Kerst 13 december 2022

De leukste kerstdiner-ideeën voor een onvergetelijk feest!

kerstdiner idee

Rollade eten, gourmetten en Michael Bublé op repeat: veel mensen vieren kerst elk jaar op ongeveer dezelfde manier. En dat is natuurlijk helemaal niet erg! Kerst draait tenslotte vooral om lekker eten en samenzijn met familie of vrienden. Maar ben je dit jaar toch op zoek naar een leuk of origineel kerstdiner idee? Dan zit je hier goed. Want met deze originele ideeën voor jouw kerstdiner maak je de feestdagen dit jaar extra speciaal!

Wat voor kerstmoment kies je?

Voor je uitpakt met mooi servies en de lekkerste recepten, bedenk je natuurlijk hoe je kerst voor je ziet dit jaar. Wil je gezellig ‘s avonds tafelen met je dierbaren? Verstuur dan uitnodigingen voor het traditionele kerstdiner. De kerstlunch is juist weer erg geschikt met kleine kinderen of wanneer jullie er ‘s middags nog op uit willen gaan. Als laatste kun je ook kiezen om vrienden uit te nodigen voor een kerstborrel, met luxe hapjes en drankjes.

Tips voor het organiseren van een kerstdiner

Heb je al een beeld van wat je wilt doen? Dan is het tijd om het kerstdiner te organiseren. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? En hoe zorg je ervoor dat het voor iedereen een fijn feest wordt? Met de volgende vijf tips gaat het kerstdiner in 2024 van een leien dakje.

1. Oefenen, oefenen, oefenen

Kook je het kerstmenu voornamelijk zelf? Dan is het belangrijk om de recepten ruim van tevoren te oefenen en testen. Zo weet je zeker dat alles lekker smaakt en heb je de bereiding goed in de vingers. Daardoor blijf je als gastvrouw of -man relaxed, en da’s ook fijn voor je gasten!

2. Werk zoveel mogelijk vooruit

Als je een kerstdiner organiseert is het prettig om vooruit te werken. Een soepje is vaak na een dag nog lekkerder dan op de dag dat je hem bereidt. En ook kerstdiner gerechten uit de oven kan je makkelijk een dag van tevoren klaarmaken. Zo hoef je een groot deel van het menu alleen nog maar even op te warmen. Begin trouwens ook lekker vroeg met de aankleding van je kersttafel. Zo heb je alles tijdens het kerstdiner helemaal onder controle.

3. Maak slimme keuzes in je voorbereiding

Het kan veel werk zijn om een kerstdiner zelf te organiseren. Maar soms creëer je met weinig moeite een maximaal effect. Koop bijvoorbeeld appelcompote in de supermarkt, schep het in een mooie schaal en garneer het met kaneelpoeder en een kaneelstokje. Dat ziet er hartstikke rustiek uit! Supermarkten verkopen rond de kerst trouwens heel veel kant-en-klare ovengerechten die er heerlijk kerstig uitzien. En de mayonaise? Die schep je in een mooi kommetje en garneer je met een takje peterselie!

4. Delegeren kun je leren

Natuurlijk hoeft niet alles op jouw schouders te leunen. Is je zus dol op bakken? Laat haar dan het nagerecht verzorgen. En je huisgenoten kunnen het huis prima spic en span maken. Zo heerst er uiteindelijk een ontspannen sfeer, en dat zorgt weer voor een supergezellig kerstdiner. Hou dus vast aan de vuistregel: tijdens kerst wordt er niet gestresst!

5. Laat het idee van een perfect kerstdiner los

Sommige dingen heb je niet in de hand. Je nichtje is plotseling veganistisch geworden, je laat de rollade aanbranden of je krijgt de slagroom maar niet opgeklopt. Het is niet anders! Bedenk dat het kerstdiner echt niet perfect hoeft te zijn. Je gasten stellen het al heel erg op prijs dat je het dit jaar organiseert, en niemand zal het erg vinden als iets mislukt. Dat zou je andersom namelijk ook geen probleem vinden 😉

💌 Tip: Hier vind je de leukste uitnodigingsteksten voor het kerstdiner.

originele kerstdiner ideeën

Originele kerstdiner ideeën 

Eerlijk is eerlijk: een traditioneel kerstdiner is natuurlijk één groot feest. Maar het is ook superleuk om dit jaar voor een origineel kerstdiner idee te gaan. We hebben een aantal toffe kerstdiner ideeën voor je op een rijtje gezet.

Winterbarbecue

Hebben jullie een fijne tuin (met overkapping)? Dan is een gezellige winterbarbecue een heerlijk kerstdiner idee! Voor de ultieme kerst barbecue is lekker vlees (eventueel vega) onmisbaar. Vergeet ook niet groente te roosteren op de barbecue. Spiesjes met marshmallows maken de kerst barbecue helemaal af. Qua drankjes is glühwein of alcoholvrije glögg een heerlijk toepasselijk drankje. Versier de tuin met lichtjes en plaats één of twee vuurkorven. Zorg ook dat je genoeg warme dekentjes aanrukt. Hoe gezellig!

Jaren 80 kerstdiner 

Wham, Stranger Things en schoudervullingen: de jaren 80 zijn weer helemaal hot! En dat vraagt natuurlijk om een kerstdiner in jaren 80 stijl. Zet voor dit kerstdiner idee de leukste retro kersthits op repeat, ga voor bijpassende kleding en typische jaren 80 hapjes! In de eighties was men dol op glitterende en gouden kerstversiering. Op het menu stonden dingen als garnalencocktails, toastjes, gevulde eieren, kaasfondue en pudding. Klinkt eigenlijk helemaal niet slecht, toch?

Maak gerechten met de letters van ‘kerst’

Origineler kan het bijna niet. Voor dit kerstdiner idee bereid je gerechten op basis van de letters K, E, R, S en T. Denk aan kroketjes, eendenborst, rollade, spruitjes en tiramisu. Zo wordt het een echt letterfeest. Tip: sla rond Sinterklaas alvast een aantal chocoladeletters in om de tafel mee te decoreren (en er stiekem een hapje van te nemen). Voor een nog grotere uitdaging kun je ook de letters D, I, N, E en R gebruiken!

Kerstdiner met kleine hapjes

Je kunt ook een volwaardig kerstdiner neerzetten dat volledig uit hapjes bestaat. Denk aan tapas-achtige gerechten als patatas bravas, olijven en gevulde pepertjes. Maar je kunt ook voor mezzegerechten en zelfs sushi kiezen! En vergeet de gouwe ouwe bitterballen en kaasblokjes niet. Denk trouwens ook aan de vitamientjes, dat kan simpel met snoeptomaatjes, minipaprika’s en stukjes komkommer. Voor een extra ongedwongen effect serveer je de hapjes op robuuste houten planken. Met dit kerstdiner idee wordt het een heus fingerfood feest.

Kies een internationaal thema

Italiaans, Mexicaans, Grieks, Amerikaans of juist Frans: het kan heel sfeervol zijn om voor een specifieke internationale keuken te gaan. Probeer voor de kids wel altijd een aantal ‘altijd goed’ basisgerechten achter de hand te hebben, zoals patat of aardappelkroketjes. Hou je het toch liever dichter bij huis? Kook dan leuke kerst gerechten met een oud-Hollands thema of serveer specialiteiten van elke Nederlandse provincie!

 🎄Leestip: Typisch kerst eten: wat eten we met de feestdagen?

De lekkerste recepten voor het kerstmenu van 2024

Voor welk thema je ook gaat, met het moment suprême – het eten! – kun je alle kanten op. Typisch kerst eten is natuurlijk carpaccio, gourmetten, varkenshaas en een Viennetta ijstaart. Wil je de kerstmenu recepten van 2024 juist wat minder traditioneel insteken? Dan zijn er heel veel leuke foodtrends om je culinaire hart bij op te halen. Denk aan jackfruit als vleesvervanger, burnt (in plaats van salted) caramel en de airfryer als frituurpan. Meer kerstmenu inspiratie opdoen? Met de volgende recepten kook je een kerstdiner volgens de laatste trends. 

Zijn deze kerstdiner ideeën toch iets te ingewikkeld? Je kunt natuurlijk ook gewoon voor de klassieke kerstgerechten gaan, de traiteur laten komen of het jezelf gemakkelijk maken met een kerst maaltijdbox. Net zo lekker en gezellig!

kerstdiner idee aankleding

Kerstdiner idee: de aankleding van je kersttafel 

Je lunch of diner valt letterlijk nog beter in de smaak met een feestelijk versierde kersttafel! Zorg er daarom voor dat je tafel eruitziet om door een ringetje te halen. Met deze leuke ideeën voor het kerstdiner is je kersttafel compleet.

De basis: tafelkleed of -loper en servies

We beginnen bij het begin: het tafelkleed of de tafelloper en het servies. Dat is eigenlijk het fundament van je kersttafel. Het is een goed idee om voor je kerstdiner een bepaald kleurenthema te kiezen. Deze kleuren kun je vervolgens overal terug laten komen. Denk bijvoorbeeld aan (olijf)groene en aardetinten of juist traditionele kleuren als rood en donkergroen. Ook goud en donkerblauw zijn een stijlvolle combinatie! Vervolgens kies je een mooi tafelkleed of -loper in een van deze tinten. Het is fijn als het servies ook bij de kleurstelling past, maar dat is geen must. Probeer er wel voor de zorgen dat je genoeg dezelfde borden hebt. Het is zonde als een van de gasten van een afwijkend bord moet eten. Een onderbord geeft vaak een luxe, extra kerstige uitstraling.

Feestelijke kerst menukaarten

Het kerstdiner draait natuurlijk vooral om lekker eten. Vergeet dus niet om mooie menukaarten op de tafel te plaatsen. Zo laat je op een feestelijke én chique manier weten wat je allemaal serveert. Kies menukaarten die mooi bij het thema passen en maak ze af met kleine extra’s, zoals een kaneelstokje of een takje rozemarijn of hulst. Je plaatst de menukaarten in het midden van de borden of rechtop achter de borden.

🎄Ook leuk om te lezen: Deze menukaart-ideeën maken je kersttafel helemaal af!

Kaarsen, bloemen of takken

Je kleedt de kersttafel verder aan met kaarsen, bloemen en/of mooie takken. Ga ook hierbij uit van het gekozen kleurenthema. Kaarsen zijn er bijvoorbeeld in alle kleuren van de regenboog. Ook de bloemen of takken kun je afstemmen op het thema. Bij een natuurlijke look staan echte, rustieke takken mooi, maar je kunt ze ook goud spuiten en er lichtjes in hangen. Of ga voor eucalyptus en groene takken van naaldbomen. Die staan liggend als guirlande ook heel mooi. Lees voor nog meer kersttafel-inspiratie ons artikel over de leukste ideeën voor het dekken van je kersttafel. Ook op Pinterest vind je tal van leuke kerstdiner ideeën voor je kersttafel.

Tip: voor het bepalen van de decoratie is het handig om alvast alle (lege) borden, pannen en schalen op de tafel te schikken. Zo weet je waar en of er ruimte is voor decoratie. Het zou namelijk zonde zijn als die ene toffe kersttak er in de praktijk niet meer bij past. 

Kerst servet vouwen

Kerstservetten gevouwen in een leuke vorm

Door kerstservetten in een mooie vorm te vouwen til je je kerstdiner echt naar een hoger level. Kerstservetten in de vorm van een roos of bloem zijn prachtig, maar je kunt ook voor kerstservetten in kerstboom- of waaiervorm gaan. Heb je voor het kerstdiner geen idee hoe je servetten vouwt? Geen probleem! Het is namelijk verrassend simpel om servetten te vouwen. In dit artikel leggen we je uit hoe je verschillende toffe vormen kunt vouwen. Probeer het maar eens! 

Kleine decoratie als kers(t) op de taart

Kleine versierinkjes, zoals plastic rendieren, kleine kerstlichtjes of gouden confetti maken je kerstdiner helemaal af. Ook dennenappels, gedroogde sinaasappelschijfjes en notenkrakers kunnen het geheel net die extra kersttouch geven. En heb je nog wat (plastic) kerstballen over? Drapeer ze dan mooi op de tafel! Zorg wel dat je kersttafel niet té overdadig wordt 😉

kerst spel

Origineel kerstdiner idee: zorg voor wat kerstvertier

Als iedereen zijn buik rond heeft gegeten of de glazen al een paar keer volgeschonken zijn tijdens de kerstborrel, is het tijd voor wat kerstige activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuke kerstfilm na het kerstdiner, een wandeling na de kerstlunch of een kerstquiz tijdens de borrel? Je kunt natuurlijk ook van tevoren iets leuks doen samen, zoals een musical of kerstmarkt bezoeken. Nu is het moment, dus maak er een gezellige tijd van!

Leuke spelletjes tijdens kerst

🎄Zin in een gezellige kerstquiz? We hebben de ultieme kerstquiz al voor je samengesteld!

Kerst om niet meer te vergeten

Nee, een kerst met poespas hoeft niet per se, maar je gasten zullen met deze leukste ideeën voor het kerstdiner van 2024 wél ontzettend verrast zijn! Want uiteindelijk wordt die gedekte tafel, kerstcocktail of het heerlijke eten niet snel vergeten als je er een leuke draai aan geeft. Wat maakt jouw kerst memorabel dit jaar?

🎄 Wil je met prachtige kerstnagels aan het diner verschijnen? Lees dan ons artikel met 24 ideeën voor feestelijke kerstnagels.

Ook interessant voor jou: