Kerst 22 november 2018

Wanneer mag je de kerstversiering ophangen?

Wanneer kerstversiering ophangen

In de donkere dagen brengen we het licht vaak letterlijk zelf, met kerstverlichting in en om het huis, een sfeervolle kerstboom en veel kerstversiering! En omdat de grauwe maanden rond oud en nieuw best lang kunnen duren, willen we natuurlijk lekker lang van de kerstsfeer genieten. Maar wanneer ‘mag’ je de kerstversiering eigenlijk officieel ophangen? Wij zochten het voor je uit!

Wanneer kerstversiering ophangen? Alle data op een rij

Kerstverlichting ophangen: eind november
Kerstboom opzetten: vanaf 6 december
Kerstkaarten versturen: vanaf 6 december
Adventskaarsen aansteken: 1, 8, 15 en 22 december 2024
Kerstversiering weghalen: vóór 6 januari (Driekoningen)

Wanneer mag je officieel de kerstboom opzetten?

Ook in Nederland hebben we een aantal ongeschreven regels rond kerstversiering en de kerstboom. Nederlanders tuigen hun kerstboom meestal na 5 december op. De goedheiligman is dan het land uit en er breekt een nieuwe periode aan. Heb je een kunstkerstboom en wil je deze al opzetten in oktober of november? Dan houdt niemand je natuurlijk tegen! Kerstmarkten worden soms ook vanaf november gehouden en de kerstversiering in de steden hangt er meestal al in oktober. Wanneer je de kerstversiering kunt ophangen, mag je dus helemaal zelf beslissen. Je kerstversiering in huis halen kan zelfs al in september, want dan liggen veel kerstcollecties al in de winkels!

Kerstverlichting ophangen vóór december

Als de wintertijd is ingegaan, wordt het ‘s avonds nog eerder donker. Niet zo gek dus dat we verlangen naar kerstverlichting in de tuin! Wanneer je je kerstverlichting mag ophangen staat ook niet vast, maar wat ons betreft kan dat al voordat pakjesavond gevierd is. De lichtjes buiten geven een donkere straat namelijk veel gezelligheid! Ook blijkt uit een studie in het Journal of Environmental Psychology dat kerstlichting positieve invloed heeft op je gemoedstoestand! Mensen die de kerstversiering eerder ophangen zijn gelukkiger en vriendelijker. Kerstversiering doet mensen namelijk denken aan de kerst uit hun kindertijd, waardoor hun mentale en sociale welzijn verbetert.

Vanaf wanneer mag je kerstkaarten sturen?

Veel Nederlanders vragen zich ook elk jaar weer af vanaf wanneer het gepast is om kerstkaarten te sturen. Ook je kerstkaarten versturen ‘mag’ na 5 december, want dan is Sinterklaas weer geweest. Je kunt kerstkaarten natuurlijk gewoon eerder bestellen dan 5 december. Zet je kerstkaarten bijvoorbeeld klaar voor verzending op 5 december of bestel een pakketje kerstkaarten. Bij deze laatste kun je trouwens feestelijke kerst sluitzegels bestellen! Ook kun je kiezen voor gratis rode enveloppen bij je pakketje kerstkaarten. Zo maak je je kerstkaarten extra feestelijk!

Adventskaarsen aansteken in 2024

Naast de kerstboom optuigen en kerstlichtjes ophangen steken christenen ook adventskaarsen aan voor kerst. Dit doen ze om zich voor te bereiden op de komst van het kindje Jezus. Vanaf 4 weken voor kerst wordt er elke zondag weer een kaars aangestoken. Vaak brandt de eerste adventskaars dus al in november. Op de laatste zondag voor kerst branden uiteindelijk 4 kaarsen. Elk jaar staan de adventskaarsen weer op andere data aan. Advent vieren we in 2024, 2025 en 2026 op de volgende data.

  • 2024: zondag 1, 8, 15 en 22 december
  • 2025: zondag 30 november, en 7, 14 en 21 december
  • 2026: zondag 29 november, en 6, 13, 20 december

✨ Ook leuk: 24 kerstige activiteiten waarmee je aftelt tot kerst

Wanneer kerstversiering weghalen?

Benieuwd wanneer je de kerstversiering en kerstverlichting moet weghalen? Officieel ‘moet’ de kerstboom weer weg zijn op Driekoningen, wat op 6 januari is. Het zou zelfs ongeluk brengen als je je kerstversiering langer laat hangen! Ook kan het natuurlijk zijn dat je kerstboom zijn naalden gaat verliezen. De meeste Nederlanders ruimen de kerstversiering en kerstverlichting trouwens direct na oud en nieuw op, dus dat is prima op tijd!

De ‘regels’ voor kerstversiering in andere landen

Er zijn natuurlijk geen wetten over wanneer je de kerstboom mag optuigen. Als je wilt, vier je gewoon het hele jaar kerst! Maar natuurlijk zijn er wel een aantal ongeschreven regels die je vertellen wat kan en niet kan. Ook in andere landen worden bepaalde richtlijnen gehanteerd. Zo worden de huizen in de Verenigde Staten pas kerstig versierd na Thanksgiving (de vierde donderdag van november). En wist je dat ze in het Verenigd Koninkrijk wachten tot de eerste advent, 4 weken voor kerst? Soms zijn de huizen hier dus al rond eind november versierd. En in Australië wordt half december de kerstversiering van zolder gehaald, want dan begint daar de zomervakantie!

Kerst begint pas echt na sinterklaasavond!

Er zijn dus gelukkig geen wetten voor, maar over het algemeen geldt dat kerst pas echt begint na pakjesavond! Heb je nog meer prangende vragen over kerst, zoals of je moet werken met kerst, wanneer het eigenlijk kerst is en wat we vieren met kerst? Lees dan ook de meestgestelde vragen over kerst en de antwoorden hierop!

Ook interessant voor jou: