Feest 24 maart 2020

Hoe vier je je verjaardag als er een virus rondgaat?

Verjaardag tijdens corona

Laatste update: 26 augustus 2020

Er is maar één dag in het jaar die volledig in het teken staat van jou: je verjaardag! Helaas worden verjaardagen dit jaar massaal overschaduwd door het coronavirus. Gewoon je verjaardag vieren tijdens de corona crisis gaat even niet zoals normaal. Maar hoe kun je er toch voor zorgen dat je een leuke verjaardag beleeft als er een virus rondgaat? Of hoe kun je de jarige als familie of vrienden een feestelijke dag bezorgen zonder besmettingsgevaar? Met deze tips en ideeën wordt het alsnog een onvergetelijke dag! 

Ook leuk om te lezen: 21x iets goeds doen voor een ander tijdens corona

De regels voor een verjaardag tijdens corona

Tsja, je verjaardag vieren tijdens de corona crisis gaat dus even anders dan normaal. Tegen de verspreiding van het coronavirus zijn namelijk een aantal duidelijke maatregelen opgesteld. Zo roept de regering op om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Vanaf 18 augustus mag je daarnaast maximaal 6 personen uit andere huishoudens thuis ontvangen. Dit betekent dat je je verjaardag met wat aanpassingen eigenlijk gewoon kunt vieren. Al begrijpt iedereen het ook als je je verjaardag het liefst toch op afstand viert om besmettingsgevaar te voorkomen. Daarom verzamelden we niet alleen tips hoe je je verjaardag met wat aanpassingen thuis kunt vieren, maar ook ideeën om een verjaardag op afstand te vieren. Er zijn in deze tijd heel veel mogelijkheden voor een feestelijke verjaardag!

Hoeveel personen je mag uitnodigen voor een verjaardag tijdens corona

Sinds 18 augustus mag je nog maar 6 personen uit andere huishoudens ontvangen. De overheid heeft dit besloten omdat het aantal besmettingen helaas weer toenam. Jullie moeten daarnaast ook 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Bekijk onze tips verderop in dit artikel hoe je je verjaardag met de juiste maatregelen thuis kunt vieren.

Tips om een verjaardag met visite te vieren tijdens corona

Je verjaardag vieren na 18 augustus betekent dus dat je 6 personen mag ontvangen! Natuurlijk zijn er nog wel wat dingen om rekening mee te houden. Zo moeten jullie 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden en moet iedereen klachtenvrij zijn. Om je verjaardag toch feestelijk én met de juiste maatregelen te vieren in coronatijd, hebben wij een aantal handige en leuke tips voor je verzameld.

Verjaardag thuis vieren op 1,5 meter: praktische tips

Je verjaardag vieren, dat mag gelukkig weer. Wel is het verstandig om de juiste maatregelen te nemen als je je verjaardag thuis wilt vieren. Deze praktische tips helpen je erbij.

Test hoeveel mensen er kunnen komen

Meet voordat je de uitnodigingen verstuurt uit hoeveel mensen er op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen zitten. Zet stoelen op de juiste afstand van elkaar en neem hierbij mee dat mensen van hetzelfde huishouden bij elkaar kunnen zitten. Op deze manier weet je precies of je wel echt 6 personen kunt ontvangen.

Nodig bezoek op verschillende momenten uit

Nu het aantal personen dat op bezoek mag komen is gewijzigd, is je bezoek op verschillende momenten ontvangen een uitkomst. Kies bijvoorbeeld verschillende tijdstippen op de dag en vraag visite of ze op een specifiek tijdstip langs kunnen komen. Wil je visite de mogelijkheid geven om zelf te kiezen? Via een site als Lijstje.nl kan je visite in plaats van een cadeau natuurlijk ook een tijdstip afstrepen!

Houd de ruimte schoon

Zorg er ook voor dat de ruimte zelf schoon blijft om besmetting tegen te gaan. Maak bij elk bezoek tussendoor even de deurklinken en oppervlaktes schoon. Ventileer de ruimte ook goed door een deur of raam open te zetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het besmettingsrisico dan kleiner is. Vraag je bezoek eventueel de handen te wassen of desinfecteren bij binnenkomst. En wil je lekkers op tafel zetten? Als je per groepje mensen uit hetzelfde huishouden aparte schaaltjes maakt, zal dit het besmettingsgevaar verkleinen.

Overweeg om je verjaardag in de tuin te vieren

Bij goed weer is de tuin ook een goede plek om je verjaardag te vieren. Hier is de kans op besmetting namelijk een stuk kleiner, want het virus blijft minder lang in de lucht hangen. Zorg wel nog steeds voor anderhalve meter afstand tussen je bezoek.

Huur een restaurant of café af

Wil je niet selectief zijn bij het maken van de gastenlijst, maar heb je weinig ruimte thuis? Dan is het afhuren van een restaurant of café een goede optie. Let er wel op dat gasten waarschijnlijk op dezelfde plek moeten blijven zitten, dus spontaan een praatje maken aan een andere tafel gaat niet. Natuurlijk kun je wel een gezamenlijke activiteit met elkaar als groep doen, zoals een online pubquiz!

Organiseer een picknick of barbecue in het park

Vanaf 1 juni is het ook weer mogelijk om elkaar buiten te ontmoeten, mits je 1,5 meter afstand houdt. Een picknick of barbecue in het park is dan dus de ideale manier om je verjaardag te vieren. Als je wilt barbecuen, bekijk dan wel even of dat mag in jouw park. Voorzie je gasten trouwens van hun eigen sauzen, stokbrood en vlees, en laat ze om en om de barbecue bedienen. Ga je picknicken? Neem dan zelf picknickkleedjes mee en leg deze op anderhalve meter afstand van elkaar. Je gasten voorzien van een eigen picknickpakket met hapjes en drankjes is een goede manier om besmetting te voorkomen.

Verjaardag tijdens corona

Leuke ideeën om je verjaardag op afstand te vieren tijdens corona

Behoor je tot de risicogroep, heb je zelf corona of wil je mensen in je omgeving liever niet in gevaar brengen? Dan past een verjaardag op afstand misschien goed bij je situatie. Met de volgende leuke ideeën vier je tijdens corona je eigen verjaardag, de verjaardag van je zoon of dochter of die van een bekende toch heel feestelijk

Zelf jarig tijdens corona

Als je zelf jarig bent in de corona tijd en je liever geen visite ontvangt, dan wordt je verjaardag misschien wel een stuk rustiger dan normaal. Je hoeft geen 4 taarten te bestellen of zelfs bakken, en het huis hoeft ook niet spic en span te zijn om visite te verwelkomen. Maar hoe maak je nou wel een feestje van je verjaardag nu corona heerst? Overweeg de volgende toffe ideeën bijvoorbeeld!

Trek die leuke outfit aan en eet taart

Wat algemeen voor het leven geldt, is ook ontzettend van toepassing op je verjaardag tijdens corona: het is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen! Kies daarom je leukste outfit uit en waan je het feestvarken. Daarnaast mag taart natuurlijk ook niet ontbreken om je nieuwe levensjaar te vieren. En zijn er nog geen slingers opgehangen? Doe dat dan gewoon zelf, want het is je verjaardag! Natuurlijk mag een flesje coronabier niet ontbreken om het virus op de hak te nemen.

Trakteer jezelf op een mooi cadeau

Een nieuwe tas, een VR-bril, dat handige schoonmaakapparaat voor in huis of een nieuwe spelcomputer: waar gaat jouw bloed sneller van stromen? Trakteer jezelf er gewoon op voor je verjaardag. Het liefst kies je trouwens een cadeau dat je direct kunt gebruiken, want dan heb je er tijdens de corona-tijd volop plezier van. En laat je het bezorgen op je verjaardag, dan voelt het ook echt als een verjaardagscadeau. 

Nodig familie en vrienden uit… om te videobellen!

Videobellen is een van de handige manieren om in contact te blijven met je dierbaren. Nodig familieleden en vrienden daarom gewoon uit voor een gezellige sessie videobellen! Laat iedereen van tevoren een drankje en wat lekkers klaarzetten en eventueel de juiste app downloaden. Ga bijvoorbeeld voor Houseparty, waarmee je kunt videobellen én spelletjes spelen met maximaal 8 mensen. Beschikbaar voor Android en iOS. Zijn jouw verjaardagen normaal gesproken drukbezocht? Kies dan voor de app Zoom, waarmee je met maximaal 100(!) mensen kunt videobellen. Beschikbaar voor Android en iOS.

Laat een maaltijd van een sterrenrestaurant bezorgen

Wist je dat er nu verschillende sterrenrestaurants zijn die een culinaire maaltijd bij je kunnen thuisbezorgen? En ook nog eens voor een leuke prijs per persoon. Dat is fine dining zonder moeilijke outfit! Deze restaurants bieden onder andere een sterren-afhaalmaaltijd aan:

Doe wat je leuk vindt op je verjaardag

Je verjaardag is helemaal jouw dag, dus jij beslist wat je gaat doen. En al zijn de opties nu wat beperkt, er zijn natuurlijk nog steeds heel veel leuke dingen om je mee te vermaken. Je favoriete serie bingewatchen, klussen, tekenen, een goed boek lezen of een marathon bordspellen spelen met je gezin bijvoorbeeld. 

De verjaardag van je zoon of dochter vieren tijdens corona

Mag jouw zoon of dochter kaarsjes uitblazen binnenkort, maar ben je bang dat zijn of haar verjaardag gaat tegenvallen door corona? Natuurlijk wordt het geen normale verjaardag, maar er zijn wel heel veel leuke ideeën om het feestje te vieren tijdens de corona uitbraak. 

Vier een klein kinderfeestje

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven gelukkig geen 1,5 meter afstand meer te houden van elkaar, en dat betekent dat het kinderfeestje gewoon door kan gaan! Wel is het goed om na te denken hoe je ook op dit feestje de maatregelen kunt toepassen. Dit zijn een paar tips om de kans op besmetting klein te houden.

  • Beperk het aantal kinderen dat een uitnodiging krijgt.
  • Licht ouders van tevoren in wat jullie precies gaan doen.
  • Laat ouders hun kind bij de voordeur wegbrengen en ophalen. Je kunt dan direct vragen of het kind en zijn familieleden geen klachten heeft.
  • Vier het kinderfeestje het liefst buiten, zodat er voldoende ventilatie is.
  • Informeer de kinderen over welke maatregelen je neemt. Laat hen bijvoorbeeld een paar keer hun handen wassen en ontsmet oppervlaktes die vaak aangeraakt worden.

Koester jullie verjaardagstradities

Qua visite zal het misschien wat stiller zijn op de verjaardag van je zoon of dochter. Extra belangrijk dus om jullie verjaardagstradities gewoon door te laten gaan als dat kan. Krijgt een jarige in jullie gezin bijvoorbeeld ontbijt op bed en zingen jullie altijd een specifiek liedje? Vergeet dit dan vooral niet op de belangrijkste dag van je zoon of dochter. Daarnaast mogen slingers, ballonnen en een stapel cadeaus natuurlijk niet ontbreken. En wat dacht je van het kiezen van het avondeten door de jarige en een schaal met hapjes op de tafel ‘s avonds? Oké, het wordt misschien geen gewone verjaardag, maar daarom is ‘ie wel extra knus!

Bak samen een verjaardagstaart

In deze tijd is positiviteit extra belangrijk. Samen een taart bakken is dan een leuk verzetje! Zoek een feestelijk taartrecept op, voeg samen de ingrediënten bij elkaar en maak er met elkaar een kunstwerkje van. De volgende taarten zien er superfeestelijk uit en zijn leuk om samen te maken:

Roep familie en bekenden op voor de deur te zingen!

Wat een verrassing zal het zijn als je feestvarken elk uur wordt toegezongen vanaf de stoep! Vraag familie en vrienden om de kleine jarige om de beurt en op gepaste afstand toe te zingen vanaf buiten. Je zoon of dochter zal zich waarschijnlijk niet jariger kunnen voelen :–)

Verras met een verjaardags speurtocht

Cadeautjes krijgen is al feestelijk, maar als je ze met een speurtocht kunt verzamelen is dat helemaal leuk! Verras de jarige daarom met een verjaardags speurtocht. Verstop cadeautjes in huis en in de tuin en geef bij elk cadeau een nieuwe aanwijzing voor het volgende cadeau.

De jarige bepaalt!

Als je jarig bent, mag je voor 1 dag bepalen hoe jullie het gaan doen! Laat je zoon of dochter daarom de hele dag zelf beslissen wat hij voor lunch eet, welke film jullie kijken en wat er op het menu staat. Helaas kan niet alles in deze tijd, maar zo heeft hij of zij toch het gevoel dat de dag om hem draait.

Doe samen een spelletje of kijk een film

Een woonkamer zonder visite betekent natuurlijk ook dat er heel veel tijd is om leuke dingen samen te doen. Speel samen bijvoorbeeld een bordspel, leef je met z’n allen uit op de Nintendo Switch of kijk een door de jarige uitgekozen film. Een verjaardag tijdens corona is de uitgelezen kans om even niet aan school of werk te denken, maar om tijd samen te hebben. 

Clown in de tuin

Je hebt het misschien al in het nieuws voorbij zien komen: een clown die de jarige door het raam entertaint vanuit de voor- of achtertuin! De jarige staat dus binnen, terwijl de clown alles uit de kast trekt om hem of haar een leuke tijd te bezorgen. Dat wordt een grote verrassing en een heel fleurig moment voor de jarige.

Verjaardag corona

Een jarige vriend of familielid verrassen tijdens corona

Was je als gast uitgenodigd op een verjaardag die door corona helaas niet doorgaat? Of is de jarige ziek, of valt hij in de risicogroep? Dan zijn er superveel leuke ideeën waarmee je de jarige toch een toffe verjaardag bezorgt! Wij verzamelden de volgende verrassingen.

Verzamel videoboodschappen van vrienden en familie

Heel waardevol: een video vol lieve boodschappen van vrienden en familie. Stuur dus een berichtje naar alle mensen die belangrijk zijn voor de jarige en vraag hen om felicitaties, een herinnering of iets anders leuks te zeggen in een filmpje. Monteer alle filmpjes vervolgens achter elkaar en maak de jarige blij. Ook leuk: de jarige laten videobellen met zijn geliefden!

Verjaardagsstoet met versierde auto’s

De jarige gaat zich heel jarig voelen als er een stoet met versierde auto’s door de straat komt rijden! Laat iedereen zijn auto feestelijk versieren met ballonnen, slingers of spandoeken en rijd al toeterend door de straat. Dit gaan jullie (en de rest van de buurt ;–)) niet meer vergeten!

Zo werd de 10-jarige Karter bijvoorbeeld verrast:

Trommel iedereen op om een kaartje te sturen

Een berichtje via WhatsApp is zo verstuurd, maar in deze tijd is het extra leuk om een feestelijk kaartje te ontvangen. Trommel familieleden en vrienden van het feestvarken daarom op om een leuk verjaardagskaartje voor hem of haar te maken. Wat zal de jarige verrast zijn als er tientallen verjaardagskaarten op de deurmat liggen!

Laat taart bezorgen

Ook al kan je misschien niet langskomen, toch zal de jarige weten dat hij jarig is! Laat bijvoorbeeld een heerlijke taart bezorgen aan het adres van de jarige, zodat hij even vergeet dat het vandaag wat minder leuk zal zijn dan andere jaren. Want hoe blij zou je zelf zijn als er een enorme taart wordt bezorgd op je verjaardag?!

Versier de tuin van de jarige uitbundig

Niets voelt zo feestelijk als de deur uit stappen en te ontdekken dat je tuin volledig versierd is voor je verjaardag! Versier de tuin van de jarige daarom heel feestelijk met een leuk spandoek, heel veel slingers en ballonnen. Een paar leuke leuzen voor op het spandoek:

Naam is jarig! Toeter of bel 3 keer om te feliciteren!
• Talk thirty to me! Naam 30 jaar
• Fijne verjaardag, Naam!

En natuurlijk hoort hier de door een radio dj bedachte schuttingborrel bij: gezellig in de tuin van de jarige borrelen op afstand!

Laat jullie felicitaties viraal gaan

Jarig zijn in tijden van corona is al vrij onvergetelijk, maar hoe leuk is het om er als familie en vrienden een positieve draai aan te geven? Maak bijvoorbeeld een speciale twitterhashtag en roep al jullie volgers op om de jarige te feliciteren en de hashtag te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan #hoeranaamisjarig of #naam31jaar. Ook is het leuk om jullie videofelicitaties viraal te laten gaan door een ludiek filmpje te maken. Zo vergeet de jarige deze dag echt niet meer.

Cadeau via de post

Wil je de jarige graag verrassen met iets leuks op zijn verjaardag? Geef dan een cadeau via de post. Bestel bijvoorbeeld een cadeau bij je kaart, zoals een heerlijke fles wijn, chocola of een cadeaubon. 

Leuke verjaardag ondanks corona!

Ondanks het corona virus heeft de jarige dit jaar misschien toch wel een hele leuke dag! En druk hem of jezelf als jarige vooral ook op het hart dat er veel geliefden zijn die aan hem of haar denken. Uit het oog, maar zeker niet uit het hart!

Tip: Kaartje sturen in tijden van corona? Bekijk dan onze bijpassende corona kaartteksten.

Ook interessant voor jou: