Feest 8 juni 2020

Zo geef je een coronaproof feestje!

Feestje corona

Een feestje geven tijdens corona, mag dat? Al een aantal maanden doen we ons uiterste best om het coronavirus niet verder te laten verspreiden, dus een verjaardag vieren of gezellig afspreken zat er even niet in. Maar nu de maatregelen steeds verder versoepeld worden, vragen we ons massaal af of een feestje houden in coronatijd weer toegestaan is. Wij vertellen je graag wat mag, hoe je een feestje op 1,5 meter afstand praktisch aanpakt en delen leuke tips voor een after lockdown feestje.

Ook leuk om te lezen: Zo vier je je verjaardag tijdens corona

Let op: De maatregelen van de overheid zijn leidend bij het geven van een feestje. Zorg er dus voor dat je feestje voldoet aan de richtlijnen van de overheid.

Een feestje geven na 1 juni: wat zijn de regels rond corona?

Nu de besmettingscijfers steeds verder dalen, worden ook de maatregelen tegen corona versoepeld. De overheid heeft bijvoorbeeld meegedeeld dat er vanaf 1 juni geen maximum aantal personen meer geldt dat op bezoek mag komen, mits je 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Feitelijk betekent dit dat je, met de juiste maatregelen, weer vrienden of familie kunt uitnodigen. Hoeveel personen je uitnodigt op je feestje tijdens corona is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de locatie van je feestje. Het kan maar zo zijn dat jij een feestje met 10 personen kunt houden tijdens corona, terwijl de buren maar 5 personen op hun feestje kunnen uitnodigen. Het belangrijkste is namelijk dat alle gasten anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden. Of je een feestje na 1 juli of na 1 augustus mag geven tijdens corona is afhankelijk van het aantal besmettingen en of de maatregelen veranderen.

Heb je je feestje eerder af moeten zeggen en wil je het graag inhalen? Bekijk onze uitnodigingen voor een inhaalfeestje!

Praktische tips voor het vieren van een feestje tijdens corona

Een klein feestje geven is dus weer mogelijk! Al zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. De volgende tips helpen je om de kans op besmetting te verkleinen.

Neem de juiste maatregelen tegen corona

Niet het leukste om mee bezig te zijn, maar wel nodig: maatregelen treffen om de besmettingskans te verkleinen. Anderhalve meter afstand van elkaar houden is natuurlijk de bekendste en belangrijkste. Maar als je langere tijd met elkaar doorbrengt in dezelfde ruimte, is het goed om met meer dingen rekening te houden. Dit zijn handige hygiënetips voor een feestje tijdens corona.

Feestje op 1,5 meter afstand

Zorg ervoor dat iedereen ook echt 1,5 meter afstand kan houden op je feestje. Meet in je woonkamer, tuin of op de feestlocatie uit hoeveel mensen er afstand kunnen houden. Op basis daarvan kun je het aantal gasten bepalen.

Corona maatregelen op de uitnodiging

Vermeld op de uitnodiging dat gasten thuis moeten blijven als ze klachten ervaren. Misschien is dat overbodig om te doen, maar zo herinner je iedereen er nog een keer aan dat het coronavirus serieus genomen moet worden. Gasten die thuis moeten of willen blijven, kunnen je feestje natuurlijk meevieren via videobellen.

Besmetting tegengaan

Bedenk op welke momenten gasten elkaar kunnen besmetten en speel hierop in. Geef personen uit hetzelfde huishouden bijvoorbeeld hun eigen schaaltje met zoutjes en schenk alleen zelf het drinken in. Zorg ook voor een gevuld zeeppompje in de keuken en de wc en leg papieren handdoekjes neer.

Handen wassen of desinfecteren

Vraag je gasten eventueel om hun handen te wassen of desinfecteren bij binnenkomst. 

Mondkapjes

Heb je het liefst dat je bezoek mondkapjes draagt? Vraag hen dan om een extra feestelijke op te doen naar je feestje! 

Ruimtes schoonhouden

Houd de ruimtes schoon. Maak oppervlaktes en deurklinken een aantal keer schoon tijdens het feestje en ventileer goed. 

Feestje in de tuin tijdens corona

Wordt het mooi weer en heb je een tuin? Geef dan een tuinfeest! Met een feestje in de tuin tijdens corona is het besmettingsrisico kleiner. Het virus blijft buiten namelijk minder lang in de lucht hangen. Houd ook hier anderhalve meter afstand.

Laat visite om en om komen

Voor corona konden we het ons niet indenken, maar nu geldt: hoe kleiner je feestje, hoe beter! Vermijd dus die volle huiskamer en nodig je visite het liefst zo verspreid mogelijk uit. Laat je gasten bijvoorbeeld op verschillende tijdstippen op visite komen of organiseer meerdere kleine feestjes. 

Ga samen picknicken in het park

Heb je weinig ruimte in huis en een kleine tuin? Een feestje buiten de deur biedt uitkomst. Met een picknick of barbecue in het park op anderhalve meter afstand vier je namelijk ook een heel gezellig feestje! En als je iedereen een eigen barbecue- of picknickpakket geeft met hapjes en drankjes, verklein je de kans op besmetting. Bekijk van tevoren wel of het in je gemeente is toegestaan om in het park te barbecueën. 

Huur een ruime locatie af

Om met wat meer mensen een feestje te vieren, is een locatie huren natuurlijk ook mogelijk. Huur bijvoorbeeld een restaurant, café of strandtent af. Let er wel op dat een feestje vieren op locatie ook anders dan anders is. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar van tafel verwisselen om iemand anders te spreken. Samen een online spel doen is dan een leuke gezamenlijke activiteit. 

Leuke ideeën voor een after lockdown feestje

Als het gaat om een feestje tijdens corona, mogen een aantal leuke feest ideeën niet missen! De volgende ideeën zijn erg toepasselijk in coronatijd, zodat je dat stomme virus met een knipoog benadert.

Houd een feestje met anderhalve meter lange voorwerpen

Een feestje tijdens corona wordt echt onvergetelijk als je je gasten vraagt om een voorwerp van 1,5 meter mee te nemen. Jullie kunnen hiermee niet alleen een goede inschatting van de afstand maken, ook beland je hiermee in lachwekkende situaties. Met een van de volgende voorwerpen is anderhalve meter afstand houden een eitje.

 • rond kleed van 3 meter (om op te zitten ;–))
 • surfboard 
 • opblaaskrokodil
 • Nederlandse vlag
 • hark

Organiseer een corona thema party

Corona zelf is geen grappig virus, maar met sommige dingen die we de afgelopen maanden tegenkwamen kunnen we best de draak steken. De volgende ideeën voor een feestje in corona thema maken de situatie iets luchtiger. 

 • Vraag iedereen om in stijl verkleed te gaan! Ga bijvoorbeeld verkleed als coronaflesje, bebaarde thuiswerker of hamster.
 • Bestel of bak een taart in corona thema. Kies de vorm van een rol wc-papier of een taart met een grappige tekst als ‘Handen gewassen?’, ‘Dit is een quarantaartje’ of ‘flatten your curve!’
 • Organiseer je een diner? Kook dan alleen met ingeblikt eten. Je zult er versteld van staan hoe lekker het is.
 • Maak een coronaproof ‘knuffelwand’: tape bouw- of afplakplastic vast in een deurkozijn en knuffel elkaar weer als vanouds met plastic ertussen. Verwissel het plastic wel na elke knuffel.
 • Een corona feestje vraagt om bijpassende decoratie! Maak slingers van wc-papier en bloemenvaasjes van lege conservenblikken. Met een schattige teddybeer op elke kast en Netflix op de achtergrond is de link naar corona compleet.
 • Houd een mondkapjes verkiezing! Wie draagt het leukste of grappigste mondkapje?

Doe een spelletjesavond

Ouderwets spelletjes spelen met vrienden, dat willen we weer! En met bijpassende spellen als Pandemic, Virus! en het Quarantaine Bordspel doe je dat geheel in thema. Let er wel op dat een bord- of kaartspel spelen even niet meer kan zoals vroeger. Spelonderdelen die normaal gesproken worden aangeraakt door elke speler, kunnen er namelijk ook voor zorgen dat het virus zich verspreidt. Wijs daarom bijvoorbeeld één iemand aan die het speelbord beheert. Een online spel spelen is natuurlijk ook een optie.

Laat een coronaproof feestje of uitje verzorgen

Ben je toch huiverig om je feestje thuis te vieren? De eerste evenementenbureaus hebben hun coronaproof feestconcepten al gelanceerd! Bij de volgende bedrijven kun je veilig een feestje of uitje boeken.

Feestje tijdens corona

Een coronaproof feestje geven is met deze praktische en leuke tips eigenlijk best wel makkelijk. Wil je trouwens meer inspiratie voor in deze coronatijd? Met onze 21 tips om iets voor een ander te doen tijdens corona ben je ook nu van betekenis!

Ook interessant voor jou: