Kerst 5 december 2021

Kerstkaarten schrijven: zo doe je dat

kerstkaart schrijven

Kerstkaarten schrijven is een heerlijke activiteit voor tijdens een druilerige decemberavond. Toch kan het best lastig zijn om die pen op te pakken of de cursor van zā€™n plek te laten komen. Want hoe begin je een kerstkaart eigenlijk, wat kun je als tekst op een kerstkaart schrijven en wat zet je onderaan? Geen nood, wij helpen je graag op weg met de aanhef, de tekst zelf en tot slot de afsluiting van je kerstkaarten. Met de volgende tips en teksten voor het schrijven van je kerstkaarten staat jouw kerstwens straks moeiteloos op de kaart!

āœØ Leestip: 50+ mooie kerstkaart teksten om zĆ³ op je kaartje te schrijven!

De aanhef voor je kerstkaart: dit zijn de opties

Laten we beginnen bij het begin: de aanhef van je kerstkaart. En daar zijn gelukkig niet al te veel opties voor beschikbaar. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet, waarbij onze tip vooral is om niet te lang na te denken over je keuze. Vaak is je eerste keuze de juiste!

 • Hoi
 • Hallo
 • Lieve
 • Beste
 • Iets spontaans als Hoi leukerd! of Lieve schat
 • Geen aanhef

Kerstkaart schrijven: verschillende soorten teksten 

En dan de tekst zelf om op je kerstkaart te schrijven. Het aloude Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar! is een ware klassieker, die wel iets origineler ingestoken kan worden ;ā€“) Ga bijvoorbeeld voor een persoonlijke kerstwens, afgestemd op de ontvanger, kies een leuke quote of schrijf een gedicht op je kerstkaart. Met de volgende kerstteksten helpen we je vast op weg.

Mooie kerstwensen

Een persoonlijke kerstwens kunnen we natuurlijk niet precies voor je schrijven. Maar het is altijd fijn om een voorbeeld te hebben bij het schrijven van je kerstkaart. Haal dus inspiratie uit de volgende kerstwensen voor je eigen tekst, en bezorg je dierbaren zo een heel persoonlijke kerstkaart.Ā 

Wat een topjaar was het voor jullie! Trouwen, een huwelijksreis en op de valreep hebben jullie nog een nieuw huis gekocht. Dus ik wens jullie samen een hele mooie kerst, voor het laatst in jullie oude huis. Dat het volgend jaar maar net zoā€™n onvergetelijk jaar mag worden!

Wat is het hartverwarmend om zulke lieve vrienden als jullie te hebben. Heel erg bedankt voor jullie steun en hulp dit jaar. We wensen jullie een liefdevolle kerst en een fijn en gezond nieuwjaar toe.

Dat was weer een jaar vol hoogtepunten, en af en toe een dieptepuntje. We hopen dat komend jaar nog mooier mag zijn, en dat jullie kerst er eentje is die je bij zal blijven.

āœØ Ook leuk om te lezen: 30 kerstige quotes voor op je kerstkaart

Gedichten om op je kerstkaarten te schrijven

Zoek je een mooie versje of een gedicht om op je kerstkaarten te schrijven? Er zijn natuurlijk ontelbaar veel mooie gedichten over de gezelligste tijd van het jaar. In ons artikel met kerstgedichten vind je onze favorieten. En hieronder hebben we ook een aantal mooie voor je uitgelicht.

Ik wens je genoeg stilte om op te kijken naar de sterren,
genoeg eenvoud om ontzag te tonen voor het kleine
genoeg vertrouwen om het goede zijn weg te laten vinden
en genoeg verwondering om het ondenkbare te zien gebeuren.

Zo stond het geschreven, zo is het beloofd;
een Redder is gekomen, brengt iedereen hoop!

Gloria, gloria klinkt in de nacht.
Een boodschap van vrede op aarde gebracht.

– Sela

Love came down at Christmas, love was all lovely, love divine.
Love was born at Christmas; star and angels gave the sign.

Lichtpuntjes
Soms zijn ze groot
Soms zijn ze klein
Je hoeft ze niet te zoeken
Je kunt ze ook zijnĀ 

Leuke quotes voor op je kerstkaarten

Zoek je een korte tekst om op je kerstkaart te schrijven? Ga dan voor bijvoorbeeld een mooie quote of uitspraak over kerst. In een paar woorden vat je zo vaak al het hele kerstgevoel. Een quote is ook handig voor als je wel een originele tekst op je kaartjes wilt zetten, maar geen tijd hebt om voor iedereen persoonlijk een kerstwens te schrijven. Met een van de volgende quotes voeg je echt iets extraā€™s toe aan je kaartje.

Stille nacht, heilige nacht,
alles slaapt, sluimert zacht

Make it a December to remember.

Kerst is de beste tijd om te pieken.

Merry Christmas, you filthy animal!

– Home Alone 2

What is Christmas? It is tenderness for the past, courage for the present, hope for the future.

– Agnes M. Pahro, artiest en auteur

šŸŽ„ Leestip: 21 grappige kerstwensen voor op een kaartje

Engelse, Duitse of Franse kerstkaart schrijven

Familie in het buitenland, die kennis die nog niet zo goed Nederlands spreekt, zakelijke relatiesā€¦ Soms is het handig om te weten hoe je een Engelse, Duitse of Franse kerstkaart kunt schrijven. Want kerstgroetjes in je eigen taal zijn toch het leukst. Probeer bijvoorbeeld eens een van de volgende teksten.

I wish you an incredible Christmas and a happy New Year.
Ik wens je een geweldige kerst en een gelukkig nieuwjaar.

Frohe Weihnachten und ein glĆ¼ckliches neues Jahr
Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar

Nous vous souhaitons un joyeux noel et une bonne annƩe.
We wensen jullie een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar.

āœØ Lees ook: 30 mooie Engelse teksten voor op je kerstkaart

Kerstkaart schrijven voor ouderen of onbekenden

Wil je dit jaar een aantal ouderen blij maken met een lief kerstkaartje, of wil je andere onbekenden fijne feestdagen wensen? Ook dan kan het lastig zijn om je kerstkaart te schrijven. Denk vooral niet te moeilijk, de ontvanger vindt het al leuk dat je een kaartje stuurt. En met het volgende voorbeeld om op je kerstkaart te schrijven kom je vast ook al ver.Ā 

Dit is zomaar even een kerstkaartje van een onbekende. Want u kent mij niet, maar ik wil u wel graag een hele fijne kerst wensen. Hopelijk wordt het een sfeervolle tijd vol lichtjes, gezelligheid en lekker eten.

Je kerstkaart afsluiten: zo doe je dat

Liefs, knuffel, kerstgroetjesā€¦ Er zijn ontzettend veel manieren voor het ondertekenen van je kerstkaarten, maar eigenlijk past er bij elke ontvanger wel een beste manier. En net zoals bij de aanhef van je kerstkaarten geldt hier ook: denk niet te lang na. Vaak weet je onbewust al wel een beetje wat bij die dierbare past. Hieronder vind je een aantal verschillende manieren, en in het artikel Hoe sluit je je kerstkaarten af? lees je al onze opties.

 • De familie Zwart
 • De Zwartjes
 • Groetjes
 • Lieve groetjes
 • Kerstknuffel
 • Heel veel liefs
 • Ik hou van jou

āœØ Leestip: De mooiste kerstgroeten voor op je kaartje.

Kerstkaart schrijven met een leuke tekst

Wij weten het zeker: met deze handige tips en leuke teksten is het schrijven van je kerstkaarten een eitje! Ben je op zoek naar meer leuke teksten? Ontdek dan ook onze originele teksten voor op een kaartje, of bekijk onze kerstkaarten voor leuke inspiratie.

Ook interessant voor jou: