Kerst 28 september 2020

Kerst vieren tijdens corona: zo doe je dat!

Kerst vieren tijdens corona kan dat wel?

Al mogen we gelukkig weer veel meer met kerst dit jaar, toch zijn er genoeg mensen die kerst door corona niet normaal kunnen vieren. Misschien heb je zelf wel een kwetsbare gezondheid of kan iemand in je omgeving het virus er niet bij gebruiken. Gelukkig zijn er heel veel opties om kerst ondanks corona alsnog onvergetelijk te maken. Kaartje2go geeft je graag tips hoe jullie alsnog samen kunnen genieten van een heerlijke tijd.

Praktische tips rond kerst en corona

Wil je gasten uitnodigen voor de feestdagen? Er zijn een aantal praktische tips rond corona die ervoor zorgen dat je de besmettingskans verkleint. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Bekijk van tevoren hoeveel mensen er kunnen komen

Familieleden en vrienden uitnodigen met kerst mag gelukkig. Maar als je liever anderhalve meter afstand van elkaar houdt, is het wel belangrijk om te kijken hoeveel mensen je kunt uitnodigen. Bekijk daarom voordat je je gasten uitnodigt of er genoeg ruimte is voor bijvoorbeeld een extra tafel voor tijdens het diner.

Houd de ruimte schoon en geventileerd

We kunnen corona ook opdoen door oppervlaktes die we aanraken. Maak tijdens kerst daarom af en toe de vaak aangeraakte oppervlaktes schoon, zoals deurklinken en tafels. Zet daarnaast zo nu en dan het raam even open voor voldoende ventilatie. Zo heeft het virus minder kans om om zich heen te grijpen. En als je gasten direct bij binnenkomst hun handen wassen beginnen jullie al goed!

Benadruk dat mensen bij klachten thuisblijven

Het zou erg jammer zijn als een familielid of vriend er niet bij kan zijn met kerst. Toch kan het belangrijk voor je gezondheid zijn om te benadrukken dat iemand moet thuisblijven als hij klachten heeft. Dit kan soms best pijnlijk zijn, want kerst zal toch anders zijn zonder die persoon.

Tip: Stuur een kerstkaartje naar familieleden en vrienden die je helaas niet kunt zien deze kerst.

Coronaproof kerst vieren met familie en vrienden: zo kan het 

Samen kerst vieren met je liefste dierbaren is toch het allerfijnst. En gelukkig zijn er veel manieren om kerst zo normaal mogelijk te vieren dit jaar. De volgende opties zijn misschien wel wat voor jullie.

Kerstdiner op 1,5 meter afstand

Het kwam net al even voorbij: samen kerst vieren kan natuurlijk ook gewoon op 1,5 meter afstand. Eventueel kun je de kersttafel nog iets verlengen met een extra tafel, of meubels iets verder uit elkaar zetten. Met de juiste maatregelen en de eerder genoemde praktische tips hoeven jullie je geen zorgen te maken.

Om en om bij elkaar kerst vieren dit jaar

Wil je liever niet te veel mensen zien per kerstdag? Dan kunnen jullie misschien helaas niet tegelijkertijd kerst vieren. Het is dan een goed idee om op verschillende dagen bij elkaar op bezoek te gaan. Een schema klinkt wat praktisch, maar is wel heel handig om het overzicht te bewaren. Natuurlijk hoeven jullie niet per se op eerste of tweede kerstdag bij elkaar kerst te vieren tijdens corona. Een paar dagen ervoor of erna gezellig samen eten is ook een optie!

Winterbarbecue

Heb je weinig ruimte in huis, maar wel voldoende ruimte buiten? Kies er dan voor om een gezellige winterbarbecue te houden. In de open lucht heeft het virus namelijk een stuk minder kans om zich te verspreiden. In de winter barbecueën kan trouwens ook wat fris zijn. Zorg daarom voor voldoende terrasverwarmers, vuurkorven en warme dekens. 

Samen eten bestellen tijdens de kerst van 2021

Gezellig uit eten gaan samen zit er misschien niet in voor jou of een van je dierbaren. Gelukkig kun je ook gewoon eten bestellen bij jullie favoriete restaurant. Je hebt dan zelf geen stress over het kerstdiner, én iedereen kan zijn favoriete maaltje kiezen. Win-winsituatie, toch?

Kerstwandeling maken

Samen gezellig de natuur in, dat is ook een optie als je kerst samen wilt vieren in 2021. Kies een mooi bos uit, neem allemaal je eigen koffie, chocolademelk of lunch mee en heb een fijne middag samen! 

Tip: Kijk op de site van Staatsbosbeheer waar je rustig kunt wandelen deze kerstvakantie.

🎄 Ook leuk om te lezen: Wat schrijf je op een kerstkaart in coronatijd?

Kerst vieren tijdens corona

Op afstand kerst vieren tijdens corona 

Is er iemand in je familie of vriendenkring die in de risicogroep valt, of wil je liever zelf niet met mensen samen zijn rond de feestdagen? Dan kunnen jullie ook op afstand kerst vieren tijdens corona. Dit zijn onze ideeën voor een coronaproof kerst.

Digitaal kerstdiner via videobellen

Inmiddels behoort deze oplossing al tot de klassiekers: samen videobellen. Ditmaal tijdens het kerstdiner! En deze kerst zit de stress hem er vooral in dat je allemaal tegelijkertijd het kerstdiner klaar moet hebben staan ;–) Een goede tip is trouwens om een extra groot beeldscherm neer te zetten voor het videobellen. Zo is het haast alsof jullie samen aan dezelfde tafel zitten. Een aantal diensten waarmee je kunt videobellen:

Tegelijkertijd hetzelfde recept bereiden

Een leuke variant op het digitale kerstdiner is om ook tegelijkertijd het kerstdiner te koken. Bestel bijvoorbeeld voor iedereen dezelfde maaltijdbox om echt als familie of vriendengroep hetzelfde diner te bereiden. Er zijn verschillende aanbieders van kerst maaltijdboxen:

Online gezelschapsspellen spelen

Samen spelletjes spelen hoort echt bij kerst. Gelukkig zijn er verschillende manieren om elkaar ook deze kerst uit te dagen. Doe bijvoorbeeld een online bordspel met kerst of speel allemaal hetzelfde spel via een app. Een andere optie is om samen een fysiek spel te spelen tijdens het videobellen. We leggen je alle opties uit in ons artikel met leuke familiespellen voor kerst

Samen de bekende kerstfilms kijken

Wat is kerst zonder samen een kerstfilm te kijken?! Tegelijkertijd een klassieker aanzetten is wat ons betreft een must tijdens de feestdagen. Kies van tevoren samen een film en zorg dat iedereen deze in z’n bezit heeft of via een streamingsdienst kan kijken. Extra leuk is het trouwens om elk huishouden te verrassen met een filmpakket. Stop hem vol met lekkere snacks en drankjes, de film, kaarsen en een grote fleecedeken! Leuke films om deze kerst te kijken:

  • Arthur Christmas
  • Frozen II
  • The Polar Express
  • A Christmas Prince: deel 1, 2 en 3
  • The Knight Before Christmas
  • The Christmas Chronicles

🎄 Ook leuk om te lezen: Originele ideeën om thuis kerst te vieren dit jaar

Kerst vieren dit jaar tijdens corona

Het is waar dat kerst niet hetzelfde zal zijn. Maar zoals je kunt lezen zijn er legio mogelijkheden om kerst te vieren nu corona heerst. Met wat extra voorbereiding en aanpassingen kan het alsnog een heerlijke kerst worden!

Ook interessant voor jou: