Kerst
Blog Artikelen Kerst Zo tuig je je kerstboom perfect op!
Door: Kaartje2go
Functie: Blogger
Geplaatst 07-12-17
 

Zo tuig je je kerstboom perfect op!

Nadat we de goedheiligman uitgezwaaid hebben, halen we massaal onze kerstversiering uit de berging. Het is weer tijd om de kerstboom op te tuigen! En dat is nog best wel een klusje. Die kerstlampjes zijn elk jaar weer een gedoe, je ontdekt achteraf altijd lege plekken in je kerstboom en de kerstboom zelf staat meestal scheef. Wij doken daarom in de materie van het kerstboom optuigen en geven je onze tips voor de perfecte kerstboom!

Tips bij het kopen van je kerstboom

Ben je een pietje precies als het gaat om het uiterlijk van je kerstboom zelf? Schaf dan een kunstkerstboom aan. Deze hoef je niet te onderhouden, staat met een paar handelingen rechtop en deze kun je bijna niet scheef neerzetten. Als je toch voor een echte kerstboom kiest, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Kijk bij het kopen van je kerstboom of deze mooi vol is en geen lege plekken heeft. En kies je een kerstboom met kluit? Dan zul je merken dat deze zich niet graag laat rechtzetten. Wanneer je een kerstboom zonder kluit kiest, zet je deze gemakkelijk recht met een kerstboomstandaard. Wel raakt deze kerstboom zijn naalden sneller kwijt dan een boom met kluit. Alle voor- en nadelen van beide bomen lees je in ons artikel Kies je een echte kerstboom of een kunstkerstboom?.

De kerstboomformule: calculator voor het aantal lampjes, ballen en slingers

Nu je je kerstboom hebt gekozen, is het tijd om je te buigen over de lampjes, ballen en de lengte van je slingers. Bij het kopen hiervan kun je natuurlijk zelf een inschatting maken van wat je allemaal nodig hebt, maar wist je dat je het ook kunt berekenen? Studenten van de Universiteit van Sheffield ontwikkelden de kerstboomcalculator die met de lengte van je kerstboom het aantal kerstlampjes, kerstballen en slingers berekent. Het is dan alleen nog een kwestie van alles goed verdelen om de perfecte kerstboom op te tuigen!

Tips voordat je je kerstboom optuigt

Voordat je je enthousiast stort op het optuigen van je kerstboom, moet je nog even een aantal dingen checken. Je goede humeur daalt namelijk al snel als je merkt dat er onderdelen kapot zijn of missen. Check een paar dagen van tevoren of je kerstlichtjes het nog doen. Zo heb je genoeg tijd om je lichtjes te maken of nieuwe kerstlichtjes te kopen. Zorg ook voor een mooie afwerking van de onderkant van je kerstboom. Een kerstboom met kluit heeft vaak niet meer nodig dan een mooie pot, maar een kerstboomstandaard kun je het beste bedekken. Koop een kerstboommand, een mooie kleed of drapeer er een nepvachtje omheen. Kies als laatste van tevoren welke kleuren je wilt gebruiken in je boom. Zo ga je gericht winkelen.

Hoe tuig je een kerstboom op?

Wanneer je alles in huis hebt, is het tijd om je kerstboom op te tuigen. Er zijn een aantal dingen waar je dan rekening mee moet houden, zodat het optuigen van je boom soepel en zonder stress verloopt.

Verlichting

Als je boom staat, begin je altijd met de verlichting. In sommige kunstkerstbomen zitten al lichtjes, waardoor je hier geen omkijken meer naar hebt. Wanneer je de kerstlichtjes zelf moet bevestigen, leg je ze eerst losjes op hun plek. Begin bovenaan en let erop dat de stekker bij het stopcontact uitkomt. Wanneer alle lampjes losjes over de takken hangen, zet je de lichtjes aan en neem je een paar meter afstand van de boom. Knijp vervolgens je ogen dicht en kijk door je wimpers naar de verdeling van de lichtjes. Zo kun je hier en daar nog wat aanpassingen doen. Wanneer alles mooi verdeeld is maak je de lichtjes vast.

Slingers en kralenkettingen

Nu de lichtjes vast zitten, ga je de slingers en kralenkettingen draperen. Ook hier geldt: werk van boven naar beneden. Heb je brede en smalle strengen met slingers en kettingen? Hang dan de smalle strengen bovenin en de brede strengen onderin. Nadat alle slingers en kettingen hangen, neem je opnieuw afstand van je boom om de verdeling te bekijken en aan te passen.

Kerstballen en ornamenten

Na de slingers en kettingen, zijn de kerstballen en kersthangers aan de beurt. Maar voordat je deze in de kerstboom hangt, bevestig je de piek. Dit klinkt misschien gek, maar zo voorkom je dat er kerstballen sneuvelen tijdens het bevestigen. Vervolgens maak je groepjes met verschillende kerstballen en hangers. Zo hangen dezelfde kleuren en ornamenten straks niet naast elkaar. Ook bij de kersthangers geldt dat kleine hangers beter bovenin gehangen kunnen worden en grote hangers onderin. De kerstversiering komt verder het beste tot zijn recht als je het niet laat rusten op een andere tak. Hang trouwens niet alle kerstballen en ornamenten direct in de boom, maar laat er een aantal over. Hiermee vul je lege plekken in je boom op en maak je je kerstboom af.

Wat is jouw tip voor het optuigen van de kerstboom?

Of je kerstboom perfect is, bepaal je natuurlijk zelf. Toch creëer je met onze tips een evenwichtige boom met goed verdeelde verlichting, slingers en hangers. En als je de kerstboomcalculator gebruikt, dan moet het helemaal goedkomen! Nu kun je heerlijk zelf kerstkaartjes maken bij je sfeervolle kerstboom. Zijn de feestdagen voorbij? Doe alle hangers en slingers netjes in een doos en rol de verlichting op. Zo voorkom je irritatie en kerststress voor volgend jaar! Wat is jouw tip voor het optuigen van de kerstboom?

Samenvatting
Zo tuig je je kerstboom perfect op!
Titel artikel
Zo tuig je je kerstboom perfect op!
Omschrijving
Nadat we de goedheiligman uitgezwaaid hebben, halen we massaal onze kerstversiering uit de berging. Het is weer tijd om de kerstboom op te tuigen! En dat is nog best wel een klusje. Die kerstlampjes zijn elk jaar weer een gedoe, je ontdekt achteraf altijd lege plekken in je kerstboom en de kerstboom zelf staat meestal scheef. Wij doken daarom in de materie van het kerstboom optuigen en geven je onze tips voor de perfecte kerstboom!
Auteur
Publisher Name
Kaartje2go
Publisher Logo
 
 
Gerelateerde artikelen
Kerst

Top 10 kerstmarkten van de Benelux (2017)

Dé manier om in de kerstsfeer te komen is het bezoeken van een kerstm...

Lees verder
Kerst

Kerst collectie 2018: wanneer in de winkels?

Mag het voor jou altijd kerst zijn, luister je in juli al naar kerstmu...

Lees verder

Reageren

Inspiratie en tips ontvangen?