Alles wat je moet weten over kaarten voor je bruiloft

Als je gaat trouwen dan komt daar veel bij kijken. Trouwkaarten versturen, bedankkaarten maken, save the date kaartjes en menukaarten maken. Wij helpen je op weg in deze wereld van trouwkaarten en haar etiquette. Je hebt dus geen stress voor je bruiloft, want wij leggen je precies uit hoe het werkt.

Kaarten voor de bruiloft:

Algemene tips trouwkaarten

We geven je graag eerst een paar goede tips voor het maken, versturen en bestellen van trouwkaarten.

Eenzelfde stijl

Ga je meerdere soorten kaarten bestellen, bijvoorbeeld save the date kaarten, trouw- en bedankkaartjes, ga dan voor eenzelfde stijl. Op de kaarten kun je al heel goed een thema naar voren laten komen. Ga je voor de kleur blauw, laat het dan terugkomen in de kaarten. Ga je voor een stijlvolle bruiloft, kies er stijlvolle kaarten bij. Wat je ook kiest, met de huwelijksuitnodiging zet je direct de toon.

Begin op tijd

Trouwen is ontzettend leuk, maar er komt ook veel bij kijken. Een bruidsjurk passen, een trouwlocatie vinden, een bruidstaart proeven en ga zo nog maar even door. Kaarten zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel belangrijk. Het is de manier om je gasten uit te nodigen. Bestel je kaarten dus op tijd.

Save the date kaarten:
Bestellen: 7 maanden voor de trouwdag.
Versturen: 6 maanden voor de bruiloft.

Trouwkaarten:
Proefdruk bestellen: 12 weken voor de trouwdag of eerder.
Bestellen: 10 weken voor de bruiloft.
Versturen: 6 tot 8 weken voor de bruiloft.

Menukaarten:
Bestellen: 2 weken voor het huwelijk.

Bedankkaarten:
Bestellen: 2 weken voor de trouwdag.
Versturen: op de bruiloft meegeven of tot 3 week na de bruiloft.

Pas getrouwd kaarten:
Bestellen: 2 weken voor de trouwdag tot 1 maand na de bruiloft.
Versturen: 1 maand na de bruiloft.

Save the date kaarten

Save the date kaarten

Als je aan de slag gaat met het bruilofts drukwerk, dan begin je met save the date kaarten. Wees gerust, ze zijn niet verplicht, maar het is wel heel handig! Met save the date kaarten stel je jouw gasten op de hoogte van de trouwdatum, zodat ze deze reserveren in hun agenda.

Voor wie?

Save the date kaarten zijn handig voor iedereen die gaat trouwen in een vakantieperiode, in het buitenland of die een bruiloft over meerdere dagen verdeelt. Ook voor stellen die trouwen in een drukke periode zoals mei, juni, juli zijn save the date kaarten geschikt.

Naar wie?

Save the date kaarten stuur je naar daggasten en avondgasten. Receptiegasten hoef je geen kaartje te sturen, alle info voor hen staat in de trouwkaart.

Wanneer versturen?

Save the date kaarten verstuur je zodra de trouwdatum definitief is. Als regel kun je aanhouden dat je ze minimaal 6 maand voor de bruiloft verstuurt. Zo weet je zeker dat iedereen die uitgenodigd is ook kan komen.

Wat zet je erop?

Dit is misschien wel de meest eenvoudige kaart die je gaat versturen. Als jullie namen en de trouwdatum erop staan, dan ben je in principe al klaar. Plaats eventueel nog je huisadres en een persoonlijke boodschap. Samengevat:

 • Wel trouwdatum
 • Wel de namen
 • Niet de trouwlocatie
 • Niet de dagplanning

Eventueel kun je nog vermelden welk dagdeel de gasten vrij moeten houden. Het programma neem je op in de trouwkaart.

Trouwkaarten maken

Trouwkaarten

Van alle kaarten die je maakt zijn de trouwkaarten het meest belangrijk! Stuur je geen save the date kaarten, dan is de trouwuitnodiging het eerste wat de bruiloft gasten zullen zien. Hiermee bepaal je gelijk de stijl en sfeer die jullie willen uitstralen.

Voor wie?

Iedereen die gaat trouwen!

Wie krijgt er een bruiloft uitnodiging?

De officiële etiquette stelt dat iedereen die ouder is dan 18 jaar een eigen uitnodiging hoort te krijgen, ook als ze nog woonachtig zijn op het adres van hun ouders. Dit is gelukkig niet meer zo gebruikelijk en dus kun je gewoon een kaart per adres sturen. Maar misschien wil je niet iedereen op een adres uitnodigen. Ook daar houdt de etiquette rekening mee:

 • Mevrouw De Jong / Marlies de Jong: alleen mevrouw De Jong is uitgenodigd. Partner en kinderen zijn niet uitgenodigd.
 • De heer Van Dijk en mevrouw De Jong: ongehuwde volwassenen.
 • De heer en mevrouw De Jong: alleen de volwassenen zijn uitgenodigd.
 • Familie of Fam. De Jong: het hele gezin is uitgenodigd

Wie nodig je uit voor je bruiloft?

Meestal zijn dit in ieder geval vrienden, vriendinnen en familie. Maar ook collega’s en kennissen kunnen een trouw uitnodiging ontvangen. Afhankelijk van hoe groot je de bruiloft viert, kun je uitnodigen: je broers en zussen, je ouders, je opa & oma, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, collega’s, baas, klanten, vrienden van vroeger en oude bekenden. Het is jouw dag, dus jij bepaalt. Samen met je partner uiteraard!

Wanneer versturen?

Trouwkaarten verstuur je meestal 6 tot 8 weken van tevoren. De genodigden hebben dan genoeg tijd om de datum te reserveren in hun agenda. Trouw je in een drukke periode, houd dan minstens 2 maanden (8 weken) aan. Stuur een save the date kaart zodat je gasten de datum alvast kunnen reserveren.

Wat zet je erop?

Hier moeten we even wat meer tijd voor vrijmaken. Een trouwkaart bevat veel meer informatie dan de eerder genoemde save the date kaart.

 • De namen van het bruidspaar
 • De aankondiging
  • De trouwdatum
  • De locatie en tijden
 • De contactgegevens van het bruidspaar en de ceremoniemeester(s)
 • De dresscode
 • De cadeautip(s)
 • Of iemand dag- of avondgast is.
 • Een persoonlijke boodschap

Wat er verder nog bij de uitnodiging zit:

 • De routebeschrijving
 • Een RSVP

Namen van het bruidspaar
Wat absoluut niet mag ontbreken zijn de namen van het bruidspaar. Vermeld zowel je voornaam als achternaam, want dat is wellicht niet bij alle gasten bekend. Eventuele tweede namen en doopnamen kun je ook op de kaart zetten, maar dat is geen verplichting. Wil je het helemaal goed doen, houd dan deze volgorde aan:

1. naam van de bruid
2. naam van de bruidegom

Aankondiging van het huwelijk
In de aankondiging gaat het om alle praktische informatie die je gasten nodig hebben. De trouwdatum, informatie over de trouwlocatie en de planning.

Trouwdatum
Het spreekt voor zich, maar we willen het wel even benoemen. Zet op je trouwkaart of huwelijksuitnodiging duidelijk de trouwdatum.

Locatie en tijden
Op de juiste plaats, op de juiste tijd, dat is het doel van de locatie en tijden op de trouwkaart. Zorg voor een overzichtelijke weergave zodat je gasten precies weten waar ze moeten zijn. Dit scheelt jou en je ceremoniemeesters veel stress. Afhankelijk van hoe het trouwprogramma eruitziet vermeld je de aanvangstijd en locatie van de volgende onderdelen:

 • de huwelijksceremonie
 • het dagfeest
 • de kerkdienst
 • de receptie
 • het avondfeest

Zet ook de eindtijd op de uitnodiging. Je gasten weten dan precies wanneer de taxi moet voorrijden en hoe laat ze zich kunnen laten ophalen.

Contactgegevens
Nog een groep gegevens die absoluut niet mogen ontbreken zijn de contactgegevens. Als je gasten vragen hebben, dan is het handig om te weten bij wie ze terecht kunnen. Je kan de gasten ook direct doorverwijzen naar de ceremoniemeesters. Dan word jij niet gestoord in de weken voor je huwelijk. Wil je toch je eigen gegevens (e-mailadres, 06-nummer, adres) op de kaart zetten, maar wil je de rest door je ceremoniemeesters laten regelen? Gebruik dan een variatie op de volgende zin.

Voor vragen over de bruiloft kunnen jullie terecht bij Tim (06-87654321) en Sandra (06-12345678).

Dresscode
Heb je een thema of stijl in gedachten voor de trouwdag, dan wil je natuurlijk dat jouw gasten hierin volgen. Op de kaart kun je een dresscode vermelden. Dit is een echte aanrader als je wilt dat iedereen hetzelfde gekleed is.

Cadeautip
Heb je speciale cadeauwensen, dan is het verstandig dit aan te geven op de trouwkaart. Wil je graag geld ontvangen, zet dan een envelopje op de kaart (zoek in de kaartmaker bij ‘figuren’ op ‘envelop’)

TIP: Zet er ook bij waarvoor je spaart, vaak zijn mensen geneigd om meer te geven als ze weten waarmee ze je helpen.

Dag- of avondgast
Zet op de kaart of iemand dag of avondgast is. Afhankelijk van je budget kun je er ook voor kiezen om twee soorten kaarten te maken. Daggasten ontvangen een kaart met het hele programma en avondgasten een kaart met het avondprogramma. Je kunt ook alleen de openbare trouwlocatie en feestlocatie noemen. Details die gelden voor de daggasten of avondgasten kun je dan in een extra brief zetten.

 • Daggasten zijn voor de hele dag uitgenodigd
 • Avondgasten mogen bij de receptie en het feest aanwezig zijn
 • Receptiegasten zijn alleen voor de receptie uitgenodigd

Persoonlijke boodschap
Om je kaartje uniek te maken mag een persoonlijke boodschap natuurlijk niet ontbreken. Kijk eens bij onze trouwteksten voor inspiratie.

TIP: Geef het ontwerp van de kaart door aan de ceremoniemeesters. Eventuele verrassingen en extra informatie komen dan in dezelfde stijl op een extra kaartje te staan.

Wat er verder nog bij de uitnodiging zit:
Meestal zit er in de envelop van de huwelijksuitnodiging nog extra informatie. Dit wordt meestal door de ceremoniemeesters verzamelt en kan in dezelfde stijl zijn als de trouwkaarten.

Routebeschrijving
In de tijden van TomTom’s en mobiele telefoons is het eigenlijk niet nodig om een uitgebreide routebeschrijving op de kaart te vermelden. Wat je wel moet opnemen zijn de adresgegevens van de belangrijkste locaties. Die vind je hierboven terug. Tip: neem voor je opa en oma een geprinte routebeschrijving mee of nog beter, laat dit over aan de ceremoniemeesters. Je viert de mooiste dag van je leven, dan wil je niet bezig zijn met navigatie.

RSVP
Het is fijn om te weten hoeveel gasten je kan verwachten op jullie huwelijksdag. Laat de genodigden aangeven of ze aanwezig zullen zijn. Dit kun je op de kaart vermelden of eventueel met een apart kaartje doen. Dit wordt de RSVP genoemd (répondez s'il vous plaît). Met andere woorden: laat weten of u wel of niet van plan bent te komen.

Wanneer moet je trouwkaarten bestellen?
Wanneer je de uitnodigingen bestelt is afhankelijk van een paar factoren.

 • Kies je voor rechtstreeks versturen, dan is 8 weken van tevoren voldoende. Het bestellen en versturen valt dan samen, want wij sturen de kaartjes direct naar jouw gasten toe.
 • Je kan de trouwkaarten ook als pakket thuis laten bezorgen. Dan zul je zelf de enveloppen en zegels moeten plakken. Geef jezelf daarom een paar dagen extra tijd.
 • Wil je vooraf nog een proefdruk ontvangen? Neem dan een paar extra dagen voor het ontvangen, beoordelen en eventueel aanpassen van jouw proefdruk. Bestel je voor 20:00 uur, dan gaat hij vandaag nog op de post.

Je kan je trouwkaarten ook eerder bestellen. Wij doen ze dan op de door jou geselecteerde datum op de post. Je ontvangt ze dan wanneer jij ze nodig hebt. Tot slot is het handig om een paar kaarten extra te bestellen, ongeveer 10-15. Als je iemand bent vergeten of als er iets is misgegaan, dan heb je altijd nog een paar kaarten achter de hand. Overigens kun je bij ons eenvoudig achteraf kaarten bijbestellen. Deze ontvang je een paar dagen later in huis.

Menukaarten voor de bruiloft

Menukaarten

Voor wie?

Voor alle stellen die een diner hebben in plaats van een buffet en die de menukaarten graag in dezelfde stijl als de trouwkaarten willen hebben.

Wanneer bestellen?

Menukaarten kun je bestellen zodra je weet wat je gaat eten en uit hoeveel gangen het menu bestaat. Wil je jezelf de vrijheid geven, dan kun je ze een week of twee voor de bruiloft bestellen. Meestal heb je ze een paar dagen later al in huis. Bestel de menukaarten niet in de laatste week voor jullie bruiloft, die week is er al genoeg te doen rondom je bruiloft (zie checklist).

Wat zet je erop?

Op de menukaarten zet je wat je gaat eten. Als je gasten kunnen kiezen tussen twee gerechten, dan zet je ze allebei op de menukaart. Speciale gerechten voor gasten met een allergie of voor vegetariërs hoeven volgens de etiquette niet te worden genoemd. Het mag natuurlijk wel, dan weten ze dat je ook aan hen hebt gedacht. De gerechten zet je in de volgorde van opkomst:

 • Voor een driegangen menu: voorgerecht, hoofdgerecht, dessert
 • Voor een viergangen menu: soep, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert
 • Voor een vijfgangen menu: koud voorgerecht, soep, warm voorgerecht, hoofdgerecht, dessert
Bedankkaartjes bruiloft

Bedankkaarten

Bedankkaarten geven je de gelegenheid om alle genodigden te bedanken voor hun aanwezigheid bij jullie huwelijksfeest. Laat je waardering blijken en bedank je bruiloftgasten.

Voor wie?

Ieder bruidspaar dat heeft genoten van een geweldige trouwdag.

Naar wie?

Naar alle gasten die aanwezig waren op de bruiloft, zodra ze vertrekken of naar het adres van de gasten die aanwezig waren op je bruiloft als je ze achteraf verstuurt.

Wanneer versturen?

Bedankkaartjes kun je geven zodra de gasten vertrekken, maar je kan ze ook een aantal weken na de trouwdag versturen. Het leuke aan deze laatste optie is dat de gasten nog even terug kunnen denken aan de bruiloft. Verstuur ze bijvoorbeeld als je terugkomt van je huwelijksreis, twee of drie weken na de trouwdag.

Wat zet je erop?

Rondom bedankkaarten is er niet zoveel etiquette. Er zijn eigenlijk geen richtlijnen waar je je aan moet houden. Een persoonlijke boodschap is wel heel leuk. Bedank bijvoorbeeld voor de aanwezigheid en het geweldige feest of voor het mooie huwelijkscadeau. Natuurlijk kun je ook iedereen eenzelfde kaartje sturen met een algemene boodschap.

TIP: Zet je bedankkaartje al klaar in je Kaartje2go account. Als jij nog lekker op huwelijksreis zit te genieten van je cocktail, ontvangen je gasten automatisch een persoonlijk bedankje.

Pasgetrouwd kaarten

Pas getrouwd kaarten

Pas getrouwd kaarten stuur je na afloop van de bruiloft. Het is een blij kaartje met de boodschap ‘wij zijn getrouwd’.

Voor wie?

Voor bruidsparen die in stilte of in het klein zijn getrouwd en voor stellen die aan de hele wereld willen laten weten hoe gelukkig ze samen zijn.

Naar wie?

Iedereen die je kent. Pas getrouwd kaarten kun je naar iedereen sturen. Bijvoorbeeld naar mensen die niet bij je bruiloft aanwezig waren.

Wat zet je erop?

Op de pas getrouwd kaart zet je in ieder geval je naam en de trouwdatum. Eventueel kun je nog iets vertellen over de trouwdag. Bijvoorbeeld:

Erica & Tim
Hoera! Wij zijn getrouwd op 15 mei 2021.
Het was een mooie, kleine ceremonie op een zonnige dag.