Geboorte 9 juni 2017

7 tips voor een geslaagde babyshower

Babyshower organiseren tips

Het houden van een babyshower is in Nederland helemaal ingeburgerd. Je kan een babyshower vergelijken met een vrijgezellenfeest. Voor aanvang van een grote mijlpaal in het leven, nog even onbezorgd samenzijn met al je beste vriendinnen en vrouwen in je familie. De babyshower organiseren doet de mama-to-be natuurlijk niet zelf. Daar wordt ze mee verrast door haar omgeving. Maar hoe organiseer je een baby shower?

Waar te beginnen?
Het allerbelangrijkste is natuurlijk een supergezellige middag met de ‘meiden’. Misschien weet je niet waar je moet beginnen als je voor het eerst een baby shower organiseert? Dan hebben we hier een aantal gouden tips die het in ieder geval tot een geslaagd feestje maken.

1. Organiseer de babyshower in de 6e of 7e maand

Dan heeft de aanstaande mama al een flink aanwezige buik, voelt ze zich behoorlijk zwanger en zijn de meeste risico’s geweken. Ook is ze nog mobiel en heeft ze meestal voldoende energie om optimaal te kunnen genieten van de aandacht. De babyshower organiseren doe je dus het beste in een van deze maanden.

2. Houd de baby shower geheim

In principe is de babyshower een verrassing voor de toekomstige mama. Tenzij er goede redenen zijn om dat niet te doen, bijvoorbeeld omdat ze de grootste stresskip is die je kent (stress kan ze nu écht niet gebruiken) of omdat de zwangerschap niet helemaal naar behoren verloopt.

Vermeld op de babyshower uitnodiging dat het geheim moet blijven voor de aanstaande moeder. Je wilt niet dat iemand tussen neus en lippen door zijn mond voorbijpraat…

De partner van de aanstaande moeder kan een sleutelrol spelen in het complot! Zo kan hij bijvoorbeeld aangeven wie er zeker aanwezig moeten zijn op de baby shower en de emailadressen en/of telefoonnummers doorspelen. Ook kan hij zorgen dat zijn vrouw van huis is als er dingen versierd moeten worden en dat de sleutel daarvoor beschikbaar is. Of juist regelen dat zijn vrouw thuis is als de vrouwenclub ‘spontaan’ op de stoep staat.

4. Zorg voor hapjes en drankjes

Een tafel boordevol lekkere hapjes en drankjes hoort er natuurlijk bij. Misschien regel je een versierde taart of cupcakes. En ook al is de baby nog niet geboren, als iedereen het geslacht weet zou je ook een lekkere geboortetraktatie met muisjes kunnen maken. Een goed idee is ook altijd om iedereen iets mee te laten nemen. Dan hoef je zelf niet te zeulen met boodschappen en zit je achteraf niet met de rekening. Coördineer in dat geval wel enigszins wie wat meeneemt en zorg dat er een goede balans is tussen zoete en hartige hapjes voor de babyshower.

Alcohol voor de aanstaande mama is vanzelfsprekend een no-go en appelsap is wellicht wat saai. Draai een lekkere alcoholvrije punch in elkaar met vers fruit! Feestelijk en heel gezond.

5. Coördineer de cadeautjes

De leuke bijkomstigheid is natuurlijk de stapel cadeautjes die de toekomstige mama alvast aan de uitzet van je baby kan toevoegen. Stem af wat jullie met cadeautjes doen. Gaan jullie voor een grote berg pakjes of leggen jullie geld bij elkaar voor bijvoorbeeld een luxe luiertas? Misschien weet haar beste vriendin of moeder wel wat haar wensen zijn.

6. Kies een paar activiteiten

Niet meer dan 3, want er moet natuurlijk genoeg ruimte zijn voor lekker kletsen, eten en drinken. Leuke spelletjes zijn bijvoorbeeld het voorspellen van de babynaam of geboortedatum, het ruiken van geuren in een luier, het raden van oude babyfoto’s van de aanwezigen of een quiz. Of trek de textielstiften uit de kast en versier rompertjes en hydrofiele luiers. Doet het altijd goed!

7. Stop op tijd

Als je zwanger bent, ben je nou eenmaal sneller moe dan anders. Laat de babyshower dus niet langer dan een middag of een avondje duren. Het zou jammer zijn als de mama-in-spé zich ongemakkelijk gaat voelen omdat de energie op is en ze daarom niet meer kan genieten. Het is per slot van rekening haar feestje!

Ook interessant voor jou: