Kinderfeestjes 21 juni 2018

Kinderfeestje 5 jaar: de leukste tips en ideeën!

Kinderfeestje 5 jaar: de leukste tips en ideeën!

Als jouw zoon of dochter 5 jaar wordt, is het tijd voor een feestje! Niet alleen de verjaardag zelf is een groot spektakel; ook het kinderfeestje is een leuk moment met taart, cadeautjes en spelletjes! Wij verzamelden de beste tips en ideeën voor een kinderfeestje voor 5 jaar en deelt ze met je.

Hoeveel kinderen uitnodigen voor een kinderfeestje bij 5 jaar?

Bij het organiseren van een kinderfeestje ga je allereerst samen met je kind bedenken hoeveel en welke kinderen er mogen komen. De meeste ouders houden het aantal levensjaren van hun zoon of dochter aan voor het aantal kinderen. Wordt jouw kind dus 5 jaar? Dan mag hij of zij 5 jongens of meisjes uitnodigen. Deze richtlijn is vooral bedacht zodat het voor je kind niet te druk is op zijn feestje. Natuurlijk kun je zelf het beste inschatten of je kind meer of minder kinderen kan uitnodigen.

Hoe lang duurt een kinderfeestje voor 5 jaar?

Als kind is een kinderfeestje een erg indrukwekkende belevenis. Veel ouders vragen zich daarom af hoe lang een kinderfeestje voor 5 jaar ongeveer kan duren en leuk blijft. Voor 5-jarigen is een kinderfeestje dat 3 uur duurt lang genoeg. De meeste kinderen zijn dan moe van het spelen en van alle indrukken die ze op hebben gedaan. Maak van tevoren een globale planning, zodat je ongeveer weet hoeveel tijd je voor activiteiten hebt.

Activiteiten om te doen met een kinderfeestje bij 5 jaar

Als je de planning ongeveer vastgesteld hebt, kun je beginnen met de invulling van het kinderfeestje. Met de volgende activiteiten wordt het kinderfeestje sowieso een succes!

Speurtocht als kinderfeestje

De leukste kinderfeestjes zijn die met de simpelste activiteiten. Een speurtocht is iets dat bijna alle kindjes leuk vinden. Houd bijvoorbeeld een speurtocht in het bos en hang lintjes in de bomen waar opdrachtjes aan vast zitten. Heb je geen bos in de buurt? Doe dan een speurtocht in je wijk en zet met stoepkrijt de route uit.

Verkleedfeest met kleine prinsessen of piraten

Lijkt het jou of je kind leuk om een themafeest te organiseren? Maak er dan een verkleedfeest van met verkleedkleren en schmink! Kies bijvoorbeeld voor een piratenfeest of een prinsessenfeest en laat de kinderen in stijl spelletjes spelen. De bekende spelletjes tover je namelijk gemakkelijk om in een prinsessen- of piratenspel. Ga bijvoorbeeld haringhappen (snoephappen) met snoepvisjes tijdens een piratenfeestje!

Naar een overdekte of buitenspeeltuin

Soms hoeft een kinderfeestje organiseren niet veel moeite te kosten. Wat dacht je bijvoorbeeld van spelen in een (overdekte)speeltuin? Monkey Town of Ballorig zijn ware speelparadijzen voor kleine kinderen! Er zijn ook veel grote buitenspeeltuinen in Nederland waar de kinderen gratis of tegen een kleine entreeprijs naar hartelust kunnen spelen. Vraag op de uitnodiging of de kinderen kleren kunnen aantrekken om lekker in te spelen.

Kinderfeestje thuis vieren: knutselen

Wil je het kinderfeestje van je zoon of dochter het liefste thuis vieren? Ga dan samen knutselen met zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes! Maak bijvoorbeeld samen een masker in het thema van het feestje of koop een leuk knutselpakket om te knutselen. In zo’n knutselpakket zitten alle benodigdheden om een compleet knutselwerkje te maken.

Picknicken en spelen in het bos

Veel kinderen vinden spelen in het bos fantastisch, dus waarom zou je de vriendjes en vriendinnetjes van je kind niet meenemen naar het bos? Neem een goed gevulde picknickmand mee en ga lekker samen eten in het bos, om de kinderen daarna heerlijk te laten spelen! Nog leuker is het om van tevoren een hut te maken in het bos en hier lekker te eten en te spelen. Verzamel oude kleden, neem genoeg benodigdheden mee om de hutten mee vast te maken en vergeet de kussens en dekentjes niet om het gezellig te maken!

Bezoek een pannenkoekenrestaurant

Een kinderfeestje organiseren kan je natuurlijk ook doen in een pannenkoekenrestaurant! Het voordeel van veel pannenkoekenrestaurants is dat er vaak leuke speelgelegenheden bij zitten om de kids te vermaken. Begin het kinderfeestje met pannenkoeken eten in het restaurant, waarna de kinderen kunnen gaan spelen in de speeltuin. Tussendoor kunnen ze zingen voor de jarige, cadeautjes uitpakken en wat drinken, om daarna weer lekker verder te spelen.

Wil je nog meer tips voor een verjaardagsfeestje? Lees ons artikel met 7 ideeën voor een onvergetelijk kinderfeestje!

Spelletjes voor tijdens een kinderfeestje 5 jaar

Wil je er een ouderwets gezellig kinderfeestje voor thuis van maken met spelletjes? De volgende spelletjes zijn leuk voor 5-jarigen.

Snoepmemory

Snoepmemory is een heel eenvoudig spelletje, maar heel veel kinderen vinden dit geweldig om te doen. Neem een even aantal van dezelfde bekers die niet doorzichtig zijn. Maak vervolgens paren met dezelfde snoepjes en leg onder elke beker één snoepje. Zet de bekers vervolgens door elkaar heen en laat elk kind steeds twee bekers kiezen. Als hij twee dezelfde snoepjes vindt, mag hij de snoepjes opeten.

Parachutist

Voor het spel Parachutist teken je buiten een grote cirkel. De kinderen moeten vervolgens ongeveer 10 meter verspreid van de cirkel af staan. Als je ‘start!’ roept gaan alle kinderen rondjes draaien. Wanneer je zegt ‘We stijgen op’ draaien de kinderen langzaam, als je zegt ‘We komen op gang’ gaan ze sneller draaien en bij ‘We hebben volle snelheid!’ draaien ze zo snel mogelijk. Hebben de kinderen lang genoeg gedraaid? Dan zeg je ‘Nu!’, waarna alle kinderen proberen te ‘landen’: ze trekken aan het denkbeeldige touwtje van hun parachute en proberen in de cirkel te lopen. Doordat ze duizelig zijn van het draaien leidt dit tot heel grappige situaties!

Skippybalrace

Een eenvoudig spelletje om te spelen is skippybalrace. Koop of leen twee skippyballen en teken twee lijnen met ongeveer 10 meter ertussen. Vervolgens racen de kinderen in tweetallen tegen elkaar om zo snel mogelijk over de finishlijn te komen!

Ballonnendans

Het spel ballonnendans is eigenlijk een soort stoelendans, maar dan met ballonnen. Alle kinderen houden ballonnen in de lucht, waarbij er een ballon minder is dan het aantal kinderen. Als de muziek stopt moet elk kind een ballon opvangen. Het kind dat geen ballon vangt, is af. Na elke ronde haal je een ballon weg en gaat het spel weer verder. Het kind met dat de laatste ballon uiteindelijk vangt, heeft gewonnen.

Wasknijperspel

Bij het wasknijperspel krijgt elk kind 5 wasknijpers aan zijn shirt. Vervolgens moeten de kinderen proberen om hun wasknijpers bij de andere kinderen aan het shirt te hangen. Als je ‘stop!’ zegt worden de wasknijpers geteld. Het kind met de minste wasknijpers aan zijn shirt heeft gewonnen!

Tips voor het organiseren van een kinderfeestje

Tijdens het kinderfeestje wil je natuurlijk dat iedereen het naar zijn zin heeft. Met de volgende tips zorg je ervoor dat de sfeer goed blijft.

  • Houd niet te veel vast aan je planning. Soms zijn kinderen snel uitgekeken op een activiteit, terwijl een andere activiteit onverwacht veel langer duurt.
  • Zorg voor een plan B! Bedenk nog wat extra spelletjes om de kids te vermaken als je tijd over hebt, regel nog een paar handen dat bij kan springen bij noodgevallen en zorg voor een ander gerecht voor als iemand het eten niet lust.
  • Vrij spelen vinden kinderen van 5 jaar soms leuker dan de bedachte spelletjes en activiteiten uitvoeren. Willen een aantal kinderen liever iets anders doen of met het speelgoed van je zoon of dochter spelen? Laat ze lekker hun gang gaan, zodat iedereen het naar zijn zin heeft.

Bekijk onze kinderfeestjes checklist om niets te vergeten!

Met deze tips en ideeën wordt het kinderfeestje 5 jaar van jouw zoon of dochter onvergetelijk leuk! Wil je niks vergeten tijdens het feestje? Bekijk dan ook onze checklist voor een kinderfeestje. En lees voor meer leuke spelletjes en activiteiten ook ons artikel met ideeën voor een kinderfeestje bij 4 jaar!

Ook interessant voor jou: