Kerst 6 december 2021

15 leuke tips om kerstavond te vieren

Kerstavond tips ideeën

The most wonderful time of the year begint toch echt op kerstavond. De koelkast zit vol met boodschappen voor het kerstdiner, de kerstboom staat al volledig opgetuigd te shinen in de woonkamer en iedereen is klaar voor heerlijke feestdagen. En wat zijn er veel toffe dingen te bedenken om er een leuke avond van te maken. Wil je graag wat inspiratie voor hoe je op de leukste manieren kerstavond kunt vieren? Wij verzamelden 15 leuke tips en ideeën voor de kerstavond van 2024. Pak een lekkere kop warme chocolademelk en bereid je voor op een flinke dosis kerstkriebels. 

Wanneer is kerstavond 2024?

Een veelgestelde vraag rond kerst is wanneer kerstavond nou precies is. Kerstavond is elk jaar op 24 december, de avond voor kerst, en in 2024 valt het op een dinsdag. Kerstavond is trouwens ook direct het begin van kerst. Dit komt voort uit het jodendom, waar de dag begint met een nacht. Het christendom nam dit over, waardoor kerstavond een ding is. Je kunt zelfs zeggen dat kerst en kerstavond op 24 december na het ondergaan van de zon beginnen, om 16:25 uur. Kerstavond is afgelopen om 00:00 uur, op 25 december dus eigenlijk.

1. Kerstavond vieren met familie

Voor veel mensen staat kerst gelijk aan samenzijn met de liefste mensen om je heen. Op nummer 1 in ons lijstje met kerst ideeën staat dan ook: kerstavond doorbrengen met je familie. Intiem en knus met jullie eigen gezin op de bank, en stiekem al een cadeau uitpakken op vrijdagavond. Of ga all out en nodig de hele familie uit voor een feestelijke kerstavond vol gezelligheid.

2. Laatste kerstkaartjes rondbrengen

Oeps, elk jaar zijn er wel wat familieleden en vrienden die we vergeten een kerstkaartje te sturen. Op kerstavond kan dat gelukkig nog! Je moet er wel even zelf de deur voor uit om het kaartje te brengen. Al kun je natuurlijk ook een leuke nieuwjaarskaart maken vanuit je warme kersthuis :–)

3. Vrijwilligerswerk doen op kerstavond

Niet iedereen kan gezellig kerstavond vieren. Maar de feestdagen draaien naast eindeloos lekker eten en cadeautjes ook om saamhorigheid. Daarom is kerstavond een mooi moment om iets te doen voor anderen. Kijk voor vrijwilligerswerk op kerstavond bijvoorbeeld eens bij NLvoorelkaar of de Voedselbank, of zoek een initiatief bij jou in de buurt. 

4. Hoe kerstavond vieren? Met een eigen kerstavond traditie!

Als je denkt aan kerst, denk je vast ook aan de kerstavonden van toen je nog een kind was. Je had samen met je ouders en broers en zussen vast eigen tradities en gewoontes waar je elk jaar weer naar uitkeek. Maak dus zelf ook je eigen kerstavond traditie samen met je partner of gezin! Ga bijvoorbeeld samen kerstkoekjes bakken, hang de laatste kerstornamenten in de kerstboom of kijk samen weer die ene kerstfilm. Met jullie eigen traditie verheugen jij en je familie je elk jaar weer op kerst.

5. Bezoek of kijk een kerstnachtdienst

Een mooie manier om kerstavond 2024 te beginnen is om op kerstavond naar de kerk te gaan. Tijdens de mis of kerstdienst besef je weer even waar kerst om draait en hoor je de mooiste kerstliederen. Liever een fijne kerstavond op de bank? Gelukkig worden er online ook heel veel kerkdiensten uitgezonden.

Onder andere deze kerken streamen hun dienst:

🎄 Wil je meer weten over wat we precies vieren met kerst? Lees dan onze meestgestelde vragen over kerst

6. Kerstavond vieren met een kerstig boek

Kerstavond is de ideale avond om eens heerlijk in een boek te duiken. En waarom zou je geen boek kiezen waar een kerstige twist in zit? De volgende boeken roepen dat kerstgevoel helemaal op.

  • Een kerstvertelling/A Christmas Carol – Charles Dickens
  • Vriendschap – Danielle Steel
  • Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling
  • Winterzon – John Grisham
  • De notenkraker – E.T.A. Hoffman

7. Zwijmelen bij de All You Need Is Love kerstspecial

Hou je van feelgood films of zie je graag mensen herenigd worden met hun geliefden? Dan kun je kerstavond vieren met de All You Need Is Love kerstspecial van 2024! Presentator Robert ten Brink zorgt er voor de 32e(!) keer voor dat Nederlanders weer kerst kunnen vieren met hun familie of geliefde uit het buitenland. De All You Need Is Love kerstspecial is op 24 december om 20:30 uur te zien op RTL4.

8. Kerstavond vieren met vrienden: spelletjesavond

Superleuk: spelletjes doen tijdens de avond voor Kerstmis! Je kunt kerstavond 2024 natuurlijk ook doorbrengen met je vrienden. Vergeet niet het kerstgevoel te bewaren met al die fanatiekelingen! In ons artikel met leuke bordspellen voor de kerst vind je heel veel tips om digitaal of in elkaars bijzijn spelletjes te spelen.

9. Kerst knutselen

Als je je huis op de valreep nog net iets gezelliger wilt maken, kun je natuurlijk ook gaan kerst knutselen op kerstavond 2024! Maak bijvoorbeeld je eigen sneeuwbol met onze tips of maak een kerstbal van oude kerstkaarten. Print ook een paar leuke kerst kleurplaten voor als je kinderen hebt, want zo vermaken zij zich ook.

Ook leuk om te lezen: 12x knutselen voor kerst!

10. Een filmmarathon is een van de beste kerst ideeën!

Een van de manieren om het ultieme kerstgevoel te krijgen is om een kerstfilm te kijken. Houd daarom een filmmarathon met leuke kerstfilms.

Een aantal klassieke films op kerstavond zijn:

  • Arthur Christmas
  • The Polar Express
  • How The Grinch Stole Christmas
  • Frozen I en II
  • Home Alone 1, 2, 3, 4 en 5
  • The Holiday
  • Love Actually
  • The Christmas Chronicles
  • A Christmas Prince
  • Elf

11. Bereid het kerstdiner alvast voor

Als je graag in de keuken staat is kerstavond hét moment om alvast de eerste voorbereidingen te treffen. Laat het vlees al lekker marineren, zet alle ingrediënten klaar en was je kerstservies alvast af. En wist je dat gerechten als soep en stamppot de volgende dag zelfs nog lekkerder zijn? Maak deze dus vooral een dag voor kerst! Met onze tips voor het dekken van je kersttafel kun je de tafel ook alvast feestelijk aankleden.

12. Genieten op kerstavond: eten bestellen

We zijn natuurlijk niet allemaal keukenprinsen en -prinsessen. Daarom is het ook helemaal oké om op kerstavond eten te bestellen of af te halen. Breng jezelf in de kerstsfeer met je favoriete maaltijd, of ga all out en laat een lekker driegangenmenu bezorgen. Dan kun je pas echt spreken van een zalig kerstavond.

13. Maak een kerstpuzzel

Ja, het is cliché, maar 24 december kun je ook vieren door een leuke kerstpuzzel te maken. Wat dacht je van de populaire Jan van Haasteren kerstavond puzzel van 1000 stukjes? Natuurlijk is er ook de jaarlijkse AIVD kerstpuzzel vol cryptische opgaven om je hersens mee aan het werk te zetten. Met een kopje thee of warme chocolademelk erbij ben jij die avond wel zoet.

14. Maak een ritje langs alle kerstlichtjes

Even geen inspiratie wat je kunt doen met kerstavond? De avond voor kerst kun je ook heel simpel invullen door bijvoorbeeld de straten langs te rijden en kerstlichtjes te bekijken! Je zult versteld staan van de mooie en soms wel heel uitbundig versierde tuinen in je stad :–)

15. Een feestelijke kerstavond met collega’s

Is kerstavond een feestdag? Nee, helaas niet. Grote kans dat je op 24 december dus gewoon moet werken. Toevallig valt de 24e dit jaar op een vrijdag. En de vrijdag is voor veel bedrijven niet compleet zonder vrijdagmiddagborrel. Maak de avond voor kerst extra feestelijk en vier kerstavond gezellig met je collega’s. Bestel wat lekkers om samen te eten, drink een drankje en proost samen op de feestdagen.

Kerstavond vieren? Leg je activiteiten vast!

Met dit blog boordevol kerst ideeën en tips voor kerstavond is je vraag over wat te doen met kerstavond vast beantwoord! Vergeet trouwens niet om leuke kerstfoto’s te maken van de avond voor kerst. Zo leg je deze mooie momenten vast en worden het tastbare herinneringen voor later.

🎄 Tip: Volg ons op Facebook en Instagram voor leuke kerstkaartinspiratie en om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs.

Ook interessant voor jou: