Kerst 4 december 2021

10 tips voor de ultieme kerstsfeer

kerstsfeer

De feestdagen staan weer voor de deur. Heb je nog geen kerstgevoel? Dan komen deze tips vast als geroepen. Want we hebben de leukste tips voor het aanwakkeren van je kerstsfeer op een rijtje gezet. Perfect voor de eerste dagen van december, maar de echte kerstfanaten kunnen hier zelfs hartje zomer mee aan de slag. It’s beginning to look a lot like Christmas, dus lees je mee?

Wat is nou precies “het kerstgevoel”

We hebben allemaal wel eens gehoord van het kerstgevoel of de kerstsfeer. Maar wat dat precies inhoudt is moeilijk uit te leggen. Dat komt omdat dit voor veel mensen iets anders betekent. Het kerstgevoel is namelijk een mix van herinneringen, geuren, emoties en waarden die jij zelf aan Kerstmis hebt gekoppeld. Je kunt dus een bepaald liedje horen en direct zin krijgen in de feestdagen. Of specifieke etenswaren in de winkel zien en een mini flashback krijgen naar het kerstdiner van vorig jaar.

Breng kerstsfeer in huis

Dan is het nu tijd voor de tips. We beginnen lekker binnenshuis, want daar kun je het best vertoeven tijdens de koude winterdagen. Een flinke dosis kerstsfeer doorvoeren in je interieur doe je heel eenvoudig met deze trucjes.

Tip 1: De vensterbank versieren

Wat is het eerste wat je ziet wanneer je langs iemands huis loopt? Precies, de ramen en de vensterbank! En de vensterbank in kerstsfeer brengen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel werk te kosten. Spuit wat gezellige nepsneeuw op het raam of plak glinsterende slingers langs de randen voor een instant feestelijk gevoel. De vensterbank zelf maak je extra kerstig met bijvoorbeeld dennengroen en lampjes. Of versier de plantjes die je normaal al op de vensterbank hebt staan met kleine kerstballen.

Tip 2: Kaarsjes zorgen voor het kerstgevoel

Als we het hebben over kerstsfeer ideeën kunnen kaarsjes zeker niet ontbreken. Het lijkt een kleine handeling, maar kaarsen maken zoveel verschil in je interieur. Het geeft je huis direct iets gezelligs door het mooie, warme licht. Je kunt natuurlijk ook lekker uitpakken door te kiezen voor geurkaarsen in kerstthema. Want geuren als peperkoek, appeltaart, dennen en wilde vijg verspreiden de kerstsfeer heerlijk door je huis.

Tip 3: Stel de ultieme kerstplaylist samen

Niets brengt je zo lekker in de Christmas mood als een goede kersthit. Stel daarom je persoonlijke kerstlijst samen met al je favoriete kerstliedjes. Superfijn als achtergrondmuziekje gedurende de dag. Maar het is ook lekker om af en toe keihard mee te blèren met Mariah, Wham en Youp van ‘t Hek. 

We maken het je graag gemakkelijk, dus we hebben ook alvast een kant-en-klare playlist voor je samengesteld. Veel luisterplezier!

Kaartje2go kerstplaylist

Out and about: kerstsfeer buiten

Buiten kun je ook kerstsfeer creëren, of je nu gaat voor stijlvol landelijk of voorkeur hebt voor spectaculaire kerstvibes. Wanneer je je tuintje of balkon omtovert tot winterparadijs komt dat kerstgevoel vanzelf.

Tip 4: Tover je huis om tot een lichtpuntje

Bij Kerstmis horen lampjes. In de boom of als kaarsje op tafel, maar ook in de tuin kun je los met lichtjes. Een sfeervolle lichtslinger langs je dak en ramen doet wonderen voor de kerstsfeer. Maar als je echt wilt dat jouw huis het stralende middelpunt van de straat wordt, kun je ook gaan voor knipperlichtjes of lampjes in allerlei kleuren. 

🎅🏼 Voor lampjesinspiratie raden we de grappige kerstfilm Deck the Halls aan.

Tip 5: Een landelijke kerstsfeer in de tuin

Als je al dat lichtgeweld iets te veel van het goede vindt kun je het ook wat subtieler aanpakken. Ga in dat geval voor een landelijke stijl qua decoratie. Denk hierbij aan houten accenten, een gezellige vuurkorf of een mooie kerststal. Als je graag creatief bezig bent kun je ook een mooie kerstkrans maken en deze aan de voordeur hangen. Klassiek en feestelijk.

Activiteiten om je kerstgevoel aan te wakkeren

Kom in de kerstsfeer met deze gezellige activiteiten en laat die Christmas spirit de vrije loop. En de kerstplaylist die je eerder gemaakt hebt komt hier ook zeker goed van pas.

Tip 6: Kerstknutsels en -frutsels

Haal de knutselspullen maar uit de kast. Want met kerstballen verven, sneeuwvlokken knippen en kerstmannetjes knutselen komt dat kerstgevoel vanzelf. Misschien heb je zelf wat kleine kerstelfjes rondlopen die je willen helpen. En anders is er altijd wel een neefje of buurmeisje te porren voor een goede kerstknutselsessie.

Geen idee wat je moet knutselen? Lees dan zeker ons blog over kerst knutselideeën.

Tip 7: Duik de keuken in

Je moet nog heel even wachten op het kerstdiner. Maar dat betekent niet dat je niet alvast wat kerstige recepten kunt uitproberen. Het kerstgevoel wordt voor veel mensen aangewakkerd door bepaalde geuren. Dus wie weet, kom jij helemaal in de kerstsfeer tijdens het bakken en versieren van kerstkoekjes. Je kunt ook een heerlijke kerstgeur verspreiden in je huis door bepaalde ingrediënten lekker te laten pruttelen. Het recept voor deze kerstgeur vind je hier!

Tip 8: Kerstkaarten schrijven

Als het om kerstkaarten gaat kun je niet vroeg genoeg beginnen met schrijven. En pak vooral lekker uit om in de kerstsfeer te komen. Met dit mini stappenplan worden je kerstkaarten dit jaar een echte knaller.

1. Begin met het samenstellen van een lijst met mensen die je een kaart wilt sturen. Natuurlijk vrienden en familie, maar denk ook eens aan je favoriete collega of de lieve buurvrouw.

2. Daarna kun je alvast voor iedereen een lieve kerstgroet bedenken en uittypen op de computer. Dan hoef je ze straks alleen over te schrijven of typen en maak je minder snel foutjes.

❤️ Inspiratie voor liefdevolle teksten op je kerstkaart

3. Kies en bestel de allermooiste kerstkaartjes. En als je dan toch bezig bent maak je het feest compleet met gekleurde enveloppen en bijpassende adresstickers en sluitzegels!

Tip 9: Vang de kerstsfeer in een foto

En als je dan toch lekker bezig bent met het uitkiezen en schrijven van je kerstkaarten, voorzie ze dan meteen van een leuke foto. Want met een foto kerstkaart maak je jouw lieve kerstgroetjes echt persoonlijk. Dus hup, foute kersttruien aan en gaan met die banaan! Pak lekker uit en ga voor een heuse kerst fotoshoot om alvast in de kerstsfeer te komen.

Tip 10: De kerstboom versieren

Niets roept “Goedemorgen kerstsfeer!” als een prachtig versierde kerstboom wanneer je ‘s ochtends beneden komt. Maar die boom moet je natuurlijk wel eerst zelf even optuigen. Het versieren van de kerstboom geeft veel mensen een kerstgevoel. Heerlijk rustig in je eentje of gezellig samen met de hele familie. 

🎄 Kerstsfeer zonder boom kan natuurlijk ook. We schreven daarvoor een blog met mooie alternatieven voor een kerstboom in je huis.

De kerstsfeer vasthouden

We denken dat het vinden van jouw ultieme kerstgevoel wel moet lukken met de tips uit dit artikel. En als je eenmaal in de kerstsfeer zit kan het feest pas echt beginnen. Tijd om aan de slag te gaan! Met onze handige kerstchecklist wordt de Kerstmis van dit jaar er eentje om nooit te vergeten. 

Download de checklist hier

Ook interessant voor jou: