Kerst 4 december 2020

13 leuke tips om kerstavond te vieren tijdens corona

Kerstavond tips ideeën

Met kerstavond is de fijnste tijd van het jaar dan echt aangebroken: kerst! De boodschappen zijn gedaan, de kerstboom is opgetuigd en we gaan genieten van een paar heerlijke dagen vol gezelligheid. Dit jaar is kerstavond door corona misschien wel een beetje anders, maar je hebt nog genoeg mogelijkheden om er een leuke avond van te maken. Ben je benieuwd hoe je kerstavond precies kunt vieren tijdens corona, en wat je kunt doen? Wij zetten 13 leuke tips en ideeën voor de kerstavond van 2021 op een rij. 

Wanneer is kerstavond 2021?

Een veelgestelde vraag rond kerst is wanneer kerstavond nou precies is. Kerstavond is elk jaar op 24 december, de avond voor kerst, en in 2021 valt kerstavond op een vrijdag. Kerstavond is trouwens ook direct het begin van kerst. Dit komt voort uit het jodendom, waar de dag begint met een nacht. Het christendom nam dit over, waardoor kerstavond een ding is. Je kunt zelfs zeggen dat kerst en kerstavond op 24 december na het ondergaan van de zon beginnen, om 16:25 uur. Kerstavond is afgelopen om 00:00 uur, op 25 december dus eigenlijk.

1. Coronaproof kerstavond vieren met familie of vrienden

Omdat het coronavirus heerst, zal kerst er waarschijnlijk anders dan anders uitzien. We mogen niet zoveel mensen uitnodigen door corona, dus kerstavond is het ideale moment om familie en vrienden uit te nodigen die je normaal met kerst zou zien. We geven je graag tips hoe je veilig kerst kunt vieren tijdens corona.

2. Laatste kerstkaartjes rondbrengen

Oeps, elk jaar zijn er wel wat familieleden en vrienden die we vergeten een kerstkaartje te sturen. Op kerstavond kan dat gelukkig nog! Je moet er wel even zelf de deur voor uit om het kaartje te brengen. Al kun je natuurlijk ook een leuke nieuwjaarskaart maken vanuit je warme kersthuis :–)

3. Vrijwilligerswerk doen met kerstavond

Kerstavond vieren kan door corona even niet als normaal. Grote kans dat je je plannen hebt moeten wijzigen voor 24 december! Maak er dankbaar gebruik van door je tijd te besteden aan vrijwilligerswerk. Kijk bijvoorbeeld eens bij NLvoorelkaar of de Voedselbank, of zoek een initiatief bij jou in de buurt. 

4. Hoe kerstavond vieren? Met een eigen kerstavond traditie!

Als je denkt aan kerst, denk je vast ook aan de kerstavonden van toen je nog een kind was. Je had samen met je ouders en broers en zussen vast eigen tradities en gewoontes waar je elk jaar weer naar uitkeek. Maak dus zelf ook je eigen kerstavond traditie samen met je partner of gezin! Ga bijvoorbeeld samen kerstkoekjes bakken, hang de laatste kerstornamenten in de kerstboom of kijk samen weer die ene kerstfilm. Met jullie eigen kerstavond traditie verheugen jij en je familie je elk jaar weer op kerst.

5. Bezoek of kijk een kerstnachtdienst

Een mooie manier om kerst te beginnen is om op kerstavond naar de kerk te gaan. Tijdens de mis of kerstdienst besef je weer even waar kerst om draait en hoor je de mooiste kerstliederen. Kerstavond vieren is door corona wat lastiger dit jaar, en daarom worden er online ook heel veel kerkdiensten uitgezonden.

Onder andere deze kerken streamen hun dienst:

Wil je meer weten over wat we precies vieren met kerst? Lees dan onze meestgestelde vragen over kerst

6. Corona en kerstavond vieren: thuis met een kerstig boek

Kerstavond is de ideale avond om eens heerlijk in een boek te duiken. En waarom zou je geen boek kiezen waar een kerstige twist in zit? De volgende boeken roepen dat kerstgevoel helemaal op.

 • Een kerstvertelling/A Christmas Carol – Charles Dickens
 • Vriendschap – Danielle Steel
 • Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling
 • Winterzon – John Grisham
 • De notenkraker – E.T.A. Hoffman

7. Zwijmelen bij de All You Need Is Love kerstspecial

Hou je van feelgood films of zie je graag mensen herenigd worden met hun geliefden? Dan kun je kerstavond vieren met de All You Need Is Love kerstspecial van 2021! Presentator Robert ten Brink zorgt er voor de 30e(!) keer voor dat Nederlanders weer kerst kunnen vieren met hun familie of geliefde uit het buitenland. De All You Need Is Love kerstspecial is op 24 december om 20:30 uur te zien op RTL4.

8. Kerstavond vieren tijdens corona: spelletjesavond

Superleuk: spelletjes doen tijdens kerstavond! Ook met vrienden kun je tijdens corona alsnog een hele gezellige spelletjesavond hebben. In ons artikel met leuke bordspellen voor de kerst vind je heel veel tips om digitaal of in elkaars bijzijn coronaproof spelletjes te spelen.

9. Kerst knutselen

Als je je huis op de valreep nog net iets gezelliger wilt maken, kun je natuurlijk ook gaan kerst knutselen op kerstavond 2021! Maak bijvoorbeeld je eigen sneeuwbol met onze tips of maak een kerstbal van oude kerstkaarten. Print ook een paar leuke kerst kleurplaten voor als je kinderen hebt, want zo vermaken zij zich ook.

Ook leuk om te lezen: 12x knutselen voor kerst!

10. Houd een filmmarathon

Een van de manieren om het ultieme kerstgevoel te krijgen is om een kerstfilm te kijken. Houd daarom een filmmarathon met leuke kerstfilms.

Een aantal klassieke kerstfilms:

 • Arthur Christmas
 • The Polar Express
 • How The Grinch Stole Christmas
 • Frozen I en II
 • Home Alone 1, 2, 3, 4 en 5
 • The Holiday
 • Love Actually
 • The Christmas Chronicles
 • A Christmas Prince
 • Elf

11. Bereid het kerstdiner alvast voor

Als je graag in de keuken staat is kerstavond hét moment om alvast de eerste voorbereidingen te treffen. Laat het vlees al lekker marineren, zet alle ingrediënten klaar en was je kerstservies alvast af. En wist je dat gerechten als soep en stamppot de volgende dag zelfs nog lekkerder zijn? Maak deze dus vooral een dag voor kerst! Met onze tips voor het dekken van je kersttafel kun je de tafel ook alvast feestelijk aankleden.

12. Maak een kerstpuzzel

Ja, het is cliché, maar kerstavond kun je ook vieren door een leuke kerstpuzzel te maken. Wat dacht je van een komische legpuzzel van 1000 of meer stukjes? Natuurlijk is er ook de jaarlijkse AIVD kerstpuzzel vol cryptische opgaven om je hersens mee aan het werk te zetten. Met een kopje thee of warme chocolademelk erbij ben jij die avond wel zoet.

13. Maak een ritje langs alle kerstlichtjes

Even geen inspiratie wat je kunt doen met kerstavond? De avond voor kerst kun je ook heel simpel invullen door bijvoorbeeld de straten langs te rijden en kerstlichtjes te bekijken! Je zult versteld staan van de mooie en soms wel heel uitbundig versierde tuinen in je stad :–) En ondanks corona kun je deze kerstavond activiteit gewoon blijven vieren! 

Kerstavond vieren? Leg je activiteiten vast!

Met deze tips en ideeën voor kerstavond is je vraag over hoe kerstavond vieren vast beantwoord! Vergeet trouwens niet om leuke kerstfoto’s te maken van de avond voor kerst, zodat je je herinneringen vastlegt voor later.

Ook interessant voor jou: