocktailjurk, of broekpak, met zomerse accessoires

Festival chic

Mannen: informele, creatieve look met een chique twist, en veel accessoires
Vrouwen: informele, creatieve look met een chique twist, en veel accessoires

Casual

Mannen: kleding waar je je goed in voelt (maar niet je oudste kleding)
Vrouwen: kleding waar je je goed in voelt (maar niet je oudste kleding)

Smart casual

Mannen: overhemd met een chino of pantalon. Geen spijkerbroek en geen sneakers. Stropdas hoeft niet.
Vrouwen: casual maar nette kleding. Geen spijkerbroek en geen sneakers.

Cocktail

Mannen: donker pak en donkere schoenen, eventueel een stropdas
Vrouwen: cocktailjurkje, hakken of nette ballerina’s

Black tie

Mannen: zwarte smoking, zwarte strik, wit overhemd, geen horloge
Vrouwen: lange avondjurk met rustige kleuren, geen horloge

Algemene richtlijnen voor bruiloft kleding

Qua kleding zijn er ook nog wat algemene ongeschreven regels die handig zijn om te weten.

 • Als gast trek je nooit een witte jurk aan naar een bruiloft. De meeste bruiden dragen namelijk wit en het zou vervelend zijn als er verwarring is over wie de bruid is. De moeder van de bruid mag wel wit dragen.
 • Veel mensen vinden het not done om een horloge te dragen op een bruiloft. Als het goed is krijgt het bruidspaar je onverdeelde aandacht en hoef je de tijd niet in de gaten te houden voor een ander evenement. Bedenk dus of het bruidspaar hier waarde aan hecht.
 • Het kan zijn dat een bepaalde dresscode echt niks voor je is. Probeer het bruidspaar dan toch tegemoet te komen, al is het maar met een subtiele twist. Deze dag draait even helemaal om hen!
 • Neem bij het samenstellen van je outfit ook het seizoen mee. Hoge hakken op het strand, een mouwloos cocktailjurkje in de winter… Dat kan wat ongemakkelijk zijn.
 • Over het algemeen geldt dat je beter overdressed dan underdressed kunt zijn. Maar zorg er wel voor dat je de outfit van de bruid of bruidegom niet overstijgt.

Te gast op een bruiloft

Deze richtlijnen en ongeschreven regels gaan je vast helpen bij je kleding en manieren op de bruiloft. Maar onthoud ook dat het allemaal niet perfect hoeft te zijn. Er zijn vast meer gasten die niet helemaal op de hoogte zijn. Ontdek trouwens ook wat voor huwelijkscadeaus geschikt zijn om te geven op een bruiloft.

Ook interessant voor jou: