Geboorte 13 juli 2020

Een gezellige babyshower organiseren

Gezellige babyshower organiseren

Wil jij je beste vriendin of zus graag verrassen met een onvergetelijke babyshower? Of wil je gewoon meer te weten komen over een babyshower? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet. Wij geven je adviezen op het gebied van hapjes, cadeaus, versiering, spelletjes en wie je moet uitnodigen op een babyshower. Na het lezen van dit artikel kan jij direct aan de slag om een gezellige babyshower te organiseren en zal het een onvergetelijke middag worden. 

🎀 Ook leuk om te lezen: 10x alternatieven voor een standaard babyshower

Wat is een babyshower? De beste tips voor de organisatie!

Een babyshower is een onwijs leuk fenomeen wat de afgelopen jaren flink aan terrein heeft gewonnen in Nederland. De babyshower is begonnen in Amerika maar wordt de laatste jaren ook steeds populairder in Europa. Een babyshower is een activiteit waarbij een zwangere vrouw bezocht wordt door haar vriendinnen, vrouwelijke collega’s en vrouwelijke familieleden. Ondanks dat een babyshower eigenlijk een women-only stempel heeft, komt het steeds vaker voor dat de partner erbij aanwezig is. De afspraak is meestal bij de zwangere thuis en het feestje wordt meestal als verrassing georganiseerd. Je zwangere vriendin wordt verrast door het bezoek en samen maken ze er een gezellige middag van. Tijdens deze middag worden er verschillende cadeautjes gegeven, lekkere taartjes gegeten en lekker gekletst over het aanstaande moederschap. De dag staat compleet in teken van de aanstaande moeder. Alle aandacht zal naar haar gaan en ze zal lekker verwend worden!

Wanneer organiseer je een babyshower?

De babyshower wordt meestal tussen week 32 en 36 van de zwangerschap georganiseerd. In die periode is de zwangerschapsbuik al goed zichtbaar maar is de zwangere nog fit genoeg voor een middag vol gezelligheid. Ook is de kans dat de baby onverhoopt al geboren is nog erg klein. Afhankelijk van de conditie van je zwangere vriendin of zus kun je het dus het beste in die periode indelen. Vergeet niet om iedereen op tijd een uitnodiging te sturen. 

Wie nodig je uit op een babyshower?

Normaal gesproken nodig je (schoon)moeders, (schoon)zussen en vriendinnen uit op de babyshower. Maar schroom niet om je eigen draai te geven aan de gastenlijst. Heeft de zwangere al jaren een goede vriendin op het werk? Of wil de partner ook graag aanwezig zijn bij deze gezellige middag? Doe wat goed voelt en bedenk wie de zwangere graag allemaal bij deze gezellige middag wil betrekken. Vergeet hierbij dus niet om de mannelijke vrienden en familieleden dan ook op de uitnodiging te vermelden. 

Welke hapjes maak je voor een babyshower?

Wat is een babyshower zonder lekkere hapjes? Tijdens deze gezellige middag willen jullie natuurlijk wel iets lekkers meenemen om te eten. Omdat je zwangere vriendin waarschijnlijk van niks weet, is de kans groot dat er niet genoeg eten in huis is. 
Een tafel boordevol lekkere hapjes en drankjes hoort er natuurlijk bij. Misschien regel je een versierde taart of cupcakes. En ook al is de baby nog niet geboren, als iedereen het geslacht weet zou je ook een lekkere geboortetraktatie met muisjes kunnen maken. Het is ook altijd een goed idee om iedereen iets mee te laten nemen. Dan hoef je zelf niet te zeulen met boodschappen en zit je achteraf niet met de rekening. Coördineer in dat geval wel enigszins wie wat meeneemt en zorg dat er een goede balans is tussen zoete en hartige hapjes voor de babyshower. Alcohol voor de aanstaande mama is vanzelfsprekend een no-go en appelsap is wellicht wat saai. Draai een lekkere alcoholvrije punch in elkaar met vers fruit! Feestelijk en heel gezond.

Een aantal voorbeelden van lekkere hapjes tijdens een babyshower:
• Hartige cake
• Heerlijke muffins
• Zoete popcorn
• Zoenen of koekjes met (roze/blauwe) muisjes
• Verse sandwiches
• Gezonde wraps
• Oreo’s bezaaid met muisjes
• Non-alcoholische versnaperingen

Welke taart maak je voor een babyshower?

Er is tegenwoordig op het gebied van taarten bakken zoveel mogelijk dat het logisch is dat je hier graag meer over wilt weten. Je wilt natuurlijk met het lekkerste taartje aankomen tijdens de gezellige babyshower. Wij hebben enkele originele ideeën voor je op een rijtje gezet, mét recepten:

Een mega beschuit met muisjes: Maak een taart die lijkt op een mega beschuit met muisjes. Deze kun je ook weer de kleur meegeven van de aanstaande baby. De genodigden zullen van de bank vallen van het lachen. 
Ooievaar cupcakes: Bak zelf leuke cupcakes waar je een ooievaar-figuurtje in verwerkt. Deze kun je de kleur geven van het geslacht van de aanstaande baby. Roze of blauw dus.
Een M&M taart: Hou jij ook zo van chocolade en met name M&M’s? Iedereen kent ze wel van de reclames op tv. Maak een lekkere taart en verwerk daar de figuurtjes van de M&M”s in met bijpassende kleuren.
Een dripcake: Een dripcake ziet er erg mooi uit, pas de kleuren aan op het jongetje of meisje. Simpel, leuk en snel gemaakt.
Een eenhoorn taart: Kies voor een eenhoorn taart en versla de concurrentie. De unicorn ziet er niet alleen lekker uit maar kan ook heerlijk smaken. Voeg bijvoorbeeld vers fruit toe om de taart te decoreren.

Welk cadeaus geef je op een babyshower?

Natuurlijk willen jullie je zwangere vriendin, zus of dochter verwennen met de leukste cadeautjes. Een leuke bijkomstigheid is natuurlijk de stapel cadeautjes die de toekomstige mama alvast aan de uitzet van je baby kan toevoegen. Stem af wat jullie met cadeautjes doen. Gaan jullie voor een grote berg pakjes of leggen jullie geld bij elkaar voor bijvoorbeeld een luxe luiertas? Misschien weet haar beste vriendin of moeder wel wat haar wensen zijn. Bekijk ook ons artikel over kraamcadeaus voor meer inspiratie.

Tip: Zorg ervoor dat je er vooraf op een subtiele manier achter komt wat de cadeauwensen zijn van de zwangere. Maar doe dit niet te opzichtig, straks krijgt ze het door. Zoek je nog naar een leuk idee? Hieronder geven wij onze beste tips:

• Een luiertaart: een erg praktisch cadeau dat er ook nog leuk en origineel uitziet. En die luiers zouden wel eens goed van pas kunnen komen.
• Een cadeaubon; is dat niet een beetje saai hoor ik je denken? Het voordeel van een cadeaubon is dat de zwangere het precies naar eigen wensen kan besteden. Een handig en behulpzaam cadeau dus.
• Beschik je over veel kleine cadeautjes die je samen wil bundelen? Maak dan een kraammand! Hier kun je alles in doen, van knuffels tot kinderspeeltjes. 
• Geef een voorleesboek. Als de baby straks wat groter is kan ze heerlijk voorgelezen worden voor het slapen gaan. 
• Bestel een leuk rompertje met persoonlijke foto of tekst. Zo zal je zwangere vriendin de babyshower niet snel meer vergeten.

Welke spelletjes of activiteiten organiseer je tijdens een babyshower?

Naast het gezellige kletsen, en het eten van lekkere taartjes, is het ook leuk om samen een spelletje of activiteit te doen. Een activiteit waarbij je je zwangere vriendin of zus centraal zet, maar vergeet niet om de rest erbij te betrekken. Het zorgt ervoor dat de middag een stukje spannender wordt en iedereen (ook de personen die elkaar minder goed kennen) makkelijker contact met elkaar maakt. Wat voor spelletjes kun je dan samen gaan spelen? 

Babyfotospel: Vraag aan alle genodigden om een babyfoto van zichzelf mee te nemen. Speel vervolgens het spel met de aanstaande mama door haar te laten raden van wie de foto is. De genodigden kunnen na het raden zelf nog iets leuks vertellen over de foto. Waar de foto genomen is, door wie en wat je precies op de foto ziet.
30 seconds: Een klassieker die niet in je spelletjes-verzameling mag ontbreken. Vorm teams en laat een teamlid de woorden (personen, plaatsen etc) op de kaart uitbeelden of beschrijven. Je mag hierbij het woord of een deel van het woord niet noemen. De andere teamleden moeten dan binnen de tijd van de zandloper de woorden raden. Een spannend spel wat zorgt voor veel interactie. 
Kinderliedjes raden: Om alvast in de stemming voor het aanstaande kind te komen is het leuk om samen kinderliedjes te raden. Zitten er hele makkelijke kinderliedjes tussen? Speel dan de instrumentele versie af om het uitdagender te maken. Op Spotify of Youtube kun je erg veel kinderliedjes vinden. Maak teams en voeg het wedstrijdelement toe. Een garantie voor vertier!
Boekje invullen: Laat tijdens de babyshower een boekje rondgaan waarin elke genodigde een stukje kan schrijven voor de zwangere. Zo verzamel je allemaal leuke en persoonlijke verhalen. Deze verhalen kan de zwangere later nog eens in alle rust doorlezen. Een leuke herinnering aan een speciale middag. Ook leuk: samen babyshower invulkaarten invullen!
Babybuik omvang raden: Een leuk spel om de interactie met de zwangere hoog te houden. Iedereen heeft de dikke buik gezien, maar niemand weet exact wat de omvang is. Deel papiertjes uit en laat iedereen een gok doen. De winnaar mag een extra taartje uitzoeken!

Dit zijn vijf voorbeelden van leuke spelletjes tijdens een babyshower. Maar er zijn nog genoeg leuke andere ideeën. Vergeet ook de ouderwetse spelletjes niet zoals Mens-erger-je-niet, Scrabble of Monopoly. Deze doen het ook altijd goed.

👨🏿 Ook leuk om te lezen: Zo organiseer je een dadchelor party voor de aanstaande vader!

Welke versiering hang je op bij een babyshower?

De sfeer zal er ongetwijfeld al helemaal in zitten met bovenstaande tips. Om de middag helemaal af te maken wil je natuurlijk vrolijke versieringen ophangen bij de zwangere thuis. Zo komt iedereen helemaal in de feeststemming. Het zal er ook extra leuk uitzien op de foto’s die gemaakt zullen worden. Maar wat voor versiering hang je precies op? Wat zijn de do’s en don’ts?

BABY-blokken: Stapel deze blokken op elkaar en verstop er verschillende cadeaus in. Het geeft een enorm gezellige sfeer in de woonkamer. 
Partypoppers: Dit zijn de welbekende busjes waar confetti uit schiet met roze of blauwe kleuren. Altijd leuk om wat extra sfeer mee in te brengen.
Heliumballonnen: Ballonnen blijven een erg leuke manier om de ruimte te versieren. Gebruik helium zodat de ballonnen opstijgen. De zweeftijd van een ballon is meestal 1 tot 2 dagen. Wat een gezelligheid. 
Waslijn met rompertjes: Een waslijn met rompertjes is een originele versiering en het ziet er ook erg leuk uit. De zwangere kan direct al wat cadeautjes aan de waslijn zien hangen. 
Een origineel welkomstbord: Een leuk versierd bord geeft direct een een goede eerste indruk voor alle gasten. 

Welke tekst zet je in de uitnodiging van een babyshower? 

Je bent gevraagd om de babyshower van je beste vriendin te organiseren, super leuk! Maar wat zet je precies in de uitnodiging voor de babyshower? Begin met het schrijven van een leuke introductie waar iedereen gelijk enthousiast van wordt. Schrijf bijvoorbeeld over een leuk ‘weetje’ van tijdens de zwangerschap. De genodigden zullen er gelijk blij van worden. Deze praktische info mag als tekst trouwens niet ontbreken op de babyshower uitnodiging:

• De naam van de mommy to be
• Datum van de babyshower
• Tijd
• Locatie
• Of het wel of geen verrassing is
• Het geslacht van het kindje voor wanneer dit bekend is
• Het cadeau dat je wil geven
• Contactgegevens voor afmeldingen

Zo is het voor jou als organisator makkelijk om een overzicht te bewaren en voorkom je dat je zwangere vriendin een paar keer hetzelfde cadeau ontvangt. Daarnaast is het ook handig om af te stemmen wie welke hapjes meeneemt. Zo zit er qua eten voor ieder wat wils bij.

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van babyshower uitnodiging teksten voor je op een rijtje gezet:

We hopen dat we je genoeg inspiratie hebben kunnen geven om een babyshower te organiseren. Alvast veel plezier gewenst op jullie babyshower!

Ook interessant voor jou: