Kerst 16 december 2017

10 leuke uitjes voor in de kerstvakantie

De kerstvakantie is de gezelligste tijd voor een dagje uit. Je hebt veel tijd voor leuke dingen, het is overal mooi versierd en de kinderen zijn natuurlijk vrij van school. Maar wat is er allemaal te doen in Nederland in de kerstvakantie? Wij verzamelden allerlei activiteiten om te doen met of zonder kinderen en vertellen je 10 leuke uitjes voor in de kerstvakantie van 2019/2020.

Tip: Bekijk onze coronaproof uitjes en activiteiten voor deze kerstvakantie!

1. Activiteit kerstvakantie: Ga naar een winters attractiepark

Je zou denken dat pretparken voornamelijk leuk zijn als het wat warmer is, maar ook in de kerstvakantie is er heel veel te beleven. Zo hebben verschillende attractieparken een winters jasje aangetrokken en kun je er schaatsen, langlaufen en genieten van veel winters entertainment. Onder andere de Efteling, Slagharen en Toverland hebben een speciaal programma voor in de winter. Ga naar de websites voor meer informatie en voor tickets.

leuke uitjes voor in de kerstvakantie: Winterefteling

2. Indoor skiën of snowboarden in de kerstvakantie

Ben je op zoek naar een activiteit waar het hele gezin zijn energie in kwijt kan? Ga dan gezellig skiën of snowboarden bij centra als SnowWorld of SnowPlanet! Het skiën of snowboarden geeft je een winters gevoel en zorgt voor een actief dagje uit. En naderhand warm je samen weer op met een kop chocolademelk of met een heerlijk diner.

3. Koninklijk uitje naar Winterpaleis Het Loo

Heb je altijd al willen zien hoe de koninklijke familie vroeger kerst vierde? Bezoek dan Winterpaleis Het Loo van 7 december 2019 tot en met 5 januari 2020 op het Stallenplein! Aanschouw prachtig gedekte tafels met mooie serviezen en verwonder je over de suikerwerken, koninklijke desserts en bloemstukken. Ook kun je er schaatsen, demonstraties en workshops volgen en inspiratie opdoen voor je kersttafel. Weet je nog niet wat te doen met kerst en ben je op zoek naar leuke kerstactiviteiten? Winterpaleis Het Loo is ook op eerste en tweede kerstdag geopend. Voor meer informatie en voor tickets ga je naar www.paleishetloo.nl.

Ook leuk: 12 originele en gratis kerstuitjes voor in de vakantie

4. Nederlands IJsbeeldenfestival Zwolle

Een evenement dat altijd weer de moeite waard is in de winter, is het IJsbeeldenfestival in Zwolle. Tijdens het IJsbeeldenfestival kun je genieten van heel veel bevroren spektakelstukken die gemaakt zijn door ijskunstenaars vanuit de hele wereld. Met het thema R-IJS DOOR DE TIJD kom je dinosaurussen tegen, zie je Michiel de Ruyter de wereld bevaren en is zelfs de toekomst uit ijs gebeiteld. Het IJsbeeldenfestival vindt plaats van zaterdag 14 december 2019 tot en met zondag 1 maart 2019 in de IJsselhallen in Zwolle. Het IJsbeeldenfestival is zelfs geopend tijdens de kerstdagen. Ga voor meer informatie en voor tickets naar www.ijsbeelden.nl.

5. Bezoek een van de vele kerstmarkten

Waar proef je de kerstsfeer nu beter dan op de kerstmarkt? In en rondom Nederland vind je heel veel gezellige kerstmarkten, waar je geniet van lekker eten, leuke kraampjes en mooie muziek. Bezoek het kerstdorp Luik in België, het volop verlichte Amsterdam Light Festival of dé kerststad van Nederland: Valkenburg. Ben je benieuwd naar onze favoriete kerstmarkten van dit jaar? Lees dan ons artikel met de leukste kerstmarkten van 2019!

Kerstmarkt in de vakantie

6. Middagje naar de bioscoop

In het najaar gaan er altijd heel veel leuke films in première. Een koude winterdag in de kerstvakantie breng je dus warm en gezellig door onder het genot van een leuke film. Ga samen met vrienden of gezellig met het hele gezin! Films van 2019 die zeker de moeite waard zijn om te kijken:

  • Frozen 2 (vanaf 6 jaar)
  • The Addams Family (vanaf 6 jaar)
  • Ailo, het dappere rendier (vanaf 6 jaar)
  • Last Christmas (vanaf 9 jaar)
Leuke uitjes kerstvakantie

7. Een van de leukste uitjes voor in de kerstvakantie: schaatsen!

Of je nu met een vriendin of met het hele gezin bent, schaatsen is een van de leukste uitjes voor in de kerstvakantie. Als je alleen al de ijsbaan ziet en de kou voelt, krijg je al een winters gevoel. Door heel Nederland vind je schaatsbanen waar je buiten schaatst, langs verschillende thema’s schaatst of waar je nostalgie ervaart door de aankleding. In ons artikel De 8 leukste kunstijsbanen van Nederland bespreken we onze favoriete ijsbanen.

8. Bezoek een leuk museum

In de kerstvakantie heb je alle tijd om eens een middagje naar het museum te gaan. Veel musea hebben dan ook een speciaal programma voor de kerstvakantie. Zo zijn er tijdelijke tentoonstellingen voor de kersttijd en leuke activiteiten voor kinderen. In Science Museum NEMO maken kinderen bijvoorbeeld hun eigen vuurpijl en in Museum Speelklok in Utrecht zijn er kerstrondleidingen langs alle muziekinstrumenten. Kijk op www.museumgidsnederland.nl voor alle musea in Nederland en de openingstijden.

9. Ga met het hele gezin naar Disney On Ice!

Een van de dingen die niet mag missen in je kerstvakantie is het Magisch IJsfestival van Disney on Ice! De prinsessen verschijnen op het ijs in een spannende wereld vol mooie verhalen. Zo komen de zusjes Anna en Elsa van Frozen in het verhaal voor, kun je diep in de zee mee duiken met Ariël en Sebastiaan en gaat dappere zeevaarder Vaiana op pad om het hart van Te Fiti terug te krijgen. Een leuke show voor het hele gezin! Kaarten zijn te koop via www.ahoy.nl.

Kasteel de Haar Utrecht

10. Assepoester in Kasteel de Haar

Wat is er nu sprookjesachtiger dan het verhaal van Assepoester meemaken in Kasteel de Haar in Utrecht? Doe mee met de speurtocht, zing mee met de bekende liedjes en geniet van de indrukwekkende liveshow. Het kasteel als decor maakt dit sprookje helemaal compleet! Sprookjes van De Haar vindt plaats van 25 december 2019 t/m 5 januari 2020. Kijk voor meer informatie en tickets op de website van Kasteel de Haar.

Wat ga jij doen in de kerstvakantie van 2019?

Met al deze leuke uitjes voor in de kerstvakantie hoef je je zeker niet te vervelen. En na een hele dag naar de kerstmarkt of het museum is het heerlijk om de volgende dag lekker uit te slapen en leuke kerstfilms te kijken!

Ook interessant voor jou: