Ga naar de inhoudGa naar het filter

Kerstonderzoek 2023

Kerst: the most wonderful time of the year... toch? Wij deden een onderzoek onder bijna 1.000 Nederlanders, waarbij we hun 'kerstgekkie-gehalte' polsten met een aantal vragen. En wat blijkt, van een groot deel van de respondenten kunnen we de feestdagen prima overslaan. Benieuwd naar meer verrassende feitjes uit het onderzoek, lees dan snel verder!

Het kerstgekkie-gehalte van Nederland

Wij zijn natuurlijk onwijze kerstliefhebbers, maar geldt dat ook voor de rest van Nederland? Maar liefst 16% zegt zichzelf een echte kerstfan te noemen! 1 op de 4 mensen kijkt uit naar de feestdagen, maar meer dan 50% vindt het ook geen probleem als we dat hele kerst gewoon overslaan. Gelukkig gaf maar 2,5% van de respondenten aan een hekel aan kerst te hebben.  

Wat we dan het aller-allerleukste vinden aan kerst? Samen zijn met familie en vrienden! De helft van de Nederlanders gaf aan dat dit het favoriete feestdagenelement is. De gezellige versiering en lampjes komt op een goede tweede plek, met zo'n 29%. Onderaan de lijst bungelen de kersthits, kerstcadeaus en een feestelijke kerstoutfit, met allemaal minder dan 5% van de respons. We zijn met z'n allen zo dol op kerst, dat we er een heuze 'derde kerstdag' aan vastplakken. Maar liefst 10% van de Nederlanders gaf aan op deze dag kerst te vieren. 

☃️ Psst! Ook 'derde kerstdag' vieren? Stuur een kerstuitnodiging naar vrienden en familie.

Kerstkaarten: Duurzame keuzes, kerstige kiekjes en populaire provincies

Kerstkaarten onderzoek 2023

De kerstkaartenliefde is het grootst in de provincie Gelderland. Zij versturen naar ratio gemiddeld de meeste kaartjes naar dierbaren in de decembermaand. Vooral inwoners van Hellouw weten de brievenbus de vinden. De Kerstman wordt het vaakst gespot in Assen, want in die provinciehoofdstad worden de meeste kaartjes bezorgd. En als Friezen een kerstkaart sturen, maken ze er ook meteen een persoonlijk kunstwerkje van. Maar liefst 57% van de bestelde kerstkaarten was een kerst-fotokaart. In Noord-Brabant geven ze het minst om kerstige kiekjes. Benieuwd of we nog een beetje om onze ecologische voetafdruk denken? Zeker wel! Vooral in de provincie Utrecht zijn ze hier goed mee bezig. Meer dan 13% van de door Utrechtenaren bestelde kerstkaarten werd gedrukt op gerecycled papier.

🎅🏻 Hoort kerstkaarten sturen voor jou ook echt bij de feestdagen? Dan zijn kerstkaartentrends zeker het bekijken waard!

Ontvangen kerstkaarten per provincie

De provincie waar in verhouding de meeste kerstkaarten op de deurmat ploffen is Flevoland, gevolgd door Drenthe en Zeeland. De provincies met de minste ontvangen kerstgroetjes, zijn Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland. 

🥂 Nu je dit weet, kun je het misschien goedmaken met een nieuwjaarskaartje voor jouw dierbaren in deze provincies.

In deze tien plaatsen maak je de meeste kans op een kerstkaart:

Deze woonplaatsen met meer dan 500 inwoners ontvangen de meeste kerstkaarten per persoon:

 1. Langenboom (Noord-Brabant)
 2. Kinderdijk (Zuid-Holland)
 3. De Moer (Noord-Brabant) 
 4. Nieuwolda (Groningen)
 5. Westbroek (Utrecht)
 6. Nieuwkuijk (Noord-Brabant) 
 7. Hoef en Haag (Utrecht)
 8. Haarlo (Gelderland) 
 9. Noord-Sleen (Drenthe)
 10. Wichmond (Gelderland)

Kerstuitgaven: Moeten we op de kleintjes letten?

Maakt de inflatie de donkere dagen van december nog donkerder of zorgen de fonkelende kerstlampjes voor wat licht in de duisternis? We vroegen Nederland waar we dit jaar het meeste geld aan uitgeven, of er een kerstbudget in het leven is geroepen en waar we precies op besparen. 

Kerstuitgaven

Hoewel Nederland aangaf dat de feestdagen voor hen niet draaien om de cadeaus, biecht 1 op de 3 Nederlanders op dat dit toch echt de hoogste kostenpost is in de kerstmaand. Het kerstdiner en de kerstkaartjes staan ook hoog in het lijstje. In tegenstelling tot de kerstoutfit en -versiering, want die kun je natuurlijk ook prima recyclen! De stijgende energieprijzen houden 7% van de Nederlanders niet tegen. Zij laten hun kerstlichtjes het liefst zo vroeg mogelijk schijnen. 55% wacht netjes tot de Sint terug naar Spanje is, en 9% steekt de lichtjes pas vlak voor de feestdagen in het stopcontact. 

Besparen tijdens kerst

Of we op de kleintjes letten dit jaar? Zeker! 7.4% van de Nederlanders gaf aan dit jaar flink de hand op de knip te moeten houden tijdens de kerstperiode. En 9% geeft zichzelf zelfs een kerstbudget. We besparen dan het meest op de kerstcadeaus, want daar geven we (zoals eerder genoemd) toch elk jaar weer het meeste geld aan uit. Ook buiten de deur eten wordt veel genoemd. 1 op de 3 Nederlanders wil hier op besparen dit jaar. De echte kerstgekkies mogen van zichzelf financieel helemaal losgaan in december. Het gaat hierbij om iets meer dan 7% van de Nederlanders. 


Extra: Meest ontvangen en verstuurde kerstkaarten per provincie

Flevoland

Meest ontvangen

 1. Kraggenburg
 2. Swifterbant
 3. Ens

Meest verzonden

 1. Kraggenburg
 2. Luttelgeest
 3. Zeewolde

Drenthe

Meest ontvangen

 1. Noord-Sleen
 2. Grolloo
 3. Gees

Meest verzonden

 1. Nijensleek
 2. Tynaarlo
 3. Een

Friesland

Meest ontvangen

 1. Hollum
 2. Oostbierum
 3. Oudega

Meest verzonden

 1. Burum
 2. Rosterhaule
 3. De Knipe

Zeeland

Meest ontvangen

 1. Driewegen
 2. Renesse
 3. Scharendijke

Meest verzonden

 1. Ouwerkerk
 2. Nieuw Namen
 3. Stavenisse

Groningen

Meest ontvangen

 1. Nieuwolda
 2. Blauwestad
 3. Meerstad

Meest verzonden

 1. Ezinge
 2. Niebert
 3. Westerbroek

Utrecht

Meest ontvangen

 1. Westbroek
 2. Hoef en Haag
 3. Tull en 't Waal

Meest verzonden

 1. Snelrewaard
 2. Hagestein
 3. Leerbroek

Overijssel

Meest ontvangen

 1. Lettele
 2. Lemele
 3. Belt-Schutsloot

Meest verzonden

 1. Eesveen
 2. Wilsum
 3. Scheerwolde

Gelderland

Meest ontvangen

 1. Haarlo
 2. Wichmond
 3. Ommeren

Meest verzonden

 1. Hellouw
 2. Ommeren
 3. Wadenoijen

Limburg

Meest ontvangen

 1. Ransdaal
 2. Vijlen
 3. Epen

Meest verzonden

 1. Noorbeek
 2. Reijmerstok
 3. Mechelen

Noord-Brabant

Meest ontvangen

 1. Langenboom
 2. De Moer
 3. Nieuwkuijk

Meest verzonden

 1. Heusden
 2. Nispen
 3. Dussen

Noord-Holland

Meest ontvangen

 1. Marken
 2. Benningbroek
 3. Oudesluis

Meest verzonden

 1. Marken
 2. Benningbroek
 3. Twisk

Zuid-Holland

Meest ontvangen

 1. Kinderdijk
 2. Zuid-Beijerland
 3. Bleskensgraaf en Hofwegen

Meest verzonden

 1. Kinderdijk
 2. Aarlanderveen
 3. Vlist

Kaartje2go kerstonderzoek persbericht 2023

Kerstonderzoek Kaartje2go 2023

Kerstgevoel? Meer dan de helft van de Nederlanders slaat kerst net zo makkelijk over 

Flevolanders ontvangen meeste kerstkaarten

Zwolle, 5 december 2023 - De kerstboom feestelijk versieren, gezellig tafelen met familie, kerstkaartjes versturen... Veel Nederlanders kijken uit naar kerst, maar lang niet iedereen. Ruim 53% van de Nederlanders laat kerst en alles eromheen liever aan zich voorbij gaan, blijkt uit onderzoek van Kaartje2go. 

De kaartenwebshop deed onderzoek naar de mening van Nederlanders rondom kerst. Hiervoor zijn ruim 1.000 respondenten ondervraagd. 25% daarvan geeft aan juist het hele jaar uit te kijken naar kerst, en 16% noemt zichzelf een echte kerstfan. De meeste Nederlanders geven aan kerstkriebels te krijgen van de lange, koude en donkere dagen. Vooral vanwege de gezelligheid die dat met zich meebrengt.  Een op de drie Nederlanders komt juist in kerstsferen door het hard meezingen van de leukste kerstliedjes. 

Niet op de centen
Aan geld denkt een groot deel van de Nederlanders niet tijdens de feestdagen. Meer dan 70% van de Nederlanders geeft aan geen vast budget te hebben en niet op het geld te letten. Toch zijn er ook nog veel Nederlanders die willen besparen op de feestdagen. De meesten doen dit op kerstcadeaus of kerstoutfits. We lijken over het algemeen niet te veel besparen op het sturen van kerstkaarten. Een op de zes Nederlanders geeft namelijk aan hier het meeste geld aan uit te geven.

Flevoland ontvangt meeste kerstkaarten
Inwoners van Flevoland ontvangen, net als vorig jaar, gemiddeld de meeste kerstkaarten. Dit blijkt uit interne data van Kaartje2go. Waar de brievenbus het minst vaak kleppert in de kerstperiode? Dat is in Zuid-Holland. Inwoners van deze provincie krijgen gemiddeld de minste kerstkaarten op de mat. Als het gaat om het versturen van kaartjes is men in Friesland het meest fanatiek. Zeeland volgt op de tweede plek.

Wel of geen boom 
Wanneer Nederlanders aan kerst denken, denken ze ook aan een kerstboom vol lichtjes en kerstballen. Toch geeft een op de vijf Nederlanders aan dit jaar geen kerstboom in huis te nemen. Ruim 55%  kiest wel voor een boom, maar niet voor een echte. Waar Nederlanders tijdens kerst het meeste behoefte aan hebben? Dat is gezellig samenzijn met vrienden en familie. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dit het leukste te vinden aan de kerstdagen. 

Verantwoording onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.065  Nederlanders in november 2023.  De interne cijfers zijn op basis van oktober t/m december 2022, waarbij onder andere gekeken is naar het aantal verstuurde en ontvangen kerstkaarten.

Benieuwd naar meer cijfers en feitjes? Hier vind je alle Kaartje2go onderzoeken

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.