Kinderfeestjes 31 oktober 2022

De tofste kinderfeestjesideeën voor je 5-jarige feestvarken

kinderfeestje 5 jaar

Taart… Cadeaus… En… Actie! Wordt je kleuter 5, dan is het tijd om een fijn feestje te vieren. Een verjaardagsfeestje welteverstaan. We kunnen ons voorstellen dat je niet helemaal weet waar je moet beginnen met het kinderfeestje voor je 5 jaar oude jongen of meisje. Geen zorgen, want we helpen je graag de slingers ophangen. Met deze ideeën voor een verjaardagsfeestje organiseer je een onvergetelijke middag.

Thuis een kinderfeestje voor 5 jaar organiseren

Als je 5 jaar wordt, is er in en om huis genoeg leuks te beleven voor een kinderfeestje. Je hoeft het als ouders dus nog niet zo gek te maken bij deze verjaardag voor 5 jaar. Een kinderfeestje thuis is namelijk nog net zo leuk. We hebben een aantal handige tips voor je verzameld, zoals een draaiboek, leuke thema’s voor een kinderfeestje voor thuis en handige weetjes om er een succes van te maken.

Draaiboek kinderfeestje 5 jaar

Benieuwd hoe een kinderfeestje voor thuis eruit kan zien? Het volgende draaiboek met activiteiten is heel geschikt voor de verjaardag voor een kind van 5 jaar.

 • 14:00 uur – De kinderen komen binnen
 • 14:15 uur – Cupcakes versieren
 • 14:45 uur – Cadeautjes verstoppen
 • 15:15 uur – Spelletjes spelen
 • 15:45 uur – Knutselen
 • 16:30 uur – Naar huis
kinderfeestje 5 jaar thuis

Toffe kinderfeestje thema’s voor thuis

Lijkt het je leuk om een overkoepelend thema te kiezen voor het kinderfeestje? Dan zit je helemaal goed met een van de volgende thema’s. 

Oud-Hollands feestje

Sla de ontbijtkoek maar vast in en haal de sjoelbak van zolder! Met een feestje in oud-Hollandse stijl wordt het ouderwets gezellig. Spijkerpoepen, koekhappen, ezeltje-prik… Er is zoveel leuks te bedenken voor een oud-Hollands kinderfeestje. Ga ook samen stroopwafels versieren en doe een fotoshoot in klederdracht. Oranje boven! 

Knutselfeestje

Niets is zo leuk als ouderwets knutselen met je kinderfeestje als je 5 jaar wordt. Met z’n allen creatief bezig zijn is supergezellig! Koop online een knutselpakket met alle benodigdheden of struin Pinterest af voor de leukste creaties. Wij hebben er alvast een paar voor je op een rijtje gezet.

Speurtocht voor 5 jaar

Is jouw zoon of dochter een echte avonturier? Organiseer dan thuis een speurtocht kinderfeestje als hij of zij 5 jaar wordt! In huis, in de tuin en door de buurt  is genoeg leuks te verzinnen voor een speurtocht kinderfeestje. Laat de kleine Robinsons opdrachtjes doen, raadsels oplossen en fysieke activiteiten volbrengen om uiteindelijk bij de schat te komen. 

🔍 Lees hier alles over het organiseren van een toffe speurtocht.

Tips voor een kinderfeestje 5 jaar

Je wilt natuurlijk dat de kids honderduit praten na afloop van het feestje. De volgende tips gaan je helpen om er een geslaagd feestje van te maken.

 • Benieuwd hoe lang een kinderfeestje voor 5 jaar duurt? Houd ongeveer zo’n 2,5 uur aan. De meeste kindjes hebben dan genoeg prikkels gehad.
 • Als je wilt weten hoeveel kinderen jullie kunnen uitnodigen voor het kinderfeestje: de meeste ouders houden de nieuwe leeftijd van hun spruit aan. 5 kinderen dus in dit geval!
 • Laat je planning een leidraad zijn. Hou er dus niet te veel aan vast. Met sommige activiteiten zijn kinderen snel klaar, terwijl andere veel langer duren dan je van tevoren bedacht had. Dat is natuurlijk helemaal prima.
 • Misschien heb je toch nog tijd over, valt een programma-onderdeel totaal niet in de smaak of blijkt die groep 5-jarigen toch best een uitdaging. Zorg daarom altijd voor wat extra spelletjes of activiteiten, én een extra paar handen om te helpen.
 • Heb je een heel programma voorbereid, blijken sommige feestvarkens vrij spelen nog veel leuker te vinden! Laat ze dan lekker hun ding doen. Zo heeft iedereen het leuk.
kinderfeestje buitenshuis

Buitenshuis een kinderfeestje voor 5 jaar houden

Heb je zin om de kids ermee op uit te nemen voor het feestje? Houd het kinderfeestje dan buitenshuis! Dit scheelt een hoop opruimen en schoonmaken ;–) De volgende ideeën zijn supertof.

Waterfeestje

Bij zomerse temperaturen is een waterfeestje natuurlijk ideaal. Een waterballonnengevecht, spelen met de watertafel en leuke waterspelletjes spelen zijn dan ook dé dingen om te doen. IJstaart en waterijsjes in de vriezer, en spetteren maar!

Klimmen in een klimbos

Klimmen en klauteren is het leukste in een klimbos. Hier vermaken de kids zich heerlijk tussen de bomen. Ze gaan de uitdaging aan om het hele parcour te volgen en om het vooral tegen zichzelf op te nemen. Dat wordt héérlijk slapen vanavond.

Picknickfeestje

Samen sandwiches maken, snoepspiesjes rijgen en wraps rollen… Het is superleuk om een picknickfeestje te geven! Neem frisbees, een spel als Twister en een voetbal mee, en je hebt eigenlijk geen kind meer aan de kids.

🧺 Hier vind je de leukste picknick-ideeën – ook voor een kinderfeestje!

Midgetgolfen

Oud, maar goud: midgetgolfen! Een heerlijke activiteit voor een kinderfeestje wat ons betreft. En met een portie patat aan het einde maak je het natuurlijk compleet.

Indoor speeltuin

Nederland kent de leukste binnenspeeltuinen om je urenlang te vermaken. Monkey Town, Ballorig, Fun Zone, er zit er altijd wel een bij jullie in de buurt. Met trampolines, klimtoestellen en ballenbakken is het pret maken geblazen! 

Springkussenfeestje

Plant ‘m in de tuin en het is feest: een springkussen! Met een springkussenfeestje zit je sowieso goed bij 5-jarigen. Maak er een chips- en limonadestand naast, bedenk wat spelletjes voor op het springkussen en het feestje is compleet.

Kinderfeestje voor een meisje van 5 jaar

Houdt jouw dochter van typische meisjesdingen en is roze haar favoriete kleur? Dan kun je niet anders dan een tof meisjes kinderfeestje organiseren als ze 5 jaar wordt. Wij hebben een aantal heerlijke thema’s gevonden die helemaal bij meisje-meisjes passen. Én bij gezellige jongens natuurlijk! :–)

 • Prinsessenfeestje
 • Eenhoornfeestje
 • Zeemeerminfeestje
 • High tea kinderfeestje
 • Regenboogfeestje
 • Kattenfeestje
 • Paardenfeestje

🦄 Je vindt hier nog meer gezellige kinderfeestjes ideeën (mét bijpassende spelletjes en activiteiten)

feestje jongen

Kinderfeestje voor een jongen van 5 jaar: de tofste thema’s

Sommige jongens raken niet uitgepraat over auto’s, willen het liefst profvoetballer worden of kunnen urenlang met dino’s spelen. Met zo’n stoere jongen (of meid!) wil je natuurlijk een even stoer kinderfeestje geven als hij of zij 5 jaar wordt. Een van de thema’s uit het rijtje hieronder gaan the cool kids superleuk vinden! 

Bekijk hier onze andere stoere kinderfeestjes ideeën 

Leuke spelletjes voor een kinderfeestje voor 5 jaar

Denk je aan kinderfeestjes, dan denk je aan spelletjes! Houd het lekker basic met stoelendans en bingo, of gooi er eens een aantal nieuwe in. Wij kwamen de volgende leuke spelletjes voor een kinderfeestje voor 5 jaar tegen. 

Ballon hooghouden

Zo simpel als het maar kan zijn: laat de kinderen zo lang mogelijk een eigen ballon hooghouden. Het kind dat dit het langste kan heeft gewonnen. Dit is natuurlijk ook superleuk met meerdere ballonnen! 

Rolmaatje

Je zak met aardappelen of uien komt goed van pas bij dit spelletje. De kinderen krijgen elk een eigen aardappel of ui en moeten deze van de ene kant van de kamer naar de andere kant zien te rollen… met hun neus!

Centjes stapelen

Dit spelletje is een echte teamopdracht. Verdeel de kinderen in twee of meer teams en geef ze een berg 5-eurocentmunten. Welk team kan er de grootste toren mee bouwen?

Snoepmemory

Snoep in combinatie met een spelletje is altijd een succes! Neem een even aantal van dezelfde, niet-doorzichtige bekers. Stel hierna paren samen van dezelfde snoepjes en leg onder elke beker één snoepje. Hierna zet je de bekers door elkaar heen en mag elk kind per ronde twee bekers kiezen. Vindt hij dezelfde snoepjes, dan mag hij ze opeten.

Parachutist

Even een waarschuwing vooraf: doe dit spelletje niet nadat jullie gegeten hebben ;–) Teken eerst met stoepkrijt een grote cirkel buiten. Laat de kinderen hierna verspreid zo’n 10 meter van de cirkel af staan. Roep je ‘Start’, dan beginnen de kinderen met rondjes draaien. Zeg je ‘We stijgen op’ dan draaien de kinderen langzaam, na ‘We komen op gang’ gaan ze sneller draaien en bij ‘Op volle snelheid!’ draaien ze zo snel als ze kunnen. Als de kinderen lang genoeg gedraaid hebben zeg je ‘Nu!’, waarna alle kinderen proberen te ‘landen’. Ze trekken dan aan het denkbeeldige touwtje van hun parachute en proberen in de cirkel te komen. Wat nog niet zo makkelijk is als je duizelig bent! Het kind dat als eerste in de cirkel blijft staan heeft gewonnen. 

Ballonnendans

Stoelendans, maar dan met ballonnen! Doe het aantal kinderen min één en blaas dit aantal ballonnen op. Bij de start van het spel houden alle kinderen de ballonnen in de lucht. Stopt de muziek, dan probeert elk kind een ballon op te vangen. Het kind dat geen ballon vangt is af. En elke ronde weer haal je een ballon weg. Het kind dat de laatste ballon vangt, heeft gewonnen! 

Wasknijperspel

Dit spelletje bewijst dat huis-tuin-en-keukenspullen ideaal zijn voor spelletjes. Voor dit spelletje krijgt elk kind 5 wasknijpers aan zijn shirt. Na het startsignaal proberen de kinderen hun wasknijpers bij andere kinderen aan het shirt te hangen. Zeg je na een paar minuten ‘stop!’, dan worden alle wasknijpers geteld. Het kind met de minste wasknijpers aan zijn shirt wint.

feestje spelletjes

Tekst voor de uitnodiging voor een kinderfeestje 5 jaar

Of je kind nou een dinofeestje of een eenhoornfeestje geeft, bij ons vind je de leukste bijpassende kinderfeestje uitnodigingen! Pas de uitnodiging helemaal aan zoals jullie willen, met een foto van je zoon of dochter, vrolijke figuren en een persoonlijke tekst. Met dat laatste helpen we je graag een handje. Schrijf bijvoorbeeld een van de volgende teksten op de uitnodiging! 

Yesss, ik word 5 jaar! En ik zou het superleuk vinden om het samen met jou te vieren.
Mijn kinderfeestje is op woensdag 15 mei vanaf 14:00 uur. Om 16:30 uur kunnen je ouders je weer ophalen.

Trek je leukste verkleedkleren aan, dan maken we er een onvergetelijk feestje van! 

Gezellige groetjes van Nesim

🎵 Dèèèèè kop van de kat is jarig en z’n pootjes vieren feest! 🎵

Binnenkort word ik 5! Kom je ook op mijn feestje?
Het is op zaterdag 9 oktober, van 9:30 uur tot 12:00 uur. 
Ik vertel nog niet wat we gaan doen, maar neem je je gymschoenen mee?

Groetjes Jessie

PS We brengen je weer thuis!

Nog meer kinderfeestje inspiratie

Deze tips en ideeën voor een kinderfeestje voor 5 jaar maken er sowieso een middag voor in de fotoboeken van. En wil je meer toffe inspiratie voor het verjaardagsfeestje? Ontdek dan ook deze 60 locaties voor een kinderfeestje.

Ook interessant voor jou: