Kerst 23 november 2020

Originele ideeën voor een heerlijke kerst thuis

Thuis kerst vieren ideeën

Heb je even geen zin om groots en meeslepend kerst te vieren, en wil je liever thuis kerst vieren? Er is genoeg leuks te verzinnen om er ook thuis een heerlijke tijd van te maken. Wij verzamelden heel veel leuke tips en ideeën hoe je op originele wijze kerst thuis kunt vieren. Samen met je liefste paar familieleden of vrienden, je gezin, partner, of gewoon lekker alleen. 

Met familie of vrienden thuis kerst vieren

Samen met familie of vrienden kerst vieren is ontzettend leuk. En dat hoeft niet per se in een restaurant of op de kerstmarkt. Met de juiste voorbereiding en met de volgende leuke ideeën vier je je kerst met familie en vrienden origineel en gezellig. 

Organiseer het meest comfortabele kerstdiner ooit

Waarom zou je dat chique kerstdiner niet eens een jaar laten voor wat het is? Maak er dit jaar een comfortabele kerst van samen, in pyjama, met leuke kerstfilms en comfort food. Zeker weten dat je je deze kerst herinnert over 10 jaar! 

Ideeën om kerst thuis te vieren: ga kerstkaraoken

Karaoke zingen is een superleuke activiteit, en met kerstliedjes erbij doe je het echt in stijl! Zorg voor een karaokeset, populaire kerstliedjes en een boel lekkere snacks. Met familie en vrienden thuis kerst vieren krijgt zo een heel andere dimensie. 

Houd een lelijkste-kersttrui-verkiezing

Kerst is inmiddels onlosmakelijk verbonden met lelijke kersttruien. Hoog tijd voor een lelijkste-kersttrui-verkiezing! Natuurlijk mag iedereen stemmen en is er een kerstige prijs te winnen. Met de volgende juryonderdelen wordt het beoordelen van de kersttruien trouwens extra leuk.

 • Veel of weinig kleur 
 • Zachtheid
 • Maat van de trui (hoe groter, hoe meer punten toegewezen worden!)
 • Special effects als lampjes en muziek
 • Past de kersttrui bij de dragers persoonlijkheid?

Maak een kerstvideo of doe een kerstshoot

Van de hele dag samen thuis hangen kun je nog weleens een beetje lamlendig worden. Doorbreek de dag daarom door samen een kerstvideo of kerst fotoshoot te doen als herinnering. Deze ideeën geven vast inspiratie. 

 • Libdub: videoclip waarin jullie playbacken en dansen
 • Flashmob: uit het niets beginnen steeds meer mensen te dansen
 • Interviewsessie over jullie favoriete kerstherinnering
 • Kerstvlog
 • Talkshow met prangende kerstvragen

Voer een kersttraditie uit een ander land uit

Elk land heeft zijn eigen kersttradities, waar je best nog wel eens inspiratie uit kunt halen. Zo laten Japanners massaal eten bezorgen door KFC, voorspellen ze in Slowakije en Oekraïne de toekomst met kerstpudding en is rolschaatsen met kerst een ding in Venezuela. Kies samen een leuke traditie en vier kerst eens anders dit jaar! In ons artikel met kersttradities in binnen- en buitenland lees je er meer over.

Thuis kerst vieren met je gezin (jonge en oude kinderen)

Ga je in 2024 thuis kerst vieren met je gezin? Dat wordt een aantal dagen heerlijk samen herinneringen maken! Of je nu kerst gaat vieren met je baby, peuter, jonge kinderen of met al wat oudere kinderen; de volgende ideeën zijn altijd leuk om uit te voeren. 

Ga wandelen in de buurt

Kerstlichtjes kijken, stiekem binnengluren bij een ander kersthuis, gewoon even frisse lucht binnenkrijgen; wandelen is een verfrissende activiteit tijdens het kerst vieren met je gezin thuis. Neem een bal mee of laat je kind zijn poppenwagen of fietsje meenemen, en heb het fijn met elkaar! 

Ideeën om kerst thuis te vieren met het gezin: speel kerstspelletjes

Superleuk: samen kerst spelletjes spelen. Tussen de volgende kerstspelletjes zit voor elke leeftijd wel wat wils. 

Zuurstokken verstoppen

Simpel en helemaal in thema: verstop zuurstokken in de woonkamer of door het huis. Wie vindt de meeste? Natuurlijk worden ze daarna ook voor jou verstopt :–)

Wie ben ik?-kersteditie

Dit kerst spel heeft eigenlijk niet veel uitleg nodig. Elke speler bedenkt een kerstig persoon of personage en schrijft dit op een post-it. Vervolgens plakt iedereen de post-it bij zijn buurman of buurvrouw op het voorhoofd. Met vragen waar ja of nee op geantwoord kan worden komt iedereen er uiteindelijk achter wie hij is. 

Rendiertje-prik

Ezeltje-prik is natuurlijk ook goed te spelen met Rudolph het rendier. Teken of print een rendier en maak van wol en een punaise een staart. Blinddoek om en prikken maar! 

Slaap met het hele gezin bij de kerstboom

Thuis een heerlijke kerst vieren is soms zo simpel. Leg jullie matrassen naast de kerstboom, leg ze vol met kussens en dekens en slaap samen gezellig bij de kerstboom. Ook leuk: een kersthut bouwen van lakens en lichtjes voor een knusse slaapplek!

Volg waar de Kerstman is

Geven jullie elkaar kerstcadeaus? Met kleine kinderen is het dan superspannend om samen de Kerstman te volgen op zijn reis om cadeaus te bezorgen. Jullie kunnen de Kerstman volgen via noradsanta.org en via de Santa Tracker van Google.

Kijk samen naar een kerstnachtdienst

Vind je het mooi om je kinderen het wonder van kerst te vertellen? Kijk dan samen naar een kerstnachtdienst op kerstavond. Er zijn ontzettend veel kerken die hun kerstnachtdienst streamen, waaronder de volgende kerken.

Zing kerstliedjes met elkaar

Heel kerstig: kerstliedjes zingen met elkaar! En met een kerst sing-a-long is misschien wel een nieuwe traditie geboren. De volgende kerst sing-a-longs zijn leuk om aan te zetten.

Thuis kerst vieren ideeën

Met z’n tweeën kerst vieren thuis

Als je partner en jij hebben besloten om kerst met z’n tweeën te vieren, ligt er een heerlijke tijd in het verschiet. Er is namelijk ontzettend veel mogelijk als je kerst gaat vieren met je vriend, vriendin, man of vrouw! De volgende ideeën maken het kerst vieren zonder familie alsnog onvergetelijk.

Romantisch kerst vieren: kerstontbijt op bed

Met z’n tweeën kerst vieren doe je natuurlijk met een uitgebreid kerstontbijt op bed. En omdat het kerst is, is het uitpakken geblazen. Denk aan zelfgemaakte tulband of kerststol, chocoladebroodjes, vers fruit, kerstige thee en misschien wel champagne! En jullie ontbijt mag natuurlijk gerust tot en met de lunch duren ;–)

Kijk samen klassieke kerstfilms

Thuis kerst vieren gaat heel goed samen met het kijken van klassieke kerstfilms van vroeger. Met deze films gaan jullie even terug in de tijd.

 • It’s a wonderful life
 • A Christmas Carol
 • White Christmas
 • Sissi
 • Holiday Inn

Houd een chocolademelk- of glühweinproeverij

Een fijne afwisseling tijdens een luie kerst is om een proeverij te doen! Wat dacht je van chocolademelk of glühwein proeven? Verzamel heel veel verschillende varianten van jullie favoriete kerstdrankje en geef ze stuk voor stuk een cijfer. 

Kook een heus sterrendiner 

Uitgebreid uit eten gaan met kerst hoeft helemaal niet per se buiten de deur. Je kunt natuurlijk zelf ook een poging wagen om Michelin-waardig te koken! Verdeel de taken onder elkaar, of verzorg allebei op een kerstdag het diner. Bekijk voor inspiratie eens welke gerechten het sowieso goed doen tijdens het kerstdiner.

Doe een wedstrijd: wie versiert het mooiste peperkoekhuisje?

Ook leuk: daag elkaar uit om het mooist versierde peperkoekhuisje te maken! Maak of koop een peperkoekhuisje en creëer er met icing, snoep, chocola en poedersuiker een magisch mooi kersthuisje van. Een wedstrijdje kerstkoekjes versieren is natuurlijk ook een optie.

Alleen kerst vieren thuis

Als je thuis alleen kerst gaat vieren, heb je mogelijkheden te over om er de fijnste dagen van het jaar van te maken. Met deze ideeën ga je je niet vervelen.

🎄 Ook leuk om te lezen: Alleen met kerst? Zo wordt het genieten!

Begin een nieuwe kersttraditie

Kerst alleen vieren en thuis zijn betekent dat je de feestdagen kunt doorbrengen zoals jij wilt. Een goed moment om een eigen kersttraditie te starten! Kijk vanaf nu bijvoorbeeld elk jaar die leuke kerstfilm, maak je eigen kerstornament of schrijf elke kerst op wat voor leuke dingen je hebt gedaan. Met een eigen traditie heb je elk jaar weer iets om naar uit te kijken.

Lees die stapel boeken uit

Wanneer je nog een aantal boeken hebt liggen om te lezen, maar hier steeds niet aan toekomt, dan is kerst het uitgelezen moment hiervoor. Je kunt het zelfs serieuzer aanpakken met een zogenoemde readathon! Je stelt jezelf dan een doel dat je wilt behalen, zoals een bepaald aantal boeken, bladzijden of uren dat je wilt lezen. Misschien is het einde van je te-lezen-boeken-stapel dan na kerst al wel in zicht!

Houd thuis een spa-dag in kerstsfeer

Als je een drukke tijd achter de rug hebt, is een paar relaxte dagen het fijnste wat je jezelf kunt geven voor kerst. Met een spa-dag in kerststijl gaat dat helemaal lukken. 

 • Zet je badkamer vol met kaarsjes of brand een kerstgeurkaars.
 • Ga met een kerstige bruisbal in bad.
 • Zet je laptop naast het bad om je favoriete serie of film te kijken.
 • Hang een bos eucalyptustakken boven de douchekop voor die typische saunageur.
 • Geen bad? Neem een voetenbadje! 
 • Houd de kerstkransjes en chocolademelk binnen handbereik :–) 

Laat je ‘kerstdiner’ thuisbezorgen door een restaurant

Wat zou het heerlijk zijn om je een kerst niet druk maken over wat je kookt en of dat recept wel helemaal lukt. Wat natuurlijk gewoon mogelijk is als je je ‘kerstdiner’ laat thuisbezorgen! Bestel eten voor twee dagen of laat de volgende dag gewoon nog eens een bezorger voorrijden. 

Maak plannen voor het nieuwe jaar

Met kerst komt ook het einde van het jaar in zicht. Een mooi moment om te bedenken hoe je het nieuwe jaar voor je ziet. Wil je een nieuwe hobby oppakken, bekenden vaker zien of misschien wel een andere baan zoeken? Denk na over wat je hier precies voor nodig hebt of voor moet doen. Door het concreet te maken begin je het jaar straks goed.

Ideeën om thuis kerst te vieren

Kerst vieren terwijl je gewoon thuis bent, wordt met deze ideeën misschien wel verfrissend leuk! Ontdek trouwens ook eens onze tips om kerstavond te vieren.

Ook interessant voor jou: