Kerst 14 december 2017

Mooie teksten voor een kerstkaart bij rouw en overlijden

Tekst voor een kerstkaart bij rouw en overlijden

Kerst is niet voor iedereen een fijne tijd. Want wanneer iedereen gezellig kerst viert met zijn geliefden om zich heen, missen sommige mensen hun dierbare. De kersttafel mag dan wel vol zitten met mensen, toch is er die ene lege stoel van een partner, moeder of kind die overleden is. Je moet misschien een drempel over om een nabestaande even te bellen of een kerstkaartje te sturen, maar juist dat kaartje is een goede manier om je steun te betuigen. Zo laat je merken dat je meeleeft en dat je aan diegene denkt. En omdat het best lastig is om zoā€™n kaart te schrijven, helpen wij je graag bij de tekst voor een kerstkaart bij rouw en overlijden.

Ben je op zoek naar een tekst voor een algemene condoleancekaart? Lees dan het artikel Wat zet je op een condoleancekaart?

Gebruik geen ongepaste wensen in een kerstkaart bij rouw

Het is gebruikelijk om in elke kerstkaart een leuke kerstgroet over te brengen. Maar kerstwensen als ā€˜Prettige kerstdagenā€™ of ā€˜Have a very merry Christmas!ā€™ passen niet in een kerstkaart voor iemand in rouw. Het zullen namelijk geen prettige kerstdagen voor diegene zijn. Daarbij lijkt het met zulke teksten alsof er niemand overleden is. Kies bij het uitzoeken van de kerstkaart dus een ingetogen kerstkaart, zoals een van onze kerstkaarten bij rouw of overlijden. Je kunt er dan zelf een passende en persoonlijke tekst op schrijven.

Schenk in de kerstkaart bij rouw aandacht aan het overlijden

De meeste nabestaanden ervaren het als heel pijnlijk dat hun verlies wordt genegeerd rond kerst. En met negeren bedoelen we niet alleen dat je geen kaart stuurt en niets van je laat horen, maar ook dat je er geen aandacht aan besteedt in de kerstkaart. Wees tijdens het schrijven van de kaart dus niet bang om het overlijden te benoemen en er iets over te zeggen. De ontvanger vindt het juist fijn als het verlies bespreekbaar is. Een aantal voorbeelden die je zou kunnen gebruiken:

Kerst is voor jou vast niet meer hetzelfde nu naam er niet meer is. Ik wens je heel veel sterkte.

Wat moet het moeilijk voor je zijn om kerst te vieren zonder naam. Ik herinner me dat hij zo lekker kon koken en hij maakte het altijd gezellig met zijn pianospel.

Tijdens kerst zal het pijnlijke afscheid van naam misschien nog beter voelbaar zijn. Toch wens ik je een rustig kerstfeest met lichtjes van hoop. Veel sterkte en kracht voor in het nieuwe jaar.

Kerstkaart in rouwtijd: schrijf een tekst vanuit je hart

Veel mensen zijn bang om te vervallen in clichĆ©s als ze een kerstkaart bij rouw schrijven voor een nabestaande. Maar zinnen als ā€˜Ik denk aan jeā€™ of ā€˜Sterkte in deze moeilijke tijdenā€™ doen soms veel meer met iemand dan je zou denken. Wees dus niet bang om op te schrijven wat je denkt en wat je hebt bedacht. De ontvanger zal je oprechtheid waarderen en zal merken dat je meeleeft!

Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, maar weet dat ik aan je denk in deze dagen.

Al is de wereld nog zo verlicht, soms kan het toch voelen alsof het helemaal donker is. Heel veel sterkte in deze dagen.

Wij branden deze kerst een extra kaarsje voor naam en we denken aan je. Een dikke knuffel van ons.

Tekst kerstkaart rouw overlijden gedicht

Vermijd teksten die een nabestaande niet wil horen

Als je nog nooit een dierbare uit je nabije kring bent verloren is het soms lastig om je in te leven in een nabestaande. Toch is het goed om rekening te houden met iemand en bepaalde uitspraken of teksten niet te gebruiken. Typische voorbeelden hiervan zijn ā€˜Je moet het een plekje gevenā€™ of ā€˜Het komt wel weer goed, geef het wat tijdā€™. Je geeft een nabestaande hiermee het gevoel dat hij niet meer mag rouwen en dat het rouwen lang genoeg geduurd heeft. Laat iemand rouwen op zijn eigen manier en zet diegene niet onder druk. Iedereen neemt hier zijn eigen tijd voor.

Schrijf een mooi gedicht of een mooie quote op de kerstkaart

Als je het echt lastig vindt om iets te schrijven dat uit je hart komt, is een gedicht of quote over verlies ook passend op een kerstkaart. Schrijf zelf een mooi gedicht of kies een van de gedichten die hieronder staan. Besef wel dat niet iedereen een gedicht waardeert. Schat daarom van tevoren in of de ontvanger hiervoor openstaat.

Samen kunnen we lichtjes maken
als het heel erg donker is.
En als het dan te lichtjes wordt
is met weer donker ook niets mis.

Ik wil je even zeggen
dat ik aan je denk
ik kaarsjes voor je brand
dat ik met je meeleef
en je met dit kaartje
liefde, sterkte geef

Er is zoveel verdriet
en er zijn zoveel vragen
Die heviger zijn
in deze donkere dagen

Witte wereld vol van vragen,
vol van zorgen en van pijn.
Maar waar het wonder van de kerstnacht,
toch telkens weer een troost kan zijn.

Zet een anekdote over de overledene op je rouw kerstkaart

Veel mensen die iemand moeten missen met kerst vinden het fijn als er herinneringen opgehaald worden over hun overleden man, moeder of dochter. Een leuk verhaal waar diegene bij betrokken was, houdt de overledene in gedachten levend. Als je de overledene goed kende, waarderen de nabestaanden het dus erg als je een leuke (kerst) anekdote op je kerstkaart schrijft.

Weet je nog dat we op een tweede kerstdag bij jullie kwamen eten en Joops fameuze kalkoen volledig zwartgeblakerd was? Telkens als ik nu iets aangebrands uit de oven haal, denk ik weer even aan Joop en hoe leuk het toen was :ā€“)

Kerstkaart tekst bij rouw en overlijden

Geef een nabestaande niet alleen aandacht tijdens kerst

Vaak krijgen nabestaanden tijdens kerst veel kaarten met steunbetuigingen, maar is er de rest van het jaar veel minder aandacht voor hen. Geef daarom in je kerstkaart bij rouw aan dat je graag met diegene zou willen afspreken in het nieuwe jaar en maak deze afspraak ook echt. Staan jullie niet zo dicht bij elkaar om af te spreken? Zorg er dan in ieder geval voor dat je door het jaar heen af en toe ook een kaartje stuurt.

Weet je ook niet zo goed wat je op een kerstkaart voor een ziek persoon moet schrijven? Kijk dan bij onze bemoedigende kerstwensen.

De ontvanger waardeert je aandacht!

Een kerstkaart bij rouw schrijven is niet zo makkelijk, maar met onze tips heb je hopelijk iets meer handvatten voor de inhoud. En onthoud dat de ontvanger het erg waardeert dat je aandacht aan hem schenkt. Met jouw kerstkaart wordt die donkere tijd namelijk toch iets lichter.

Ook interessant voor jou: