Trouwen 4 oktober 2021

Bloemen op je bruiloft: alles wat je wilt weten

bloemen bruiloft

Bloemen: wie houdt er niet van? Bloemen zorgen altijd voor nét wat meer gezelligheid en sfeer. Daarom zijn bloemen op een bruiloft een essentiële toevoeging. Toch kunnen we ons indenken dat je je een aantal dingen afvraagt over het gebruik van bloemen op je bruiloft. Want welke bloemstukken zijn er voor een bruiloft, wat is de betekenis van bloemen en hoeveel kosten bloemen op je bruiloft? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over bloemen op je bruiloft!

Welke soorten bloemstukken zijn er voor bruiloften?

Wanneer je erover nadenkt, zijn er meestal erg veel verschillende bloemen op een bruiloft te vinden. Er zijn namelijk heel wat verschillende mogelijkheden voor bloemstukken op een huwelijk. Deze liggen op verschillende plekken en hebben vaak net weer een andere functie of een ander uiterlijk. De volgende soorten bloemstukken zijn er onder andere voor bruiloften.

 • Bruidsboeket
 • Corsages
 • Bloemenkrans of bloemstuk voor in je haar
 • Bloemstuk voor op de auto
 • Bloemstukken voor op de tafels van de verschillende locaties
 • Bloemen bij de ingangen
 • Boeketjes voor de bruidsmeisjes
 • Bloemblaadjes voor de bloemenmeisjes en -jongens
 • Bloemenwand, bijvoorbeeld voor foto’s of voor tijdens de ceremonie
 • Bloemstukjes voor aan jullie stoelen tijdens de ceremonie
 • Bloemen voor op de bruidstaart
Bloemen bruiloft ceremonie

Veelgebruikte bloemen voor een bruiloft en hun betekenis

Hoewel vrijwel alle bloemen hun unieke charmes hebben, zijn er toch bloemsoorten die vaker op bruiloften gebruikt worden dan anderen. Dit heeft te maken met de speciale betekenissen die deze bloemen hebben. Dit zijn een aantal perfecte bloemen voor op bruiloften en de betekenis van de bloemen.

Roos

Het komt vast niet als een verrassing, maar de roos is één van de meest populaire trouw bloemen. De roos staat namelijk symbool voor de liefde en is er in enorm veel varianten. Rozen zijn lekker klassiek, de perfecte bloemen voor een huwelijk in de kerk. Een roze en een witte roos gecombineerd in een trouwboeket hebben een wel heel romantische betekenis: ‘voor altijd samen’.

Hortensia

Naast de roos, is ook de hortensia een bloem die in veel verschillende kleuren verkrijgbaar is. Zo bestaan er witte, paarse, blauwe, rode en roze versies. Met hun prachtige kleur en vorm zijn hortensia’s echte blikvangers in een boeket. Ook staan ze symbool voor schoonheid, eerlijkheid en dankbaarheid.

Tulp

Tulpen zijn niet moeilijk te vinden in Nederland, en dat is maar goed ook! Deze bloemsoort is namelijk een enorm mooie toevoeging aan de bloemen op je huwelijk. Hij staat symbool voor passie, jeugd en liefde. Bovendien geven tulpen met hun vrolijke kleuren aan ieder boeket een extra vrolijke touch.

Aronskelk

De aronskelk is misschien in het algemeen een iets minder bekende bloemensoort, maar niet als het op bruiloften aankomt. De bloem is perfect voor degenen die graag witte bloemen hebben op hun bruiloft. Mocht je toch voor wat meer kleur willen gaan, dan is hij er onder andere ook in het paars en oranje. De aronskelk staat symbool voor zuiverheid.

corsage huwelijk

Gemiddelde kosten van bloemen op een bruiloft

Het is natuurlijk altijd fijn om van tevoren een beetje een schatting te kunnen maken van wat je kwijt bent. Hoeveel je uiteindelijk precies moet betalen voor de bloemen op je bruiloft, ligt aan hoeveel specifieke wensen je hebt. Kies je bijvoorbeeld bloemen op de bruiloft die op dat moment in het seizoen zijn? Dan ben je al minder geld kwijt dan wanneer je dat niet doet.

Om en nabij zal een bruidsboeket zo’n 150 euro kosten. Dit ligt vooral aan het feit dat er meer uren werk in zit dan bij een alledaags boeket. De prijzen van corsages lopen erg uiteen. Zo zijn er corsages van slechts vijf euro, maar ook van rond de 60 euro. Dit ligt dus aan je eigen voorkeur. Dan is er nog de rest van de bloemstyling. Denk hierbij aan de bloemen op tafel, op de auto, in de rest van de zaal en tijdens de ceremonie. Ga je all out, reken hiervoor dan zeker wel zo’n 1000 euro of meer.

Goede alternatieven voor bloemen

Hoewel we het deze hele blog lang al over bloemen op bruiloften hebben, zijn er ook genoeg alternatieven beschikbaar. Dit is bijvoorbeeld een goede optie als je allergisch bent, maar ook gewoon als je op zoek bent naar nét iets anders. Hier zijn een paar alternatieven voor als je toch liever geen bloemen hebt op je bruiloft.

 • Droogbloemen
 • Papieren bloemen
 • Zijden bloemen
 • Vetplanten
 • Schelpen
 • Fruit
 • Veren
bruidsmeisjes bloemen

Hoe kun je een bruidsboeket bewaren?

Als je bruiloft voorbij is, wil je je die dag natuurlijk voor altijd blijven herinneren. De bloemen van je bruiloft bewaren is de perfecte manier om de sfeer van deze bijzondere dag te vereeuwigen. Er zijn verschillende manieren om je bruidsboeket te bewaren. Je kunt hem professioneel laten drogen, of dit zelf doen door het boeket op de kop in een donkere en droge kamer te hangen. Wil je er echt iets bijzonders van maken? Dan kun je het boeket ook vereeuwigen in hars.

Bloemen op je bruiloft

Met deze informatie kom je hopelijk een heel eind met het kiezen van bloemen voor je bruiloft! Wil je nog meer bruiloft inspiratie? Kijk dan bijvoorbeeld hier hoe je een dagindeling maakt.

Ook interessant voor jou: