Feest 8 juni 2020

Zo geef je een coronaproof feestje!

Feestje corona

Laatste update: 15 juli 2021

Een feestje geven tijdens corona, mag dat? Al een aantal maanden doen we ons uiterste best om het coronavirus niet verder te laten verspreiden, dus een verjaardag vieren of gezellig afspreken zat er even niet in. Maar nu het coronavirus steeds langer onder ons is, vragen we ons massaal af of een feestje houden in coronatijd weer toegestaan is. Wij vertellen je graag wat mag, hoe je een feestje op 1,5 meter afstand praktisch aanpakt en delen leuke tips voor een after lockdown feestje.

Ook leuk om te lezen: Zo vier je je verjaardag tijdens corona

Een feestje geven vanaf juni 2021: wat zijn de regels rond corona?

Omdat het aantal coronabesmettingen sterk gedaald is, heeft de overheid de maatregelen versoepeld. Er is nu namelijk geen maximaal aantal gasten dat je thuis mag ontvangen! Wel moeten jullie nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Verder roept de regering ook op om niet te veel mensen uit te nodigen. Familieleden en vrienden uitnodigen voor je feestje kan dus nog wel, maar dan in aangepaste vorm.

Heb je je feestje eerder af moeten zeggen en wil je het graag inhalen? Bekijk onze uitnodigingen voor een inhaalfeestje!

Praktische tips voor het vieren van een feestje tijdens corona

Een piepklein feestje geven is dus wel mogelijk! Al zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. De volgende tips helpen je om de kans op besmetting te verkleinen.

Neem de juiste maatregelen tegen corona

Niet het leukste om mee bezig te zijn, maar wel nodig: maatregelen treffen om de besmettingskans te verkleinen. Anderhalve meter afstand van elkaar houden is natuurlijk de bekendste en belangrijkste. Maar als je langere tijd met elkaar doorbrengt in dezelfde ruimte, is het goed om met meer dingen rekening te houden. Dit zijn handige hygiënetips voor een feestje tijdens corona.

Feestje op 1,5 meter afstand

Zorg ervoor dat iedereen ook echt 1,5 meter afstand kan houden op je feestje. Meet in je woonkamer, tuin of op de feestlocatie uit of je ook echt 3 mensen kunt ontvangen. Op basis daarvan kun je het aantal gasten bepalen.

Corona maatregelen op de uitnodiging

Vermeld op de uitnodiging dat gasten thuis moeten blijven als ze klachten ervaren. Misschien is dat overbodig om te doen, maar zo herinner je iedereen er nog een keer aan dat het coronavirus serieus genomen moet worden. Gasten die thuis moeten of willen blijven, kunnen je feestje natuurlijk meevieren via videobellen.

Besmetting tegengaan

Bedenk op welke momenten gasten elkaar kunnen besmetten en speel hierop in. Geef personen uit hetzelfde huishouden bijvoorbeeld hun eigen schaaltje met zoutjes en schenk alleen zelf het drinken in. Zorg ook voor een gevuld zeeppompje in de keuken en de wc en leg papieren handdoekjes neer.

Handen wassen of desinfecteren

Vraag je gasten eventueel om hun handen te wassen of desinfecteren bij binnenkomst. 

Mondkapjes

Heb je het liefst dat je bezoek mondkapjes draagt? Vraag hen dan om een extra feestelijke op te doen naar je feestje! 

Ruimtes schoonhouden

Houd de ruimtes schoon. Maak oppervlaktes en deurklinken een aantal keer schoon tijdens het feestje en ventileer goed. 

Feestje in de tuin tijdens corona

Blijft het droog en heb je een tuin? Geef dan een tuinfeest! Met een feestje in de tuin tijdens corona is het besmettingsrisico kleiner. Het virus blijft buiten namelijk minder lang in de lucht hangen. Houd ook hier anderhalve meter afstand. En heaters en dekentjes zijn ook geen overbodige luxe nu het kouder wordt ;–)

Laat visite om en om komen

Voor corona konden we het ons niet indenken, maar nu geldt: hoe kleiner je feestje, hoe beter! Vermijd dus die volle huiskamer en nodig je visite het liefst zo verspreid mogelijk uit. Nu je maximaal 3 personen per dag mag uitnodigen, kun je het beter verspreiden over meerdere dagen. Dat wordt een weekend vol gezelligheid!

Ga samen picknicken in het park

Heb je weinig ruimte in huis en een kleine tuin? Een feestje buiten de deur biedt uitkomst. Met een picknick of barbecue in het park op anderhalve meter afstand vier je namelijk ook een heel gezellig feestje! En als je iedereen een eigen barbecue- of picknickpakket geeft met hapjes en drankjes, verklein je de kans op besmetting. Bekijk van tevoren wel of het in je gemeente is toegestaan om in het park te barbecueën. Je mag daarbij trouwens met maximaal 4 personen tegelijk bij elkaar komen.

Reserveer bij een restaurant

Als je weinig ruimte hebt of je feestje nog feestelijker wilt maken, kun je het natuurlijk ook ergens anders vieren. Reserveer bijvoorbeeld bij een restaurant, café of strandtent wanneer deze weer open zijn. Let er wel op dat een feestje vieren op locatie ook anders dan anders is. De verschillende huishoudens zitten namelijk op 1,5 meter afstand van elkaar en je kunt niet zomaar van tafel verwisselen om een praatje te maken.

Leuke ideeën voor een after lockdown feestje

Als het gaat om een feestje tijdens corona, mogen een aantal leuke feest ideeën niet missen! De volgende ideeën zijn erg toepasselijk in coronatijd, zodat je dat stomme virus met een knipoog benadert.

Houd een feestje met anderhalve meter lange voorwerpen

Een feestje tijdens corona wordt echt onvergetelijk als je je gasten vraagt om een voorwerp van 1,5 meter mee te nemen. Jullie kunnen hiermee niet alleen een goede inschatting van de afstand maken, ook beland je hiermee in lachwekkende situaties. Met een van de volgende voorwerpen is anderhalve meter afstand houden een eitje.

 • rond kleed van 3 meter
 • surfboard 
 • opblaaskrokodil
 • Nederlandse vlag
 • hark

Organiseer een corona thema party

Corona zelf is geen grappig virus, maar met sommige dingen die we de afgelopen maanden tegenkwamen kunnen we best de draak steken. De volgende ideeën voor een feestje in corona thema maken de situatie iets luchtiger. 

 • Vraag iedereen om in stijl verkleed te gaan! Ga bijvoorbeeld verkleed als coronaflesje, bebaarde thuiswerker of hamster.
 • Bestel of bak een taart in corona thema. Kies de vorm van een rol wc-papier of een taart met een grappige tekst als ‘Handen gewassen?’, ‘Dit is een quarantaartje’ of ‘flatten your curves!’
 • Organiseer je een diner? Kook dan alleen met ingeblikt eten. Je zult er versteld van staan hoe lekker het is.
 • Maak een coronaproof ‘knuffelwand’: tape bouw- of afplakplastic vast in een deurkozijn en knuffel elkaar weer als vanouds met plastic ertussen. Verwissel het plastic wel na elke knuffel.
 • Een corona feestje vraagt om bijpassende decoratie! Maak slingers van wc-papier en bloemenvaasjes van lege conservenblikken. Met een schattige teddybeer op elke kast en Netflix op de achtergrond is de link naar corona compleet.
 • Houd een mondkapjesverkiezing! Wie draagt het leukste of grappigste mondkapje?

Houd een spelletjesavond

Ouderwets spelletjes spelen met vrienden, dat willen we weer! En met bijpassende spellen als Pandemic, Virus! en het Quarantaine Bordspel doe je dat geheel in thema. Let er wel op dat een bord- of kaartspel spelen even niet meer kan zoals vroeger. Spelonderdelen die normaal gesproken worden aangeraakt door elke speler, kunnen er namelijk ook voor zorgen dat het virus zich verspreidt. Wijs daarom bijvoorbeeld één iemand aan die het speelbord beheert. Een online spel spelen is natuurlijk ook een optie.

Laat een coronaproof feestje of uitje verzorgen

Ben je toch huiverig om je feestje thuis te vieren? De eerste evenementenbureaus hebben hun coronaproof feestconcepten al gelanceerd! Bij de volgende bedrijven kun je veilig een feestje of uitje boeken.

Feestje tijdens corona

Een coronaproof feestje geven is met deze praktische en leuke tips eigenlijk best wel makkelijk. Wil je trouwens meer inspiratie voor in deze coronatijd? Met onze 21 tips om iets voor een ander te doen tijdens corona ben je ook nu van betekenis!

Ook interessant voor jou: