Kerst 18 december 2018

Hoe kerstavond vieren? 9 leuke tips en ideeën!

Hoe kerstavond vieren

Op kerstavond is het eigenlijk al begonnen: de gezelligste tijd van het jaar! School en werk laten de meeste mensen even achter zich en we kunnen gaan genieten van een paar heerlijke dagen samen. De beide kerstdagen zijn vaak gevuld met familiefestiviteiten, maar op kerstavond heb je vaak nog zeeën van tijd. Weet je dus niet zo goed hoe je kerstavond vieren wil? Wij geven 9 tips en ideeën voor kerstavond 2019!

Wanneer is het kerstavond?

Veel mensen vragen zich af wanneer het precies kerstavond is. Kerstavond valt altijd op 24 december. En wist je dat kerstavond de start van kerst is? Dit stamt uit de joodse traditie, want in het jodendom begint de dag met een nacht. Het christendom heeft dit vervolgens overgenomen, waardoor kerstavond ook voor ons een begrip is. Feitelijk begint kerst dus al op 24 december na zonsondergang, om 16:25 uur.

1. Hoe kerstavond vieren? Met een eigen kerstavond traditie!

Als je denkt aan kerst, denk je vast ook aan de kerstavonden van toen je nog een kind was. Je had samen met je ouders en broers en zussen vast eigen tradities en gewoontes waar je elk jaar weer naar uitkeek. Maak dus zelf ook je eigen kerstavond traditie samen met je partner of gezin! Ga bijvoorbeeld samen kerstkoekjes bakken, hang de laatste kerstornamenten in de kerstboom of kijk samen weer die ene kerstfilm. Met jullie eigen kerstavond traditie verheugen jij en je familie je elk jaar weer op kerst.

2. Ga op kerstavond naar de kerk

Een mooie manier om kerst te beginnen is om op kerstavond naar de kerk te gaan! Tijdens de mis of kerstdienst besef je weer even waar kerst om draait en hoor je de mooiste kerstliederen. Wil je meer weten over wat we precies vieren met kerst? Lees dan ons artikel met de meestgestelde vragen over kerst. De kerstnachtdienst is voor veel kerken trouwens de drukst bezochte dienst, dus zorg dat je op tijd bent!

3. Zwijmelen bij de All You Need Is Love kerstspecial

Hou je van feelgood films of zie je graag mensen herenigd worden met hun geliefden? Dan kun je kerstavond vieren met de All You Need Is Love kerstspecial van 2019! Presentator Robert ten Brink zorgt er voor de 28e(!) keer voor dat Nederlanders weer kerst kunnen vieren met hun familie of geliefde uit het buitenland. De All You Need Is Love kerstspecial is op 24 december om 20:30 uur te zien op RTL4.

4. Kerstavond vieren met een spelletjesavond

Heb je geen tijd om je vrienden met kerst te zien, maar hebben jullie toch zin om elkaar te zien rond de feestdagen? Houd dan een spelletjesavond op kerstavond! Kies bijvoorbeeld een van deze leuke spelletjes, maak wat lekkere kersthapjes en zet een leuke playlist met kerstmuziek aan!

5. Kerst knutselen: maak je eigen sneeuwbol

Als je je huis op de valreep nog net iets gezelliger wilt maken, kun je natuurlijk ook gaan kerst knutselen op kerstavond 2019! Maak bijvoorbeeld je eigen sneeuwbol met onze tips of maak een kerstbal van oude kerstkaarten. Print ook een paar leuke kerst kleurplaten voor als je kinderen hebt, want zo vermaken zij zich ook.

6. Houd een filmmarathon of ga naar de bioscoop

Een van de manieren om het ultieme kerstgevoel te krijgen is om een kerstfilm te kijken! Houd daarom een filmmarathon met leuke kerstfilms of ga naar de bioscoop om een van de nieuwe kerstfilms te zien.

7. Kerstavond: uit eten met familie of je gezin

Als je nog niets gepland hebt op kerstavond is dit natuurlijk het ultieme excuus om gezellig uit eten te gaan! Kies een goed restaurant uit, vraag je familie, gezin of vrienden mee en laat je een avond goed in de watten leggen.

8. Bezoek een van de kerstmarkten van 2019

Waar kun je nu beter kerstavond vieren dan op de kerstmarkt? Bezoek daarom een van de leuke kerstmarkten van 2019 op kerstavond en ga schaatsen, glühwein drinken en kerstshoppen in een andere stad! Let op: Plan je trip goed, want niet alle kerstmarkten zijn geopend op kerstavond.

9. Bereid het kerstdiner alvast voor

Als je graag in de keuken staat is kerstavond hét moment om alvast de eerste voorbereidingen te treffen. Laat het vlees al lekker marineren, zet alle ingrediënten klaar en was je kerstservies alvast af. En wist je dat gerechten als soep en stamppot de volgende dag zelfs nog lekkerder zijn? Maak deze dus vooral een dag voor kerst! Met onze tips voor het dekken van je kersttafel kun je de tafel ook alvast feestelijk maken. Vergeet dan ook niet om je kerst menukaarten te bestellen!

Leg je kerstavond activiteiten vast

Met deze tips en ideeën voor kerstavond is je vraag over hoe kerstavond vieren vast beantwoord! Vergeet trouwens niet om leuke kerstfoto’s te maken van de avond voor kerst, zodat je je herinneringen vastlegt voor later.

Ook interessant voor jou: